Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

JEDEN DOM DWÓCH WŁAŚCICIELI

20.01.04, 10:24
    Moja babcia posiada kamienicę w części 1/2. Drugi własciciel już od ponad 30
    lat w ogóle nie interesuje się budynkiem( najprawdopodobnie nie żyje). Czy
    można powiedziec że babcia stała się pełnoprawnym właścicelm ?? Czy ja mogę
    zameldować się w tej kamienicy czy jednak sama zgoda babci nie wystarczy ??
    Dziękuje.

Obserwuj wątek
      • bebiak Re: JEDEN DOM DWÓCH WŁAŚCICIELI 20.01.04, 13:35
        Cześć
        atatar napisała:

> Moja babcia posiada kamienicę w części 1/2. Drugi własciciel już od ponad 30
        > lat w ogóle nie interesuje się budynkiem( najprawdopodobnie nie żyje). Czy
        > można powiedziec że babcia stała się pełnoprawnym właścicelm ??

Pełnoprawnym - to oznacza wg Ciebie właścicielem całej kamienicy, czy tak?
        Jeśli dobrze Cię rozumiem i o to Ci chodzi - to już wyjaśniam.
        O ile tamten zmarł to żeby to uregulować należy złożyć wniosek do sądu o
        stwierdzenie nabycia spadku po nim i wówczas pojawią się jacyś tam
        spadkobiercy, którzy wstąpią w jego prawa i razem z babcią będą
        współwłaścicielami tej kamienicy (no, chyba, że babcia będzie spadkobiercą to
        wtedy stanie się właścicielką całej nieruchomości).
        To był niejako pkt. 1,
        a pkt. 2 to zastanowienie się nad ewentualnym zasiedzeniem (jest taki sposób
        nabycia nieruchomości). Myślę, że dobrej wiary babcia by tu nie mogła wykazać
        ale nawet przy złej wierze czas wymagany już co do zasady minął (potrzeba 30
        lat). Problemem jest ustalenie czy wszystkie przesłanki dla nabycia przez
        zasiedzenie zostały tu spełnione (np. samoistne posiadanie) i to musiałby Ci
        ocenić jakiś adwokat przed złożeniem wniosku do sądu (mnie jako nie-adwokatowi
        brak takiego spojrzenia sądowego, a przecież babcia przed sądem będzie
        dowodziła, że tak nabyła, bo taka jest procedura).
        Czy to w miarę jasne dla Ciebie?

>Czy ja mogę zameldować się w tej kamienicy czy jednak sama zgoda babci nie
        >wystarczy ??

Twierdzę, że będzie to zależeć (niestety) od urzędnika, chyba, że gdzieś
        ostatnio coś wiążącego się ukazało w tej sprawie (nie wiem). Tu problemem jest
        uznanie (to takie rozważania prawne) jakiego typu jest to sprawa: czy
        zameldowanie jest czynnością zwykłego zarządu czy przekraczającą. Myślę, że
        nie do końca jest to jasne (stąd tak rozbieżna praktyka w urzędach), a
        skutkuje tym, że jeśli to zwykły zarząd to zgoda babci wystarczy, a jeśli
        przekraczająca - to zgoda wszystkich (których w tej w chwili nie mamy
        ustalonych nawet).
        Tyle wiem i tą wiedzą się z Tobą dzielę. Jeśli coś nie jest jasne to się
        upomnij, a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka