Forum   gotowanie

gotowanie

(7452 wyniki)
  • Kuchnia

    Dyskusje o przepisach i potrawach

  • Za błyskotliwe odpowiedzi typu "to jak wybór między dżumą a cholerą" dziękuję :D Zakładając, że jednak zajęcia kuchenne CZASEM sprawiają przyjemność, to co jest przyjemniejsze? Ja zdecydowanie wybieram pieczenie, do tego stopnia, że czasami konsumpcja wypieku już mnie tak nie ekscytuje ;) to jest przecież alchemia! Kilka prostych składników zmienia konsystencję i postać, powstaje coś kompletnie innego. Gotowanie jest ok, ale to dla mnie tylko przetwarzanie składników w zjadliwą formę, nie...
  • Przyznaje, ze ostatnio troche wiecej pracuje ( jak kazdy pewnie;-) Syn zaczal we wrzesniu szkole. Cieszylam sie jak nie wiem, ze w koncu osapne troche. A tu....nie ogarniam sie! Rano chaos przed szkola/praca, po pracy po mlodego do szkoly, potem obiad, lekcje, jakies pranko-sprzatanko, wieczor, noc i nastepny dzien to samo! Czy to tak juz to emerytury bedzie? Kurcze, jedno dziecko tylko mam, prace jak by nie bylo part time, maz w prawdzie w niczym w tygodniu nie pomaga, ale weekendy mam po...
  • Na fali wątków o przyjęciach, podejmowaniu gościu itd. zauważyłam, że wiele osób mówi, że jeśli gospodarz nie potrafi gotować to lepiej żeby się na nic nie silił tylko podał kupione dania. I tak się zastanawiam co to znaczy, że ludzie nie potrafią gotować. Rozumiem, że ktoś nie ma czasu na gotowanie, nie posiada kreatywności w kuchni itd. Jednak nie wierzę, żeby dorosły człowiek nie potrafił odtworzyć przepisu z bloga, gazety czy książki kulinarnej. W dzisiejszych czasach kiedy wystarczy ...
  • Ponieważ brak mi już pomysłów na obiady mam pomysł, aby każda z Was wpisała jakie obiady najczęściej można spotkać na waszym stole:) No to może najpierw ja :) 1. Spagetii 2. Kurczak w sosie śmietanowo szpinakowym z makaronem 3. Chińszczyzna 4. Chilli con carne 5. Mielone 6. Pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 7. Szaszłyki z piekarnika Ponieważ jakiś rok temu mieszkaliśmy przez rok z teściami najadłam się co niedziele schabowego klasycznego w każdym domu, sama nigdy go nie ro...
  • Często wrzucam do zup, sosów i gulaszu sporo pieprzu w kulkach i ziela angielskiego, tylko mnie później trafia, jak te kulki na talerzu lądują. Pomyślałam sobie, ze można by uszyć albo kupić jakiś mały woreczek, do którego można by było nasypać kuleczek, a po gotowaniu je wyrzucić. Wiecie, z czego uszyć taki woreczek? Z gazy na przykład? I w czym to prać, żeby nadawało się do gotowania razem z potrawą? Albo gdzie kupić takie coś?
  • w XX wieku mieliśmy bezprecedensowy rozwój gospodarek i nauki to na nie głównie zwracamy uwagę, mało kto zauważa wyścig na polu nowoczesnych doktryn stosowanych w różnych dziedzinach życia na polu militarnym mamy wszystkim znany "blitzkrieg" - to ta doktryna, czyli umiejętność wykorzystania sił zapewniała hitlerowi sukcesy a nie to że miał dużo dobrego uzbrojenia miał dużo słabszego ale dzięki nowoczesnej doktrynie lepiej go używał w zasadzie można odnieść wrażenie że historia skończyła si...
  • Pani doktor, czy żółtko ma być ugotowane czy surowe? Bo ja co drugi dzień dodaję całe ugotowane żółtko mojemu smykowi do obiadku (8 m- cy), tzn po ugotowaniu "dziabie" widelcem i mieszam np z jarzynką. Natomiast moja teściowa stwierdziła, że ona dzieciom wlewała surowe (!) żółtko do posiłku! Troche mnie to przeraziło, ale może to ja źle robię?
  • Chciałabym zacząć coś gotować,ale jajek nie daje,bo go uczulają( czekam do roczku),glutenu regularnie też jeszcze nie je,czekam do 10 miesiąca.Chociaż czasami dam mu kawałek bułki pogryźć.Maluch ma 9msc. teraz je tak kaszkę ml-ryż owoce (1 jabłko lub gruszka, swieże) tarte+pomieszane owoce słoiczkowe. /morele,brzosk,banany uczulają go/ obiadek słoiczkowy kaszkę owocową/lub kisiel/deser mm z kleikiem z butli. na sen czym zajadają/ły się w tym wieku wasze maluchy z ugotowanych własnymi ...
  • Zachęcona Waszymi wpisami ( i paskudną mgłą za oknem- nigdzie nie wychodzę) postanowiłam dzisiaj ugotować prawdziwą zupę, tym razem nie z mrożonek. Będzie cebulowa. Wywar z indyka jest, 5 cebul też, przyprawy są. Wprawdzie przy krojeniu cebuli zapłaczę się i zasmarkam (mam 7 ustrojstw do krojenia, żadne nie zdaje egzaminu), ale raz mogę. A może nabiorę chęci do gotowania? Życzcie mi tego.
  • Mam pytanie do mam które same gotują maluchom-czym przyprawiacie obiady? Niby prosta sprawa ale ja mam z tym problem-nie wiem jakich przypraw używać by nadać smak jakiś. Chodzi mi o przyprawianie mięsa w sosie. dziękuję i pozdrawiam
  • przyznaję bez bicia, że w kuchni czuję się jak słoń w składzie porcelany. Ale nie chce mi się mimo wszystko wierzyć, że faceci gorzej gotują. Kobiety raczej gotują z nawyku, bo od zawsze to one zajmowały się domem. Ale nie chcę mi się wierzyć, że to je stawia na piedestale. Myle się?
  • Czy któraś z Was gotuje na płycie indukcyjnej? Mam zamiar zakupić, poczytałam trochę i widzę, że trzeba będzie się przestawić na troche szybsze gotowanie ;-)
  • Witam wszystkich, czy ktoś może orientuje się, czy w Szczecinie, bądź okolicach, prowadzone są kursy gotowania dla początkujących? Chodzi o takie kilkugodzinne, weekendowe nauki gotowania dla zwykłych zjadaczy chleba :) Byłabym niezwykle wdzięczna za namiary.
  • Właśnie wróciłam z świątecznego urlopu i zaczynam myśleć o następnym wyjeździe:) Latem wybieramy się na camping do Hiszpanii i dwójka dzieci. Będziemy mieszkać w bungalow z kuchnią wyposażoną w podstawowe sprzęty. Na wakacjach lubię gotować sama proste sprawdzone dania, aby nakarmić dzieciaki, które w barach czy restauracjach często robią problemy, bo lokalna kuchnia im nie smakuje. Szukam więc przepisów na takie szybkie i proste campingowe gotowanie, zeby do lata przetestować i nie ekspe...
  • Mam pytanie do tych samotnych tez fizycznie, czyli mieszkajacych w pojedynkę. Gotujecie w domu? Co gotujecie? Jak gotujecie. Ja mam z tym problem, lubie gotowac i piec, prawdziwy jedzenie to to jedzone w domu, ale mam kłopot, bo dla jednej osoby trudno sie gotuje. Wczoraj była zupa, zostalo tez na dzis, ale dorobilam kilka plackow zmieniaczanych, ale juz bez sosu zjadlam z jogurtem, zreszta tak lubie. Mogłabym zrobic sos i jutro z kolei zjesc sos z kaszą gryczaną, ale przynaje, ze takie komb...
  • jak w temacie- chodzi o zwykle sklepowe (pasteryzowane) dla dziecka do platkow. czy melko powinno byc przegotowane czy wystarczy podgrzac?
  • Juz nie pierwszy raz na jakims forum spotkałam sie z okresleniem, ze para najchetniej to [b]razem[/b] cos gotuje i pytam was ( bo wy wiecie najlepiej) jak to technicznie wyglada? Bo ja jak cos robie to nie lubie jak mi sie ktos patrzy na rece, chłop moj to w ogole nie lubi jak patrze, bo on ma swoj system krojenia ( jak szefowie kuchni, tak ciach, ciach,ciach;) )potwem układa artystycznie, tylko bym przeszkadzała. A w ogole sobie nie wyobrazam gotowania wspolnego w typowej kuchni w bloku. U...
  • Juz nie moge sie doczekac tego swoatecznego obzarstwa:-) jak mi pewna astrolog obliczyla, ze mam ksiezyc w 4 zaraz powiedziala, ze lubie gotowac. Niestety nie mam juz ksiezyca w 4. Okropnie ostatnio gotuje. Kots tu jest dobrym kucharzem? Od czego to zalezy, tylko od ksiezyca?
  • te cholerne buraki??!! Zachciało mi się na ciepło do mielonych z ziemniakami i chyba podpiszę indywidualny kontrakt z gazownią bo bulgoczą od 12.00 i nadal kurwy twarde..
  • Usmażyłam na obiad rybę - klasycznie tj panierka z mąki i na olej ryżowy. Mąż wydłubał ze środka toszkę ryby i okazało się , że dobre. No to idąc za ciosem ugotowałm na parze taką samą rybę i niestety dziecko zaprotestowało. Również nie chciało jeść ryby jako dodatku do zupy. Problem polega na tym, że syn ma 7 mies. i na smażone za wcześnie. Próbować z pieczoną czy poczekać aż "dorośnie" ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?