Dodaj do ulubionych

Politologia Warszawa

IP: *.chello.pl 15.05.07, 17:43
Gdzie warto studiować politologię w Warszawie? Chodzi mi oczywiście o renomę
uczelni.
P.S Proszę tylko nie mówić, że nie warto, że się nie opłaca, bo ja już to co
się "opłaca" studiuję, a politologia to dla przyjemności :)
Obserwuj wątek
    • Gość: :-)) Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:02
      dla przyjemnisci to kup sobie prenumeratę Polityki a nie trac czasu na
      politologie, lepiej zapisz sie na kurs jakiegos języka ...
      • Gość: Robert_M Re: Politologia Warszawa IP: *.chello.pl 15.05.07, 18:05
        Znam 2 języki obce, ale chciałbym jeszcze poduczyć się tej politologii :)
        • Gość: Robert_M Re: Politologia Warszawa IP: *.chello.pl 17.05.07, 17:20
          Więc gdzie ta najlepsza politologia w Warszawie? :)
          • Gość: ggggg Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 22:58
            Może na UW?
            • Gość: mala Re: Politologia Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:39
              no wlasnie na uw to raczej nie
              • Gość: Robert_M Re: Politologia Warszawa IP: *.chello.pl 18.05.07, 22:34
                A Collegium Civitas? Wiem, że prywatna uczelnia, ale wykładowców mają dobrych i
                z politologii to czołówka...
                • Gość: :-) Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:39
                  i co z tego ze prywatna? skonczcie z tymi komunistycznymi naroslami w mozgu !!
                  Prywatna=wiecej kasy=lepsza kadra=lepszy poziom i na zachodzie ludzie to wiedza
                  od dawna, tylko w glupiej polsce nie...
                  • arnoldos Re: Politologia Warszawa 19.05.07, 00:34
                    buahahaha. A te rankingi kierunków i uczelni to układa komunistyczna Polityka i
                    lewicowo-konserwatywny newsweek. Dobre. Politologia (nauki polityczne
                    konkretniej) na UW to najlepsza politologia w Polsce- najwybitniejsi politolodzy
                    (a nie politykierzy i dziennikarzyny jak chociażby w CC), bogaty program
                    studiów, ciekawe specjalizacje.. I nie ma znaczenia, że jest uczelnią
                    państwową-plus jest taki, ze na dziennych się nie płaci.
                    • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:19
                      to ze sie nie placito tylko jedyny plus na UW , no i ten "prestiz"....Uwierz mi
                      ze jest mnoooostwo lepszych politologii w POlsce, tylko ze stereotypy ciagle w
                      nas zyją....
                      • arnoldos Re: Politologia Warszawa 19.05.07, 19:18
                        Może jakieś przykłady? Bo jakoś mnoooostwo, kojarzy mi się z co najmniej
                        pięcioma. Rozumiem, że studiujesz w jakieś prywatnej szkole, albo jakimś
                        mniejszym uniwersytecie i wydaje Ci się, że wiedza, którą od Ciebie się wymaga
                        jest mega-niesamowita.Powiedz mi jak mierzysz czy dana politologia jest lepsza
                        od tej na UW, bo ja przyznaję, uprawiam kult rankingów. PRzynajmniej jestem
                        jednak w stanie potwierdzic istnienie takich rankingów
                        • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 11:19
                          wyobraz sobie ze studiuje na uw, robie 2 letnia mgr, licencjat robilem w
                          prywatnej szkole i zgadnij co? Na UW spie do gory tylkiem.....
                          • arnoldos Re: Politologia Warszawa 20.05.07, 15:11
                            Przyzwyczajenia z prywatnej szkoły. I ciekawe dlaczego UW wybrałeś jako mgr
                            uzupełniające? Czyżby ten "prestiż"? Daj przykład gdzie jest lepsza politologia
                            w Polsce (ja nie studiuję politologii tak btw)
                            • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 15:40
                              tak wybralem UW bo w poskomustycznych krajach nadal panuje i bedzie jeszce dlugo
                              poanowalo przeswiadczenie ze Panstwowa jest lepsza:D Na zachodzie im uczelnia
                              drozsza-tym lepsza a do panstwowych chodza tylko murzyni z biednych rodzin a
                              kadra jest kadrą C, oplacana 3x mniej niz w panstwowych...wszystko widoczne
                              golym okienie znam wielu szkol bo nie chodzilem do kilku naraz ale na
                              przykladzie szkoly prywatnej w ktorej robilem licencjact i gdzie naprawde trzeba
                              bylo sie napracowac zeby zaliczyc to stwierdzam ze UW to tylko papier, mit a
                              poziom nie najlepszy.
                              • arnoldos Re: Politologia Warszawa 20.05.07, 17:07
                                To prawda, że na zachodzie najlepsze uczelnie są płatne. Ale Polska to nie
                                zachód Europy i tutaj sytuacja wygląda trochę inaczej. To prywatne uczelnie
                                odstaja poziomem - zwykle wykladają na nich ludzie, którzy nie zrobili kariery
                                na swoich macierzystych uczelniach (tytuł doktora trzeba było zdobyć na
                                państwowej uczelni).
                                Tak więc prześwidczenie, że uczelnie państwowe są lepsze, jest ze wszech miar
                                słuszne:)
                                Co do UW, to wybacz, ale opinia studenta, który jest na uzupełniających nie jest
                                dla mnie miarodajna.I chyba w dodatku zaocznych! PRzecież to jest całkowicie co
                                innego niż dzienne. Postudiowałbyś od I roku na naukach politycznych dzienne to
                                jestem pewien zebys zmienił zdanie :) "Poziom nie najlepszy" - och ach, napisze
                                zażalenie do Wojtaszczyka, że poziom nie najlepszy. Może coś doradzi :D (tylko
                                uważaj zeby dostać ten papierek)
                                Teraz nas oświeć, czyli wróćmy do tematu- jaka to prywatna szkółka w Warszawie
                                ma najlepszą politologię? SWPS czy CC?
                              • Gość: gosc Re: Politologia Warszawa IP: *.bstnma.east.verizon.net 20.05.07, 19:54
                                no wiesz to nie do konca tak, ze im drozsza szkola tym lepsza na zachodzie.
                                Taki UC Berkeley (stanowa szkola), przewyzsza prestizem i poziomem kadry nie
                                jeden drogi, prywatny uniwersytet w Stanach no i oczywiscie zajmuje bardzo
                                wysokie miejsce w rankingach. W USA masz jeszcze kilka bardzo wysoko
                                uplasowanych wyzszych szkol stanowych no i jest co nie miara prywatnych
                                miernych szkol.

W przypadku UW liczy sie tradycja. Co do politologii, nie mam pojecia o jej
                                poziomie na UW, zwaz jednak, ze porownujesz studia magisterskie do
                                licencjackich. Pamietam, ze ostanie lata studiow byly mniej pracochlone, niz
                                pierwsze, kiedy to trzeba bylo zaliczyc najwazniejsze egzaminy.
                                Nie ma sie tez co oszukiwac dla wielu wykladowcow szkol prywatnych etat na UW,
                                PW, UJ jest przepustka do zarabiania pieniedzy w szkolach prywatnych. Jakos tak
                                te prywatne szkoly reklamujac siebie chwala sie tym , ze ich kdry sa rowniez
                                wykladowacami uniwersytetow z tradycjami.
                                • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:19
                                  tak sie sklada ze mialem kilka przedmiotow ktore sie pokrywalo, wykladowcy nie
                                  chcieli przepisac z licencjata i musialem zaliczyc i tu wyszla roznica
                                  hehehe.....ilosc materialu na prywatnej byl 2 razy wiekszy od tego co bylo na
                                  mgr....wiecej nie musze mowic
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:28
                                    po drugie studia mgr nie nazywaja sie juz uzupelniajace magisterskie bo to nie
                                    ladna nazwa, uzupelniajace to moze byc liceum dla doroslych. To sa studia II
                                    stopnia, tak jak w kazdym cywilizowanym kraju jest BA i MA, na MA ida nieliczni
                                    bo sa drozsze i trudniejsze(kursy 300-500). W Polsce to jeszcze parodia ale moze
                                    kiedys...
                                  • arnoldos Re: Politologia Warszawa 20.05.07, 22:41
                                    I na podstawie kilku przedmiotów (ciekaw jestem ilu, i jakie to były przedmioty)
                                    wysnuwasz teorię, że w jakieś prywatnej szkole jest wyższy poziom niż na UW?
                                    dobrze zrozumiałem? Zarzuć jeszczę nazwę tej boskiej instytucji żeby chętni
                                    zdążyli papiery złożyć.A tak poważnie to myślę, że "ilość materiału" ma się
                                    nijak do poziomu kształcenia. Co z tego, że wykładowca każe przeczytać 4 ksiązki
                                    jakiegoś Webera czy Fukuyamy, skoro i tak nie będzie tego egzekwować.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 23:01
                                      no a na jakiej mam wysnuwc? To jest najlepsza podstawa, sprawdzona, u zrodla,
                                      porownanie .... Poprostu dowodzi to ze tak naprawde nie uczelnia zdobi magistra
                                      a magister uczelnie. Poziom wiedzy, czy to prywatna czy panstwowa jest
                                      porownywalny, jak chcesz zdac to zdasz na kazdej, chcesz sie nauczyc nauczysz na
                                      kazdej, nie chcesz to i na prywatnej cie wywala. Tyle.
                                      • arnoldos Re: Politologia Warszawa 21.05.07, 18:28
                                        Co do zasady się zgadzam. Na tym skończmy, bo ta rozmowa do niczego nie
                                        prowadzi. Pozdrawiam
                                        • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:33
                                          nie prowadzi bo jestes nie obiektywny (pracujesz albo masz kogos z rodziny na
                                          uw- czuc z daleka)
                                          Pozdrawiam :-)
                                          • Gość: henryk Re: Politologia Warszawa IP: *.aster.pl 21.05.07, 22:04
                                            Zab, a cóż to? Kompleks masz jakiś? Za pierwszym razem nie dostałeś/aś się na dzienne studia? JAK MI PRZYKRO!!!
                                            • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 23:09
                                              hmm, a kto powiedzial ze ja nie studiowalem dziennie? Licenjat robilem dziennie,
                                              łod nana do samiusienkiej noculki :-)
                                              • arnoldos Re: Politologia Warszawa 21.05.07, 23:28
                                                od Ciebie zaś kipi obiektywizmem - trzeba przyznać ;]
                                                • Gość: zab Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 23:56
                                                  a czemu mam nie "kipiec" obiektywizmem ? Jestem zwyklym absolwentem dwoch
                                                  uczelni, w obu przypadkach politologii i mam porownanie, chyba lepszego nie
                                                  znajdziesz? Zdanie doktorkow i profesorkow jest naciagane jak moje zimowe
                                                  rajstopy. Przeciez powinienem chwalic UW bo je skonczylem(nawet za darmo mimo iz
                                                  wieczorowe-dzieki stypednium) to nie moge powiedziec o poziomie nic dobrego na
                                                  podstawie prywatnej ktora skonczylem...
                                                  Koniec tematu
                                                  • Gość: pepe Re: Politologia Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:49
                                                    Kłótnia wydaje mi się zupełnie pozbawiona sensu. Po pierwsze sam podział-
                                                    płatne/państwowe jest idiotyczny. Wśród płatnych można znaleźć uczelnie jak
                                                    Collegium Civitas- na prawdę bardzo dobre- i jakieś policealne szkoły
                                                    politologiczne, o których poziomie nie będę wspominał, to sam o się tyczy
                                                    uczelni państwowych- część, jak UW czy UJ będzie na naprawdę wysokim poziomie,
                                                    inne będą prezentować poziom niższy. Warto też pamiętać że nie każdy kierunek na
                                                    każdej uczelni jest tak samo dobrze prowadzony. Nie wiem jak jest na UW,
                                                    podejrzewam że nieźle, ale wiem że na Collegium Civitas studiowanie politologii
                                                    jest bardzo sensowne. Bardzo korzystny stosunek ilości studentów przypadających
                                                    na jednego wykładowcę powoduje że można na takiej relacji na prawdę dużo
                                                    skorzystać. Profesorowie są wybitnymi specjalistami i podchodzą poważnie do
                                                    swoich zajęć na Collegium, przedmioty ciekawe, program można w dużym stopniu
                                                    dobierać pod względem indywidualnych zainteresowań itp. Ale podstawową kwestią
                                                    jest CHĘĆ i ZAANGAŻOWANIE. Nawet na nienajlepszej uczelni jeśli człowiekowi
                                                    zależy, próbuje nawiązać kontakt z wybitnymi profesorami, przykłada się, czyta
                                                    itp SKORZYSTA, jeśli mu nie zależy, chce tylko przepchnąć z roku na rok...
                                                    prawdopodobnie da radę... dlatego nie ma co przesadzać z tym prestiżem, dobrze
                                                    wiedzieć czym różnią się oferty różnych uczelni, konkretnie, praktycznie i
                                                    pragmatycznie, a stosować takie nieostre ogólne kategorie jak prestiż..
                                                    No nic, życzę korzystnych wyborów.
    • Gość: Sylwia Re: Politologia Warszawa IP: *.futuro.pl 06.06.07, 09:25
      Cześć! Studiuje politologię w WSP TWP w Warszawie. Poziom w porządku, kadra
      uczy m.in. na UW,niskie czesne, działa studenckie koło politologów. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka