Dodaj do ulubionych

Studia z językami obcymi.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 16:55
Witam, chciałbym zacząć zaocznie studia na których największy nacisk kładzie
się na języki obce. Myślałem nad europeistyką, albo stosunkami
międzynarodowymi, ale nie wiem co wybrać, a może są jakieś inne kierunki gdzie
można się nauczyć języków obcych wyłączając filologie?
Obserwuj wątek
    • happy_time Re: Studia z językami obcymi. 14.04.09, 17:05
      Od nauki języków są kursy językowe. Na studiach, zwłaszcza zaocznych
      nie nauczysz się języka.
    • sundry Re: Studia z językami obcymi. 14.04.09, 17:05
      Na studiach raczej nie uczy się języków,idź lepiej na kurs.
    • Gość: marajka Re: Studia z językami obcymi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:07
      To raczej zależy od uczelni i jakości lektoratu, nie od kierunku. A
      na zaocznych czasem języka obcego nie ma.
      • Gość: Ola Re: Studia z językami obcymi. IP: *.chello.pl 15.04.09, 13:18
        Od kierunku też, bo np. na UW standardowo są tylko 4 semestry języka, a tylko
        niektórych kierunkach więcej.
    • Gość: miharu Re: Studia z językami obcymi. IP: *.toya.net.pl 15.04.09, 15:33
      lingwistyka stosowana
      • sundry Re: Studia z językami obcymi. 15.04.09, 16:56
        Lingwistyka stosowana jest dziedziną nauki zajmującą się
        rozpoznawaniem i badaniem zagadnień związanych z językiem oraz
        rozwiązywaniem występujących w praktyce problemów językowych.Tak że
        nie jestem pewna,czy tam się nauczy języków.
        • ziemia.ognista Re: Studia z językami obcymi. 15.04.09, 17:36
          UW obiecuje nauczyć i to na poziomie nativa ;)
          "Absolwent studiów pierwszego stopnia posiada podstawową wiedzę z zakresu wiadomości o języku, literaturze i kulturze dwóch obszarów językowych, ponadto dysponuje wiedzą na temat metodologii nauczania dwóch języków obcych oraz wiedzą na temat przekładu.
          Absolwent posiada zbliżoną do rodzimej znajomość dwóch języków obcych w mowie i piśmie (kompetencja komunikacyjna na poziomie C2 biegłości Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy) oraz umiejętność przekładu w ramach trzech języków, tj. A, B i C. Nabyte umiejętności dają absolwentom uprawnienia do nauczania języków B i C w szkole oraz umożliwiają podejmowanie wszelkiego rodzaju prac wymagających dobrej znajomości języków i kultury danych obszarów językowych, w tym głównie prac tłumaczeniowych."
          więcej: irk.uw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=DZ-FL-ILS
          • adziunia Re: Studia z językami obcymi. 16.04.09, 09:29
            Na UW zbyt wiele się człowiek nie nauczy. Z tego co wiem to na SGH
            jest nacisk na języki a w szczególności niemiecki.
            • ziemia.ognista Re: Studia z językami obcymi. 16.04.09, 14:39
              Tak, oczywiście na SGH nauczysz się lepiej języka niż na lingwistyce stosowanej.
              ;|
              • yoka1 Re: Studia z językami obcymi. 16.04.09, 18:49
                myślę, ze niektórzy nie mają pojęcia, co to jest lingwistyka sotosowana stąd takie durne porady
                • ziemia.ognista Re: Studia z językami obcymi. 16.04.09, 21:31
                  To do mnie?
                  • Gość: jk Re: Studia z językami obcymi. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.04.09, 08:36
                    oczywiście, że nie.

To do osoby, z którą wcześniej wymieniłeś poglądy.
                    • ziemia.ognista Re: Studia z językami obcymi. 18.04.09, 09:09
                      Gość portalu: jk napisał(a):

> oczywiście, że nie.
                      >
                      > To do osoby, z którą wcześniej wymieniłeś poglądy.

WymieniłAś :)

Studiujesz/studiowałeś lingwistykę? Możesz coś więcej napisać poza tym, co jest na stronach uczelni? Interesuje mnie językoznawstwo, lubię się uczyć języków, chyba bym się dobrze czuła na takim kierunku. Jak mi nie wypali kariera naukowa to idę na UW na lingwistykę stosowaną :D
                      • Gość: jk Re: Studia z językami obcymi. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.04.09, 16:17
                        nie i trochę mi żal, jestem po filologii ang
    • quille Re: Studia z językami obcymi. 16.04.09, 21:33
      Studia nie są po to, żeby się nauczyć języka - do tego są kursy. Owszem,
      absolwent filologii jeden albo i więcej język zna biegle, ale jak ktoś się tylko
      chce nauczyć języka, to nie tędy droga. A poziom lektoratów na niefilologicznych
      studiach niewiele się różni od tego, jaki był w LO - dwa razy w tygodniu po 1,5
      h to jest językowy relaks od bardziej merytorycznych przedmiotów, a nie nauka.
      • Gość: --- Re: Studia z językami obcymi. IP: 150.254.106.* 17.04.09, 01:31
        Nawet jak znajdziesz zaoczne z lektoratem, to nie ma szans nauczyć się języka na
        zajęciach 2x w miesiącu, kurs językowy będzie solidniejszy i tańszy.
    • Gość: hum Re: Studia z językami obcymi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 18:41
      to zależy, ja na swoich studiach (ekonomicznych) język angielski mam już 6-ty
      semestr, a kończy się dopiero po kolejnym - zależy od uczelni, u mnie stawiają
      na business english.
      poprzeglądaj programy studiów najlepiej (wiedząc już co Cię interesuje).

ooho, co do kursów językowych - ja już unikam jak ognia. ich działalność to
      skandal - teraz stawiają tylko na zysk, zaciągają kredyty słuchaczom, naliczają
      odsetki... a gdzie idea szkoły? nauczania? ja mówię nie nie! korepetycje cenowo
      dużo nie odbiegają a będą skuteczniejsze. we własnym zakresie też można - kursy
      multimedialne teraz uczą też i wymowy, umożliwiają nagrywanie swojego głosu etc...
      • Gość: --- Re: Studia z językami obcymi. IP: 150.254.106.* 19.04.09, 20:21
        Na pewnym poziomie nic nie zastąpi spontanicznej rozmowy, o którą łatwiej w
        grupie niż indywidualnie. A samodzielnie to sobie można język doskonalić w
        międzyczasie, ale na pewno nie się nauczyć, zwłaszcza od podstaw. Jeśli chodzi o
        "ideę nauczania", to studia zaoczne też się zazwyczaj za kasę nie ideę prowadzi.
        Więc za tą samą kasę można mieć 2 razy w miesiącu w grupie 20-osobowej (studia)
        albo 2 razy w tygodniu w grupie 6-10-osobowej (kurs). Chyba widać co się
        bardziej opłaca?
        • quille Re: Studia z językami obcymi. 19.04.09, 20:32
          Niby tak, ale np. uczyłam się hiszpańskiego w Jagiellońskim Centrum Językowym
          (jednostka prowadząca lektoraty na UJ) i w Instytucie Cervantesa i powiem
          szczerze, że dużo więcej mi dała nauka w JCJ. Wiadomo, dużo znaczy to, kto uczy,
          ale w JCJ uczą się raczej studenci i przez to tempo jest inne. Natomiast w
          Cervantesie była np. kobieta po 50tce, która na poziomie A2 ciągle miała
          problemy z odmienianiem "być" i jak przychodziło co do czego, to nie mogliśmy
          iść dalej, tylko trzeba było wciąż jej coś powtarzać. Żeby nie było
          nieporozumień - uważam, że to absolutnie fantastyczne, że kobieta nie siedziała
          przed Klanem albo Plebanią, tylko chciało jej się uczyć i w ten sposób spełniać
          wolny czas i ćwiczyć w ten sposób pamięć, ale chodzi o to, że w szkołach
          językowych w jednej grupie są zarówno ludzie, dla których nauka języka to
          zabawa, dla których to relaks i tacy którzy są nastawieni przede wszystkim na
          jak najszybsze nauczenie się języka, a moim zdaniem powinny być różne grupy dla
          takich osób. Natomiast w JCJ z założenia wszyscy są nastawieni na to, żeby się
          nauczyć, bo potem trzeba z tego zdać egzamin, bez którego się studiów nie skończy.
          • Gość: --- Re: Studia z językami obcymi. IP: 150.254.106.* 19.04.09, 22:12
            Ja nie twierdzę, ze każda szkoła językowa jest dobra (a mówiąc wprost Instytut
            kursy ma całkiem do d...). Ja tylko twierdzę, ze szukanie jakiegokolwiek
            kierunku tylko po to, żeby się języka nauczyć mija się z celem. A jeśli chodzi o
            wyższość grupy nad zajęciami indywidualnymi, to zdania nie zmienię.
    • Gość: quartet Re: Studia z językami obcymi. IP: 213.25.91.* 28.04.09, 13:33
      Jeśli chcesz dobrze opanować język to może wybierz się na studia
      gdzie przedmioty realizowane sa w języku obcym - wtedy najlepiej
      opanujesz znajomośc języka i ze słuchu i z mowy,pzdr
    • magdaijgd nie musisz studiowac, zeby nauczyc sie jezyka.. 29.04.09, 12:02
      mozesz po prostu zrobic praktyke w niemczech, np w biurze architektonicznym, muzeum, urzedzie miasta itd.

www.cpt.org.pl/index.php?subaction=showfull&id=1214780564&archive=&start_from=&ucat=1&
      • Gość: Tawananna* Re: nie musisz studiowac, zeby nauczyc sie jezyka IP: *.0-85.cust.bluewin.ch 29.04.09, 13:17
        Pewnie i tak nie przeczytasz tego, bo nie tracisz czasu na zaglądanie ponownie do wątków, ale jednak napiszę:

Moim zdaniem naprawdę nie ma sensu dopisywanie się w ten sposób do każdego wątku dotyczącego języków obcych czy filologii germańskiej. Rozumiem, że zależy Wam na uczestnikach i że to jest fajny program; sama działam na polu polsko-niemieckim i wiem, ile czasu trzeba czasem poświęcić na dotarcie do osób zainteresowanych - ale to już zahacza o zwyczajne spamowanie. Zamiast tego proponuję porozsyłać informacje po uczelniach, znaleźć wolontariusza, który sam się tam przejdzie i rozklei plakaty itd. Większe szanse na sukces i bez irytowania forumowiczów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka