Dodaj do ulubionych

studia dla zdolnych

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 15:26
Do zabawy!Czy waszym zdaniem są na studiach takie kierunki do
których trzeba mieć talent czyli takie które nie każdy może skończyć
nawet gdyby bardzo się starał? Jeśli tak to dawajcie swoje
propozycje

ja obstawiam wszelkie akademie muzyczne
Obserwuj wątek
    • Gość: fusek Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 15:42
      akademie muzyczne napewno, ja twierdze że to
      architektura ,zwłaszcza urbanistyka jest także kierunkiem na którym
      osobom bez talentu nawet ciężka praca nie pomoże, już samo zdanie
      egzaminu wstępnego wymaga talentu
    • sundry Re: studia dla zdolnych 11.02.09, 16:35
      Kierunki techniczne.
      • Gość: mun Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 17:18
        techniczne też można wykuć
        • sundry Re: studia dla zdolnych 12.02.09, 10:23
          Taak,wszystkie zadania na pamięć:)
          • Gość: elosz Re: studia dla zdolnych IP: *.chello.pl 12.02.09, 21:42
            Przejdź się kiedyś na jakiś kierunek techniczny gdzie wystarczy ledwo zdana
            matura aby się dostać. 90% studentów talentu nie posiada za grosz i bynajmniej
            nie wszyscy z nich wylatują. Za to tworzą mit baaaaaardzo trudnej politechniki.
    • zloty.strzal Re: studia dla zdolnych 11.02.09, 17:04
      Gość portalu: zorro napisał(a):

Nowa ksywa naszego spamera.
      • Gość: spamer [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 19:26
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: re Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 17:55
      tez uwazam ze muzyczne i architekture(sama ją studiuje i jest
      naprawde ciężko brr)
      • lstiti Re: studia dla zdolnych 11.02.09, 18:21
        architekture(sama ją studiuje i jest
        > naprawde ciężko brr)

Co jest takiego trudnego na architekturze?
        • konfiturka89 Re: studia dla zdolnych 11.02.09, 20:41
          Myślę, że na pewno medycyna.
          Do tego wszystkie kierunki na ASP (bez umiejętności malowania ani rusz, a bez
          choć odrobiny talentu nie da się tego wyuczyć). I oczywiście akademia muzyczna.
        • Gość: re Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 20:59
          elementy fizyki,projekty,rysunek który wymaga talentu!Trzeba również
          posiadać wyobraźnie przestrzenną a wiadomo że tym sie człowiek rodzi
          lub nie, nie można sie tego wyuczyć
          • lstiti Re: studia dla zdolnych 11.02.09, 21:17
            > elementy fizyki,projekty,rysunek który wymaga talentu!Trzeba również
            > posiadać wyobraźnie przestrzenną a wiadomo że tym sie człowiek rodzi
            > lub nie, nie można sie tego wyuczyć

Jaja sobie robisz a ja poważnie pytałem. Fizyka nie jest trudna, a już na pewno
            nie jakieś jej elementy, które są na architekturze. Projekty są czasochłonne,
            ale też nie są trudne. Rysunek jest częścią studiów artystycznych. Trzeba umieć
            rysować, ale jeżeli ktoś dostał się na architekturę to powinien sobie z
            rysunkiem radzić.
            O wyobraźni przestrzennej to nawet nie wspominaj. Jest ona potrzebna wszędzie
            tam gdzie się wykonuje rysunki. Jeżeli masz z nią problemy to źle wybrałeś studia.
            • Gość: filip Re: studia dla zdolnych IP: 149.156.67.* 12.02.09, 11:38
              sądzę, że przy Twoim podejściu wszystkie studia są dla "niezdolnych". trochę luzu, z fizyką rzeczywiście przesadziła, ale rysunek to nie jest coś, co potrafi każdy ;) a cięzkość tych studiów wynika z dużej ilości prac - trzeba trochę nad tym spędzić. i to w środku semestru, co dla studentów politechnik jest normną, a nie do wyobrażenia na jakimś UeKu czy innym wydziale nauk politycznych.
              • lstiti Re: studia dla zdolnych 12.02.09, 12:04
                > sądzę, że przy Twoim podejściu wszystkie studia są dla "niezdolnych".

Studia są dla każdego. Jeśli jesteś w stanie się dostać to i jesteś w stanie
                ukończyć. Trzeba się po prostu uczyć.

ale rysunek to nie jest coś, co potrafi
                > każdy ;)

No dobra, nie każdy potrafi rysować, ale ktoś kto się dostał na architekturę to
                chyba jednak potrafi. Chyba, że dostał się w jakiś kopertowy sposób. Poza tym
                rysunek na architekturze to tylko jeden z wielu przedmiotów i podejrzewam, że
                nie jest najważniejszy.

a cięzkość tych studiów wynika z dużej ilości prac - trzeba trochę nad
                > tym spędzić. i to w środku semestru, co dla studentów politechnik jest normną,
                > a nie do wyobrażenia na jakimś UeKu czy innym wydziale nauk politycznych.

To, że są projekty nad którymi trzeba siedzieć w środku semestru to nie jest nic
                nadzwyczajnego. Nie tylko na architekturze robi się projekty. Projekty jednak
                nie są trudne. Są po prostu czasochłonne. Dlatego twierdzenie, że studia są
                trudne bo są projekty to jakaś pomyłka.
                • Gość: filip Re: studia dla zdolnych IP: 149.156.67.* 12.02.09, 12:50
                  ale właśnie, zależy co rozumiesz przez słowo trudne: pisząc o Twoim podejściu miałem na myśli to, że zawsze można znaleźć argumenty na 'nietrudność' danego kierunku. bo skoro dostałeś się na ASP to umiesz malować czyli studia są łatwe. nie o to chodzi. zresztą chyba nie traktujesz poważnie rankingu "studia dla najzdolniejszych" czy ludzi mowiących "to ciężkie studia, bo ja tu studiuję".

co do trudności: nie że są, jest ich dużo. dużo pracy. już napisałem. obok wagi materiału, czas jaki musisz poświęcić na naukę też jest miernikiem trudności. i jak dla mnie to wcale nie jest pomyłka. na ekonomii nie robi się nic cały semestr i później masz łatwe egzaminy. tu musisz cały semestr siedzieć nad projektami a egzaminy na potrzeby tego postu uznajmy na tym samym poziomie. więc jak porównamy trudność? bo na obu kierunkach jest typ osób, którym łatwiej idzie przyswajanie innego typu materiału.
                  • lstiti Re: studia dla zdolnych 12.02.09, 13:14
                    Bo widzisz, poziom trudności to rzecz względna. Dlatego właśnie śmieszne wydaje
                    mi się pisanie, że jakiś kierunek jest trudny. Bo on dla jednego trudny będzie a
                    dla drugiego będzie prosty. Idąc za Twoim przykładem ekonomii. Dla jednego
                    trudne to będą studia bo się musi matematyki uczyć i jest tam mikro i
                    makroekonomia. Ale dla kogoś innego matematyka będzie śmiesznie prosta a mikro i
                    makroekonomia to będzie kwestia poczytania trochę i egzamin bez problemów się zda.

Co do trudności projektów mogę się z Tobą zgodzić jeśli założymy, że coś co
                    zajmuje dużo czasu jest trudne tylko dlatego, że zajmuje dużo czasu. Jednak
                    trzeba pamiętać, że nie każdy projekt, który jest czasochłonny jest tak naprawdę
                    trudny.
                    • Gość: filip Re: studia dla zdolnych IP: 149.156.67.* 12.02.09, 13:52
                      no, ale mi właśnie chodziło o to, że jest to względne i trzeba to wziąść pod uwagę - czyli tu (że jest to względne) się zgadzamy.

a mając na uwadze względność - czas potrzebny na wykonanie danego projektu jest dobrym miernikiem trudności. bo właśnie nie da się jednoznacznie określić, czy wymaga on "czegoś więcej". jeden go zrobi "z marszu' inny nie zrozumie o co chodziło.
                • Gość: slavian_ignis Re: studia dla zdolnych IP: *.chello.pl 12.02.09, 13:38
                  Scenografia,malarstwo, akademie muzyczne.To jest z pewnością wyższa
                  poprzeczka, ale też z drugiej strony uważam,że każdy kierunek wymaga
                  jakichś konkretnych zdolności, jeśli ktoś ma z nim większe plany niż
                  tylko "byle zdać i mieć papierek".
    • Gość: ja Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 15:45
      matematyka,fizyka,chemia
      • Gość: holly Re: studia dla zdolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 13:36
        Trudność kierunku napewno wynika z kilku aspektów . Jesli ktoś idzie
        na studia ktore go nie interesują - bedzie mu cięzko . Jesli ktos
        idzie na studia do ktorych nie ma predyspozycji - jesli poszłabym
        studiować fizyke/matematyke lub nawet ekonomię , wiem ze byłoby mi
        strasznie cięzko i te kierunki z pewnością są dla mnie trudne - ale
        DLA MNIE bo ktos może byc swietny z tych przedmiotów i na studiach
        nie bedzie musiał zbyt duzo czasu poswiecic na nauke . Ja nawet jak
        bym siedziała dzien i noc to nie wiem czy by były jakies efekty :P
        Lub jesli studia wymagają duzego wkładu własnego - masa materiału do
        opanowanie - nie tylko podczas sesji , dodatkowe prace, projekty itp
        Bo jesli jest strasznie duzo materiału do opanowania to jest cieżko
        ale to raczej nie wymaga ogromnych zdolności - jedynie odrobinę
        samozaparcia i dobrej pamięci ;)

Jedyne studia do ktorych niezbedny jest TALENT to moim zdaniem
        kierunki artystyczne - muzyczne/malarskie tj ASP np. no i
        architektura napewno . Inne kierunki natomiast wymagaja
        pracy/zainteresowania/i napewno jakiś umiejetnosci ale to nie jest
        raczej talentem .
        • Gość: ber Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 15:28
          myślisz że jak ktoś (zdolny!)studiuje matme to nie uczy się po
          nocach?
          • Gość: holly Re: studia dla zdolnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 15:51
            pewnie tez chociaz jak sie dobrze rozplanuje nauke to nie trzeba sie
            uczyc po nocach . Ja podałam przykład , ze gdybym JA studiowała i
            uczyla sie po nocach to i tak by to nic nie dalo a osobie która to
            lubi i zna sie na temacie poswieci znacznie mniej czasu na nauke niz
            ja ! { czytajcie ze zrozumieniem.. }
            • Gość: nasta Re: studia dla zdolnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 18:48
              studiowałam matematytke,mam z niej licencjat i powiem że na studiach
              materiał z jednego semestru w liceum przerabia się w tydzień,i
              ogólnie całkiem inne zagadnienia są na przedmiotach tj.nie liczenie
              ułamków itp
              • ratyzbona Re: studia dla zdolnych 14.02.09, 15:17
                Odróżnijmy talent od zdolności. Bez zdolności matematycznych nie można studiować
                kierunków ścisłych podobnie jak osoba pozbawiona zdolności lingwistycznych
                przepadnie na filologiach.
                Talent jest jednak czymś więcej - i ten potrzebny jest na ASP , Akademich
                Muzycznych i Wydziałach Aktorskich.

Nie zmienia to jednak faktu że jeśli chce się być naprawdę zdolnym studentem
                trzeba mieć na każdym kierunku odrobinę talentu. Umiejętne napisanie pracy z
                historii wymaga nie tylko nauki ale i talentu literackiego, podobnie na
                kierunkach społecznych - oprócz nauki potrzebne jest jeszcze to coś co wyróżnia
                studentów wybitnych od przeciętniaków. A to że coś jest ścisłe czy humanistyczne
                nie ma tu znaczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka