karodzaj 19.12.03, 14:39 czy studenci polonistyki mogliby sie ze mną podzielić wrażeniami na temat srtudiowania tego kierunku? może ktoś wie, ile jest osób na jedno miejsce :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 20:19 W Poznaniu 3,5 ludzia ;) na miejsce. Na I roku masz historię literatury polskiej, poetykę, gramatykę opisową, nauki pomocniczne, bibliografię językoznawczą z leksykografią, język łaciński w literaturze i kulturze polskiej + lektorat, wf i fakultety. Kilka słów objaśnienia: - HLP - hmmm, duuuuużo czytania, to, co masz na zajęciach to ułamek tego, co musisz wiedzieć. Na sesji zimowej legendarne kolokwium lekturowe - podzielę się wrażeniami, jak będę po ;), na letniej egzamin. Do tego obowiązkowa praca roczna. To, jak wyglądają zajęcia zależy w dużej mierze od wykładowcy. Byłam po jednym razie na HLP u 4 różnych wykładowców i było naprawdę różnie... - poetyka - czyli analiza i interpretacja wiersza + wiadomości na temat budowy wiersza, środków stylistycznych itd. Razem z gramatyką opisową to moje ulubione zajęcia :). Wrażenia bardziej niż pozytywne - jest ciekawie, dużo dyskusji, a przy tym miła atmosfera. Żyć nie umierać ;). - gramatyka opisowa - z tego co się orientuję, transkrypcja fonetyczna to postrach co najmniej połowy roku ;). Mnie podoba się bardzo, zajęcia interesujące, treści przekazywane w zrozumiały sposób, świetny prowadzący ze świetnym poczuciem humoru :). - nauki pomocnicze - nuuuuuuda :(. Budowa książki, typy bibliografii, rodzaje przypisów itd. - takie to informacje przyswajamy w trakcie tych jakże pasjonujących zajęć :). Trzeba jednak przyznać, że sporo jest przydatnych rzeczy - przynajmniej gdy w końcu zabiorę się do pracy rocznej :). - bibliografia z leksykografią - nie dane było mi na razie uczestniczyć w tych przeuroczych zajęciach ;) - język łaciński - lektorat języka + garść ciekawostek o starożytnym Rzymie. Dla mnie interesujące :). - lektoraty - lektoraty jak lektoraty, do wyboru jest na pewno angielski i niemiecki, może też coś jeszcze (nie orientuję się), nie ma ponoć problemów z zaliczaniem lektoratu poza polonistyką. Ponadto na fakultetach możliwość nauki włoskiego, czeskiego, gdzieś widziałam też jakąś informację o litewskim. - fakultety - co roku musisz uczęszczać na kilka (dokładnie nie wiem ile :( ). Wybór jest naprawdę duży, część z nich jest rozwinięciem obowiązkowych zajęć jak Lektury średniowieczne i Fonetyka i fonologia. Z grubsza można podzielić fakultety na takie, które zajmują się szeroką tematyką (wspomniane albo np. Językoznawstwo ogólne) i bardzo specjalistyczne, nazw nie pamiętam :(. Plusem poznańskiej polonistyki jest właśnie możliwość wyboru interesujących Cię fakultetów. W razie kolejnych pytań pisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
bluela Re: polonistyka 21.12.03, 09:01 Kilka osób na jedno miejsce na UKSW. Bardzo miła atmosfera i wysoki poziom chociaż kierunek ma dopiero kilka lat. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: polonistyka 21.12.03, 18:01 hmm, dzięki. nie spodziewałam się aż tak wyczerpującej odpowiedzi. czy to prawda, że bywają przemioty typu ANTYK W LITERATURZE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.03, 19:51 > hmm, dzięki. nie spodziewałam się aż tak wyczerpującej odpowiedzi. Hehe, nie ma za co :). To się nazywa "polonistyczne skłonności do rozpisywania się" ;). > czy to prawda, że bywają przemioty typu ANTYK W LITERATURZE? W Poznaniu - nie. Kiedyś był przedmiot "Literatura i kultura antyczna" (wykłady i ćwiczenia), ale zastąpiono go tylko lektoratem z łaciny. Uwaga! Czasami spotkasz się ze starą nazwą, ale to dlatego, że uczelnia jest niereformowalna ;D. Literaturę antyczną poznasz na przedmiocie "Historia literatury polskiej" (podobnie jak "Tristana i Izoldę" na przykład... ładna mi literatura polska ;)), ale raczej tylko podstawy. Natomiast jeśli chodzi o motyw antyku w literaturze, osobnego przedmiotu nie uświadczysz - chyba, że na fakultetach, które często podchodzą do danych zagadnień bardzo szczegółowo - ale tu już możesz wybierać, o czym chcesz się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosa Re: polonistyka IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 17:04 wiesz, mamy tego samego wykladowce - Twoj od gramatyki opisowej ma z moja grupa wstep do literaturoznawstwa, co w praktyce przypomina poetyke.. moja wspollokatorka studiuje polonistyke, a ja hungarystyke, po zajeciach dzielimy sie wrazeniami ;P porownujemy powiedzonka tego wykladowcy i ustalamy wiele ciekawych szczegolow z jego zycia, np. jak prowadzil prywatne badania, czy w klasztorach uzywa sie powszechnie znanego niecenzuralnego slowa... ;P w naszym mieszkaniu mamy juz fanklub tego pana ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 14:09 A jak się nazywa? (inicjały chociaż :)) To w celach ustalenia wspólnych zeznań ;D Mam wrażenie, że nikogo tak długo nie będę wspominała :). Swoją drogą - jak Ci się podoba na hungarystyce? Trudno się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosa Re: polonistyka IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 02.01.04, 21:09 heheh dosc popularne imie i nazwisko w Polsce - dr Paweł Nowakowski :)) Heh, na hungarystyce prowadzi najpopularniejsze zajecia ;P naprawde zawsze ma komplet na wykladach. Ale ma spora konkurancje w postaci naszych pan hungarystek :) Sa po prostu swietne, a sam wegierski przepiekny... Nie bylo znowu tak trudno z dostaniem sie, mniej wiecej jak na filologii polskiej - 3 osoby na miejsce. Egzamin dosc trudny, ale i tak mialam po nim milsze wspomnienia niz po filmoznawstwie - tam zjadla mnie trema i dostarczylam niezlej rozrywki szanownej komisji, wybiegajac z placzem z sali :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 14:46 > heheh dosc popularne imie i nazwisko w Polsce - dr Paweł Nowakowski :)) Potwierdzam, melduję, że zgadza się ;)) Czy węgierski jest trudny? (Wiem, to pytanie głupio brzmi ;)) Czy osoba, która ma baaaaaardzo średnie pojęcie o węgierskiej kulturze, literaturze, historii ma szanse, by dostać się na hungarystykę? Zastanawiam się nad zdawaniem na etnolingwistykę; egzaminy na hungarystykę z tego co wiem są dość podobne. Czy to prawda, że jednym z egzaminatorów jest Nowakowski? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosa Re: polonistyka IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 19:54 prawda, prawda ;) sama osobiscie zdawalam u niego egzamin :)) i bardzo milo go wspominam :) ja sama nie wiedzialam wiele o kulturze wegierskiej, bo zdecydowalam sie na studia w czerwcu ;P ale w wakacje poszukalam ciekawych stron o Wegrzech, poczytalam kilka ksiazek wegierskich pisarzy (goraco polecam Magde Szabo!!), a o jezyku nie mialam pojecia zielonego. Nikt nie mial. No, moze oprocz jednej dziewczyny, ktorej mama jest Wegierka. Pierwsza lekcja wegierskiego to byl kosmos :DD Ale lektorki naprawde przemile, trudno w ogole wyobrazic sobie lepsze. Sam wegierski jest przede wszystkim zupelnie inny niz reszta jezykow, moze troszke zblizony do finskiego ze wzgledu na te sama grupe - ugrofinska. Wymowa jest straszliwa, wyobraz sobie - wegierski ma 5 "o" i 4 "u" hehehe a kazde sie wymawia inaczej :) I nie wolno sie mylic! Cos powiesz nie tak i okazuje sie, ze wyszlo zupelnie inne slowo... Np. niewielka niedbalosc w powiedzeniu wegierskiego "na Twoje zdrowie" moze zaowocowac jakze milym toastem "na Twoja cala d..." :DD Ale ogolnie wegierski przepiekny :) Jestem zachwycona studiami, a nasze 5 "o" jest uniwersytecka legenda ;PP Gdybys chciala sie dowiedziec czegos o etnolingwistyce, pisz na moj nr gg 4066043, pozdrawiam papaty :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: polonistyka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 20:40 Jak oni wymawiają te 5 "o" i 4 "u"? :)) A raczej... jak Wy je wymawiacie? ;))) O języku nie mam zielonego pojęcia i dobrze, że to nie jest wymagane ;). Jeśli chodzi o państwo, kulturę itd. to szczerze mówiąc bardziej interesuje mnie Finlandia, ale naboru na filologię fińską i tak nie ma :(. ( Swoją drogą, na drugim roku macie lektorat fińskiego, prawda?) Obecnie myślę o hungarystyce lub etnolingwistyce (z jakimś europejskim językiem jako wiodącym). Magdę Szabo pamiętam z jednej lektury z dzieciństwa - "Tajemnica Abigel", przeczytałam wiele razy i jednym tchem :). A poza tym z literatury wwęgierskiej czytałam tylko Kertesza :(. Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: polonistyka 22.12.03, 12:02 www.polon.uw.edu.pl to strona polonistyki warszawskiej. zalezy, an ktora uczelnei sie wybierasz - polonistyka na JU np. jest zupelnie inna, niz na UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: polonistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.04, 22:35 a ja studiuje polonistyke w Łodzi, w sumie fajny kierunek, staropolska- koszmarek, ale da sie lubic,utwory dosc trudne gramatyka opisowa nic takiego, lacina (leee).fajne jest to ze oprocz przedmiotow obowiazkowych mamy dosc duzy wybor dodatkowych- bardzo ciekawych;)) Odpowiedz Link Zgłoś