-
Linn-Linn czy w Twoim ciescie jogurtowym z maszyny są tylko same
żółtka?Pozdrawiam .przepraszam za zaśmiecanie ale wątek
zarchiwizowany.
-
mam pytanie, czy jeśli przygotuję już w misce ciasto jogurtowe, to czy mogę poczekać z jego upieczeniem do następnego dnia? bo czytając posty, wywnioskowałam, że jest ono lepsze w dniu upieczenia, a niestety mogę nie mieć czasu na przyrządzenie całej masy tego samego dnia...
z góry dziękuję za odpowiedź :)
-
Witam. Wypróbowałam ostatnio oto taki przepis:
www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_jogurtowe/przepis.html
Ciasto wyszło bardzo dobre. Zastanawiam się jak je wzbogacic tzn, czy moge do
niego dodac np mrozone wisnie (czy je rozmrazac najpierw?), kawaleczki
czekolady, albo konfiture wiśniową? Spodziewam sie gosci i niechce
eksperymentowac, a samo ciasto jest dosc skromne, acz pyszne ;)
-
Witam
Dzisiaj upiekłam po raz wtóry i znów prawie zakalec.Korzystałam już z kilku
przepisów i za każdym razem porażka.Stosuje się dokładnie do zaleceń odnośnie
ilości składników, kolejności mieszania i temp pieczenia- i nic z tego nie
wychodzi.
Może czegoś nie wiem i nie robie.
Uwielbiam ciasto jogurtowe takie z cukierni ale nie udaje mi się go zrobić w domu.
Dodam, że mam piekarnik gazowy - bo może te przepisy uwzględniają temp. w
piekarnikach elektrycznych.
Zresztą już sama ni...
-
Drugi raz w życiu robiłam takie ciasto - b.proste - mąka, proszek do
pieczenia, jajka, olej, jogurt, cukier i na wierzch owoce z kruszonką.
Najpierw miałam wrażenie, że po wymieszaniu składników ciasto tworzy zbyt
zwartą bryłę - konsystencja takiej drożdżowej "guły". Po przepisowym czasie
pieczenia okazało się, ku mojej rozpaczy, że ciasto jest surowe - tzn. guła
stwardniała, ale się nie upiekła. Nie mam pojęcia, dlaczego. Czy może macie
jakąś koncepcję?
-
Drugi raz pod rząd wyszedł mi zakalec w cieście jogurtowym. Nie mam pojęcia o
co chodzi: nie zaglądam do piekarnika w trakcie pieczenia, wszystko co dodaję
do ciasta ma podobną temperaturę...
O co chodzi do pioruna???
-
Ciasto super!!:)
Zrobiłam z ananasami i cała rodzinka sie zajadała:)
Mam pytanie:czy można na wierzch zamiast jabłek dać mus jabłkowy?
Pozdrawiam
-
bardzo prosze o przepis na ciasto jogurtowe. najlepiej proste w przygotowaniu i mało kaloryczne.
-
czy ktos zna przepis na ciasto jogurtowe? Jadlam pycha z owocami podobne do
ciasta ucieranego. Z gory dziekuje
-
Mam pytanie odnośnie przepisu na ciasto jogurtowe
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19055406&a=19057232, a mianowicie jaki
jogurt jest najlepszy- płynny czy bardziej gęsty. Robiłam dziś to ciasto po
raz pierwszy i dałam jogurt naturalny bardzo gęsty. Wszystko robiłam dokładnie
wg. przepisu, ciasto wyszło bardzo gęste trudno było je pod koniec ukręcić. No
i w efekcie powstał mały zakalec /ale i tak było smaczne/. Czy powodem był
zbyt gęsty jogurt? Zaznaczam, ze wszystko odmierzane t...
-
Składniki;
kubek(250 g)jogurtu naturalnego
1,5 kubka- od jogurtu-mąki/
1,5 kubka cukru
1 kubek oleju
1 kubek mielonych orzechów włoskich
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ubita piana z 4 białek
Wykonanie;
wszystko połączyć razem, na końcu dodać ubite na pianę białka i delikatnie
wymieszać. Piec około 40 min. Naprawdę bardzo smaczne.
-
Był wątek o cieście jogurtowym. Przepis wydrukowałam, ciasto upiekłam.
WYSZŁO, co do dziś niezmiennie wprowadza mnie w lekkie niedowierzanie :)
Niemniej z racji wiosny położyłabym na nim owoce. We wspomnianym wątku było
coś o owocach ale niekonkretnie.
Ponieważ specjalistą od ciast to ja na pewno nie jestem, proszę poradźcie:
jakie owoce byłyby najbezpieczniejsze na tym cieście? Tak żeby nie opadło i
nie nasiąkło? Marzą mi się truskawki, ale...
-
Upiekłam takie wczoraj i to ostatni raz lenistwo i łakomstwo zwyciężyły nad
zdrowym rozsądkiem. Posmak - sama chemia, z nutą mydła i goryczki. Zapach -
sztuczne aromaty. O przepraszam. "Aromat identyczny z naturalnym".
Konsystencja styropianu.
A dzisiaj ból wątroby. Zaznaczam, że zjadłam tylko 1 kawałek. Duża blacha
wylądowała w śmietniku.
-
ile tego masla trzeba dodac?
-
chodzi mi o takie lekko wilgotne z serem bialym na wierzchu takim ciut
podpieczonym
-
Mniammmmm, ale smaczne!!!!! Jedzcie, ludzie, aż pękniecie!!!!!1
-
takie z owockami.byłabym dźwięczna :-)
-
Właśnie piekę po raz pierwszy. Później Wam napiszę czy się udało. I
ewentualnie przepis, bo ciasto podobno nie szkodzi na linię:)
-
właśnie kupiłam i mam zamiar jutro upiec, stąd pytanie do Was - robił ktoś?
-
Właśnie zrobiłam z internetowego przepisu takie klasyczne ciasto jogurtowe, w przepisie było 1/2 kubka oleju. Po upieczeniu ryknęliśmy śmiechem, bo, jak stwierdził mój facet, ciasto smakuje jak.... kotlet. Generalnie chodzi o to, że strasznie ten olej czuć w cieście (świeży, kujawski,żeby nie było, że wlałam jakiś po smażeniu frytek :) ) Po co więc w przepisach na ciasto jest olej, czy nie można tego zastąpić np. taką samą ilością roztopionego masła? Czy zrobi się zakalec?