Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

darowizna dziecku

IP: 5.5R* / *.bmwgroup.com 02.02.04, 10:57
    witam,
    czy ktoś może wie ile wynosi oprocentowanie darowizny danej dziecku. Dostane
    pieniądze w formie darowizny i mam pytanie jakie należy załatwić formalności
    aby zrobić to jak najmniejszym kosztem i jak najszybciej.
    Obserwuj wątek
      • bebiak Darowizna dla dziecka 02.02.04, 21:27
        Cześć Alu

Gość portalu: ala napisał(a):

> czy ktoś może wie ile wynosi oprocentowanie darowizny danej dziecku. Dostane
        > pieniądze w formie darowizny i mam pytanie jakie należy załatwić formalności
        > aby zrobić to jak najmniejszym kosztem i jak najszybciej.

Hm, nie jestem pewna czy dobrze rozumiem Twój problem zatem najpierw napiszę
        jak rozumiem (jeśli źle to mnie koniecznie sprostuj).
        Ja rozumiem, że ktoś chce podarować małoletniemu Twojemu dziecku pewną kwotę
        pieniędzy, czy tak?
        Jeśli dobrze rozumiem, to:
        1). podatek uzależniony jest od stopnia pokrewieństwa pomiędzy Twoim dzieckiem
        a darczyńcą oraz od tego, czy w ciągu ostatnich 5-ciu lat ta osoba coś temu
        dziecku podarowała jak też od wysokości darowanej kwoty;
        2). dla umowy darowizny pieniędzy przewidziana jest forma pisemna, przy czym
        po stronie obdarowanego (małoletniego dziecka) stajesz Ty jako jego
        przedstawiciel ustawowy i na jego rzecz tę darowiznę przyjmujesz;
        3). umowę taką należy zarejestrować w urzędzie skarbowym i opłacić podatek (o
        ile będzie podatek bo może kwota darowizny zmieści się w kwocie wolnej a są
        takie kwoty wolne);
        4). pamiętaj, że przyjąć darowiznę na rzecz dziecka możesz bez problemu (to
        przysporzenie), ale rozporządzić nią potem bez zgody sądu rodzinnego już tak
        naprawdę nie możesz (to majątek dziecka).
        Czy to w miarę dla Ciebie jasne? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        Acha, jeśli wypowiesz się na temat wszystkich trzech kwestii poruszonych w
        pkt. 1 (kto - komu, jaka kwota darowana i czy to pierwsza darowizna w ciągu
        ostatnich 5-ciu lat) to chętnie policzę Ci ten podatek. B.
        • Gość: ala Re: Darowizna dla dziecka dla BABIAK IP: 5.5R* / *.bmwgroup.com 04.02.04, 16:44
          cześć Babiak!!!
          Dzięki za odpowiedź już się poprawiam i przepraszam na wstępie za złe opisanie
          problemu otóż:
          mam zamiar kupić mieszkanie z chłopakiem i sprawa jest taka, że moja mama chce
          wpłacić w formie darowizny 50% wartości mieszkania z tym,że (chyba lubie
          utrudniać na razie nie jesteśmy w związku sformalizowanym więc kolejny problem
          jak to zrobić abym w razie czego była zabezpieczona, bo życie nie zawsze jest
          takie różowe i na to już mamy umowę). Więc wymyśliliśmy, że może rozwiązaniem
          będzie jej darowizna ok 115 tyś.Była by to pierwsza jej darowizna na moje
          konto. Mysleliśmy jeszcze, żeby jej nie wykazywać tylko wymyślić coś bardziej
          kreatywnego może masz jakieś pomysły?????
          Baaaaardzo Ci dziękuję i jak wszystkie osooooby jestem bardzo wdzięczna
          • kasia_mm Re: Darowizna dla dziecka dla BABIAK 04.02.04, 18:05
            jeżeli nie jesteście w związku sformalizowanym to czego się boisz? nawet po
            ślubie darowizna nie wchodzi w skład majątku wspólnego i nie podlega podziałowi
            podczas ew. rozwodu
            • bebiak Re: Darowizna dla dziecka dla Ali 04.02.04, 22:48
              Witam Was serdecznie,
              cieszę się niezmiernie, ze Ala sprecyzowała swój problem, bo dotyczy przecież
              zupełnie czegoś innego niż się domyślalam.
              Z Twoim nabyciem tego udziału w mieszkaniu i zabezpieczeniem Cię w tej mierze
              na "wypadek zmiany uczuć" w ogóle problemu. Nabywasz przed zawarciem związku
              małżeńskiego i bez względu na to czy zawrzesz tzw. intercyzę po ślubie czy nie -
              ten udział będzie wyłącznie Twój jako nabyty przed ślubem i nie podlega żadnym
              podziałom w przypadku ewentualnego rozwodu (bo nie jest wspólny).
              Problem upatruję tutaj raczej w pieniądzach i US. Jak piszesz (jeśli dobrze
              rozumiem) te pieniądze są mamy. Jeśli Ty coś kupisz za tę kwotę to Ciebie US
              będzie pytał skąd wzięłaś na to nabycie pieniądze. Czy Twoje dochody są w tym
              sensie wystarczające? Założę, że nie (bo jak tak to nie ma problemu). Jeśli
              nie to skąś je musisz wziąć - przyjmijmy: darowizna od mamy. Kwoty wolne w I-
              szej grupie (obecnie) to: 9.637,-zł bez żadnych warunków ale dana raz na 5 lat
              oraz drugi raz ta sama kwota z zaznaczeniem iż jest przeznaczona na nabycie l
              przez Ciebie mieszkania (przy tej konstrukcji koniecznie podpytałabym na Twoim
              miejscu w US czy nabycie udziału w mieszkaniu jest traktowane w rozumieniu tego
              przepisu jako przeznaczenie na nabycie mieszkania). Powyższej tej kwoty (a to
              ok. 19.000,-zł jak widać) jest podatek, który sięga do 7%.
              Druga możliwość jest taka, że to mama kupuje ten udział i potem darowuje go
              Tobie. Jeśli nie masz mieszkania, będziesz tam 5 lat mieszkać (zameldujesz się
              i nie zbędziesz w tym czasie), powierzchnia mieszkanka nie przekracza 110
              m.kw., jesteś obywatelką polską - to podatku nie byłoby w ogóle bo
              korzystałabyś z ulgi z art. 16 ustawy o podatku do spadków i darowizn. Owszem,
              taksa notarialna co do zasady bedzie dwa razy płatna (bo raz za umowę sprzedaży
              a raz za umowe darowizny), jeśli będzie to dwoma aktami to podwójna będzie
              również opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej (jeśli by to zrobić jednym
              aktem to sądowa tylko raz ale to możliwe tylko przy mieszkaniu tzw. hipotecznym
              na rynku wtórnym - z pierwotnego nie jest to możliwe, bo trzeba dla
              rozporządzania poczekać na księgę).
              Takie masz możliwości, a która wersja lepsza (czytaj: tańsza) trzebaby
              przeliczyć na konkretnych kwotach i wiedzieć jakie to mieszkanie: tzw.
              hipoteczne (czyli nieruchomość) czy spółdzielcze, oraz czy z rynku pierwotnego
              czy wtórnego.
              Czy ja to w miarę jasno napisałam? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię serdecznie
              dziękując za dziękuję:)) B.
              • jck.x Re: Darowizna dla dziecka dla Ali 05.02.04, 00:24
                Mi zaś taka myśl przyszła do głowy (zatrzegam się jednak, że nie myślałem nad
                nią długo;-)może być dlatego niedopracowana ):

1. Mama i chłopak kupują mieszkanie razem (udział we wspołwłasności 50:50).
                Nie wiem jak będzie z opłatami u notariusza ... ?
                2. Mieszkasz razem z chłopakiem (choć, btw , jestem dość konserwatywny pod tym
                względem i raczej odradzam - bez urazy). Podatkowo wszkaże wydaje się być to
                bezpieczne.
                3. Pobieracie się, czego Wam życzę (pomyśl Alu jakie to piękne - wszystkie
                dziewczyny mają przecież zakodowaną genetycznie miłość do dźwięków Marsza
                Weselnego Mendelsohna :-))
                4. Następuje zniesienie współwłasności. Brak skutków podatkowych (teściowa -
                zięć to wciąż I grupa podatkowa). I niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę,
                ale taki były udział mamy będzie już majątkiem wspólnym małżonków (czyli minus
                tej operacji imo byłby taki, że w razie rozwodu - odpukać - 50% pochodzące od
                mamy podlegałoby podziałowi pomiędzy dwoje, temu można jednak byłoby zaradzić
                sporządzając umowę majątkową między małżonkami, słyszałem że notar. bierze coś
                koło 500 zł, ale nie sprawdzałem w taksie).
                Pozdro.
              • Gość: ala Re: Darowizna dla dziecka dla Ali IP: 5.5R* / *.bmwgroup.com 05.02.04, 17:55
                cześć doradcy!!!!
                A więc mieszkanie będzie kupowane od developera na rynku pierwotnym koszt
                mieszkana 230720,00 zł. (oczywiście bez opłat dodatkowych np. wpis itp)w tym
                50% pokrywa moja mama (w formie darowizny) a resztę czyli 115360,00 płaci
                druga strona. Jeżeli chodzi o darowiznę to obraz się robi coraz bardziej
                klarowny i dziękuję za pomoc w tej sprawie. Jeżeli macie jakieś porady to z
                góry dziękuje.

pozdrawiam cieplutko
                Ala
      • Gość: . Re: darowizna dziecku IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 21:40
        .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka