Dodaj do ulubionych

polonistyka

19.12.03, 14:39
czy studenci polonistyki mogliby sie ze mną podzielić wrażeniami na temat
srtudiowania tego kierunku? może ktoś wie, ile jest osób na jedno miejsce :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 20:19
      W Poznaniu 3,5 ludzia ;) na miejsce. Na I roku masz historię literatury
      polskiej, poetykę, gramatykę opisową, nauki pomocniczne, bibliografię
      językoznawczą z leksykografią, język łaciński w literaturze i kulturze
      polskiej + lektorat, wf i fakultety. Kilka słów objaśnienia:
      - HLP - hmmm, duuuuużo czytania, to, co masz na zajęciach to ułamek tego, co
      musisz wiedzieć. Na sesji zimowej legendarne kolokwium lekturowe - podzielę
      się wrażeniami, jak będę po ;), na letniej egzamin. Do tego obowiązkowa praca
      roczna. To, jak wyglądają zajęcia zależy w dużej mierze od wykładowcy. Byłam
      po jednym razie na HLP u 4 różnych wykładowców i było naprawdę różnie...
      - poetyka - czyli analiza i interpretacja wiersza + wiadomości na temat budowy
      wiersza, środków stylistycznych itd. Razem z gramatyką opisową to moje
      ulubione zajęcia :). Wrażenia bardziej niż pozytywne - jest ciekawie, dużo
      dyskusji, a przy tym miła atmosfera. Żyć nie umierać ;).
      - gramatyka opisowa - z tego co się orientuję, transkrypcja fonetyczna to
      postrach co najmniej połowy roku ;). Mnie podoba się bardzo, zajęcia
      interesujące, treści przekazywane w zrozumiały sposób, świetny prowadzący ze
      świetnym poczuciem humoru :).
      - nauki pomocnicze - nuuuuuuda :(. Budowa książki, typy bibliografii, rodzaje
      przypisów itd. - takie to informacje przyswajamy w trakcie tych jakże
      pasjonujących zajęć :). Trzeba jednak przyznać, że sporo jest przydatnych
      rzeczy - przynajmniej gdy w końcu zabiorę się do pracy rocznej :).
      - bibliografia z leksykografią - nie dane było mi na razie uczestniczyć w tych
      przeuroczych zajęciach ;)
      - język łaciński - lektorat języka + garść ciekawostek o starożytnym Rzymie.
      Dla mnie interesujące :).
      - lektoraty - lektoraty jak lektoraty, do wyboru jest na pewno angielski i
      niemiecki, może też coś jeszcze (nie orientuję się), nie ma ponoć problemów z
      zaliczaniem lektoratu poza polonistyką. Ponadto na fakultetach możliwość nauki
      włoskiego, czeskiego, gdzieś widziałam też jakąś informację o litewskim.
      - fakultety - co roku musisz uczęszczać na kilka (dokładnie nie wiem ile :( ).
      Wybór jest naprawdę duży, część z nich jest rozwinięciem obowiązkowych zajęć
      jak Lektury średniowieczne i Fonetyka i fonologia. Z grubsza można podzielić
      fakultety na takie, które zajmują się szeroką tematyką (wspomniane albo np.
      Językoznawstwo ogólne) i bardzo specjalistyczne, nazw nie pamiętam :(. Plusem
      poznańskiej polonistyki jest właśnie możliwość wyboru interesujących Cię
      fakultetów.

W razie kolejnych pytań pisz :)
      • bluela Re: polonistyka 21.12.03, 09:01
        Kilka osób na jedno miejsce na UKSW. Bardzo miła atmosfera i wysoki poziom
        chociaż kierunek ma dopiero kilka lat. Polecam!
      • karodzaj Re: polonistyka 21.12.03, 18:01
        hmm, dzięki. nie spodziewałam się aż tak wyczerpującej odpowiedzi.

czy to prawda, że bywają przemioty typu ANTYK W LITERATURZE?
        • Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.03, 19:51
          > hmm, dzięki. nie spodziewałam się aż tak wyczerpującej odpowiedzi.
          Hehe, nie ma za co :). To się nazywa "polonistyczne skłonności do rozpisywania
          się" ;).
          > czy to prawda, że bywają przemioty typu ANTYK W LITERATURZE?
          W Poznaniu - nie. Kiedyś był przedmiot "Literatura i kultura antyczna"
          (wykłady i ćwiczenia), ale zastąpiono go tylko lektoratem z łaciny. Uwaga!
          Czasami spotkasz się ze starą nazwą, ale to dlatego, że uczelnia jest
          niereformowalna ;D. Literaturę antyczną poznasz na przedmiocie "Historia
          literatury polskiej" (podobnie jak "Tristana i Izoldę" na przykład... ładna mi
          literatura polska ;)), ale raczej tylko podstawy. Natomiast jeśli chodzi o
          motyw antyku w literaturze, osobnego przedmiotu nie uświadczysz - chyba, że na
          fakultetach, które często podchodzą do danych zagadnień bardzo szczegółowo -
          ale tu już możesz wybierać, o czym chcesz się uczyć.
      • Gość: bosa Re: polonistyka IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 17:04
        wiesz, mamy tego samego wykladowce - Twoj od gramatyki opisowej ma z moja
        grupa wstep do literaturoznawstwa, co w praktyce przypomina poetyke.. moja
        wspollokatorka studiuje polonistyke, a ja hungarystyke, po zajeciach dzielimy
        sie wrazeniami ;P porownujemy powiedzonka tego wykladowcy i ustalamy wiele
        ciekawych szczegolow z jego zycia, np. jak prowadzil prywatne badania, czy w
        klasztorach uzywa sie powszechnie znanego niecenzuralnego slowa... ;P w naszym
        mieszkaniu mamy juz fanklub tego pana ;P
        • Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 14:09
          A jak się nazywa? (inicjały chociaż :)) To w celach ustalenia wspólnych
          zeznań ;D Mam wrażenie, że nikogo tak długo nie będę wspominała :). Swoją
          drogą - jak Ci się podoba na hungarystyce? Trudno się dostać?
          • Gość: bosa Re: polonistyka IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 02.01.04, 21:09
            heheh dosc popularne imie i nazwisko w Polsce - dr Paweł Nowakowski :)) Heh,
            na hungarystyce prowadzi najpopularniejsze zajecia ;P naprawde zawsze ma
            komplet na wykladach. Ale ma spora konkurancje w postaci naszych pan
            hungarystek :) Sa po prostu swietne, a sam wegierski przepiekny... Nie bylo
            znowu tak trudno z dostaniem sie, mniej wiecej jak na filologii polskiej - 3
            osoby na miejsce. Egzamin dosc trudny, ale i tak mialam po nim milsze
            wspomnienia niz po filmoznawstwie - tam zjadla mnie trema i dostarczylam
            niezlej rozrywki szanownej komisji, wybiegajac z placzem z sali :DD
            • Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 14:46
              > heheh dosc popularne imie i nazwisko w Polsce - dr Paweł Nowakowski :))
              Potwierdzam, melduję, że zgadza się ;))

Czy węgierski jest trudny? (Wiem, to pytanie głupio brzmi ;)) Czy osoba, która
              ma baaaaaardzo średnie pojęcie o węgierskiej kulturze, literaturze, historii
              ma szanse, by dostać się na hungarystykę? Zastanawiam się nad zdawaniem na
              etnolingwistykę; egzaminy na hungarystykę z tego co wiem są dość podobne. Czy
              to prawda, że jednym z egzaminatorów jest Nowakowski? ;)
              • Gość: bosa Re: polonistyka IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 19:54
                prawda, prawda ;) sama osobiscie zdawalam u niego egzamin :)) i bardzo milo go
                wspominam :) ja sama nie wiedzialam wiele o kulturze wegierskiej, bo
                zdecydowalam sie na studia w czerwcu ;P ale w wakacje poszukalam ciekawych
                stron o Wegrzech, poczytalam kilka ksiazek wegierskich pisarzy (goraco polecam
                Magde Szabo!!), a o jezyku nie mialam pojecia zielonego. Nikt nie mial. No,
                moze oprocz jednej dziewczyny, ktorej mama jest Wegierka. Pierwsza lekcja
                wegierskiego to byl kosmos :DD Ale lektorki naprawde przemile, trudno w ogole
                wyobrazic sobie lepsze. Sam wegierski jest przede wszystkim zupelnie inny niz
                reszta jezykow, moze troszke zblizony do finskiego ze wzgledu na te sama
                grupe - ugrofinska. Wymowa jest straszliwa, wyobraz sobie - wegierski ma 5 "o"
                i 4 "u" hehehe a kazde sie wymawia inaczej :) I nie wolno sie mylic! Cos
                powiesz nie tak i okazuje sie, ze wyszlo zupelnie inne slowo... Np. niewielka
                niedbalosc w powiedzeniu wegierskiego "na Twoje zdrowie" moze zaowocowac jakze
                milym toastem "na Twoja cala d..." :DD Ale ogolnie wegierski przepiekny :)
                Jestem zachwycona studiami, a nasze 5 "o" jest uniwersytecka legenda ;PP
                Gdybys chciala sie dowiedziec czegos o etnolingwistyce, pisz na moj nr gg
                4066043, pozdrawiam papaty :))
                • Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 20:40
                  Jak oni wymawiają te 5 "o" i 4 "u"? :)) A raczej... jak Wy je wymawiacie? ;)))
                  O języku nie mam zielonego pojęcia i dobrze, że to nie jest wymagane ;). Jeśli
                  chodzi o państwo, kulturę itd. to szczerze mówiąc bardziej interesuje mnie
                  Finlandia, ale naboru na filologię fińską i tak nie ma :(. ( Swoją drogą, na
                  drugim roku macie lektorat fińskiego, prawda?) Obecnie myślę o hungarystyce
                  lub etnolingwistyce (z jakimś europejskim językiem jako wiodącym). Magdę
                  Szabo pamiętam z jednej lektury z dzieciństwa - "Tajemnica Abigel",
                  przeczytałam wiele razy i jednym tchem :). A poza tym z literatury
                  wwęgierskiej czytałam tylko Kertesza :(.
    • dori7 Re: polonistyka 22.12.03, 12:02
      www.polon.uw.edu.pl

to strona polonistyki warszawskiej. zalezy, an ktora uczelnei sie wybierasz -
      polonistyka na JU np. jest zupelnie inna, niz na UW.
    • Gość: pola Re: polonistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 22:35
      a ja studiuje polonistyke w Łodzi, w sumie fajny kierunek, staropolska-
      koszmarek, ale da sie lubic,utwory dosc trudne gramatyka opisowa nic takiego,
      lacina (leee).fajne jest to ze oprocz przedmiotow obowiazkowych mamy dosc duzy
      wybor dodatkowych- bardzo ciekawych;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka