Gość: Magda IP: 89.125.165.* 06.07.07, 16:50 hej, może znajdzie się któś kto tez zastanawia się nad kierunkiem stosunków międzynarodowych na krakowiskiej AE?? Co sadzicie o tym kierunku?? może maice jakieś informacje zza kurtyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jom Re: stosunki międzynarodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 17:01 Ja też się zastanawiam nad tym kierunkiem. Z tego co widziałam przeglądając forum AE to dużo osób chce tam składać, więc pewnie będzie niezła konkurencja...;/ Zastanawia mnie tylko co właściwie można robić po skończeniu tych studiów? Pracować w dyplomacji? Tam raczej załapie się niewielu, a co z resztą. Jakby ktoś miał jakiś pomysł na pracę po tym kierunku, to proszę pisać:) Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiiiaw Re: stosunki międzynarodowe 06.07.07, 19:04 z tego co wiem to daremne...jesli dorbze zdalas mature to lepiej na prawo, albo politologie, po sm mozesz robic tak naprawde wszystko i nic jak po socjologii.nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jom Re: stosunki międzynarodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 20:00 Akurat socjologia z odpowiednią specjalizacją jest dobrym kierunkiem. I praca się znajdzie w firmach, w reklamie, w badaniu opinii społecznej. Nad prawem też się zastanawiałam, ale to chyba nudne. W każdym razie te stosunki są na pewno interesujące, ale perspektywa pracy trochę zniechęca. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiiiaw Re: stosunki międzynarodowe 06.07.07, 20:01 nio w sumie socjo jeszcze ujdzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: stosunki międzynarodowe IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.07.07, 20:04 możesz być celnikiem, pracowac na lotnisku, na granicy niezłą pozycję załapać po SM... urząd miejski, firma - marketing... Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiiiaw Re: stosunki międzynarodowe 06.07.07, 20:12 hmm ale ile takich miejsc pracy? ten celnik to jzu chyba calkiem nierealne dla wiekszosci;) choc fucha fajan;P Odpowiedz Link Zgłoś
sakura17 Re: stosunki międzynarodowe 06.07.07, 20:40 Praca się znajdzie, ale trzeba b. dobrze znac języki obce - przynajmniej 2, mieć jakiś certyfikaty językowe, odbyty wyjazd stypendialny do innego kraju...Wtedy praca się znajdzie. Dyplomacja jest dla nielicznych, ale sporo jest stanowisk w różnych firmach dla osób które mają jakąś wiedzę o handlu zagranicznym (to jedna ze specjalizacji na SM) i potrafią posługiwać się językami obcymi w bardzo dobry stopniu. Jest masa firm handlujących z zagranicą, potrzebują ludzi, którzy znają sie na zasadach handlu, potrafią dogadać się z zagranicznym kontrahentem. Poza tym można pracować w banku, w administracji, w dziennikarstwie w tematyce polityki....Perspektywy są, jeżeli ktoś nie tylko starał się zaliczyć, zdać i zapomnieć, ale starał się coś zapamiętać, uczył sie intensywnie języków, próbował wyjechać na stypendium, może zrobił jakiś kurs, certyfikat. Wszystko zależy od kwalifikacji i umiejętności. Poza tym, tak naprawdę po żadnym kierunku (oprócz kierunków technicznych oraz prawa i medcyciyny) nie będziecie mieli zagwarantowanej pracy. Są bezrobotni i po ekonomii, i po filologiach, i po psychologii i po socjologii. Tak to już jest z tymi kierunkami humanistycznymi i humanistyczno- ekonomicznymi. Trzeba być elastycznym, zdobywac nowe kwalifikacje, szkolenia, kursy, tylko wtedy macie szansę po tego typu studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiiiaw Re: stosunki międzynarodowe 06.07.07, 21:28 dla geniuszy, kreatywnych i inteligentnych osob zawsze jest praca;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś