Dodaj do ulubionych

Gliwice Informatyka, Elektronika - progi

10.05.08, 22:45
Ma ktoś w miarę aktulane dane dot. progów na informatykę/elektronikę na
Politechnice Śląskiej? W 2006 podobno było to ok 75% z maty a przed rokiem? Ja
tak przewiduję siebie na ok 50% z rozszerzonej maty i wolałbym załapać się na
inf ale na elektronice też dałbym sobie rady.

Proszę o najbardziej pewne źródła.
Obserwuj wątek
    • Gość: asdf Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.broker.com.pl 11.05.08, 00:11
      abuk88 napisał:

> Ja
      > tak przewiduję siebie na ok 50% z rozszerzonej maty i wolałbym załapać się na
      > inf

Ja bym się jeszcze przynajmniej z 20 razy zastanowił zanim bym złożył papiery na
      AEI. Pół biedy jak się nie dostaniesz, są w końcu inne wydziały, ale jeżeli już
      jakimś cudem się już dostaniesz (chociaż z takim wynikiem może być naprawdę
      ciężko) to musisz mieć świadomość, na co się piszesz.
      Studia na tym wydziale są naprawdę ciężkie i wymagają bardzo dużego nakładu
      pracy. To nie LO, że odwalisz pracę domową w 15 min i masz spokój. Tutaj
      naprawdę trzeba przysiąść wała (no chyba, że jesteś naprawdę zdolny, ale tacy
      się nie martwią czy się dostaną;) ) i tyrać przez 5 lat.

abuk88 napisał:

> wolałbym załapać się na
      > inf ale na elektronice też dałbym sobie rady.

Kolego, nie mów hop... ;) Ja wiem, jak to wszystko teraz brzmi ale za parę
      miesięcy jeżeli jednak się zdecydujesz i jakoś dostaniesz to przekonasz się o
      czym mówię.

Elektronika wbrew pozorom jest przynajmniej tak samo trudna jak
      informatyka. Dla przykładu informatyka ma jedną połączoną matmę przez rok w
      czasie gdy elektronika ma dwie matmy (algebra i analiza) w pełnym zakresie.

Zapomnij o komputerach, robocikach i innych bajerach elektronicznych, które cię
      interesuję, bo to pojawia się dopiero pod koniec studiów. Na początku liczy się
      tylko matma, fiza i logiczne myślenie.

Nie mówię tego wszystkiego żeby cię zniechęcić. Chcę ci po prostu oszczędzić
      rozczarowania i straconego czasu.
      • abuk88 Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi 11.05.08, 00:23
        Pozwól mi, że się przedstawię. Jestem po technikum elektronicznym. Dobrze zdaję
        sobię sprawę czego może mnie kierunek elektronika nauczy. Specjalizację mam
        "układy mikroprocesorowe", zdane na bardzo dobry. Bardzo spodobało mi się
        programowanie 8051 i chciałbym iść dalej w tym kierunku. Myślę, żę z
        programowania będzie lepszy chleb więc najpierw chcę się dostać na inf ale z
        wykształceniem elektronika a samemu ucząć się programowania chyba też coś by z
        tego było.

Do maty zawsze miałem lepsze predyspozycje. W technikum trochę przysiadłem i
        dopiero w 4 klasie obudziłem się ze świadomością matury rozszerzonej. Z próbnych
        raz mi wychodzi 60% a raz niecałe 40 więc nie obiecuję sobie dużo, strasznie
        dzikie są te zadanka w tym roku z próbnych itp. Zobaczymy jak będzie w środę.
        • Gość: strucl Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 08:12
          nie wiem do końca jak to teraz jest z tą maturą bo mam to już za
          sobą, ale chyba troche cieżko porównywać z poprzednimi latami progi
          punktowe, bo teraz pisze się maturke tylko na jednym poziomie
          (tak?), a ja jeszcze dwa lata temu pisalem na obu poziomach. i
          jeśli dobrze pamiętam to progi na aei to były 60 punktów
          rekrutacyjnych. chcialem isc na infe, ale z maturki wyszło
          osiemdziesiat pare % z ppodstawowego i trzydziesci pare %
          <wstyyd :|> z rozszerzonego, co dało jesli sie nie myle 57punktów
          rekrutacyjnych. (btw też mam dyplom technika elektronika w
          specjalności systemy mikroprocesorowe (zabawy z 8051)).
          skoro nie dostałem się na inf to poszedłem na elektrotechnike na
          Elektryczny. i w sumie jestem zadowolony, bo bardzo mało jest nas na
          roku czyli robota w kieszeni ;) a jeszcze srogą kasę dostajemy za
          wychylenie się powyżej średniej 4 :p żyć nie umierać ;)
          • abuk88 Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi 11.05.08, 08:53
            Dobra, dzięki. Podawajcie w którym roku się rekrtowaliście.
        • Gość: kkk Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 10:06
          Ja też mam dyplom technika elektronika i jestem studentem AEiI pamiętaj ze
          dyplom technika nic nie znaczy ,to jest dziecinada, w technikach moze cos naucza
          praktycznie ale napewno nie wytłumaczą jak co działa.Tu sie liczy mata i fiza od
          początku do końca studiów.Jeśli chodzi o infe to trudno sie dostać ale studia są
          później przyjemne , a elektronika to najtrudniejszy kierunek na tym wydziale , a
          zaraz potem automatyka.
          • Gość: kkk Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 10:58
            Acha informatykę otwarli także na wydziale elektrycznym i matematyczno -fizycznym
    • abuk88 Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi 15.05.08, 00:10
      No i niestety. Wstyd przyznać, ale nie poszło mi po prostu. 50% będę miał z
      rozszerzonej maty i nic więcej. Może nawet niecałe...

Czyżby politechnika śląska mówiła mi pa pa w tym miejscu? Szczególnie wymarzone
      kierunki infa lub elektronika na wydziale automatycznym.
      • Gość: kklk .ll;;l Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 08:49
        Infa jest jeszcze na elektrycznym(nowa) oraz elektronika
        • abuk88 Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi 15.05.08, 10:48
          No ta infa tam chyba jest pod kątem zastosowań w elektrotechnice więc trochę
          inaczej. Może mnie do Rybnika wezmą na inf. Zobaczymy.
          • Gość: strucl Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 16:45
            zobaczymy jak to bedzie w tym roku w Rybniku. w zeszłym dostało się
            tylko 7 osób i nie uruchomili kierunku. dziwne. czyżby progi za
            wysokie?
            • syronaj Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi 15.05.08, 19:05
              chętnych mało,a nie progi wysokie!
            • abuk88 Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi 16.05.08, 10:36
              No ale ja nie kumam, czemu nie otworzyli kierunku w Rybniku. Są to potwierdzone
              informacje czy plotka? Bo jakby było 200 chętnych osób, które zdały maturę na ok
              33% to utworzyliby kierunek czy nie bo za słabe wyniki, powstałby próg 40% i
              "kto doskoczy?"?
              • Gość: strucl Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:37
                są to informacje pewne na 100 procent. obecnie w rybniku jest tylko
                semestr 4 i 6. o ile dobrze pamiętam to w pierwszym naborze rok temu
                tylko 7 osób przektoczyło wymagane progi i sie zdecydowali nie
                zaczynać roku
                • Gość: strucl Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:43
                  znalazlem artykuł na ten temat
                  www.nowiny.rybnik.pl/index.php?me=a&id=11611
    • Gość: bart Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 20:50
      a jest/będzie informatyka na PŚ zaocznie?
      • Gość: romek Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 00:19
        Gość portalu: bart napisał(a):
        > a jest/będzie informatyka na PŚ zaocznie?
        zakładam, że pytasz o świętokrzyską. tak jest infa zaocznie.
        ale możliwe, że pytasz o śląską (w końcu o tym jest wątek), tutaj
        nie ma zaocznie infy.
        powinienes sie zainteresowac googlami jesli sie interesujesz infą..
        • Gość: bart Re: Gliwice Informatyka, Elektronika - progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 12:17
          chodzi o śląską

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka