Dodaj do ulubionych

studia I i II stopnia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:27
Wiem czym sie rożnia studia I i II stopnia, ale zastanawiam sie czy konczac studia I stopnia np na matematyce mozna isc na II stopnia np na socjologie zpelnie na innej uczelni, chodzi mi o to czy II stopien moze byc calkowicie niezwiazany ze stopniem I. I jakie ma sie wtedy mozliwosci, ma sie poprostu magistart z socjologi a I stopien sie pomija? jakby ktos moglby wyjasnic mi ten nowoczesny mechanizm to bylabym wdzieczna..
Obserwuj wątek
    • Gość: Jakub Re: studia I i II stopnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:36
      Zwykle nie można, I i II stopień musi być z tej samej grupy np po I
      stopniu Zarządzanie można pójść na II stopień Finanse ale już nie na
      Fizykę
    • Gość: andee Re: studia I i II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:59
      no dobrze rozumiem ze musza byc zblizone do siebie, ale np na polibudzie lodzkiej jest takz e II stopien z zarzadzania mozena robic po kazdym wydziale, i jakie mozliwosci sa po skonczeniu inzynierii srodowiska bez specjalnosci I stopnia i zrobienie II stopnia z zarzadznia, jest w tym jakis sens?
      • Gość: andee Re: studia I i II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 21:05
        ciag dalszy poprzedniego postu> a moze odwronie najpierw inzynier z zarzadzania a II stopien inzynieria srodowiska ze specjalnoscia o ile tak mozna.
        • Gość: ann Re: studia I i II stopnia IP: *.csk.pl 31.01.08, 21:44
          ja jestem po stosunkach międzynarodowych (co prawda spec. handel zagr.) na
          Ekonomii, normalnie dziennie, na uniwerku:) i składam na coś extra w przyszłym
          roku też:)
          • Gość: bart Re: studia I i II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 22:41
            sprawdz kryteria przyjec obowiazujace na interesujacej cie uczelni. nie wiem
            jaki jest standard, ale u mnie pisze mniej wiecej tak: "na studia drugiego
            stopnia przyjmowani sa absolwenci I stopnia kierunku (tu moj kierunek) lub
            podobnych". wniosek z tego taki, ze decyzja zalezy od dziekanatu (zapewne brana
            jest pod uwage roznica programowa). na 99,99% nie udalaby sie taka kombinacja.
            zreszta nawet osoby robiace u nas mgr na moim kierunku, a przyszly z innego (w
            ramach tego samego wydzialu, czyli o zblizonym profilu) musza nadrobic "roznice
            programowe".
            • Gość: Aga Re: studia I i II stopnia IP: *.chello.pl 31.01.08, 23:42
              Standard jest taki, jak u Ciebie na wydziale, ale wiem, że
              gdzieniegdzie bywa inaczej - jak komus zalezy, to trzeba dzwonić i
              się dopytywać na konkretnym wydziale.
              Ale kończenie studiów II stopnia całkowicie innych niż te stopnia I
              moim zdaniem nie ma wielkiego sensu.
              • edgard4 Re: studia I i II stopnia 02.06.08, 23:18
                Taki mix, chyba niczego dobrego nie przyniesie. A roznice
                programowe, bedziesz musiala zaliczyc....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka