Gość: zamyslolny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 21:24 Ukończenie jakiego kierunku studiów daje waszym zdaniem największy prestiż społeczny?Lub jakie zawody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 22:45 zdecydowanie stomatolog,nie lekarz choc on też budzi prestiż ale najbardziej właśnie stomatolog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: prestiż społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 22:53 mnie akurat stomatolodzy nie kojarzą się z prestiżem - dłubać kilka godzin komuś w zębach, co to za prestiż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 23:00 duża zarabia,ma praktyczną wiedze(nie teoretyczną jak po większości kierunków),jest absolwentem jednych z najcięższych kierunków,ma tytuł dr a nie tylko mgr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: prestiż społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 23:04 co ty zmyślasz? co to znaczy, że ma tytuł "dr"??? chyba jak zrobi doktorat ps: największy prestiż to ma strażak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 23:24 porównanie ,rozmowa rodziców studenta stomatologi i strażaka ze znajomymi,na co ci znajomi lepiej zareagują?co zrobi na nich lepsze wrazenije? gdzy się spytają czym zajmuje sie syn,gdy odpowiedzą że jest strazakiem to nic ,ot zawód jakich wiele,ale gdy się dowiedzą że studiuje medycyne to robi wrazenie,budzi podziw i myslą od razu że będzie w życiu kimś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saasd Re: prestiż społeczny IP: 156.17.167.* 06.02.09, 23:28 Ja bym wolal sto razy bardziej poznac strazaka niz stomatologa. Moze trzymam sie stereotypow, ale co tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: prestiż społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 23:34 słuchaj, ja nie wiem czy ty masz jakieś fantazje o stomatologach, ale na mnie fakt, ze ktos studiuje stomatologie nie robi żadnego wrazenia podziw to może we mnie wzbudzać chirurg - bo on ratuje życie (jak strażak) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.ognista Re: prestiż społeczny 06.02.09, 23:37 Strażak ratuje życie, stomtaolog grzebie w zębach :) Niemniej jeden i drugi jest potrzebny. Po co ich porównywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saasd Re: prestiż społeczny IP: 156.17.167.* 06.02.09, 23:27 Stomatolog :P Nie umniejszam trudow studiow przyszlym stomatologom, ale jesli chodzi o prestiz to na pewno najwieksze wrazenie zrobilaby na mnie osoba przedstawiona jako absolwent jakiejs specjalnosci teoretycznej z dowolnego kierunku: matematyka, fizyka, chemia, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: prestiż społeczny 06.02.09, 23:52 Prawnik,lekarz,farmaceuta,architekt,pilot samolotów pasażerskich.Na zachodzie te zawody cieszą się dużym szacunkiem społeczeństwa. O naszym polskim zaścianku nie piszę,gdyż jego obraz można podziwiać w postach zarówno powyżej jak i poniżej mojej wypowiedzi.. :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steal Re: prestiż społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 23:57 >Na zachodzie te zawody cieszą się dużym szacunkiem >społeczeństwa. Inżynier również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar. Re: prestiż społeczny IP: *.citynet.pl 08.02.09, 16:22 Na Zachodzie szanuje się pracę, tylko w Polsce "doktor" jest kimś lepszym od pielęgniarki. Szkoda, że młodzi ludzie też tak myślą... Tylko w Pl pielęgniarka nie może mówić lekarzowi na "ty", choć on to robi, nie może mu niczego zasugerować...Bo gdzie pielęgniarka do doktora? W wielu firmach sprzataczek w ogóle się nie zauważa, bo to "tylko" sprzątaczki. Prestiż... Na polonistyce spotkałam o wiele bardziej rozgarniętych ludzi niż na prawie(prestizowym). Tu są ludzie oczytani, z pasją a nie ludzie którzy marzą tylko o kasie i prestiżu. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 16:45 > Na Zachodzie szanuje się pracę, tylko w Polsce "doktor" jest kimś lepszym od > pielęgniarki. Tu nie chodzi o szanowanie pracy tylko o kulturę panującą w społeczeństwie. W USA czy UK jest przyjęte, że do każdego mówi się na "ty". W Polsce nie ma tak swobodnego podejścia i nawet do obcych na ulicy mówi się na Pan/Pani. Jeżeli Tobie się to nie podoba to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zaczęła do wszystkich mówić na "ty". Najlepiej zacznij od pani w dziekanacie albo jakiegoś profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 00:16 matematyka ,fizyka .chemia,prestiż ?a dlaczego tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezu Re: prestiż społeczny IP: *.chello.pl 07.02.09, 10:11 Głupi jesteś czy tylko udajesz? zwyczajowe mówienie do lekarza ( tu dentysty) "panie doktorze" nie ma nic wspólnego z tytułem naukowym doktora! Po studiach stomatolog otrzymuje tytuł "lekarz dentysta", a jak chce być doktorem z prawdziwego zdarzenia to musi zrobić doktorat. to straszne że trzeba ludziom tłumaczyć takie proste rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 00:18 prestiz jest tam gdzie walczą o miejsce na uczelni czyli gdzie przypada 20 chętnych na miejsce ,więc medycyna,stomatologia i prawo napewno nie pilotarstwo i architektura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: google Re: prestiż społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 04:02 na "pilotarstwo" dostać się jest o wiele trudniej niż na medycynę. Ile masz w Polsce Uniwersytetów Medycznych i jaki mają nabór? A lotnictw cywilne prowadzi tylko jedna politechnika, i naboru też nie liczą w setkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: prestiż społeczny IP: 85.14.84.* 07.02.09, 00:38 Ja nie rozumiem czemu na tym forum prawie każda dyskusja musi toczyć się na poziomie absurdu, bo zawsze znajdzie się ktoś kto do końca będzie bronił jakiejś swojej mocno wątpliwej tezy. Stomatolog największym prestiżem to się chyba cieszy wśród studentów stomatologii. Z obiektywnych badań CBOS wynika, że największym prestiżem cieszy się profesor uniwersytetu i górnik www.zigzag.pl/cbos/details.asp?q=a1&id=4073 Odpowiedz Link Zgłoś
ratyzbona Re: prestiż społeczny 07.02.09, 11:30 Profesor zawsze cieszy się największym prestiżem w takich badaniach i to niezaleznie od kraju w którym je przeprowadzono - co prowadzi nas do wniosku - nie ważne co kończysz ważne co potem robisz w życiu. A poza tym czasem studia są bardziej prestiżowe niż zawód. Studiowanie historii ku mojemu zaskoczniu wiele osób uznało za prestiżowe ( pewnie dlatego iż uważają że student historii zna całą historię od starożytności po czasy współczesne) nie mniej bycie historykiem już nikomu nie imponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
konfiturka89 Re: prestiż społeczny 07.02.09, 13:28 Moim zdaniem lekarz i farmaceuta. W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 13:40 prawnik, lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
ggrochal Re: prestiż społeczny 11.02.09, 01:33 konfiturka89 napisała: > Moim zdaniem lekarz i farmaceuta. > > W Bo w każdej reklamie mówią, żeby się z nimi skonsultować? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: prestiż społeczny 07.02.09, 14:51 > Ukończenie jakiego kierunku studiów daje waszym zdaniem największy > prestiż społeczny?Lub jakie zawody? Ukończenie Wyższego Seminarium Duchownego daje spory prestiż. A jak uda Ci się zostać papieżem to już niemal jak byś bogiem był. Ludzie zaczną się do Ciebie modlić ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 18:15 tylko inzynier ma prestiż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikiabaddon Re: prestiż społeczny IP: *.brzesko.net.pl 07.02.09, 18:52 word. może jeszcze lekarz - chirurg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 20:34 tylko inzynier ma prestiż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barty Re: prestiż społeczny IP: *.acn.waw.pl 07.02.09, 19:09 Macie problemy. A jest lepsze od B, a C jest do dupy! Banda sfrustrowanych prowincjuszy. W każdym zawodzie można wiele osiągnąć. Stereotypy są dla prostaczków, którzy lubią usprawiedliwiać nimi swoje lenistwo i wierzą, że dyplom uczyni ich panami świata. Wystarczy rozejrzeć się poza swój zaścianek i zobaczyć, że determinizm wykształcenie-zawód jest wysoce wątpliwy. Ambicja powinna iść w parze z pokorą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: prestiż społeczny IP: *.ghnet.pl 07.02.09, 21:43 Uważałam lekarzy za prestiżowy zawód dopoki się z nimi nie spotkałam. Teraz jest zupełnie odwrotnie. Szkoda że u nas tak mało lekarzy jest z powołania a tak dużo wyciąga ręke po lewą kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rata_ta Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 23:33 teraz to większośc studencików medycyny idzie tam za kasą Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: prestiż społeczny 07.02.09, 23:52 > teraz to większośc studencików medycyny idzie tam za kasą A po studiach pojawia się rozczarowanie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 23:55 Muzyk w filharmonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 00:11 dla mnie gdy skończe medycyne nie będzie rozczarowaniem 8tys.pensji na miesiąc, lekarza stomatologa 5 tys. tez nie rozczaruje a gdy założy własny gabinet to 10tys/powinno sprawiac radość,przy takich pieniądzach zapomina się o pracy która nie zawsze jest miła i której czasami ma się dośc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 01:00 ja mam zagwarantowaną specjalizacje a wy mósicie nieźle się naszukać aby znaleść zatrudnienie bo nie macie doświadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ocelota Re: prestiż społeczny 08.02.09, 01:07 i myślisz, że teraz poleci wątek, że jesteś wtórnym analfabetą, bo strzelasz byki? A właśnie że nie poleci. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 01:15 > ja mam zagwarantowaną specjalizacje Fajnie mieć mamusie lub tatusia z odpowiednimi koneksjami. a wy mósicie nieźle się naszukać > aby znaleść zatrudnienie bo nie macie doświadczenie My towarzyszu nie musimy wiele szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 02:06 każdy studeny medycyny,stomatologii ma zagwarantowaną prace bez względu na zawód jaki wykonuja jego rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 02:50 > każdy studeny medycyny,stomatologii ma zagwarantowaną prace bez > względu na zawód jaki wykonuja jego rodzice Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Gdybyś faktycznie był studentem medycyny to wiedziałbyś, ze istnieje coś takiego jak LEP bez zdania którego co najwyżej podłogi w szpitalu, może taki absolwent medycyny, zamiatać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: prestiż społeczny IP: *.ists.pl 10.02.09, 22:36 ale Ty gupiii bo głupi to za duzo powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: prestiż społeczny 11.02.09, 09:34 Profesor i strażak przodują w rankingu najbardziej lubianych zawodów – otrzymali oni po 84 proc. głosów. Kolejne miejsce zajmuje zawód górnika, który wzbudza respekt wśród 78 proc. Polaków. Tuż za nim podąża pielęgniarka – 77 proc. Polaków uważa, że to właśnie ona zasługuje na miano zawodu najbardziej cenionego. Niewiele mniej wskazań uzyskał lekarz – na niego wskazało aż 73 proc. ankietowanych. W pierwszej dziesiątce najbardziej poważanych zawodów znaleźli się jeszcze inżynier (71 proc.), nauczyciel (70 proc.), tokarz i murarz (69 proc.), księgowy (64 proc.), oraz oficer zawodowy (63 proc.). Drugą dziesiątkę poważanych profesji otwiera sędzia (62 proc.), który o jeden procent wyprzedza kierowcę autobusu (61 proc.). Dalej uplasowali się rolnik, informatyk, adwokat, dyrektor fabryki i przedsiębiorca. Dwudziestkę zamykają dziennikarz (54 proc.), policjant (53 proc.) i właściciel małego sklepu (48 proc). Ostatnie miejsca na liście prestiżowych profesji zajęli radny gminy (31 proc. wskazań ), poseł (24 proc.) i działacz partii politycznej (19 proc). To z badań CBOS. Niezły pieprznik, chyba lepiej kierować się innymi kryteriami w wyborze przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś