paolitkka 18.01.07, 16:21 Proszę o informacje na temat historii na UJ :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilah777 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 20.01.07, 21:52 www.offuj.fora.pl/viewforum.php?f=9&sid=cfabd464a84b67df0bf887c14f796e5a Odpowiedz Link
mlebidakin Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 24.01.07, 12:49 szkoda czasu - odradzam!!!! Odpowiedz Link
martewa21 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 24.01.07, 15:14 Tez odradzam. Nie chce mi sie nawet uzasadniac, bo tam po prostu WSZYSTKO jest zle. Ucieklam po 3 miesiacach. Hmm, moze jutro bede miala sily wylac swoje zale na ten instytut. Odpowiedz Link
chlopak2005 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 24.01.07, 22:16 A ja jestem na historii na I roku i właśnie mam egzamin w niedziele z archeologi:/ Krzyś S. rządzi! Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 03.02.07, 13:53 Hmm... a mnie się tu podoba - poza tym że studia są całkiem w porządku (historia) to niesamowity klimat Krakowa. Niestety, przez to że nie ma grup a każdy wybiera zajęcia na jakie chce chodzić, integracja przebiega na początku z deka wolno :P Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 03.02.07, 13:57 Aha i jeszcze jedno. Jestem świeżo po egzaminie ze starożytności (tylko jedna księga, ok. 600 stron) i stwierdzam że nie spodziewałem się, że niektóre pytania będą takie szczegółowe. A później średniowiecze gdzie będą już dwie takie knigi do wkucia. Ogólnie na pierwszym roku za różowo nie jest ale co ja tam mogę wiedzieć po kilku miesiącach :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 05.02.07, 19:05 ja też chciałabym wiedzieć coś więcej na temat historii na UJ :) dlaczego nie ma grup? od pierwszego roku? Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 06.02.07, 17:58 Grup nie ma dlatego, że przed rozpoczęciem roku wybierasz sobie sama zajęcia, na które chcesz chodzić. Masz np. napisane że musisz zaliczyć jeden wykład ze starożytności, więc wybierasz jeden z trzech dostępnych. Dlatego na jednym wykładzie spotykasz 30 osób, a na innym zupełnie inne 30 osób :) Zadaj jakieś konkretne pytanie to postaram się odpowiedzieć, bo bajać o wszystkim można długo :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 07.02.07, 15:30 To na wykładach jest tylko 30 osób??????!!!! aha a jak np. wyglądają ćwiczenia? są wogóle ćwiczenia ze starożytności czy tylko wystarczy być obecnym na wykładach????? :) Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 07.02.07, 15:32 aha i jeszcze chciałabym wiedzieć czy jest dużo zajęć i czy jakiś dzień w tygodniu jest wolny...;) Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 07.02.07, 16:21 Podałem tylko przykład, spokojnie :) Na jeden wykład z reguły zapisanych jest 40 lub 60 osób, co oczywiście nie znaczy że tyle na nie chodzi :) Obecność na nich jest kompletnie nieobowiązkowa, ważne żeby zdać na koniec egzamin ustny z tematyki wykładu :) Natomiast na ćwiczeniach trzeba być obecnym niemalże cały czas (z reguły dozwolona jedna nieobecność w semestrze, w zależności od prowadzącego) no i trzeba się na nie przygotowywać na bieżąco, żeby coś czasem powiedzieć. Ćwiczenia są raczej w formie dyskusji, ale nie brakuje też analizy źródeł. Jak już wspomniałem rozkład zajęć układa się samemu, więc to, czy będziesz miała jakiś wolny dzień zależy tylko od Ciebie :P Mnie wyszło tak, że na uczelni spędzam koło 17 godzin tygodniowo (takich 45-minutowych :P) z wolnym piątkiem, więc ogólnie jest luz :) Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 14:43 ojej nie lubię egzaminów ustnych....a jak większość osób wyobraża sobie swoją pracę gdy już skończą studia...czy po tym kierunku uczy się historii w gimnazjum i liceum? czy są jeszcze inne warianty? :) Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 15:51 Hmm... no właśnie z tym chyba jest największy problem ;] Szczerze mówiąc nie rozmawiałem ze znajomymi co chcieliby robić po historii :). Oprócz pracy w liceum i gimnazjum można zawsze próbować zostać dalej na uczelni, zrobić doktorat i być może w przyszłości być jej pracownikiem, chociaż z tym sprawa jest dość trudna. Po specjalizacji archiwistycznej można próbować znaleźć pracę w jakichś archiwach, muzeach, a nawet łowić faszystów i komunistów w IPN-ie :P Myślę że wariantów jest trochę, ale w większości nie można liczyć na potężne pieniądze ;]. Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 19:52 A kursy pedagogiczne należy zrobić we własnym zakresie? czy są organizowane darmowe na uczelni :) aha a u Ciebie na roku jest więcej kobiet czy mężczyzn ;) Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 21:21 Z tego co wiem specjalizację nauczycielską wybiera się później normalnie w ramach studiów. A kobiet niestety jest na historii zdecydowanie mniej, więc gorrrąco zapraszam :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 09.02.07, 19:40 Hej Karol a Ty na którym roku jesteś ;) Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 10.02.07, 01:12 Mhm, dopiero na pierwszym, ale cały czas się starzeję :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 10.02.07, 13:22 A co taki stary już chciałbyś być? hehe :) widzę że podoba Ci się na tej historii... ja jeszcze nie jestem do końca przekonana... no bo ja teraz szukam drugiego kierunku bo teraz jestem na AGH Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 10.02.07, 14:22 Hmm, nie powiedziałem że chciałbym być stary ;) Nie ukrywam że mi się podoba tym bardziej że zawsze marzyłem żeby studiować w Kraku. Też myślałem nad drugim kierunkiem, bo bardzo nie chcę mieć czasu na życie towarzyskie :P. A tak serio to obawiam się trochę, że historia daje mi za mało po jej skończeniu i się cały czas zastanawiam, czy wziąć może drugi kierunek i jaki. Jeżeli się interesujesz historią to nie ma problemu, zawsze obok Twojego wykształcenia z AGH-u możesz dorobić sobie korkami :P A i mam nadzieję że wiesz, że od przyszłego roku ma być system 3+2 (licencjacik po trzech latach), który jak dla mnie jest średnio atrakcyjny ;]. Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 12.02.07, 16:05 No to skoro zawsze tak marzyłeś aby studiować w Kraku to jedno z twoich marzeń już się spełniło :) ja też zawsze chciałam tu studiować poza tym jestem z okolic Krakowa więc za daleko to nie mam :P u mnie na AGH-u jest spoko ale jakoś tak czuję że potrzebuję czegoś nowego :P więc może sprubuję na UJ tylko nie jestem pewna czy na historię. Ale jeśli już to liczę na to, że będę miała od kogo pożyczać materiały ;P Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 12.02.07, 23:52 No, jeszcze się nie spełniło, zawsze mogę wylecieć po roku :P. A co do materiałów to zawsze do usług :P. Odpowiedz Link
paolitkka Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 15.02.07, 08:17 A może jeszcze jakieś info na temat historii. Nie wiem za bardzo o co pytać, wy tam studiujecie to proszę dajcie jakieś wskazówki np. ile terminów na zdawanie, czy jest ciężko, na kogo lepiej nie trafić itp. DZIĘKI Karol :) Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 15.02.07, 15:23 Terminy na zdawanie zawsze są dwa i z tego co wiem raczej jest to przestrzegane tzn. trzeciego razu nie będzie :). Egzaminy ustne u niektórych prowadzących można zdać jeszcze przed sesją co nieco ułatwia życie. Ja staram się uczyć w miarę systematycznie tzn. codziennie ale niewielką ilość i w sumie oszczędziłem sobie jakiejś makabry na sesji, więc póki co taka taktyka daje radę :P. Ale myślę że ogólnie ciężko nie jest, mimo że materiału nie jest wcale mało. Jeśli masz w liceum łacinę to się jej ucz, przyda się później bo na studiach też będzie :). Odpowiedz Link
paolitkka Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 17.02.07, 11:41 Hej Karol a wszystkie zajęcia macie w jednym budynku? czy może niektóre są w innych...........? :) Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 17.02.07, 12:44 Część zajęć mamy w jednym budynku (Collegium Witkowskiego), a część po drugiej stronie ulicy w Katedrze Starożytności i Bizancjum (jakieś 50m dalej :P). Łacina też jest w innym budynku ale też w pobliżu instytutu. Jedynie w-f niestety jest w innej części miasta. Tak jest na pierwszym roku, nie wiem jak dalej :P Odpowiedz Link
paolitkka Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 18.02.07, 14:39 A gdzie masz wf? nie na ul. Piastowskiej? bo wiem że tam jest wf UJ-tu i AGH tylko nie wiem czy tam ma cały UJ czy tylko konkretne wydziały?? :P Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 18.02.07, 18:13 Oui, w-f mam na ulicy Piastowskiej. Czy zajęcia ma tam cały UJ to nie wiem :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 21.02.07, 18:52 Hej Karol to mamy wf w tym samym miejscu bo ja też mam na Piastowskiej i niestety w poniedziałki o 7.30 rano!!!!!! więc KATASTROFA :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 21.02.07, 18:52 tylko ja jestem na AGH-u ale to już ci pisałam :P Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 21.02.07, 19:15 Haha, katastrofa że mamy w tym samym miejscu czy katastrofa że masz w poniedziałki o 7.30?? :P Ja mam w czwartki o 15.00 więc wpadnij kiedyś się pośmiać :P Odpowiedz Link
kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 22.02.07, 18:28 No oczywiście że chodziło mi o godzinę :P a skoro tak zapraszasz to kto wie może wpadnę ;) i zobaczę jak ćwiczycie hehe ;) ja też zapraszam o 7:30 rano... Ja miałam wf w czwartki w tamtym semetrze ale niestety też rano ... :( ale mimo wszystko lubię wf........ Odpowiedz Link
karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 22.02.07, 19:16 Chyba sobie żartujesz z tą 7.30 :P Sam środek nocy :). Aha, i nie wiem czy słowo 'ćwiczycie' nie jest z deka za mocne. Chodziło mi raczej, że wpadaj jak masz ochotę na dobry kabaret :P Odpowiedz Link