Dodaj do ulubionych

Prywatne uczelnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 18:10
Witam, każdy do lekarza, dentysty, ginekologa, chodzi się leczyć prywatnie bo lepiej,wiadomo zapłaci się to lepiej doradzi, bedzie miły i kulturalny, jeżeli rodzica stać wysyła swoje dziecko do prywatnego przedszkola bo wie ze są lepsze warunki jest czysciej i opiekunki dokłądnie zatroszczą sie o twoje dziecko, wiadomo zapłaci się to lepiej doradzi, bedzie miły i kulturalny. uważam że szkoły prywatne są tak samo lepsze od państwowych profesorowie mają lepszy kontakt z uczniami bo na jednego profesora średnio przypada 20 studentów a nie 200, są lepsze warunki studiowania, nowe wyremontowane ściany, nowe sprzęty, labolatoria itp. Profesor dla każdego zawsze znajdzie czas, jeżeli ktoś chce się uczyć i ma ambicje to nawet na prywatnej uczelni wyjdzie z wieloma umiejętnościami, dzisiaju nieliczyć sie papier czy to UW czy SGH, liczą się umiejętnosci, bo na UW czy SGH też można dać łapówkę i wyjdzie to samo.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Prywatne uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 18:30
      może i coś w tym jest.
    • flash3r znowu ten temat 17.09.07, 18:47

Gość portalu: Studenciak napisał(a):

> Witam, każdy do lekarza, dentysty, ginekologa, chodzi się leczyć prywatnie bo l
      > epiej,wiadomo zapłaci się to lepiej doradzi, bedzie miły i kulturalny,

No OK, ale wizyta u dentysty to nie to samo co studia. Jeżeli dentysta ci nie
      odpowiada to rzucasz go w cholerę i idziesz do innego bez mrugnięcia okiem, a
      jak ci nie podpasuje szkoła? To zostajesz, bo szkoda ci czasu/pieniędzy/wysiłku,
      a poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że jak zmienisz uczelnie (szczególnie
      na państwową) to ci z chęcią przepiszą ocenki i zaliczą skończone semestry, więc
      nie rób takich porównań

jeżeli r
      > odzica stać wysyła swoje dziecko do prywatnego przedszkola bo wie ze są lepsze
      > warunki jest czysciej i opiekunki dokłądnie zatroszczą sie o twoje dziecko

Znaczy w państwowych jest syf brud i smród, a opiekunki biją dzieci pałkami? No
      nie przesadzajmy - może państwowe przedszkola nie należą do czołówki
      europejskiej ale chyba nie jest tak źle.

uważam że szkoły
      > prywatne są tak samo lepsze od państwowych profesorowie mają lepszy kontakt z u
      > czniami bo na jednego profesora średnio przypada 20 studentów a nie 200

A jaki niby szkoła może mieć kontakt ze studentem? Rozumiem, że chodzi ci o
      kontakt z kadrą. Bezsensowne uogólnianie. Wątpię jakoś żeby istniała jakakolwiek
      różnica w tej sprawie między prywatnymi i państwowymi.

są lep
      > sze warunki studiowania, nowe wyremontowane ściany, nowe sprzęty, labolatoria i
      > tp

1. Znowu uogólniasz, ja np. studiuję na całkowicie odnowionym wydziale z niezłym
      wyposażeniem (uczelnia państwowa). Po prostu są obskurne wydziały i są wydziały
      na poziomie europejskim i to dotyczy również szkół prywatnych

2. Bardziej od obskurnych ścian liczy się potencjał naukowy. Ile prac naukowych
      publikują prywatne uczelnie i jaki jest to odsetek wszystkich publikacji
      naukowych w Polsce? Nikły.

3. Co do (rzekomo) lepiej wykształconych laboratoriów, to naprawdę nie wiem skąd
      to wziąłeś. Labolatorium to wbrew pozorom nie tylko salka z 13 komputerami...

eżeli ktoś chce się uczyć i ma
      > ambicje to nawet na prywatnej uczelni wyjdzie z wieloma umiejętnościami

Czyżbyś twierdził, że prywatne są gorsze? ;)

Tak na koniec.
      Nie twierdzę, że prywatne są "be", a państwowe są super, wręcz przeciwnie -
      jestem gorącym zwolennikiem prywatyzacji WSZYSTKICH państowych uczelni, co
      prawda w dalszej perspektywie i przy wsparciu ustaw ułatwiających dostęp do
      kredytów studenckich. Póki co jest, jak jest i czy ktoś tego chce czy nie tzw
      "państwowe" uczelnie wiodą prym, choćby dlatego, że mają coś czego żadna z
      prywatnych uczelni nie ma - swoją kadrę naukową i bazę naukową w postaci
      zagospodarowanych już dawno budynków i wyposażenia laboratorium.

Paradoksalnie obecny układ jest korzystny dla studentów którzy okazali się zbyt
      słabi na uczelnie państwowe, bo gdyby był wolny wybór to z pewnością mieli by
      problemy z zakwalifikowaniem się nawet do obecnych prywatnych.
    • Gość: janek Re: Prywatne uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 19:58
      A ten wątek jest po co? żeby się podbudować?

nie piętnuje wszystkich prywatnych szkół, jak wśród publicznych są lepsze i gorsze, ale nudzą mnie już takie wątki. odnoszę wrażenie, że powstają tylko po to żeby podreperować swoją samoocene. niepotrzebnie, skoro dobrze czujesz sie w prywatnej to powinno Ci to wystarczyć, nie musisz usprawiedliwiac sie przed calym swiatem.
    • Gość: sss Re: Prywatne uczelnie IP: 213.134.181.* 17.09.07, 20:22
      jaaa cie...

komus na prawdę zależy aby spowodować te powracające dyspóty z wydźwiękiem przerzucania się inwektywmi..;-)))) :P

fajnie, że wyraziłeś swoje zdanie, ale co to miało na celu?
    • tocqueville Re: Prywatne uczelnie 17.09.07, 20:25
      Są prywatne b. dobre ze świetnymi warunkami ale są tez słabe (i te niestety
      psują opinię).
      Uogólnienia nie są potrzebne.
      Mogę dyskutować na temat konkretnej uczelni, ale spór państwowe-prywatne jako
      całość nie ma sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka