Gość: piajnypowietrzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 12:10 Studiuje ktos z Was administracje???Mozecie napisac czy to ciezke studia:)?I czego sie uczycie ,jakie przedmioty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawa Re: Administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 22:43 Ja też jestem ciekawa informacji o tych studiach, czy mozna sie na nich nauczyc duzo prawa? chcialabym nauczyc sie prawa ale w 3 lata, a nie w 5 tak jak na studiach prawniczych, czy dobrze mysle ze administracja to jest to czego szukam? Jakie są perspektywy zatrudnienia po tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holly Re: Administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 11:18 nie da się prawa nauczyc w 3 lata na administracji . Owszem jest tam sporo prawa ale raczej po trochu i chyba bardziej pod kątem studiów . Jest z pewnoscia prawo administracyjne ( pewnie najszerzej omawiane) , karne cywilne .. Ale nie jest to prawo więc nie radze liczyc ze dzięki administracji zaoszczedzisz 2 lata a poznasz prawo tak jak na studiach prawniczych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rose Re: Administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 19:33 zatrudnienie? teoretycznie w administarcji publicznej, ale sądząc po ilosci absolwentów tgo kierunku biurokracja musialaby byc znacznie bardziej rozbudowana. Tak serio- administrację albo politologię studiują u mnie w firmie panie, które muzszą uzupełnić wykształcenie do poziomu licencjata. Wybierają je dlatego, że uchodzą za najłatwiejsze kierunki. Prawa, oprócz administarcyjnego i może ustroju organów państwa- nie nauczysz się na tych studiach Odpowiedz Link Zgłoś
eda-mg Re: Administracja 09.03.09, 07:26 Gość portalu: rose napisał(a): Prawa, oprócz administarcyjnego > i > może ustroju organów państwa- nie nauczysz się na tych studiach to zależy raczej od uczelni. wiem, jak jest na mojej z tym, że jestem ostatnim rocznikiem, który ma magisterskie i nie idzie systemem 3+2(a on w porownaniu z moim programem studiów jest strasznie okrojony). fakt administracja to nie prawo, ale nie wiem czym ludzie się tak nakręcają z tym prawem. jak się potem ktoś na aplikacje nie dostanie to lipa, no przecież też tylko mgr. prawo też teraz masówka kończy i raczej niewielu pracuje potem w zawodzie, a samym dyplomem to nie ma co się chwalić (raczej porażka, że aplikacja niewypaliła). a co do moich studiów to powiem tak: miałam i mam choćby w tym roku handlówkę w takim samym zakresie jak prawo- z tymi samymi wykładowcami (nawet razem na tej samej sali), z tymi samymi ćwiczeniowcami, te same testy i egzaminy. więc teksty, że się prawa nie nauczę jakoś mnie rażą, zważywszy na to, że administracja to tez studia prawnicze (i prawa się na nich uczy). po każdych studiach można pracę dostać, tylko trzeba być kreatywnym, wyróżniać się. a nie być typem w masie magistrów. bo raczej uczelnie teraz produkują magistrów, a tylko niektórzy z nich tak naprawdę wiedzą po co studiowali i co chcą osiągnąć. ja nie żałuję i optymistycznie patrzę w przyszłość:) PS: nie wiem czemu ludzie pisząc na tych forach liczą na to, że ktoś za nich wybór podejmnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Administracja IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.09, 22:05 > dlatego, że uchodzą za najłatwiejsze kierunki. Prawa, oprócz administarcyjnego > i > może ustroju organów państwa- nie nauczysz się na tych studiach Konstytucyjne, cywilne, postępowanie administracyjne (i nie tylko) jest tak samo omawiane jak na prawie. Wiem z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie Re: Administracja IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.09, 23:39 Cywilne?? Może u Ciebie. Na UŁ administracja ma zarys prawa cywilnego, 80h wykładów i 60h ćwiczeń, i koniec. Prawo ma cywila rozbitego na 3 lata, łącznie 240h wykładów i 180h ćwiczeń, już pomijam wszystkie wykłady monograficzne na 4 i 5 roku o tych mniejszych częściach prawa cywilnego. Naprawdę, nie ma prównania I proszę, nie wierzcie, że na administracji z przedmiotów prawniczych, pomijając może prawo administracyjne, postępowanie administracyjne i prawo konstytucyjne, stawiają takie same wymagania. Studiuję oba kierunki, 5 rok adm, 3 rok prawa, i wieelu przedmiotów ze słowem 'prawo' w nazwie musiałam uczyć się praktycznie od nowa ze względu na o wiele głębsze spojrzenie wykładowców i ćwiczeniowców na daną dziedzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marx Re: Administracja IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 10.03.09, 13:05 Dokładnie, mówie wam to jako student Administracji UAM, prawo cywilne jest na kierunku Prawo o wiele bardziej rozbudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: Administracja IP: *.chello.pl 08.03.09, 20:16 studiuje 4 rok i musze przyznac ze jestem kompletnie zawiedziona:( znam paru absolwentow tego kierunku zarowno po prywatnej jak i publicznej uczelni.niestety nikt z nich nie pelni funkcji urzedniczych.jedna kolezanka pracuje jako sekretarka w gimnazjum.reszta w dziwacznych branzach np. recepcja, gastronomia. o jakiejkolwiek funkcji prawniczej mozna pomarzyc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Administracja IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.09, 22:07 > o jakiejkolwiek funkcji prawniczej mozna pomarzyc. pozdrawiam to nie wiedziałaś, na co idziesz. Po administracji nie można pełnić "funkcji prawniczej"! co robisz na 4. roku jeśli takich rzeczy nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Administracja 08.03.09, 23:11 Jak ktoś chce przedmioty prawnicze w pełnym ich zakresie to niech idzie na prawo. Wiedziałam na co się decyduję i póki co nie żałuję. Póki co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loluss Re: Administracja IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 10.03.09, 13:14 Po administracji można zrobić 2 fakultet z prawa i sprobowac zmierzyc sie z aplikacją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ars Re: Administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 20:06 po wszystkim można zrobić drugi fakultet z prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Administracja IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 10.03.09, 23:17 Tylko, że wyłącznie w przypadku Administracji ma to jakiś większy sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ars Re: Administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 18:41 a po zootechnice nie mozna się nauczyć prawa? przecież uczą tak, jak trzeba uczyć osoby zaczynające przygodę z prawem - od zera i każdy sobie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś