Dodaj do ulubionych

prestiż społeczny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 21:24
Ukończenie jakiego kierunku studiów daje waszym zdaniem największy
prestiż społeczny?Lub jakie zawody?
Obserwuj wątek
    • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 22:45
      zdecydowanie stomatolog,nie lekarz choc on też budzi prestiż ale
      najbardziej właśnie stomatolog
      • Gość: ok Re: prestiż społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 22:53
        mnie akurat stomatolodzy nie kojarzą się z prestiżem - dłubać kilka godzin komuś
        w zębach, co to za prestiż?
        • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 23:00
          duża zarabia,ma praktyczną wiedze(nie teoretyczną jak po większości
          kierunków),jest absolwentem jednych z najcięższych kierunków,ma
          tytuł dr a nie tylko mgr,
          • Gość: ok Re: prestiż społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 23:04
            co ty zmyślasz? co to znaczy, że ma tytuł "dr"???
            chyba jak zrobi doktorat

ps: największy prestiż to ma strażak
            • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.09, 23:24
              porównanie ,rozmowa rodziców studenta stomatologi i strażaka ze
              znajomymi,na co ci znajomi lepiej zareagują?co zrobi na nich lepsze
              wrazenije? gdzy się spytają czym zajmuje sie syn,gdy odpowiedzą że
              jest strazakiem to nic ,ot zawód jakich wiele,ale gdy się dowiedzą
              że studiuje medycyne to robi wrazenie,budzi podziw i myslą od razu
              że będzie w życiu kimś
              • Gość: saasd Re: prestiż społeczny IP: 156.17.167.* 06.02.09, 23:28
                Ja bym wolal sto razy bardziej poznac strazaka niz stomatologa. Moze
                trzymam sie stereotypow, ale co tam.
              • Gość: ok Re: prestiż społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.09, 23:34
                słuchaj, ja nie wiem czy ty masz jakieś fantazje o stomatologach, ale na mnie
                fakt, ze ktos studiuje stomatologie nie robi żadnego wrazenia

podziw to może we mnie wzbudzać chirurg - bo on ratuje życie (jak strażak)
              • ziemia.ognista Re: prestiż społeczny 06.02.09, 23:37
                Strażak ratuje życie, stomtaolog grzebie w zębach :)
                Niemniej jeden i drugi jest potrzebny. Po co ich porównywać?
            • Gość: saasd Re: prestiż społeczny IP: 156.17.167.* 06.02.09, 23:27
              Stomatolog :P
              Nie umniejszam trudow studiow przyszlym stomatologom, ale jesli
              chodzi o prestiz to na pewno najwieksze wrazenie zrobilaby na mnie
              osoba przedstawiona jako absolwent jakiejs specjalnosci teoretycznej
              z dowolnego kierunku: matematyka, fizyka, chemia, etc.
              • sonic84 Re: prestiż społeczny 06.02.09, 23:52
                Prawnik,lekarz,farmaceuta,architekt,pilot samolotów pasażerskich.Na zachodzie te
                zawody cieszą się dużym szacunkiem społeczeństwa.
                O naszym polskim zaścianku nie piszę,gdyż jego obraz można podziwiać w postach
                zarówno powyżej jak i poniżej mojej wypowiedzi.. :D.
                • Gość: steal Re: prestiż społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 23:57
                  >Na zachodzie te zawody cieszą się dużym szacunkiem
                  >społeczeństwa.
                  Inżynier również.
                • Gość: mar. Re: prestiż społeczny IP: *.citynet.pl 08.02.09, 16:22
                  Na Zachodzie szanuje się pracę, tylko w Polsce "doktor" jest kimś lepszym od
                  pielęgniarki. Szkoda, że młodzi ludzie też tak myślą... Tylko w Pl pielęgniarka
                  nie może mówić lekarzowi na "ty", choć on to robi, nie może mu niczego
                  zasugerować...Bo gdzie pielęgniarka do doktora?
                  W wielu firmach sprzataczek w ogóle się nie zauważa, bo to "tylko" sprzątaczki.
                  Prestiż... Na polonistyce spotkałam o wiele bardziej rozgarniętych ludzi niż na
                  prawie(prestizowym). Tu są ludzie oczytani, z pasją a nie ludzie którzy marzą
                  tylko o kasie i prestiżu.
                  • lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 16:45
                    > Na Zachodzie szanuje się pracę, tylko w Polsce "doktor" jest kimś lepszym od
                    > pielęgniarki.

Tu nie chodzi o szanowanie pracy tylko o kulturę panującą w społeczeństwie. W
                    USA czy UK jest przyjęte, że do każdego mówi się na "ty". W Polsce nie ma tak
                    swobodnego podejścia i nawet do obcych na ulicy mówi się na Pan/Pani.
                    Jeżeli Tobie się to nie podoba to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zaczęła do
                    wszystkich mówić na "ty". Najlepiej zacznij od pani w dziekanacie albo jakiegoś
                    profesora.
              • Gość: ja Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 00:16
                matematyka ,fizyka .chemia,prestiż ?a dlaczego tak uważasz?
          • Gość: jezu Re: prestiż społeczny IP: *.chello.pl 07.02.09, 10:11
            Głupi jesteś czy tylko udajesz? zwyczajowe mówienie do lekarza ( tu
            dentysty) "panie doktorze" nie ma nic wspólnego z tytułem naukowym
            doktora! Po studiach stomatolog otrzymuje tytuł "lekarz dentysta", a
            jak chce być doktorem z prawdziwego zdarzenia to musi zrobić
            doktorat. to straszne że trzeba ludziom tłumaczyć takie proste
            rzeczy...
    • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 00:18
      prestiz jest tam gdzie walczą o miejsce na uczelni czyli gdzie
      przypada 20 chętnych na miejsce ,więc medycyna,stomatologia i prawo
      napewno nie pilotarstwo i architektura
      • Gość: google Re: prestiż społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 04:02
        na "pilotarstwo" dostać się jest o wiele trudniej niż na medycynę. Ile masz w
        Polsce Uniwersytetów Medycznych i jaki mają nabór? A lotnictw cywilne prowadzi
        tylko jedna politechnika, i naboru też nie liczą w setkach.
    • Gość: Kaja Re: prestiż społeczny IP: 85.14.84.* 07.02.09, 00:38
      Ja nie rozumiem czemu na tym forum prawie każda dyskusja musi toczyć się na
      poziomie absurdu, bo zawsze znajdzie się ktoś kto do końca będzie bronił jakiejś
      swojej mocno wątpliwej tezy. Stomatolog największym prestiżem to się chyba
      cieszy wśród studentów stomatologii. Z obiektywnych badań CBOS wynika, że
      największym prestiżem cieszy się profesor uniwersytetu i górnik
      www.zigzag.pl/cbos/details.asp?q=a1&id=4073
      • ratyzbona Re: prestiż społeczny 07.02.09, 11:30
        Profesor zawsze cieszy się największym prestiżem w takich badaniach
        i to niezaleznie od kraju w którym je przeprowadzono - co prowadzi
        nas do wniosku - nie ważne co kończysz ważne co potem robisz w życiu.

A poza tym czasem studia są bardziej prestiżowe niż zawód.
        Studiowanie historii ku mojemu zaskoczniu wiele osób uznało za
        prestiżowe ( pewnie dlatego iż uważają że student historii zna całą
        historię od starożytności po czasy współczesne) nie mniej bycie
        historykiem już nikomu nie imponuje.
        • konfiturka89 Re: prestiż społeczny 07.02.09, 13:28
          Moim zdaniem lekarz i farmaceuta.

W
          • Gość: czytelnik Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 13:40
            prawnik, lekarz
          • ggrochal Re: prestiż społeczny 11.02.09, 01:33
            konfiturka89 napisała:

> Moim zdaniem lekarz i farmaceuta.
            >
            > W
            Bo w każdej reklamie mówią, żeby się z nimi skonsultować? ;D
    • lstiti Re: prestiż społeczny 07.02.09, 14:51
      > Ukończenie jakiego kierunku studiów daje waszym zdaniem największy
      > prestiż społeczny?Lub jakie zawody?

Ukończenie Wyższego Seminarium Duchownego daje spory prestiż. A jak uda Ci się
      zostać papieżem to już niemal jak byś bogiem był. Ludzie zaczną się do Ciebie
      modlić ;P
    • Gość: inż Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 18:15
      tylko inzynier ma prestiż
      • Gość: kikiabaddon Re: prestiż społeczny IP: *.brzesko.net.pl 07.02.09, 18:52
        word. może jeszcze lekarz - chirurg
        • Gość: inż Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 20:34
          tylko inzynier ma prestiż
    • Gość: barty Re: prestiż społeczny IP: *.acn.waw.pl 07.02.09, 19:09
      Macie problemy. A jest lepsze od B, a C jest do dupy! Banda sfrustrowanych
      prowincjuszy. W każdym zawodzie można wiele osiągnąć. Stereotypy są dla
      prostaczków, którzy lubią usprawiedliwiać nimi swoje lenistwo i wierzą, że
      dyplom uczyni ich panami świata. Wystarczy rozejrzeć się poza swój zaścianek i
      zobaczyć, że determinizm wykształcenie-zawód jest wysoce wątpliwy. Ambicja
      powinna iść w parze z pokorą...
    • Gość: ja Re: prestiż społeczny IP: *.ghnet.pl 07.02.09, 21:43
      Uważałam lekarzy za prestiżowy zawód dopoki się z nimi nie spotkałam. Teraz jest
      zupełnie odwrotnie. Szkoda że u nas tak mało lekarzy jest z powołania a tak dużo
      wyciąga ręke po lewą kase
      • Gość: rata_ta Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 23:33
        teraz to większośc studencików medycyny idzie tam za kasą
        • lstiti Re: prestiż społeczny 07.02.09, 23:52
          > teraz to większośc studencików medycyny idzie tam za kasą

A po studiach pojawia się rozczarowanie ;P
          • Gość: toja Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.09, 23:55
            Muzyk w filharmonii
          • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 00:11
            dla mnie gdy skończe medycyne nie będzie rozczarowaniem 8tys.pensji
            na miesiąc, lekarza stomatologa 5 tys. tez nie rozczaruje a gdy
            założy własny gabinet to 10tys/powinno sprawiac radość,przy takich
            pieniądzach zapomina się o pracy która nie zawsze jest miła i której
            czasami ma się dośc
            • lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 00:21
              taa.. najpierw zrób specjalizacje.
              • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 01:00
                ja mam zagwarantowaną specjalizacje a wy mósicie nieźle się naszukać
                aby znaleść zatrudnienie bo nie macie doświadczenie
                • ocelota Re: prestiż społeczny 08.02.09, 01:07
                  i myślisz, że teraz poleci wątek, że jesteś wtórnym analfabetą, bo
                  strzelasz byki? A właśnie że nie poleci.
                • lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 01:15
                  > ja mam zagwarantowaną specjalizacje

Fajnie mieć mamusie lub tatusia z odpowiednimi koneksjami.

a wy mósicie nieźle się naszukać
                  > aby znaleść zatrudnienie bo nie macie doświadczenie

My towarzyszu nie musimy wiele szukać.
                  • Gość: medyk Re: prestiż społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 02:06
                    każdy studeny medycyny,stomatologii ma zagwarantowaną prace bez
                    względu na zawód jaki wykonuja jego rodzice
                    • lstiti Re: prestiż społeczny 08.02.09, 02:50
                      > każdy studeny medycyny,stomatologii ma zagwarantowaną prace bez
                      > względu na zawód jaki wykonuja jego rodzice

Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Gdybyś faktycznie był studentem
                      medycyny to wiedziałbyś, ze istnieje coś takiego jak LEP bez zdania którego co
                      najwyżej podłogi w szpitalu, może taki absolwent medycyny, zamiatać.
                    • Gość: maruda Re: prestiż społeczny IP: *.ists.pl 10.02.09, 22:36
                      ale Ty gupiii bo głupi to za duzo powiedziane
                      • claratrueba Re: prestiż społeczny 11.02.09, 09:34
                        Profesor i strażak przodują w rankingu najbardziej lubianych zawodów – otrzymali
                        oni po 84 proc. głosów. Kolejne miejsce zajmuje zawód górnika, który wzbudza
                        respekt wśród 78 proc. Polaków. Tuż za nim podąża pielęgniarka – 77 proc.
                        Polaków uważa, że to właśnie ona zasługuje na miano zawodu najbardziej
                        cenionego. Niewiele mniej wskazań uzyskał lekarz – na niego wskazało aż 73 proc.
                        ankietowanych.

W pierwszej dziesiątce najbardziej poważanych zawodów znaleźli się jeszcze
                        inżynier (71 proc.), nauczyciel (70 proc.), tokarz i murarz (69 proc.), księgowy
                        (64 proc.), oraz oficer zawodowy (63 proc.).

Drugą dziesiątkę poważanych profesji otwiera sędzia (62 proc.), który o jeden
                        procent wyprzedza kierowcę autobusu (61 proc.). Dalej uplasowali się rolnik,
                        informatyk, adwokat, dyrektor fabryki i przedsiębiorca. Dwudziestkę zamykają
                        dziennikarz (54 proc.), policjant (53 proc.) i właściciel małego sklepu (48 proc).

Ostatnie miejsca na liście prestiżowych profesji zajęli radny gminy (31 proc.
                        wskazań ), poseł (24 proc.) i działacz partii politycznej (19 proc).
                        To z badań CBOS. Niezły pieprznik, chyba lepiej kierować się innymi kryteriami w
                        wyborze przyszłości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka