Dodaj do ulubionych

25 lat zaczynam studia

16.07.08, 09:48
Witam, ukonczylem w tym roku 25 lat i planuje rozpoczac od pazdziernika studia, budownictwo. Waham sie czy dzienne czy zaoczne. Czy mozna utrzymac sie samemu pracujac popoludniami wriczorami nocami weekendami, czy lepiej miec stala prace i uczyc sie weekendami. Co o tym myslicie, jakie sa wasze doswiadczenia, doswiadczenia Waszych znajomych. Z góry dziękuję za porady, informacje.Możecie pisać również na maila smietnikpawla@gmail.com
Paweł
Obserwuj wątek
    • rama24 Re: 25 lat zaczynam studia 16.07.08, 10:04
      Jeśli całkiem sam to lepiej stała praca...Ale nie wiem jak wysokie
      jest ewentualne czesne, czy to system 3 + 2...Czy to drogie miasto...
      • pawel3891 Re: 25 lat zaczynam studia 16.07.08, 12:32
        miasto wroclaw, calkiem sam, semestr zzaoczne 1900. najbardziej sie obawiam zaocznych studiow ze wzgledu na poziom, boje sie ze tam mniej uwagi zwracaja na nauke, kolega z dziennego budownictwa opowiadal mi ze zaoczni maja problemy z podstawowymi kwestiami.wciaz mysle licze glowkuje;)
        dziekuje za porady!
    • ewadaaa21 Re: 25 lat zaczynam studia 16.07.08, 10:56
      hm jak kto woli...by uczyc sie zaocznie potrzeba wiele samozaparcia
      i dyscypliny (bo przeciez praca pochłania bez reszty),a znowu
      dziennie tez nie jest latwo...ja bym chciala dziennie studiowac i
      dorabiac sobie,bo zawsze marzylam o dziennych studiach. Lecz ciezko
      przewidziec,czy sie na nie dostane:/ czas pokaze; zycze trafnego
      wyboru
      • gate_keeper Re: 25 lat zaczynam studia 16.07.08, 11:23
        Niedawno założyłam tu bardzo podobny wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=81688770&v=2&s=0
        jak widzisz, jest całkiem sporo takich osób:) Ja tuż po maturze studiowałam
        przez dwa lata dziennie, potem przenioslam się na zaoczne i z mojego
        doświadczenia wynika, że z dziennych studiów można naprawdę o wiele więcej
        skorzystać. Wydaje mi się, że lepiej jest rozłożyć sobie zajęcia w jakiś
        logiczny sposób na cały tydzień, niż w weekend siedzieć na uczelni od 8.00 do
        21. Dlatego też postanowiłam, że jeśli pójdę na kolejne studia to tylko
        dziennie. Jeśli chodzi o pogodzenie pracy i studiów dziennych, to myślę, że w
        dużym stopniu powodzenie zależy tutaj od tego, jak się przygotujesz do samych
        studiów: jeśli będziesz mieć naprawdę solidne podstawy z ważnych przedmiotów (w
        twoim przypadku to zapewne matma i fizyka) i nie będziesz musiał na prędce
        nadrabiać zaległości, to myślę, że spokojnie dasz radę:)
        • Gość: Dugo Re: 25 lat zaczynam studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:30
          Paweł tylko zobacz ile trwa zaoczne budownictwo na Twojej uczelni. Na
          Politechnice Lubelskiej etap inżynierki trwa 9 semestrów aż (zaocznie) a
          dziennie 7 sem. Także to jest też różnica.

Ja bym na dzienne budownictwo tylko szedł.
    • Gość: Reo Re: 25 lat zaczynam studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 17:52
      Zależy czy chcesz zdobyć zawód czy dyplom. Jak zawód - to studia dzienne,
      ewentualnie pod koniec możesz się przenieść na zaoczne.
      To czy się możesz utrzymać zależy od ciebie, jakie masz wymagania, tryb życia i
      związane z tym wydatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka