Dodaj do ulubionych

HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA

18.01.07, 16:21
Proszę o informacje na temat historii na UJ :)
Obserwuj wątek
    • anilah777 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 20.01.07, 21:52
      www.offuj.fora.pl/viewforum.php?f=9&sid=cfabd464a84b67df0bf887c14f796e5a
    • mlebidakin Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 24.01.07, 12:49
      szkoda czasu - odradzam!!!!
    • martewa21 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 24.01.07, 15:14
      Tez odradzam. Nie chce mi sie nawet uzasadniac, bo tam po prostu WSZYSTKO jest
      zle. Ucieklam po 3 miesiacach.
      Hmm, moze jutro bede miala sily wylac swoje zale na ten instytut.
      • chlopak2005 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 24.01.07, 22:16
        A ja jestem na historii na I roku i właśnie mam egzamin w niedziele z
        archeologi:/ Krzyś S. rządzi!
    • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 03.02.07, 13:53
      Hmm... a mnie się tu podoba - poza tym że studia są całkiem w porządku
      (historia) to niesamowity klimat Krakowa. Niestety, przez to że nie ma grup a
      każdy wybiera zajęcia na jakie chce chodzić, integracja przebiega na początku z
      deka wolno :P
    • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 03.02.07, 13:57
      Aha i jeszcze jedno. Jestem świeżo po egzaminie ze starożytności (tylko jedna
      księga, ok. 600 stron) i stwierdzam że nie spodziewałem się, że niektóre pytania
      będą takie szczegółowe. A później średniowiecze gdzie będą już dwie takie knigi
      do wkucia. Ogólnie na pierwszym roku za różowo nie jest ale co ja tam mogę
      wiedzieć po kilku miesiącach :P
    • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 05.02.07, 19:05
      ja też chciałabym wiedzieć coś więcej na temat historii na UJ :) dlaczego nie
      ma grup? od pierwszego roku?
      • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 06.02.07, 17:58
        Grup nie ma dlatego, że przed rozpoczęciem roku wybierasz sobie sama zajęcia,
        na które chcesz chodzić. Masz np. napisane że musisz zaliczyć jeden wykład ze
        starożytności, więc wybierasz jeden z trzech dostępnych. Dlatego na jednym
        wykładzie spotykasz 30 osób, a na innym zupełnie inne 30 osób :) Zadaj jakieś
        konkretne pytanie to postaram się odpowiedzieć, bo bajać o wszystkim można
        długo :P
    • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 07.02.07, 15:30
      To na wykładach jest tylko 30 osób??????!!!! aha a jak np. wyglądają ćwiczenia?
      są wogóle ćwiczenia ze starożytności czy tylko wystarczy być obecnym na
      wykładach????? :)
    • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 07.02.07, 15:32
      aha i jeszcze chciałabym wiedzieć czy jest dużo zajęć i czy jakiś dzień w
      tygodniu jest wolny...;)
      • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 07.02.07, 16:21
        Podałem tylko przykład, spokojnie :) Na jeden wykład z reguły zapisanych jest
        40 lub 60 osób, co oczywiście nie znaczy że tyle na nie chodzi :) Obecność na
        nich jest kompletnie nieobowiązkowa, ważne żeby zdać na koniec egzamin ustny z
        tematyki wykładu :) Natomiast na ćwiczeniach trzeba być obecnym niemalże cały
        czas (z reguły dozwolona jedna nieobecność w semestrze, w zależności od
        prowadzącego) no i trzeba się na nie przygotowywać na bieżąco, żeby coś czasem
        powiedzieć. Ćwiczenia są raczej w formie dyskusji, ale nie brakuje też analizy
        źródeł. Jak już wspomniałem rozkład zajęć układa się samemu, więc to, czy
        będziesz miała jakiś wolny dzień zależy tylko od Ciebie :P Mnie wyszło tak, że
        na uczelni spędzam koło 17 godzin tygodniowo (takich 45-minutowych :P) z wolnym
        piątkiem, więc ogólnie jest luz :)
        • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 14:43
          ojej nie lubię egzaminów ustnych....a jak większość osób wyobraża sobie swoją
          pracę gdy już skończą studia...czy po tym kierunku uczy się historii w
          gimnazjum i liceum? czy są jeszcze inne warianty? :)
          • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 15:51
            Hmm... no właśnie z tym chyba jest największy problem ;] Szczerze mówiąc nie
            rozmawiałem ze znajomymi co chcieliby robić po historii :). Oprócz pracy w
            liceum i gimnazjum można zawsze próbować zostać dalej na uczelni, zrobić
            doktorat i być może w przyszłości być jej pracownikiem, chociaż z tym sprawa
            jest dość trudna. Po specjalizacji archiwistycznej można próbować znaleźć pracę
            w jakichś archiwach, muzeach, a nawet łowić faszystów i komunistów w IPN-ie :P
            Myślę że wariantów jest trochę, ale w większości nie można liczyć na potężne
            pieniądze ;].
            • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 19:52
              A kursy pedagogiczne należy zrobić we własnym zakresie? czy są organizowane
              darmowe na uczelni :) aha a u Ciebie na roku jest więcej kobiet czy mężczyzn ;)
              • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 08.02.07, 21:21
                Z tego co wiem specjalizację nauczycielską wybiera się później normalnie w
                ramach studiów. A kobiet niestety jest na historii zdecydowanie mniej, więc
                gorrrąco zapraszam :P
                • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 09.02.07, 19:40
                  Hej Karol a Ty na którym roku jesteś ;)
                  • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 10.02.07, 01:12
                    Mhm, dopiero na pierwszym, ale cały czas się starzeję :P
                    • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 10.02.07, 13:22
                      A co taki stary już chciałbyś być? hehe :) widzę że podoba Ci się na tej
                      historii... ja jeszcze nie jestem do końca przekonana... no bo ja teraz szukam
                      drugiego kierunku bo teraz jestem na AGH
                      • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 10.02.07, 14:22
                        Hmm, nie powiedziałem że chciałbym być stary ;) Nie ukrywam że mi się podoba
                        tym bardziej że zawsze marzyłem żeby studiować w Kraku. Też myślałem nad drugim
                        kierunkiem, bo bardzo nie chcę mieć czasu na życie towarzyskie :P. A tak serio
                        to obawiam się trochę, że historia daje mi za mało po jej skończeniu i się cały
                        czas zastanawiam, czy wziąć może drugi kierunek i jaki. Jeżeli się interesujesz
                        historią to nie ma problemu, zawsze obok Twojego wykształcenia z AGH-u możesz
                        dorobić sobie korkami :P A i mam nadzieję że wiesz, że od przyszłego roku ma
                        być system 3+2 (licencjacik po trzech latach), który jak dla mnie jest średnio
                        atrakcyjny ;].
                        • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 12.02.07, 16:05
                          No to skoro zawsze tak marzyłeś aby studiować w Kraku to jedno z twoich marzeń
                          już się spełniło :) ja też zawsze chciałam tu studiować poza tym jestem z
                          okolic Krakowa więc za daleko to nie mam :P u mnie na AGH-u jest spoko ale
                          jakoś tak czuję że potrzebuję czegoś nowego :P więc może sprubuję na UJ tylko
                          nie jestem pewna czy na historię. Ale jeśli już to liczę na to, że będę miała
                          od kogo pożyczać materiały ;P
                          • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 12.02.07, 23:52
                            No, jeszcze się nie spełniło, zawsze mogę wylecieć po roku :P. A co do
                            materiałów to zawsze do usług :P.
                            • paolitkka Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 15.02.07, 08:17
                              A może jeszcze jakieś info na temat historii. Nie wiem za bardzo o co pytać, wy
                              tam studiujecie to proszę dajcie jakieś wskazówki np. ile terminów na zdawanie,
                              czy jest ciężko, na kogo lepiej nie trafić itp. DZIĘKI Karol :)
                              • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 15.02.07, 15:23
                                Terminy na zdawanie zawsze są dwa i z tego co wiem raczej jest to przestrzegane
                                tzn. trzeciego razu nie będzie :). Egzaminy ustne u niektórych prowadzących
                                można zdać jeszcze przed sesją co nieco ułatwia życie. Ja staram się uczyć w
                                miarę systematycznie tzn. codziennie ale niewielką ilość i w sumie oszczędziłem
                                sobie jakiejś makabry na sesji, więc póki co taka taktyka daje radę :P. Ale
                                myślę że ogólnie ciężko nie jest, mimo że materiału nie jest wcale mało. Jeśli
                                masz w liceum łacinę to się jej ucz, przyda się później bo na studiach też
                                będzie :).
                                • paolitkka Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 17.02.07, 11:41
                                  Hej Karol a wszystkie zajęcia macie w jednym budynku? czy może niektóre są w
                                  innych...........? :)
                                  • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 17.02.07, 12:44
                                    Część zajęć mamy w jednym budynku (Collegium Witkowskiego), a część po drugiej
                                    stronie ulicy w Katedrze Starożytności i Bizancjum (jakieś 50m dalej :P).
                                    Łacina też jest w innym budynku ale też w pobliżu instytutu. Jedynie w-f
                                    niestety jest w innej części miasta. Tak jest na pierwszym roku, nie wiem jak
                                    dalej :P
                                    • paolitkka Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 18.02.07, 14:39
                                      A gdzie masz wf? nie na ul. Piastowskiej? bo wiem że tam jest wf UJ-tu i AGH
                                      tylko nie wiem czy tam ma cały UJ czy tylko konkretne wydziały?? :P
                                      • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 18.02.07, 18:13
                                        Oui, w-f mam na ulicy Piastowskiej. Czy zajęcia ma tam cały UJ to nie wiem :P
                                        • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 21.02.07, 18:52
                                          Hej Karol to mamy wf w tym samym miejscu bo ja też mam na Piastowskiej i
                                          niestety w poniedziałki o 7.30 rano!!!!!! więc KATASTROFA :P
                                          • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 21.02.07, 18:52
                                            tylko ja jestem na AGH-u ale to już ci pisałam :P
                                            • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 21.02.07, 19:15
                                              Haha, katastrofa że mamy w tym samym miejscu czy katastrofa że masz w
                                              poniedziałki o 7.30?? :P Ja mam w czwartki o 15.00 więc wpadnij kiedyś się
                                              pośmiać :P
                                              • kattariina Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 22.02.07, 18:28
                                                No oczywiście że chodziło mi o godzinę :P a skoro tak zapraszasz to kto wie
                                                może wpadnę ;) i zobaczę jak ćwiczycie hehe ;) ja też zapraszam o 7:30 rano...
                                                Ja miałam wf w czwartki w tamtym semetrze ale niestety też rano ... :( ale mimo
                                                wszystko lubię wf........
                                                • karol667 Re: HISTORIAA!!!!!!!!!!!!! i ARCHEOLOGIA 22.02.07, 19:16
                                                  Chyba sobie żartujesz z tą 7.30 :P Sam środek nocy :). Aha, i nie wiem czy
                                                  słowo 'ćwiczycie' nie jest z deka za mocne. Chodziło mi raczej, że wpadaj jak
                                                  masz ochotę na dobry kabaret :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka