Dodaj do ulubionych

Studia powinny byc bezpłatne czy płatne

27.05.07, 12:53
na uczelniach państowych?jakie jest wasze zdanie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: re Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: 195.116.183.* 27.05.07, 13:14
      normalne, że płatne tzn konkretnie - im lepsze, tym wyżej płatne. tak jest w
      normalnych wolnorynkowych krajach, ale my żyjemy w Polsce, gdzie prywatna płatna
      uczelnia to coś gorszego.

Wiadomo, gen socjalistyczny pozostaje w nardodzie - wstrętni imperialiści,
      prywaciarze, kapitaliści, nie ma to jak na państwowym.
      • Gość: j Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 14:35
        Choć z punktu widzenia przeciętnego studencika kierunku dziennego uczelni
        państwowej mógłbym powiedzieć, że powinny być bezpłatne bo wiadomo, żyć nie
        umierać! 5 Lat fajnego życia, jak nie więcej w przypadku jakiś opoźnień i to
        wszystko właściwie za darmo. Albo przynajmniej prawie za darmo... Jednak
        obiektywnie patrząć studia powinny być płatne. To nie jest szkoła średnia.
        Studia i nauka po 18 roku życia nie jest obowiązkowa, więc niech na uczelnie
        idą tylko ci którzy naprawdę chcą. Ludzie są tu dorośli i mimo wszystko mają
        możliwość dorabiania. Uczelnie powinny działać jak w niektórych krajach na
        zachodzie europy i w ameryce. Innym tematem jest to, że powinienen być szeroko
        rozwinięty system stypendialny. Wbrew pozorom, to dziś przez to, że studia są
        free, studiowanie nie do końca jest dla wszystkich sprawiedliwe. Powinny być
        płatne.
        • Gość: Dugo Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.chello.pl 27.05.07, 14:37
          a dla kogo jest niesprawiedliwe że studia są za friko?
          • Gość: K Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 14:43
            jaie friko - do usranej śmierci bedą płacić podatki... Im lepsze wykształcenie i
            wyższa pensja - tym więcej - i musza sie dzielic swoja praca z takimi cepami jak
            wy - co to im mozliwosci nie pozwoliły dostac sie na dzienne i teraz biadola, bo
            im nie dobrze...
            • Gość: j Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 14:48
              Ale ukończenie studiów wcale nie musi być równoznaczne ze świetna pensją i
              wyższymi podatkami. Można skończyć studia i być bezrobotnym. Tak to się nie
              przekłada.
              • Gość: Aga Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.cnb.com.pl 27.05.07, 14:51
                Statystycznie się przekłada.
                • Gość: j Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 15:05
                  Tyko, że nie można podejść statystycznie do tego ile ktoś faktycznie nauczył
                  się na studiach. Podobno w polsce bardzo dużo(za dużo?) absolwetów nawet nie
                  szuka pracy w swoim kierunku. Poprostu kończy jakieś studia, żeby tylko je
                  skończyć. Dla państwa to wtedy wyrzucone pieniądze w błoto :)
                  • Gość: ? Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.chello.pl 27.05.07, 15:18
                    Popatrz ile osób kończy taką archeologię, etnologię czy hist. sztuki np. na UW
                    (celuje w przyjmowaniu tłumów na kier., po których pracę znajdzie garstka) to
                    będziesz miał odpowiedź dlaczego tak jest.

PS Podałam przykłady kierunków, bo mam o nich jakieś pojęcie.
                  • Gość: K Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:22
                    Nie - panstwo conajwyzej udziela "kredytu" młodej osobie.... kazdy potem przez
                    te 40 lat płaci te podatki, i albo przyjmiemy ze spłaca w tym okresie swoje
                    studia, albo ze składa się na studia dla 8 osób (8*5 = 40). Jako że kazdy ma
                    szanse na studia, to jest to uczciwe.

A to że półinteligenci (bez obrazy, nie chce generalizowac, ale to wiekszosc)
                    maja wielkie ambicje zeby miec ze trzt literki przed nazwiskiem, a ich wiedza i
                    umiejetnosci na to nie pozwalaja i sie czuja pokrzywdzeni, ze oni nie maja za
                    darmo - coz system jest tak zorganizowany, żeby każdy dostał tyle, ile w stanie
                    jest wykorzystac. Osoba która nie radzi sobie z matura, nie da rady na studiach
                    i kase zmarnuje - lepiej zeby poszła uczyc sie budować drogi. Tez może zarobic -
                    ale nie - ambicja ich pcha - bo oni tez chcą tak jak inni....
          • Gość: j Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 14:46
            Niesprawiedliwe jest dla tych, którzy naprawdę się uczą i chca korzystać z
            dobrodziejstw nauki w jak największym stopniu. Nie jest to umożliwione bo
            uczelnie w polsce są raczej średnie m.in. dlatego, że muszą łożyć kasę na
            studentów, którzy na studiach szukają innych rzeczy. Jak ktoś chce sie
            opierniczac na studiach, to ok, ale niech za to płaci. Ja odrazu zaznaczę, że
            wcale nie jestem studentem, któremu obecny system nie odpowiada. Osobiście mi
            to pasuje. Ale patrząc obiektywnie, wg. mnie studia raczej powinny byc płatne i
            tak jak pisałem wcześniej.
            • Gość: Dugo Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.chello.pl 27.05.07, 14:50
              Jakoś obecni naukowcy też szli tą drogą co my i skorzystali z dobrodziejstw
              uczelni. I jakoś się dało...
              • Gość: j Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 15:00
                Ale co się dało?? Ponoć polskie uczelnie mają ogólnie kiepski poziom z innymi
                uczelniami w europie i w usa. To się dało?? ;) Pewnie, że się dało, ale pomyśl,
                że Ci polscy naukowcy mogli być jeszcze lepsi, albo, że mogło być ich więcej.
                Ja uważam, że powinny być płatne, ale powinienen też być rozwinięty szeroko
                system stypendiów. Powinny być częściej przyznawane i większej ilości
                studentów, ale tylko osiągającym wyniki. Więc nie dla wszystkich byłyby
                faktycznie płatne. Ale to tylko moje zdanie( nie wiem czy słuszne?) i jest to
                tylko jeden z argumentów. Mnie tam osobiście pasuje jak jest. Gdyby nawet
                kiedyś wprowadzono opłaty to i tak będe po studiach. heheh :)) Pozdro!
                • Gość: j Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 15:45
                  Zjadłem wyraz w moim ostatnim poście. Chodziło mi o to, że polskie uczelnie w
                  porównaniu(to zjadłem!) z innymi europejskimi, czy amerykańskimi mają raczej
                  kiepski poziom. :))
              • Gość: ? Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.chello.pl 27.05.07, 15:24
                Jakoś nic mi nie wiadomo, żebyśny mieli naprawdę dobre, znane na świecie
                uczelnie, które przodują w badaniach naukowych i zajmują wysokie miejsca w
                rankigach. Mamy chociaż jedną taką?

Więc co się dało?
        • Gość: ineska Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.autocom.pl 27.05.07, 14:37
          Płatne, czyli jeszcze lepsze.
        • juulia Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 10.06.07, 17:25
          zgadzam się,że studia powinny być płatnie,wtedy i wykształcenie będzie bardziej
          cenione.
    • Gość: and Płatne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.07, 16:35
      1) Każdy będzie w sposób bardziej przemyślany wybierał studia mając na uwadzę
      wydatki. Jęsli ktoś się chce obijać - ok, ale za wlasną kasę.
      2) Uniknie się sytuacji, że ktoś np. za pieniądze podatników studiuje (udaje, że
      studiuje) dwa lata, a potem rzuca studia. To wyrzucanie pieniędzy z budżetu.
      3) Uniknie się sytuacji, w której ktoś studiuje 5 lat za pieniądze podatników
      polskich, a następnie wyjeżdza do Irlandii. To także wyrzucanie pieniedzy z
      budżetu.
      4) Dzięki odpłatności za studia, będzie więcej pieniędzy na podniesienie jakości
      kształcenia oraz na stypendia.
      5) Odpłatność za studia wprowadzi mechanizmy wolnorynkowe. Dzisiaj np. uczelnie
      państwowe są wyraźnie uprzywilejowane, bo dzięki pieniądzom podatników mogą
      zaoferować studia "za darmo", co powoduje, że przechwytują wielu uzdolnionych
      studentów (oferując im często nienajwyższy poziom kształcenia).
      6) Porównajcie np. poziom uniwersytetów brytyjskich, amerykańskich, kanadyjskich
      z polskimi.
      • Gość: kasia Re: Płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:52
        Moim zdaniem studia mogłyby być płatne gdybyśmy żyli w takim kraju jak np
        Niemcy. System stypendialny jest szeroko rozwinięty, wielu studentów dziennych
        pracuje i nie ma problemów ze znalezieniem pracy w np barze, a po trzecie
        wydatek 500 euro za semestr nie jest dla większości rodziców problemem.
        Ostatnio czytałam artykuł na temat tego że na dziennych czyli bezpłatnych
        studiują bogatsi a biedniejsi studiują zaocznie, wieczorowo i że to jest
        niesprawiedliwe. Nie zgadzam się. Niesprawiedliwe są konkursy świadectw
        (wiadomo że w jednej szkole jest łatwiej zdobyć 5 niż w innej). A nikt nikomu
        nie broni się uczyć. Zgadzam się że kursy przygotowawcze są drogie, ale można
        przecież uczyć się samemu, korzystać z bibliotek. Na studia dzienne (oprócz
        chorych sytuacji w stylu konkursy świadectw przy starej maturze) dostają się po
        prostu najlepsi. Nie mam na myśli osób po znajomości bo to jest nie fair, ale w
        większości przypadków są to osoby które się uczyły, którzy nie przebalowali
        całego liceum.
        Co do studiów płatnych - ok ale gdy możliwe będą tanie kredyty studenckie (tak
        jak niemiecki Bafoeg) i gdy zapłacenie tych 2000 za semestr będzie takim
        obciążeniem jak dla Niemca 500 euro za semestr.
        Jeszcze jedna kwestia - w Polsce panuje obecnie chora sytuacja : wszyscy na
        studia. Dlaczego? Bo wymagania na rynku są chore. Sekretarka - studia wyższe,
        dwa języki, doświadczenie, komputer. Kto na Zachodzie z takimi kwalifikacjami
        zostaje zwykła sekretarką (nie mam tu na myśli sekretarek/asystentek w ważnych,
        dużych koncernach)?
        • Gość: and Re: Płatne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.07, 17:31
          <Na studia dzienne [...] dostają się po >prostu najlepsi.

Taaa...na bezpłatnych studiach na tych uczelniach państwowych też studiują
          najlepsi?
          pl.wikipedia.org/wiki/PWSZ
          • pierdzacy_kon Zakładasz że na PWSZ są głupsi niż np. na UW? 28.05.07, 20:35
            Ja bym nie zaryzykował takiej tezy. Teraz wszędzie są tacy co więcej piją niż myślą.
      • rama24 Re: Płatne 19.06.07, 13:33
        Gość portalu: and napisał(a):

> 1) Każdy będzie w sposób bardziej przemyślany wybierał studia mając na uwadzę
        > wydatki. Jęsli ktoś się chce obijać - ok, ale za wlasną kasę.
        > 2) Uniknie się sytuacji, że ktoś np. za pieniądze podatników studiuje (udaje,
        ż
        > e
        > studiuje) dwa lata, a potem rzuca studia. To wyrzucanie pieniędzy z budżetu.
        > 3) Uniknie się sytuacji, w której ktoś studiuje 5 lat za pieniądze podatników
        > polskich, a następnie wyjeżdza do Irlandii. To także wyrzucanie pieniedzy z
        > budżetu.
        > 4) Dzięki odpłatności za studia, będzie więcej pieniędzy na podniesienie
        jakośc
        > i
        > kształcenia oraz na stypendia.
        > 5) Odpłatność za studia wprowadzi mechanizmy wolnorynkowe. Dzisiaj np.
        uczelnie
        > państwowe są wyraźnie uprzywilejowane, bo dzięki pieniądzom podatników mogą
        > zaoferować studia "za darmo", co powoduje, że przechwytują wielu uzdolnionych
        > studentów (oferując im często nienajwyższy poziom kształcenia).
        > 6) Porównajcie np. poziom uniwersytetów brytyjskich, amerykańskich,
        kanadyjskic
        > h
        > z polskimi.
        ZGADZAM SIE W 100%,JESLI KOGOS NIE STAC ZAWSZE MOZE ZNALEZC PRACE,SZKOLY
        DZIENNE GRATISOWE POWINNY BYC PODST.,GIMNAZJA,SREDNIE!JA UNIWEREK ZAOCZNE-
        DZIENNI MYSLA TYLKO O ZABAWIE,CIAGLE TYLKO NA FORUM UCZELNI BYLY PYT.O GODZINY
        REKTORSKIE,DZIEKANSKIE.WSZYSCY PLACA=WSZYSCY SA ROWNI I NIKT SIE NIE WYWYZSZA!
        JESZCZE KWESTIA WOJSKA-PANOWIE OD NIEGO UCIEKAJA DO SZKOL(NIE TYLKO NA UCZELNIE)
        BYLE ODWLEC SLUZBE DLA OJCZYZNY!
    • Gość: Q Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:44
      Jak najbardziej - płatne !

Powody, podane powyżej ;)))
      + rozbudowany system stypendialny oraz kredytowy.

Dodatkowy przykład do wcześniejszego postu - wyrzucania pieniędzy w błoto przez
      budżet, właśnie teraz oglądamy w emigracji lekarzy. Wykształcenie studenta
      medycyny to jest wydatek kilkudziesieciu tyś przez 6 lat studiów. A efekty tego
      zbierają odbiorcy zagraniczni. Szkoda.
      Aczkolwiek, jeśli CI młodzie ludzie maja szansę niech wyjeżdżają za granicę
      lepiej zarabiać bo każdy ma tylko jedne życie, i czasy Judymów się skończyły.
      Jednak powinny nastąpić istotne zmiany, żeby kolejne roczniki już tak ochoczo
      nie wyjeżdzały. Jesli chcą tam leczyć to mogą przecież tam też studiować, ale
      za kilkadziesiat/set <?> funtów/dolarów płaconych z własnej kieszeni.
      • Gość: nutka79 Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: 217.97.202.* 24.06.07, 01:03
        teraz to chce sie zrobic jeszcze żeby Polak był głupi i nie było go stać studiować - przykłady - brak dofinansowania stołówek akademików, obiadek 8-9 PLN , akademik 300 około + dojazd tak jest w Katowicach np
        ja żałuję że nie studiowałam w takim kraju jak np Niemcy gdzie student jest naprawdę wspierany istnieje możliwośc znaleznienia dodatkowej pracy i bardziej ludzkie traktowanie - a nie system nakazowy, przyjmiemy panią tu i tu bo gdzie indziej nie ma miejsca
        aha ponieważ studiwałam jakiś czas temu to po wprowadzeniu pełnej odpłatności za akademiki było nich bardzo dużo wolnych miejsc a kiedy sie na studia zapisywałam nie mogłam sie doprosic o miejsce w akademiku :)
        problem może lezy troche gdzie indziej ...
        • Gość: and Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.07, 06:44
          Czy Ty chesz zeby się Tobą zajmowano do 30 roku zycia?
          Dofinansowano mieszkanie, obiady, dojazdy?
          Darmowe studia, stypendia dla wszystkich, a potem jeszcze ustawowa gwarancja pracy?

• pierdzacy_kon Placic? Po co? Za co? 27.05.07, 19:57
      Czy polskie uczelnie warte tego zeby za nie placic? NIE.
      Czy ktos wam obieca ze po studiach dostaniecie dobra prace? NIKT.
      Czy w konstytucji jest zapis o bezplatenj edukacji? JEST.
      • Gość: and populista z ciebie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.07, 21:18
        Skoro polskie uczelnie nie są warte by na nie płacić to moze je zlikwidować?
        Skoro nie ma gwarancji pracy, to po co przyjmować studentów?
        Zapis o bezpłatnej edukacji jest a i tak wiekszosc placi za studia
        • Gość: j Re: populista z ciebie IP: *.autocom.pl 28.05.07, 12:57
          Haha, dobre to było and! Zgadzam się z tobą w 100%! :)
          • Gość: Ja Re: populista z ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:04
            Zdecydowanie powinny być płatne. Zdolni biedni mieliby wtedy pecha, ale reszta-
            czyli pozostałe 95% doceniłoby, to co ma za free.
            • Gość: fjk Re: populista z ciebie IP: *.autocom.pl 29.05.07, 09:41
              Zgadzam się. Z tym, że zdolni i biedni nie mieli by pecha, bo gdyby byli zdolni
              dostali by spore stypendium, którem na wszystkich płatnych uczelniach są
              szeroko rozpowszechnione. Myśle, że jak zdolni to dobrze by się trzymali.
        • pierdzacy_kon Populista? Może Lepper? 28.05.07, 20:23
          Po prostu nie wiem za co płacić. Najlepsze uczelnie z trudem mieszczą się w
          pierwszym 1000 światowego rankingu. Ci profesorowie też jacyś tacy dziwni, stare
          komuchy albo dziwaki, zawsze potrafiłem indywidualnie nauczyć się więcej niż
          słuchając ich tendencyjnych, a czasem durnowatych wykładów. Właściwie to na
          polskich uczelniach jest 2 razy więcej zajęć i 5 razy więcej studentów niż
          powinno być. Wszystko po to żeby grono naukowe miało co robić, po raz 1500
          wyklepać z pożółkłych kartek swój wykładzik i z czystym sumieniem pobierać
          pensję, bo w końcu coś robią. Oczywiście, to tylko moje osobiste odczucia.
          Niemniej płacić powinno się za studia na Oxfordzie, a nie w polskich szkółkach.
          • Gość: nijak Re: Populista? Może Lepper? IP: *.autocom.pl 29.05.07, 09:43
            Za to płacić, aby tak właśnie nie było. Ty chciałbyć najpierw dostać, a później
            płacić??? Nie ma tak. Jak się zapłaci to siędopiero dostaje. :))
            • pierdzacy_kon Uważasz że na prywatnych uczelniach jest lepiej? 29.05.07, 18:02
              Produkują jeszcze więcej bezrobotnych, ludzi którzy mają papier, ale nic
              konkretnego nie umieją. Kto by utrzymał uczelnię, gdyby wywalili połowę nieuków?
    • mistrz_ip Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 28.05.07, 21:25
      płatne.
      mówię to z pełną świadomością osoby kształcącej się za darmo :-)
      • Gość: Katarzynka Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.crowley.pl 29.05.07, 11:45
        dlaczego chcecie,żeby studia były płatne???? pogięło was?? jak studioałam w
        Wyższej Szkole Ekonomicznej placiłam 540 zeta/mc, teraz studiuję na Akademii
        Pedagogiki Specjalnej i mam za darmo he he, tzn w sensie,że nie płacę czesnego
        nigdy więcej płatnych studiów!!!!!!!!!!!
        • Gość: and pogięło nas IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.05.07, 11:56
          Tak pogięło nas ponieważ chcemy, aby dorośli ludzie sami finansowali sobie swoje
          potrzeby.
          Tak pogięło nas ponieważ uważamy, że "za darmo" trudno osiągnąć wysoką jakość.
          Tak pogięło nas ponieważ uważamy, że płatność za studia z kieszeni studenta
          zwiększy jego świadomość, odpowiedzialność za wybory a także jego oczekiwania
          wobec wykładowców.
          Tak pogięło nas ponieważ uważamy że dawanie dorosłym ludziom "za darmo" studiów
          wartych kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy złotych służy upowszechnieniu postaw
          roszczeniowych (typu: państwo ma obowiązek dać mi to, tamto i siamto)

• Gość: krajmar Re: pogięło nas IP: *.tvk.torun.pl 29.05.07, 18:45
            to chyba będzie trzeba zlikwidować 3/4 kierunków w takim układzie, jak nie
            będzie chętnych na kierunki nauczycielskie/humanistyczne/społeczne/marketingi i
            3krotnie zwiększyć liczbę msc na prawo/ekonomię/kierunki techniczne.
            • gagolek Re: pogięło nas 29.05.07, 20:13
              oj akurat politechniki staja na uszach aby przyciagnac studentow:) Brakuje
              chetnych na kierunki techniczne i to nie tylko w Polsce gdzie za te studia sie
              nie placi jak i w USA, gdzie placi sie spora kase. Z tym, ze Stanyt nadrabiaja
              braki sciagajac inzynierow z Chin i Indii
          • Gość: nemo Re: pogięło nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 12:32
            Fajna teoria. A jak to ma działać w praktyce?

Młodzian robi maturę. Starzy rodzice na emeryturach w przedziale 700,-zł na
            osobę. Tyle przeważnie otrzymuje większość emerytów.
            Razem 1400,-.
            Wydatki: mieszkanie, media, różne opłaty, lekarstwa, koszty dojazdów do lekarzy
            i....synek na studiach - dziennych.

Nawet dobrze się uczy, ale i tak koszty pobytu na studiach dziennych
            przewyższają otrzymane stypendium. Skad brać resztę?... Z emerytur "staruszków"?
            Średnio wychodzi około 500,- zł. To dużo, bardzo dużo.

Oczywiście można brać kredyt. Tak niby najłatwiej, ale nie w naszej polskiej
            rzeczywistości, gdzie nawet pogodę na jutro nie można przewidzieć w 100%, a co
            dopiero stan naszej gospodarki za 4-5 lat. Może się okazać, że start w dorosłe i
            samodzielne życie ropocznie się z pozycji bezdomnego i bezrobotnego.
            Nie oszukujmy się, że wszystko ułoży się zgodnie z planem.

Wnioski nauwają się same. Płatne studia to ograniczenie dostępu dla młodzieży
            pochodzącej z rodzin biednych. To tworzenie bariery społecznej dla większości.

Ostatnie doniesienia z Koszalina, Poznania i Szczecina, gdzie policja wtargnęła
            do akademików w poszukiwaniu nielegalnych programów potwierdza powyższe wnioski.
            Szanuję czyjeś prawa autorskie, ale te ostatnie naloty na studentów o czymć
            świadczą. Nie przez przypadek określenie "wykształciuch" jest autorstwa obecnej
            władzy. To oznacza, że prześladuje się osoby wykształcone.

Co do praw autorkich systemów komputerowych, programów i wiedzy podręcznikowej
            powielanej w setkach egzemplarzy uważam, że należne tantjemy powinno się
            odbierać do pewnego czasu. Późnej powinno to być własnością ludzkości.
            Inaczej idąc tym tokiem rozumowania, to wszelkie wynalazki, teorie itp. powinny
            być po wsze czasy własnością ich tworców i ich rodzin, za co ludzkość płaciłaby
            równie tak długo haracz bez końca.
            Nie widze różnicy pomiedzy ułożenie melodii i słów do piosenki, programem
            komputerowym, czy nagraniem filmu, skoro do ich powstania wykorzystano
            wcześniejsze odkrycia, a więc czyjąś myśl, za którą autorowi również należy
            zapłacić.

Do napisania powyższego skłoniły mnie informacje oataku policji na studentów.
            Policja chce się wykazać lub może zastraszyć studentów, aby w przyszłości
            uczynić z nich TW, gdy będą chceli wyjechać za granicę. Różnie to można
            interpretować.

Reasumując: student na studiach dziennych nie jest w stanie na siebie zarobić.
            Ponadto chcąc zdobywać wiedzę z wykorzystaniem najnowszych możliwości
            (internet, programy edukacyjne i naukowe)musiałby zaciągnąć conajmniej około 50
            - 70 tyś. złotych pożyczki na opłacenie swoich studiów i zakup legalnego
            oprogramowaniai pomocy naukowych. I nie jest to kwota wygórowana, jeżeli chodzi
            o studia na kierunkach technicznych. Z wiedzy jaką posiadam cena jednego
            programu, to koszt około 4 - 8 tyś.zł. Czy na to stać nawet tych
            średnio-bogatych? Oczywiście, że nie.

Ale za to robi się "naloty".

• Gość: hmmm Re: pogięło nas IP: *.tvk.torun.pl 05.06.07, 20:01
              a niech są płatne, ale żeby też sprywatyzować służbę zdrowia, ja np. (odpukać)
              b.rzadko chodze do lekarza, tak raz na pół roku, a rodzice składki płacą, za
              które leczy się alkoholików i innych takich. Jakby służba zdrowia była płatna,
              tzn płaciłbym tylko za to, co "wychoruję", to bym miał kasę na czesne :)
              • Gość: lawyer Re: pogięło nas IP: 80.50.233.* 10.06.07, 09:23
                PŁATNE.Skończyłam studia dziennie i właśnie się dowiedziałam,że nie dostałabym
                się na dzienne np. w tym roku, bo biorą oceny końcoworoczne od maturzystów-
                chore, przy zdawanej maturze z innych przedmiotów.Może tez być na odwrót-że
                ktoś byl na platnych a dowie się że dostałby się na bezplatne.System jest tak
                niesprawiedliwy i durny ,że studia powinny byc platne,ale w granicach rozsadku.
                • Gość: lawyer Re: pogięło nas IP: 80.50.233.* 10.06.07, 09:30
                  dodam,że studiów prawa należałoby wykluczyć osoby ,które kombinują by się na
                  nie dostać to raz,a po drugie miały kolizję z prawem.A już na pewno z
                  dziennych..
    • fla Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 10.06.07, 12:51
      3 lata bezpłatne (licencjat) + dwa płatne (mgr)
      • Gość: lol Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.eltronik.net.pl 10.06.07, 13:42
        > 3 lata bezpłatne (licencjat) + dwa płatne (mgr)

a co ze studiami jednolitymi?
      • Gość: bdzibdzionka. Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 16:56
        Bez sensu, wszystkie płatne, a nie tylko licencjaty.

Ja jestem za płatnymi.
    • Gość: . Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: 80.50.233.* 10.06.07, 16:44
      a jaka to róznica?żadna
    • Gość: studentka_medycyny Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.chello.pl 16.06.07, 11:55
      Dla mnie bezpłatne studia to wielka szansa.Studiuję medycynę, gdzie za rok płaci
      się średnio 10tys. zł, moje dwie siostry studiują prawo.Moich Rodziców nigdy nie
      byłoby stać na opłacenie dla nas takich studiów.Już teraz jest
      ciężko...mieszkanie, jedzenie, książki...Dodam, że moi Rodzice wcale nie są
      lekarzami, czy prawnikami, nawet nie maja wyższego wykształcenia.Jeżeli bedziemy
      musiały płacić za studia, dla nas to oznacza koniec:(
      • Gość: krajmar Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.tvk.torun.pl 16.06.07, 13:25
        no właśnie, całkowicie Cię rozumiem. Ci, co mówią, ze studia powinny być płatne
        przytaczają argumenty, że ludzie teraz studiują za państwowe pieniądze kierunki
        hobbystyczne, bo za darmo. Nic nie jest za darmo, nasi rodzice kilkadziesiąt lat
        płacą podatki, poza tym utrzymanie się to kilkaset zł/msc, a jak ma się już 2
        dzieci na studiach, to cena ta wzrasta dwukrotnie. Więc jak ktoś idzie na tę
        krytykowaną socjologię, to chyba zdaje sobie sprawę, że te "bezpłatne" studia to
        kilka stówek miesięcznie na utrzymanie.
        • Gość: kasia Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:29
          W naszym kraju, przy naszych zarobkach, przy naszych stypendiach płatne studia
          oznaczałyby: studiują bogaci, bardzo bardzo zdolni oraz ci którzy pracują
          (zaoczne). W Niemczech za semestr płaci się średnio 500 euro, ale nie
          porównywałabym 500 euro dla Niemca i 2000zł dla Polaka...
          Studia płatne ok ale gdy będziemy więcej zarabiać. Poza tym jakie są możliwości
          stypenialne w Anglii czy w Niemczech, a jakie w Polsce...
          • ello16 Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 19.06.07, 07:21
            Oczywiście,że PŁATNE tylkoNiemcy uzaelżniają opłaty W POSTACI STAWEK
            RZĄDOWYCH,uzalrznionych od najniższych dochodów, w polsce pensja najniższa to
            675 zł netto więc nie 500 a 250 dla każdego, oczywiście studia otware.Nie stać
            cie na zarobienie 600-700 zł na semestr, kiedy kredyt studnecki wynosi 600 zł?a
            co ze studnetem zaocznym czy wieczorowym, ma z głodu usychać w tym kraju?
      • ello16 Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 22.06.07, 20:21
        Ale dlaczego nie stać?600 złkredytu studenckiego plus 400 od rodziny czy z
        pracy?Moj znajomu konczyl dzienneie i splaca kredyt za utrzymanie an
        studiach.studia platne bo zdolni ludzie spoza osrodkow akademickich przez lat
        kilkanascie placa za dzieciaki bogaczy
    • monalajza Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 20.06.07, 00:29
      wszystko na ziemi i niebei mowi mi, ze powinny byc platne

tyle ze ja...po prostu nie moglabym wtedy studiowac, wiec jednak jestem za
      bezplatnymi.
      • Gość: '' Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: 80.50.233.* 21.06.07, 11:16
        mogłabyś,to kwestia ceny a nie bezpłatnosći
        • Gość: Prawda Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.sip.mia.bellsouth.net 21.06.07, 16:50
          Bezpłatna edukacja to fikcja. Wystarczy spojrzeć na jakiekolwiek statystyki, aby
          uświadomić sobie, że większość i tak płaci. Co więcej, zazwyczaj nie muszą
          płacić właśnie ci, których było by na to stać. Osoby z prowincji, które miały
          gorszy start, albo po prostu innaczej sprofilowane zajęcia w liceum, mają
          znacznie mniejsze szanse dostać się na bezpłatne studia niż bardziej zamożne
          dzieci chodzące do dobrych miejskich liceów.
          W takiej konfiguracji dochodzi do sytuacji, kiedy osoba mniej zamożna, która
          musiała przezwyciężyć więcej trudności aby móc zapewnić sobie przyszłość-
          studiować, płaci trzy razy. Raz płaci w podatkach za swoje studia, drugi raz
          płaci w podatkach za studia osób które dostały się na bezpłatne studia, i trzeci
          raz płaci opłaty za studia- jeśli nie dostanie się na studia dzienne na uczelni
          państowej.
          Sytuacja jest absurdalna. Znacznie bardziej sensowny byłby rozbudowany system
          stypendiów- zarówno socjalnych, jak i za wyniki w nauce, który rzeczywiście
          wyrównywał by szanse i promował najlepszych/najpracowitszych, niż budowanie
          systemu na pięknym, ale w 100% kłamliwym haśle jakim jest darmowa edukacja.
          Na szczęście władze tych lepszych uczelni płatnych (tych które myślą nie tylko o
          kasie, ale mają także pewne poczucie misji, oraz ambicje) jak na przykład
          Collegium Civitas (piszę o Collegium bo na tej uczelni kończyłem studia-i wiem
          jak to tutaj wygląda, a nie dlatego, abym twierdził że inne czołowe polskie
          uczelnie płatnie nie wprowadzają takich rozwiązań) te rozwiązania stypendialne
          starają się wprowadzać. W czego efekcie studia mimo że są płatne, osoba
          zaangażowana w nie, może nie tylko nie ponosić ich kosztów, ale nawet zarabiać
          na ciężkiej pracy i wysiłku.

W odpowiedzi na tytułowe pytanie podsumuję- darmowa edukacja I TAK NIE ISTNIEJE,
          może więc lepiej było by sensownie zaprojektować płatną edukację, a nie
          oszukiwać się w nieskończoność.
          Pozdrawiam.
          • Gość: lol Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.eltronik.net.pl 21.06.07, 17:35
            Nie chodziłem do dobrego LO, jestem z małego miasteczka, maturę zdałem b.dobrze
            (80-96%) , dostałem się gdzie chciałem, mam najwyższą średnią na roku. To samo
            LO kończyło wiele bardzo zdolnych osób, finaliści i laureaci olimpiad pochodzący
            z mało zamożnych rodzin i okolicznych wiosek. Czy ci z dużych miast mają lepszy
            start? Znam takie osoby, które kończyły najlepsze licea w ich miastach lub
            województwach, a maturę i tak zdały na niewiele ponad 70 % (a jeszcze chodziły
            na płatne kursy) i nie dostały się gdzie chciały.
            • Gość: kasia Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 17:59
              Zgadzam się z Tobą. Pieniądze pomagają jedynie w przypadku gdy ktoś zapisuje
              się na kurs przygotowawczy, bierze korepetycje do matury itp. Poza tym to praca
              własna a tego żadne pieniądze nie zastąpią. Książki są w bibliotekach,
              wsytarczy wypożyczyć i przysiąść.
            • ello16 Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne 22.06.07, 20:18
              ALE O CO CHODZI?MATURA TO EGZAMIN NA STUDIA, ZA DOBRZE ZDANĄ MATURĘ DOSTAJESZ
              STYPENDIUM NAUKOWE LUB ZWOLNIEGO Z KOSZTÓW,ALE NIE NA LAT 5 TYLKO NA ROK
              JEDEN.NIBY Z JAKIEJ PAKI AN LAT PIEĆ,JESLI JESTEŚ DOBRYM STUDNETEM TO NA ROK
              NASTĘPNY, CZYM INNYM SĄ STYPENDIA SOCJALNE I LOSOWE.KAPUJESZ?

DLACZEGGO MATURA MA CI COS DAWAC ZA DARMOCHE NA AZ 5 LAT, TO CHYVA TYLKO W TYM
              KRAJU..
              • Gość: lol Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: *.eltronik.net.pl 23.06.07, 01:07
                > ALE O CO CHODZI?MATURA TO EGZAMIN NA STUDIA, ZA DOBRZE ZDANĄ MATURĘ DOSTAJESZ
                > STYPENDIUM NAUKOWE LUB ZWOLNIEGO Z KOSZTÓW

to jakiś projekt? bo ja za dobrze zdaną maturę kasy nie dostałem, jeśli nie
                liczyć książki za wysokie msce w rekrutacji :P (z 5 dych warta była:))
                • Gość: michal Re: Studia powinny byc bezpłatne czy płatne IP: 212.2.101.* 23.06.07, 21:25
                  Tylko i wylacznie platne , bezplatne studia to jedna z bolaczek naszego kraju poniewaz kazdy chce studiowac i studiuja tyle ze bardzo duzo osob nie wie co i po co , z mojej klasy ze szkoly sredniej na 35 osob z z 5 osob nie uczy sie a reszta jest studentami tyle ze tylko z 5-6 osob studiuje bo naprawde chce sie czegos nauczyc a reszta chodzi zeby uwolnic sie od wojska , albo bo mama kazala wiec poszedl , albo nie chce sie isc do pracy to woli studiowac a czesto nawet nie wiedza jakie przedmioty maja. Niektorzy po 4 razy zaczynaja studia i po semstrze ich wywalaja , znam przypadek goscia ktorzy od 6 lat studiuje jeden kierunek na tej samej uczelni i jest na DRUGIM roku z malymi szansami na przejscie wyzej - to jest chore .
                  Mowice ze rodzice placa podatki oki to jak tak to powinny byc wzroty podatku dla ludzi bezdzietnych lub takich ktorych dzieci nie studiuja .
                  Platne studia z dobrze skonstrulowanym funduszem stypendialnym , wyzsze i latwiej dostepne kredyty studenckie i to za co mnie pewnie czesc powiesi :D osoby ktore dostawaly stypendium powinny miec obowiazek pracy przez okreslona liczbe lat w polsce lub dla polskich firm , a jak nie to splate stypednium . Dzieki temu ludzie konczyli by to na co jest popyt i to nie tylko na pozipmie studiow ale i technika , zawodowki bo ktos kto teraz studiuje po to zeby sie obijac poszedl by do np technikom i do pracy bo to by sie bardziej oplacalo , nie brakowalo by specjalistow , zreszta uwazam ze caly system edukacji nalezy zreformowac aby nie "produkowac" zbednych ludzi tylko wysoko wykwalifikowana kadre ktora w danym czasie jest potrzebna na rynku .
                  • Gość: and Dobrze pisze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.07, 06:42
                    Pełna zgoda z powyższym
                    • Gość: lol Re: Dobrze pisze! IP: *.eltronik.net.pl 24.06.07, 14:13
                      >Platne studia z dobrze skonstrulowanym funduszem stypendialnym , wyzsze i
                      >latwiej dostepne kredyty studenckie

pomysł w teorii spoko, ale obawiam się, że przerasta on możliwości polskiego
                      rządu :) jakiegokolwiek polskiego rządu.

co do oddania podatku tym, którzy nie studiują/nie mają dzieci - w to jakoś też
                      nie wierzę, że to wypali :)

No i kwestia I roku, na nim styp naukowych nie ma, czy socjal będzie tak duży?
                      załóżmy, że rodzice zarabiają 1200 zł na rękę, 2 dzieci na studiach, utrzymanie
                      jednego to koszt 700 zł. + czesne? mogą być problemy;) no i kwestia ile to
                      czesne. Czesne nie byłoby takim problemem dla ludzi studiujących w swoim
                      mieście, ale dla kogoś, kto musi się jeszcze utrzymać, to jest duże obciążenie.

Kredyt studencki, spłacany po studiach. a ile będzie te rata wynosiła? bo taki
                      osobnik po studiach musi gdzieś mieszkać, kupić sobie trochę AGD, musi coś jeść
                      i do tego spłacać kredyt studencki? to ile taki świeżo upieczony absolwent
                      powinien zarabiać? :)

• Gość: michal Re: Dobrze pisze! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.06.07, 16:11
                        Skonstrulowanie takiego funduszu nie wiem czy jest takie trudne(chociaz fakt dla rzadu i to kazdego moze za skomplikowane ) nie znam statystyk rozkladu ocen ale jak dla mnie moze byc taki przyklad : osoby ktore sa w 10 % najleprzych studentow na swoim kierunku ma 100% stypendium . w 20% maja 80 % stypendium i tak dalej a najnizsze stypednium bylo by dla osob ktore sa w pierszych 50 % na swoim kierunku a kwota stypendium to np 50% . Jezeli chodzi o ten podatek to jest to tak samo obsurdalne jak to ze jak place podatki to mam piec darmowe studia :) .
                        Kwestia pierwszego roku :
                        Termin platnosci za studia do konca pierwszego roku a stypendium przyznawane po pierwszym semestrze dzieki temu mamy kilka miesiecy na zorganizowanie pieniedzy na czesne jezeli nauka nam nie wypali , wysokosc czesnego powiedzmy kwoty porownywalne do trybu zaocznego na danym kierunku .
                        W tej chwili jest tak miesiecznie dostajesz 600 zl kredytu a splacasz 300 bo okres splaty jest dwa razy dluzszy od pobierania .
                        Ile powinien zarabiac -DUZO :) a tak serio to zalezy od rynku jest zapotrzebowanie na dana specjalnosc wtedy osoby ktore sie na tym znaja zarabiaja duzo .

• Gość: . Re: Dobrze pisze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 16:39
                          Dzielenie stypendiów w sposób jaki proponujesz owocowałoby tym, że zdolna ale
                          biedna młodzież wybierałaby najsłabsze uniwersytety wychodząc z założenia że to
                          na nich jest największa szansa na bycie najlepszym, a co za tym idzie 100 %
                          stypendium. Najlepsze uczelnie z najlepszą bazą naukową, wykładowcami itp.
                          byłyby okupowane przez młodzież z bogatych domów - taką, której rodziców stać
                          na ewentualne koszty studiów, choćby stypendium ich nie pokrywało. Nie wiem,
                          czy wyszłoby nam to na dobre.
                          Dla osób naprawdę zdolnych (typu laureaci i finaliści olimpiad lub innych
                          ogólnopolskich konkursów) pełne stypendium na wybranym uniwersytecie powinno
                          być zagwarantowane jeszcze przed wyborem studiów, a nie tak jak dotychczas:
                          index na wybrany kierunek ci dadzą a o resztę troszcz się sam. Przedłużenie
                          stypendium powinno być oczywiście zależne od wyników studenta, nie tylko
                          średniej ocen ale dajmy na to pracy w kołach naukowych, a w kolejnych latach
                          studiów samodzielnej pracy naukowej, do której każda uczelnia powinna stworzyć
                          warunki.
                          • Gość: lol Re: Dobrze pisze! IP: *.eltronik.net.pl 24.06.07, 17:04
                            mogą być jeszcze inne negatywne skutki, np nikt nie będzie szedł na kierunki
                            nauczycielskie/pedagogiczne, bo po co za nie płacić, żeby potem dostawać
                            osławione 700 zł na starcie? Mamy za dużo studentów pedagogiki, to fakt, na
                            początku może by wyszło to na dobre,gdyby ich liczba spadła ale po jakimś
                            czasie? co do nauczycieli - już teraz brakuje nauczycieli przedmiotów ścisłych :/
                            • moilolita Re: Dobrze pisze! 24.06.07, 17:11
                              to co likwidujemy Akademię Pedagogiki Specjalnej? czy kasujemy pedagogikę na UW?
                              • Gość: michal Re: Dobrze pisze! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.06.07, 17:43
                                Jezeli najzdolniejsci ale biedni wybrali by najgorsze to automatycznie podniusl by sie tam poziom a na tych leprzych spadl co na nastepny rok spowodowalo by ze najlepsi nie zaleznie od zasobnosci portfela wybrali by te leprze uczelnie , zreszta to samo mozna powiedziec o dzisiejszym systemie stypendialym przeciez latwiej jest uzyskac odpwiednia srednia na jakiejs slabej uczlni niz na dobrej , a jednak przekroj portfeli jest rozny na kazdej uczelni , pozatym dobra uczelnia to dobra praca dobra praca to wysokie wynagrodzenie wiec sie oplaca .
                                Kazdy ma inne spostrzenia na ten temat ale ja jakos nie zaobserwowalem jakiejs zaleznosci zasobnosc portfela a dobra uczelnia , szczerze to widze odwrotna , biedny uczen dobrze sie uczy i na dobrej uczelni a bogaty chodzi byle gdzie aby byl papier , nie mowie ze tak jest zawsze ale ja taka zaleznosci widze wiec co to tej zasobosci portfela nie przykladal bym takiej duzej wagi odpowiednie systemy stypedniow i kredytow zalatwily by sprawe.
                                Jezeli jest zapotrzebowanie na absolwentow danego kierunku a nie ma chetnych wtedy mozna okreslona liczbe miejsc danego kierunku zrobic bezplatna aby wypelnic luke .
                                Po co zamykac , zamkna sie same nie bedzie chetnych , kraj nie bedzie potrzebowac absolwentow wtedy dany kierunek na danym wydziale czy nawet caly wydzial zostanie zamkniety .
                                • Gość: milila Re: Dobrze pisze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:36
                                  LepSZych przez SZ. Sorki, że się czepiam, ale to za często używane słowo żebyś
                                  robił takie byki.
                                  Owszem, po roku czy dwóch poziom studentów by się podniósł (co nie znaczy, że
                                  wzrosłyby nakłady na dobrych wykładowców i bazę naukową). Wówczas poszłaby
                                  fama, że na tej - dotąd słabej uczelni - ciężko dostać stypendium pokrywające w
                                  100% koszty nauki i po pewnym czasie poziom znowu by spadł. Ergo poskutkowałoby
                                  to wielkimi nierównościami i dezorientacją większości studentów.
                                  Poza tym W TEJ CHWILI może nie ma wielkiej zależności między zasobnością
                                  portfela, a rodzajem uczelni (chociaż... można by się kłócić). Jednak gdyby
                                  rozbudowany system stypendialny został utworzony, a ja bym była biednym
                                  studentem bez żadnych szans na opłacenie sobie studiów to chyba zdecydowałabym
                                  się na gorszą uczelnię z większą szansą na 100% stypendium niż na te najlepsze
                                  z ryzykiem, że wpadnę w długi. Tym bardziej że dobre studia na dobrej uczelni
                                  mimo wszystko nie gwarantują dobrej pracy i płacy.

Zastanawiam się jakby w takim systemie wyglądała rekrutacja na studia - tzn.
                                  najpierw ranking punktów z matury, a następnie eliminacja tych którzy chociaż
                                  wysoko na liście, nie mają odpowiednich zasobów finansowych? Kto decydowałby do
                                  jakiego progu punktowego koszty nauki są pokrywane przez państwo? Ustalone
                                  odgórnie czy przez każdą uczelnię?
                                  Wg mnie powinno się wprowadzić tylko częściową odpłatność za studia. W
                                  podawanym często za przykład USA rodzice, którzy myślą o przyszłości dzieci, od
                                  ich wczesnego dzieciństwa lokują pieniądze w funduszu przeznaczonym na dalszą
                                  naukę. Najzdolniejsi dostają pełne stypendia, mniej zdolni mogą całkiem nieźle
                                  zarobić w weekendy a po studiach znalezc pracę umożliwiającą spłatę kredytu. U
                                  nas coś takiego po prostu by się nie sprawdziło. Dlatego najlepsi z
                                  najlepszych powinni mieć studia za darmo, a inni płacić niewielką, stałą dla
                                  każdej uczelni kwotę.
                                  • Gość: michal Re: Dobrze pisze! IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.06.07, 19:41
                                    Jezeli kogos nie stac na czesne i nie bedzie w gronie osob zwolnionych wtedy dostaje kredyt studencki i ma zo co oplacic czesne zwlaszcza ze dzieki temu stypendia socjalne mogly by byc wyzsze .
                                    Ty moze bys sie zdecydowala na mniej prestizowa ja byl wolal dobra uczelnie z mozliwoscia kredytu bo to podnosi moja pozycje na rynku pracy , co do tego czy naprawde te "dobre" uczelnie sa leprze od tych "zlych" to juz jest inny temat , ja uwazam ze jezeli ktos chce sie nauczyc to sie wszedzie nauczy ale wiemy jak jest ludzie patrza nie tyle na umiejetnosci co na uczelnie .
                                    Rekrutacja normalnie tyle ze trzeba podpisac umowe tak jak robia to zaoczni czy na niepanstwowych uczelniach .
                                    Ja nie mowie ze studenci maja pokrywac w calosci koszt nauki , oplaty maja wyeliminowac patologie natomiast przykladowy sposob przydzielania stypendium
                                    opisalem wyzej .
                                    Ja nie mowie ze oplaty maja byc zroznicowane w zaleznosci od kierunku tylko ze w przypadku kierukow na ktorych nie ma chetnych a panstwo ich potrzeboje wtedy okreslona ilosc studentow na takim kierunku mozna zwolnic z oplat .
                            • Gość: milila Re: Dobrze pisze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:21
                              Czy ja wiem... przecież już teraz sporo ludzi jest na płatnych politologiach,
                              socjologiach i innych takich, więc widocznie czesne nie zniechęca ich do mało
                              perspektywicznych kierunków.
                              Co prawda płacenie za pedagogikę przechodzi moje wyobrażenie, ale samo
                              studiowanie pedagogiki (nawet bezpłatnie) też przechodzi moje wyobrażenie ;-)
                              Może po prostu mam zbyt ograniczone zasoby wyobraźni.
                              • tocqueville Re: Dobrze pisze! 24.06.07, 19:51
                                Obecnie tysiące studentów studiuje pedagogikę płatnie
                                Czemu się dziwisz?
                                • Gość: a Re: Dobrze pisze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 00:59
                                  Jesteście za studiami płatnymi bo Was byłoby na to stać. Kredyt studencki + stypendium socjalne może wystarczy na czesne ale co gdy jesteś z innego miasta? W moim mieście nie ma dobrej uczelni. Mój brat studiuje w Wa-wie TYLKO dzięki temu, że studia są bezpłatne. Ma stypendium,kredyt i dorabia co weekend.. i starcza mu tylko na utrzymanie.. Ja jutro odbieram wyniki matury i mam nadzieje że od października będę na dziennych, bezpłatnych studiach bo inaczej czeka mnie praca przy kasie w supermarkecie, bo innej pracy to tutaj nie ma. Poza tym wg mnie biedni i tak już mają gorszy start - zgadzam się, że żeby porządnie zdać mature nie potrzeba drogich kursów, ale to nie tyczy się języków! Przynajmniej w moim mieście nauka ang w szkołach pubicznych leży, a komunikacji nie nauczysz sie tylko z ksiażek!!!
                                  Fakt, że sporo ludzi marnuję kasę i idzie na studia tylko żeby gdzieś się zaczepić, albo się nie uczą i są wyrzucani, ale wprawodzając opłatę za studia odbieracie szanse na edukacje wielu biedniejszym...
                                  • Gość: bdzibdzionka, Re: Dobrze pisze! IP: *.41-151.net24.it 29.06.07, 10:33
                                    W wielu krajach, gdzie studia są płatne, stypendium oznacza pieniądze +
                                    zwolnienie z czesnego, bo tak to co to za stypendium by było. To chyba
                                    najlepsze rozwiązanie.
                                    Ja jestem oczywiście za płatnymi. Na zasadach jakie opisałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka