Dodaj do ulubionych

! ! Koniec statusu studenta ! !

23.06.09, 20:30
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy są, a jeśli tak to gdzie są przepisy prawne mówiące o statusie studenta, a konkretnie o jego utracie.
Obronę pracy dyplomowej mam w pierwszej połowie lipca. Przed obroną uczelnia żąda, żeby zwrócić im legitymacje już na zawsze. A przecież jest ona ważna do 31 października.
Nie wiem czy mam jakiekolwiek prawo żądać, abym mogła zwrócić legitymację po upływie terminu jej ważności.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji.
Z góry serdecznie dziękuję za udział w dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.chello.pl 23.06.09, 20:33
      Należy powiedzieć, że legitymację się zgubiło ;) A na serio: po
      obronie przestajesz być studentką, więc normalne, że oddajesz wtedy
      dokumenty, które nie stwierdzają już stanu faktycznego (kartę
      biblioteczną, legitkę itd.).
    • felindra Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 23.06.09, 20:38
      No tak, ale na przykład studenci, którzy bronią się we wrześniu, będą mogli
      korzystać z legitymacji i wszystkich zniżek.
      I to mnie najbardziej "boli" :(
      Za fakt, że bronię się w lipcu nie będę miała żadnych zniżek, a wakacje to
      wiadomo - czas podróżowania :(
      Buuuuuuuuuuuuuuuuu
      • Gość: Aga Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.chello.pl 23.06.09, 20:46
        Broń się we wrześniu i Ty :) Albo, jak wspominałam, powiedz, że
        legitkę zgubiłaś. Niezbyt to eleganckie, ale dużo osób tak robi.
    • felindra Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 23.06.09, 21:04
      Obrona we wrześniu odpada, bo nie zdążyłabym złożyć dokumentów na magisterskie :)
      A z tym zgubieniem to może i nie do końca zły pomysł, że jakby tak kilkanaście
      osób przyszło i zadeklarowało, że zgubiło to wyglądałoby podejrzanie :P
      • Gość: Elwira Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 21:46
        a w ogóle to jakim prawem uczlenia żąda oddania legitki przed
        obroną?? bo u mnie oddaje isę w dniu odebrania dyplomu czyli bronie
        się w pon dyplom odbieram pod koniec września a od 1 paźdz jestem na
        studiach mgr
        • stypendysta Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 23.06.09, 22:42
          Gość portalu: Elwira napisał(a):

> bo u mnie oddaje isę w dniu odebrania dyplomu czyli bronie
          > się w pon dyplom odbieram pod koniec września a od 1 paźdz jestem na
          > studiach mgr

To akurat jest sprzeczne w prawem (Ustawą) i uniemożliwia skuteczną rekrutację na SUM, bo dyplom licencjata trzeba przedstawić ubiegając się o przyjęcie na SUM, a nie w chwili ich rozpoczynania.
          • Gość: Elwira Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 12:53
            ale co jest sprzeczne z ustawa? że na dyplom czeka się 3 m-ce??
            dostaję zaświadczenie w dniu oborny,że obroniłam się i moge
            rejestrowac się na studia magisterskie
            • Gość: qwerty Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.chello.pl 24.06.09, 21:53
              > dostaję zaświadczenie w dniu oborny,że obroniłam się i moge
              > rejestrowac się na studia magisterskie
              Pod warunkiem, że idziesz na tę samą uczelnię. Bo inaczej może już nie być tak
              różowo. Poza tym dyplom (dyplom, a nie świstek z dziekanatu) bywa potrzebny np.
              w pracy. I czekanie na niego kilka miesięcy (ja czekałam 4,5) może skutecznie
              utrudnić życie.
              • Gość: Elwira Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 10:05
                zdaje i na swoją uczelnię i na 3 inne, wszystkie państwowe hee
                • Gość: qwerty Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.chello.pl 25.06.09, 14:25
                  To masz szczęście, bo nie każda uczelnia świstki z dziekanatu honoruje. Parę
                  razy widziałam w warunkach rekrutacji zaznaczone, że trzeba mieć dyplom, a nie
                  zaświadczenie. Podobnie pracodawcy. A jak np. podwyżka jest uzależniona od
                  wykształcenia, to można się nieźle sfrustrować czekając na dyplom prawie pół roku.
    • stypendysta Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 23.06.09, 22:38
      felindra napisała:

> Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czy są, a jeśli tak to gdzie są p
      > rzepisy prawne mówiące o statusie studenta, a konkretnie o jego utracie.

Studentem przestaje się być (a więc traci się status i prawa studenta) z chwilą ukończenia studiów. Zgodnie z art. 167 ust. 2 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym datą ukończenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego. Wynika z tego, że tak naprawdę dopiero komisja przeprowadzająca egzamin dyplomowy może odebrać legitymację. Ponieważ jednak mowa o dacie, założyć można, iż utrata uprawnień i statusu następuje o północy po obronie. Każdy wcześniejszy termin jest więc chyba sprzeczny z prawem.

• Gość: mia Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 00:02
        Dziwne. Ja oddawalam dopiero odbierając dyplom. Legitymacja jest
        ważna do 30 września, więc bez sensu tracic ulgi na przejazdy w
        czasie wakacji.
        • stypendysta Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 24.06.09, 00:25
          Gość portalu: mia napisał(a):

> Dziwne. Ja oddawalam dopiero odbierając dyplom. Legitymacja jest
          > ważna do 30 września, więc bez sensu tracic ulgi na przejazdy w
          > czasie wakacji.

Oczywiście praktyka jest taka, że odbieraniem legitymacji dotąd nikt się specjalnie nie przejmował. Jeżeli jednak pojawiają się na ten temat wątpliwości i choćby ten wątek, oznacza to, że już z wolna ktoś się za to zabiera i należy oczekiwać, iż będziemy z tym problemem mieć do czynienia coraz częściej - zwłaszcza jeśli podwyżka ulg komunikacyjnych jednak zostanie przeprowadzona.

Okres ważności legitymacji rzeczywiście jest do końca września, ale jest jeden szczegół - legitymacją może posługiwać się tylko student, a ten przestaje nim być z dniem obrony pracy dyplomowej (egzaminu dyplomowego). Tak więc tutaj istotna jest nie wola eks-studenta ("więc bez sensu tracić ulgi na przejazdy w czasie wakacji"), a posiadanie statusu studenta, co zdaje się być coraz bardziej przestrzegane. Wreszcie okres ważności legitymacji nie jest w tym przypadku pierwszorzędowy - jest nim status studenta i to on determinuje maksymalny okres rocznej ważności legitymacji.
          • sundry Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 24.06.09, 10:29
            Posiadanie statusu studenta jest praktycznie nie do
            sprawdzenia,jeśli ktoś ma przy sobie legitymację,to jak mu
            udowodnić,że już się obronił? Nikt dyplomu ze sobą nie wozi.
    • sundry Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 24.06.09, 10:27
      Legitymację oddajesz dopiero wtedy,kiedy odbierasz dyplom,nie
      odbierają ci ulgi automatycznie.Jeśli dyplom nie jest ci pilnie
      potrzebny,spokojnie możesz go odebrać w październiku i korzystać z
      ulg.
      • Gość: redman Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! IP: *.icpnet.pl 24.06.09, 10:58
        A co jeżeli na legitymacji studenckiej ma się całoroczną kartę na tramwaj? W
        Poznaniu funkcjonuje taki system, nie wiem jak w innych miastach - legitymacja
        jest jednocześnie kartą na tramwaj i autobus.

Poza tym, za wydanie legitymacji płaci się 40zł. Jak uczelnia chce zabrać
        legitymację, to niech odda cztery dychy.
        • sundry Re: ! ! Koniec statusu studenta ! ! 24.06.09, 11:15
          Jeśli coś takiego jest,to na pewno z Księżyca nie spadło,tylko
          jakieś przepisy to regulują.
          Ja za moją płaciłam 5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka