Dodaj do ulubionych

Jakie studia techniczne polecacie??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 12:16
Witam, za rok piszę maturę i w związku z tym mam dylemat dot. studiów. Interesuję się matematyką i fizyką(zdaję oba rozszerzone) , chciałbym studiować na politechnice śląskiej. Początkowo zastanawiałem się nad budownictwem i mechaniką, jednak nabieram coraz więcej wątpliwości jak byłoby z pracą na ślasku.(i ew. trudności ze zdobyciem uprawnień gdyż nie mam znajomości) Czy są jakieś kierunki techniczne poza branżą IT (w której nie czuję się mocny) po których mozna znaleźć dobrą pracę? bo patrząc na oferty pracy w tym rejonie to nie ma zbyt wielu... nie chcę wybrać źle, chciałbym poznać opinie innych ,aby mieć jak najwięcej informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: xs Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 12:46
      Biorąc pod uwagę fakt, iż te zawody co są aktualnie popularne za 5 lat już nimi
      nie są i stają się nimi inne, to nie ma różnicy który kierunek techniczny
      wybierzesz teraz. Kieruj się głównie tym, co cię najbardziej interesuje i w czym
      czujesz się dobry a pracę na pewno znajdziesz. Z obserwacji radzę ci unikać
      kierunków, na które jest teraz jest boom i zbyt duża ilość ludzi to studiuje.
      Mam na myśli np. budownictwo; proponuję mechanikę lub coś koło tego.
    • Gość: Emił Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 13:02
      A i jeszcze co powiecie na AiR? Dużo tam informatyki?? Czy będąc zielonym z infy i nie zabardzo jej trawiąc można liczyć na przebrnięcie tych studiów?
      • Gość: ... Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 13:33
        jak nie masz pojecia o programowaniu - to mozesz sie zdziwic. ;););)
      • Gość: Michał Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.proxnet.pl 10.08.09, 13:37
        Zależy jaki wydział masz na myśli.Na AEI infy jest od groma.Natomiast na eMTeku
        wszystko bardziej skupia się na maszynach.Nie chcę pisać otwarcie,ale
        napiszę.Nie masz szans na przebrnięcie.To,że jesteś zielony da się nadrobić,ale
        jak nie trawisz? To już duży problem.Poza tym,AiR zalicza się do branży IT,a jak
        pisałeś nie lubisz.Zastanawiałeś się nad jakimiś kierunkami "niżowymi"? Mało
        osób na nie idzie,czyli więcej ofert w przyszłości.Na Śląsku znajdziesz dużo
        firm,które zatrudniają absolwentów PŚ :)
        • Gość: Emił Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:11
          Niżowe tzn.?
          • Gość: Michał Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.proxnet.pl 10.08.09, 14:19
            Niżowe/niszowe jak zwał tak zwał,ale przejdźmy do konkretów.Na Politechnice
            Śląskiej takimi kierunkami-według mnie- jest np.

CHEMIA
            INŻYNIERIA CHEMICZNA I PROCESOWA
            TECHNOLOGIA CHEMICZNA
            ELEKTROTECHNIKA
            MECHATRONIKA (dopiero co kierunek powstał)
            GÓRNICTWO I GEOLOGIA (dużo ludzi na to idzie,lecz w porównaniu do ilości miejsc
            kierunek jest niepopularny)
            MECHANIKA I BUDOWA MASZYN
            FIZYKA TECHNICZNA
            MATEMATYKA
            INFORMATYKA STOSOWANA Z KOMPUTEROWĄ NAUKĄ O MATERIAŁACH
            NANOTECHNOLOGIA i TECHNOLOGIE PROCESÓW MATERIAŁOWYCH
            INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
            METALURGIA
            TRANSPORT

To są moje typy,oczywiście nie każdy może się z nimi zgodzić.
    • Gość: O Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.8.rev.vline.pl 10.08.09, 14:30
      Zdecydowanie nie patrz na to od strony "po czym jest praca" - tego nigdy do
      końca nie przewidzisz, jedyne co się sprawdza, to to, że pasjonaci prace
      znajdują. Myślę, że jakikolwiek kierunek wybierzesz, warto byłoby zająć się
      także porządnie językiem - conajmniej jednym - to jest zawsze BARDZO duży plus.
      Ja studiuję PŁ, więc nie wiem jak jest konkretnie na PŚ, ale z tego co rzuciłam
      okiem, to zwróciłabym uwagę na nantechnologię. To jest stosunkowo nowa
      dziedzina, ale na pewno przyszłościowa, bardzo szeroka, i jeśli myślałeś o
      mechanice, to być może to Cię zainteresuje - wiem, bo mój rodzic działa w
      pokrewnej branży;).
      Ale na pewno wybierz coś co Cię interesuje - studia techniczne jednak nie są
      najlżejsze, więc po co robić coś czego się nie lubi. Powodzenia:)
    • zloty.strzal Re: Jakie studia techniczne polecacie?? 10.08.09, 15:37
      > (i ew. tru
      > dności ze zdobyciem uprawnień gdyż nie mam znajomości)

Nie bierz tak do siebie wszystkich historii o potrzebnych znajomościach jakie
      pojawiają się na tym forum.
    • dystansownik Re: Jakie studia techniczne polecacie?? 10.08.09, 15:51
      > Początkowo zastanawiałem się nad budownictwem i mechaniką, j
      > ednak nabieram coraz więcej wątpliwości jak byłoby z pracą na ślasku.(i ew. tru
      > dności ze zdobyciem uprawnień gdyż nie mam znajomości)

Z pracą zapewne byłoby tak samo na śląsku jak i w innych regionach kraju po tych
      kierunkach.
      Pierwsza moja rada to wybierz co Cię interesuje. Studia techniczne są ciężkie i
      jak Ci się w ogóle kierunek nie spodoba to masz marne szansę go ukończyć, a już
      na pewno po kilku latach pracy się wypalisz.

Druga rada, odnośnie budownictwa, to nie warto się teraz za to brać. Ostatnimi
      laty (jakoś tak od początku wprowadzenia nowych matur) ten kierunek stał się
      nadzwyczaj popularny. Jak ktoś chce iść na polibudę, ale nie ma pomysłu na co i
      musi startować od zera wiedzy z danego zawodu, to zwykle wybiera w pierwszej
      kolejności budownictwo.

Teraz, w najbliższych latach, zacznie wypływać nadmiar absolwentów tego
      kierunku, a niestety jest to branża, która niechętnie masowo przyjmuje świeżaków.
      Co prawda trudno przewidzieć co będzie za 5 lat, ale imho ten kierunek jeszcze
      nie straci na popularności zbyt szybko.

Mechanika to trochę inna bajka, już nie tak popularna, ale jednocześnie z pracą
      w zawodzie też nie bywa lekko.

Co do kwestii uprawnień to ze znajomościami oczywiście zawsze jest łatwiej, ale
      tak jest w każdej dziedzinie życia. Jedyne co mogą Ci ułatwić np. w przypadku
      budownictwa to znalezienie pracy, która będzie się liczyła do praktyki zawodowej.
      Na zdobycie samych uprawnień wpływu nie mają. Wielu ludzi zaczyna pracę w
      zawodzie jak i robi uprawnienia nie mając wcześniejszych znajomości.
    • Gość: an Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.09, 08:22
      Polecam mechatronike, nowy kierunek ale bardzo przyszłościowy.
      • Gość: Michał Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.proxnet.pl 11.08.09, 13:24
        Masz na myśli jakiś konkretny wydział? Oczywiście,jeśli chodzi o PŚ
        • Gość: t Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 10:05
          Najlepiej to Elektryczny:)

btw, elektrotechnika tez ok
    • Gość: marco Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.uni.lodz.pl 12.08.09, 07:35
      Moim zdaniem trudno Ci będzie znaleść kierunek techniczny bez nauki
      programwania. No ale rozumiem że chcesz go jak najmniej. Reasumując odpada:
      Nanotechnologia, biotechnologia... - przyszłość? Tak! Ale w Polsce za dalej
      nieokreslony czas.
      Automatyka, EiT, Infa - odpada bo IT
      Mechanika - Trudno powiedziec. Zależy jak się trafi. Wbrew pozorom wiele osób
      studiuje ten kierunek, ale i tez raczej rosnie na nich zapotrzebowanie.
      Budownictwo - bo mnóstwo osób to studiuje?

Polecałbym Ci zatem Elektrotechnike (gdzie jest stosunkowo mniej programwania a
      jezeli skonczysz ten kierunek to z pracą nie powinno być większych problemów)
      oraz Inżynerie Srodowiska (związane z budownictwem, rownież wazne uprawnienia
      ale kierunek bardziej niszowy niz samo Budownictwo) Tak poza tym to przejrzyj
      sobie programy studiów. Jezeli nie na swojej uczelni to np
      ectslabel.p.lodz.pl/?l=pl

• Gość: ed Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.prz.edu.pl 12.08.09, 17:11
      Jak chodzi o budownictwo, to niekoniecznie trzeba mieć znajomości ale trzeba
      mieć zacięcie żeby sobie poradzić i zrobić uprawnienia, nie jest też tak że na
      hura się wszyscy rzucili i nagle będzie milion budowlańców rocznie. Budownictwo
      wcale nie jest specjalnie bardziej popularne niż było dawniej, a liczba
      absolwentów jest stała. Po pierwsze dlatego że prywatne szkółki nie otwierają
      budownictwa, po drugie dlatego że kierunki techniczne są upierdliwe w
      studiowaniu jeżeli się nie ma zamiłowania i bardzo wielu przyjętych szybko sobie
      daje spokój. Kolejna rzecz jest taka iż praca na budowie jest ciężka i nikt cię
      za rączkę nie będzie prowadził, musisz od razu łapać co ci ktoś wytłumaczy i
      "orientować się", wielu rezygnuje też z tego powodu. Pieniądze też nie są jakieś
      dramatycznie duże, poziomu adwokata czy dentysty nie osiągniesz.
    • Gość: tak...tak... Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.09, 00:55
      Nie idź na elektotechnikę nigdy !!
      Ciężkie, wyniszczające studia, a perspektywy nie warte takiej harówki.
      W ogóle odradzam Elektyczny. Tu sie przegrywa życie.
      I nie słuchaj ludzi, którzy tylko koło tego wydziału przechodzili ;/

Student Wydziału Elektrycznego.
      • Gość: tom Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.09, 10:50
        Eeee, paru moich przyjaciol w zeszlym roku konczylo Elektrotechnike na
        Eletrycznym i sobie chwalili. O ile poczatki ciezkie mieli, to 4, 5 rok luz...
        Nie zauwazylem zadnego wyniszczenia :D No chyba ze czasem alkoholowe hehe
    • Gość: Emił Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 14:14
      A możecie przebliżyć mi trochę pracę mechanika w praktyce?/ i jak wyglądają studia mechaniczne okiem studentów (jeżeki tacy tutaj są)
      byłbym wdzięczny za odp
      • Gość: jakobson Re: Jakie studia techniczne polecacie?? IP: *.cable.smsnet.pl 05.04.13, 13:00
        Jak chcesz przejrzeć opisy zawodów, i możliwe zawody po danym kierunku to przejrzyj liste na www.sprawdzprace.pl/praca/studia/ i tak samo masz opisy kierunków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka