Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zmywarki - która lepsza

IP: 212.69.75.* 04.02.04, 14:52
    witam,
    Jestem właśnie na etapie zakupu zmywarki, i może moglibyście polecić z
    doświadczenia markę, którą warto a którą nie.
    I czy rzeczywiście 5 temperatur zmywania są w praktyce wykorzystywane, czy
    jak sie ma tylko 3 to jest bez znaczenia.
    Na jakich programach i jakiej temperaturze zmywacie najczęściej?
    Dzięki i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • mejbi Re: zmywarki - która lepsza 04.02.04, 17:00
        Widziałam w ostatnich numerach dwóch czasopism ranking zmywarek - to było
        chyba "Moje Mieszkanie" i... nie pamiętam niestety, ale sprawdź w kiosku lub w
        empiku na półce z taką prasą
      • Gość: Liska Re: zmywarki - która lepsza IP: 81.210.125.* 10.02.04, 21:14
        Ja mam zmywarkę automatyczna Siemensa. Oprócz progr. automatycznego, ma też
        programy standardowe, ale nie ustawiasz w nich sama temperatury, a rodzaj
        programu np. "Normalny" "Normalny intensywny" itp. Mam ją ponad 3 lata i
        jestem z niej bardzo zadowolona. Trochę tańsze, a identyczne w środku są
        zmywarki Boscha (bo obie marki produkuje ta sama firma). Z perspektywy czasu
        dochodze do wniosku, ze lepiej zapłacic więcej na początku za dobre
        urządzenie, bo później koszty zużycia wody są naprawdę znacząco mniejsze. (U
        nas przy dwóch osobach, zmywarka jest włączana 2-3 razy dziennie, a przy
        jednym programie zużywa ok. 15 litrów wody).
        • Gość: ww Re: zmywarki - która lepsza IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.04, 00:26
          To jaką Ty masz zmywarkę, że przy 2 osobach załączasz ją 2 razy dziennie? na 4
          kpl. naczyń???? Ja przy 4 osobach załączam zmywarkę najwyżej 1 raz dziennie,
          czasem co drugi dzień. Polecam zmywarki na 12 kompletów naczyń (szer. 60cm),
          nawet przy 3 osobach w domu ma taka zmywarka sens. Zużywa do 20 litrów
          wody/cykl, co w porównaniu do Twojej (załączanej 2-3 razy dziennie) wychodzi o
          połowę mniej...
          Warto, żeby było kilka programów zmywania (używam wszystkich, włącznie z
          płukaniem). Funkcja, której nie używam to 1/2 wsadu. Nie brakuje mi funkcji
          czasowego włącznika (czyli włączania z wyprzedzeniem). Warto kupić zmywarkę
          dobrej firmy, bo ponoć te tańsze lubią się psuć. Mam whirpoola (od 4 lat), ale
          made in Germany, co chyba ma znaczenie. Bezawaryjna, choć na forum Whirpool ma
          niskie notowania.
          • Gość: Liska Re: zmywarki - która lepsza IP: 81.210.125.* 11.02.04, 09:42
            Mam automatyczną zmywarkę 60 cm Siemensa. Zależy, co masz na myśli mówiąc 4
            kpl naczyń. Ja gotuję dużo i zwykle są to dania wymagające wielu naczyń, b.
            często piekę ciasta, a w zmywarce myję też deski do krojenia, blaszki. Herbatę
            parzę w czajniczku, a nie ekspresową, więc dochodzi następne naczynie. Tak
            więc wszystko zależy od tego, jak często i co gotujesz. Ja ostatnio gotuję w
            domu b. dużo, więc 2 zmywarki zapełniam bez problemu.
            A zgadzam się w 100%, że kupienie dobrej zmywarki zapewnia nam bezawaryjność.
        • lysyadam Re: zmywarki - która lepsza 11.02.04, 01:42
          No nie wiem co powiedziec.....
          My mamy Bosch'a, najtanszego( wtedy 1400zl), 3 programy w tym plukanie, ale
          jedziemy w sumie na jednym. Szerokosc 45 cm bo kuchnia mala. Maly male dziecko
          jemy normalnie sniadania, obiady, kolacjie..... Duze gary myjemy sporadycznie w
          zlewie. I zmywarka jest - ogolnie rzecz biorac co 2 dni!! Czasami co dzien ale
          czasami co 3 dni...

No nie wiem co powiedziec....
          • kathy38 Re: zmywarki - która lepsza 11.02.04, 08:28
            lysyadam napisał:

> No nie wiem co powiedziec.....

No to jest nas już dwoje :) - zmywarka 45 cm, rodzina 4-osoby, zmywanie co 2-3
            dni :)
            • bkt Re: zmywarki - która lepsza 11.02.04, 10:15
              Mam Whirpool szósty zmysł, cenowo porównywalna chyba albo tańsza od Boscha i
              siemensa (chyba jednak tańsza) szerokość 60 cm - duża porządna zmywara, mycie
              to 13 litrów wody, na 9 kompletów - ale nie wiem co toznaczy, wchodzi do
              zmywary sporo. Najczęściej zmywam w temp 50 cm program inteligentny (czyli sam
              dopasowuje ilość wody etc.), bardzo brudne rzeczy w 70stopniach - wiem że
              niewiele zmywarek ma taką temperaturę a te 70 stopni zapewniają higienę i
              porządne mycie garów.
              Czasami myję same szklanki - też jest specjalny program, jest program eko -
              mniej wody, mniej prądu. Czyli korzystam z prawie wszystkich programów.

A co do intensywności używania - jak jesteśmy wszyscy w domu, jemy śniadanie,
              obiad kolację - to zmywa się 2 razy dziennie. Jak jemy śniadanie w pracy -
              córka w przedszkolu, obiad na mieście, kolacja w domu albo odgrzewanie
              zamrożonych obiadów w mikrofalówce bez korzystania z garnków - to naczynia myje
              się co 2-3 dni. Zrobienie obiadu wypełnia zmywarkę - zupa - garnek, drugie - 3
              garnki, do tego sztućce, talerze, salaterki ... Wszystko zależy od
              przyzwyczajeń rodziny, czy np. zrobisz sobie herbatę drugi raz w tej samej
              szklance i pomieszasz tą samą łyżeczką, czy od razu wrzucasz do zmywarki.

Polecam Whirlpoola - ale popatrz na rzeczy takie jak wygoda, przegórdki na
              jakieś konkretne naczynia (np ułatwiające mycie butelek dla niemowlęcia) etc.
              Są fajne zmywarki Boscha ale kosztują ponad 4 tys. Moja kosztowała 2700 i
              jestem zadowolona.
        • Gość: gonja Re: zmywarki - która lepsza IP: *.ssn.pl / *.ssn.pl 11.02.04, 11:38
          2-3 razy dziennie zmywarka???????? To jakies chore przy 2 osobach!!
          To Ci dopiero "oszczednosc".
          Chocbym nie wiem ile razy dziennie gotowala, piekla i Bog wie co jeszcze to nie
          uzbieralabym naczyn do mojej zmywarki na 2-3 mycia dziennie. No chyba ze po
          kazdym wypiciu kawy mylabym 2 kubki itp.
          U nas zmywarka chodzi max. raz dziennie i to przy intensywnym gotowaniu,
          pieczeniu itd. Normalnie raz na 2 dni (mieszkamy we 2, zmywarka siemens 45 cm).
          Ale 2-3 razy przy 2 osobach??? To jakas bzdura, no chyba ze masz tam
          jadlodalnie dla 10 osob....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka