Dodaj do ulubionych

studia na politechnice

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 19:15
witam

jestem w 4 klasie technikum elektronicznego
mam pewien problem, ponieważ nie wiem jaki język wybrać do zdawania na maturze
Mam pytanie do studentów elektroniki i telekomunikacji
Który język: angielski, czy niemiecki bardziej przydaje się na takich studiach?

pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: Hayokoshi Re: studia na politechnice IP: *.ghnet.pl 26.02.08, 21:08
      Dla mnie? Nieee.. dziękuję bardzo ale chętnie pooglądam w odpowiednim dystansie
      moralnym. Każdy technik przynajmniej podstawowe pojęcie o neuroleptykach
      powinien znać. Boże no to chociaż w teorii (!)- słyszę szumiące głosy pozornie
      pokrzywdzonych. Nie mierz pochopnie albowiem to też ma w sobie dalekowzroczną zgubę.
    • Gość: Gurnis Re: studia na politechnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 22:31
      język matematyki w pełni wystarczy
    • Gość: hih Re: studia na politechnice IP: 213.134.181.* 26.02.08, 23:43
      nie pytaj o przydatność języka na studiach, a o przydatność języka w późniejszej docelowej pracy...najlepiej oba:) z tym, że po ang to sie wszędzie porozumiesz (no...praawie), a niem jako drugi
    • Gość: hih Re: studia na politechnice IP: 213.134.181.* 26.02.08, 23:44
      ps. a który lepiej umiesz? jak już zdawać język to na poziomie rozszerzonym najlepiej, no któryś musisz umiec lepiej ..
    • Gość: infor Re: studia na politechnice IP: *.sgh.waw.pl 01.03.08, 21:44
      Ja studiuje inofrmatyke, wiec przypuszczam, ze z elektronika jest podobnie.
      Angielskigo bedziesz na 100% potrzebowal, chocby do czytania dokumentacji, jesli
      chodzi o branze IT to jest praktycznie jedyny obowiazujacy jezyk. Pewnie jak
      kiedys bedziesz sie staral sie o przyjecie do pracy, to beda od Ciebie wymagac
      angielskiego.
      Ale.. może jesli chodzi o inne dziedziny niz informatyka, to calkiem sporo
      przydatnej literatury jest niemiecka. Poza tym wiele niemieckich form szuka w
      Polsce absolwentow politechnik.
      Moim zdaniem, ucz sie angielskiego koniecznie, ale bez przesady, od inzynierow
      raczej bieglosci jezykowej sie nie wymaga, ale raczej poziomu umozliwiajacego
      porozumiewanie.
      Mala jest szansa, zeby niemiecki mi sie przydal kiedys w pracy, chyba, ze wyjade
      do Niemiec. Ale i tak WARTO!!!! Chocby dla wlasnej satysfakcji, pamietaj tez, ze
      niemiecki pracodawca bedzie wolal zatrudnic kogos, kto zna jego ojczysta mowe,
      bo czasem fajnie sobie po niemiecku porozmawiac.
      Sam sie ucze angielskiego, niemieckiego i francuskiego. Wlasciwie to najlepiej z
      tych jezykow znam niemiecki - ucze sie, bo lubie i juz - nie wiem, czy przyda
      sie w pracy, na pewno przyda sie w zyciu!

A jesli chodzi o mature, to zdawaj ten, ktory znasz lepiej, zeby zdobyc wiecej
      punktow i juz:) Przeciez potem to i tak nieistotne, bedziesz sie uczyl, czego
      bedziesz tylko chcial:)

Pozdrawiam
      Karol

PS. Polecam Politechnike Warszawska :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka