Gość: onufria IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.09.07, 13:53 Witam ! Nie moge sie zdecydowac :) Znam juz dosc dobrze niemiecki i angielski, teraz chcialabym rozpoczac nauke trzeciego jezyka > Tylko ,ktory wybrac ?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: hiszpanski czy szwedzki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 14:01 Ja wzielabym szwedzki, choc go znam;P Jezyk bardzo prosty, akcent troche ciezki do wymowy, ale ogolnie svenska jest bardzo przyjemnym jezykiem, a na dodatek podobnym do niemieckiego i angielskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: hiszpanski czy szwedzki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 14:20 Ja wziąłbym właśnie jakiś skandynawski, bo podoba mi sie ten region i w porównaniu do wielu języków nie jest zbyt popularny, co czyni dodatkowy atut jego znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: hiszpanski czy szwedzki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 15:38 dokładnie, zgadzam się z tobą, tez chciałbym nauczyć sie szwedzkiego, mam nawet książkę a jestem typem samouka, tak więc wybrałbym szwedzki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:13 Szwedzki to wspaniały język i tak niewiele osob go zna:)))). Kocham Szwecje i ten język:) Hejda:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:23 a ja wybralabym espanol ,sliczny jezyk;) i 34o mln ludzi na swiecie go uzywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:25 No wlasnie AZ 340mln. Ja wole byc oryginalna i znac jezyk, ktory zna ok 10 mln ludzi:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:27 pff:P,co tam wolisz ,ja wole stawiac na to co mi sie podoba ,a nie na to co tkaie rzadkie i oryginalne ,mozesz wybrac portugalski ,chyba ciut mniej ludzi go uzywa :Pwpasujesz sie w oryginalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:39 A nie zauwazylas droga z. ze ona sie pyta o wybor miedzy hiszpanskim a szwedzkim? Nie bylo mowy o portugalskim...po co mi portugalski? wole jezyki skandynawskie i tyle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:49 brawo! popieram w 100% :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Tylko szwedzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 20:48 zauwazylam ,no nic ,to taki byl moj przytyk ,,ja wole inne i coz ,doradzilam jak umialam ,ty wolisz szwedzki ,ja hiszpanski ,w czym problem Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: hiszpanski czy szwedzki ? 25.09.07, 19:31 szwedzki! jak pokazuje doswiadczenie moich znajomych (moje niestety nie, bo nie znam zadnych rzadkich jezykow) znajomosc rzadkiego jezyka jest w cenie i to niezaleznie od "branzy". koniecznie szwedzki! Odpowiedz Link Zgłoś
justyn.augustyn Re: hiszpanski czy szwedzki ? 25.09.07, 21:41 No i co z tego ze szwedzki oryginalny, jak w Szwecji i tak wiecej mowia po angielsku niz po szwedzku. W zadnej pracy ci sie konkretnie nie przyda, bo ze Szwedami prowadzi sie rozmowy in English :) Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: hiszpanski czy szwedzki ? 25.09.07, 21:50 Po prostu posłuchaj trochę szweckiego tudziez hiszpańskiego (co trudne nie jest o ile masz telewizję satelitarną) i wybierz ten,który ci sie podoba.Uczenie się języka tylko dlatego,że jest przydatny nie ma za bardzo sensu o ile nie znajdujesz w tej nauce przyjemności.Teraz i tak angielski jest współczesnym lingua franca tak więc przy wyborze kolejnych języków można sobie pozwolić na kierowanie się..swoimi upodobaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Sonic nie szweCkiego, ale szweDZkiego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:05 Sorry musialam sie przyczepic, bo ten bład mnie cholernie razi/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: hiszpanski czy szwedzki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:04 Ale razdko jaki szwed zatrudni cie w dobrej firmie jesli nie mowisz po szwedzku:), wiec wybacz, ale po ang dogadasz sie ale i tak wymagaja szwedzkiego:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: hiszpanski czy szwedzki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:42 O matko, w takim razie może tylko angielskiego sie uczmy, bo nim sie wszędzie dogada? Szwedzki górą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: hiszpanski czy szwedzki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:18 moim zdaniem nauka języków to tylko sama przyjemność, ktos chce się uczyć albo nie, tylko od niego to zalezy i to jego sprawa, w Europie jest wiele pięknych językow jakich chciałbym sie nauczyc: szwedzki, hiszpanski, węgierski, grecki czy chocby rosyjski, problem w tym ze tutaj nie ma za bardzo mozliwosci zwlaszcza jesli jestes z malego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdullah Re:nie warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 00:05 szkoda pamieci dla bezsensownych jezykow. szwecja- maly wymierajacy kraik na polnocy w ktorym polki zatrudniaja jako dziwki ( ubralas sie jak polka znaczy tam tyle co ubralas sie jak qrwa). z drugiej strony hiszpanskim poza dzikimi w 90 % niecywilizowanymi plemionami gdzies w latinoladzie, w europie posluguja sie hiszpanie- brudasy i tez nieroby z ktorymi nie robimy zadnego biznesu. wybor masz tragiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re:nie warto IP: 83.14.217.* 27.09.07, 02:18 Można grzecznie prosić moderatora o usunięcie powyższego postu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abd Re:nie warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 12:23 prawda w oczy kogos kole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re:nie warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 13:35 Nie, bo piszesz kompletne bzdury. Chyba nigdy w Szwecji nie byles/as:))). Ale coz, niktorzy nie maja w zyciu tak dobrze i nie moga podrozowac:))). A szwedzkiego naprawde warto sie uczyc, jest sporo szwedzkim firm w Polsce i znajomosc szwdzkiego bedzie sporym atutem:) np. H&M, IKEA itd. A szwedzki fajny jezyk:). Odpowiedz Link Zgłoś