Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

projekt domu termini 2

IP: *.adsl.highway.telekom.at 03.02.10, 17:59
    mam bardzo waska dzialke.kupilam projekt termini 2. bardzo prosze o uwagi i
    opinie.na wiosne zaczynam wiec jeszcze male zmiany sa mozliwe. wkomponowany
    garaz zamieniam na mieszkanie. szczegolnie wazne sa dla mnie uwagi gosci tego
    forum, ktorzy ten dom zbudowali,ale wdzieczna bede za kazda opinie , poniewaz
    najlepiej wiedza co nalezy zmienic ci , ktorzy wlasnie budowali. pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: m.s Re: projekt domu termini 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:51
        A może by tak jakiś link?
        • Gość: kobieta Re: projekt domu termini 2 IP: *.timplus.net 04.02.10, 16:21
          Oglądałam kiedyś bardzo dokładnie ten projekt, ostatecznie zdecydowaliśmy z
          mężem, że budujemy VICO. Posiadamy działkę o szerokości 15m. Poszukaj jeszcze;)
      • Gość: sylwia Re: projekt domu termini 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 14:03
        A jednak terminiII przypadło komuś do gustu:)))Ostatnio podawałam namiary na ten
        dom.Jest swietnym rozwiazaniem na waska działkę:))
        Powodzenia w inwestycji Krystyno!
        • Gość: krystyna Re: projekt domu termini 2 IP: *.adsl.highway.telekom.at 05.02.10, 16:26
          Nie chce mi sie wierzyc , ze nikt nie mial z tym projektem/domem/ blizszego
          kontaktu. Tak liczylam na cenne wskazowki.
          • Gość: Buszmen Re: projekt domu termini 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 17:27
            ja wlasnie buduje ten dom
            dziś kładą mi strop.
            bedziesz coś potrzebowała wiedzieć to zostaw mi w mailu namiary maila
            wyśle Ci mój numer.
            nie chce tak publicznie podawać.

sebastian8181@wp.pl
            • Gość: krystyna Re: projekt domu termini 2 IP: *.adsl.highway.telekom.at 18.03.10, 19:13
              hallo Buszmann- dzieki za wiadomosc. sprawdz czy podalas wlasciwy nr
              maila.Probowalam Ci poslac moje namiary ale nie idzie. Odezwij sie
              koniecznie.Krystyna.
      • red.sarah Re: projekt domu termini 2 07.08.10, 11:14
        Właśnie wybraliśmy ten projekt i planujemy zacząć budowę na wiosnę .
        Jeżeli projekt ma jakieś wady lub wymaga naniesienia zmian to bardzo
        proszę o podpowiedż ,a może jest jakaś alternatywa na wąską działkę
        (15 metrów)Z góry dziękuję za pomoc .pozdrawiam.
      • karolina79_pl Re: projekt domu termini 2 21.09.10, 18:17
        Proszę zobaczyć sobie taki projekt:

Amelia
        • kasiak37 Re: projekt domu termini 2 17.10.10, 17:02
          w Amelii niewiele ponad 3m2 lazienki na gorze to jakies nieporozumienie.Ogolnie bardzo sredni projekt.
      • Gość: bannet Re: projekt domu termini 2 IP: 188.33.239.* 17.10.10, 16:04
        Witam Ja mam zamiar wybudować TERMINNI - 107 M ( mam zamiar zmjeszyć garaż do 5m) i za garażem wstawić pomieszczenie gospodarcze mam działkę 12,5 m ale po zmjanie przepisów w 2009 mogę postawić dom 1,5 m od granicy i tak zrobię - Ciekawi mnie czy zdecydowałaś się na ten dom - kontakt - bannet@wp.pl
        • Gość: Gość Re: projekt domu termini 2 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.11.10, 14:09
          Kolego bannet jak zmieniły sie przepisy dotyczące odległości od granic?? Jak bez zgody sąsiada można się zbliżyć do 1,5m od granicy??
      • kasiak37 Re: projekt domu termini 2 17.10.10, 17:08
        jak bardzo waska masz ta dzialke?Powiem ze kuchnia otwarta na hol i schody to dziwny twor,w calym domu bedzie czuc smrodki z kuchni podczas gotowania.
        • Gość: BANNET Odległość od granicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.11, 14:24

Małgorzata Piasecka-Sobkiewicz

Podstawa prawna

Par. 1 pkt 4 i 33 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. nr 56, poz. 461).

Na wąskiej działce budynek jednorodzinny może stanąć przy granicy z sąsiadem

Na wąskich działkach inwestorzy indywidualni mogą obecnie stawiać budynki jednorodzinne nawet przy granicy z sąsiadami.

Przepisy rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 marca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. nr 56, poz. 461), określają dopuszczalne odległości usytuowania budynku od granicy z sąsiednią działką budowlaną. Odległość zależy od rodzaju budynku oraz od rodzaju ściany zwróconej w stronę tej granicy. Inwestorzy nie muszą mieć pisemnej zgody właściciela sąsiedniej działki na bliższe usytuowanie budynku od granicy, niż wynikałoby to z ogólnych przepisów.

Odległość od granicy

Nowe dopuszczalne odległości usytuowania budynku od granicy z sąsiednią działką stosowane są od 8 lipca 2009 r.

Budynek musi znajdować się od granicy z sąsiednią działką w odległości 4 m lub 3 m. Odległość ta zależy od tego, jaką ścianą budynek będzie zwrócony w stronę tej granicy. Gdy będzie miała otwory okienne lub drzwiowe, to wówczas odległość wynosi 4 m. Natomiast przy ścianie bez takich otworów odległość wynosi 3 m. Jeszcze mniejsza odległość, bo wynosząca 1,5 m, dopuszczalna jest wówczas, gdy wynika z ustaleń planu miejscowego albo z decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. W takich przypadkach można nawet postawić budynek bezpośrednio przy granicy.

Z kolei mniejsze odległości dopuszczalne są przy zabudowie jednorodzinnej. Na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m można postawić budynek ścianą bez otworów okiennych i drzwiowych nawet bezpośrednio przy granicy z działką budowlaną.

Inne wymogi dotyczyć będą budynków gospodarczych i garaży. Jeżeli mają mniejsze wymiary niż 5,5 m (długość) i 3 m (szerokość), to będą mogły zostać usytuowane przy granicy z sąsiednią działką lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m pod warunkiem, że od tamtej strony będzie się znajdowała ściana bez otworów okiennych lub drzwiowych.

• Gość: wetrwer Re: projekt domu termini 2 IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.13, 08:32
          to nie gotuj tam dla świń tylko kartofelki i kotlcika :)
      • Gość: dom powermed Re: projekt domu termini 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 20:12
        ten dom wybudował Powermed
      • Gość: aga Re: projekt domu termini 2 IP: *.pg.com 20.03.12, 15:13
        Witaj Krystyno,
        jak ci idzie budowa Termini, bo nasz domek właśnie pnie się do góry. Rezygnujemu tylko z okna w spiżarce. Mamy wąską działkę i ten projekt nam odpowiadał. Odsunęliśmy się od sąsiadującej działki 1,5m, oczywiście za zgodą.
      • Gość: fajna.mysza Re: projekt domu termini 2 IP: *.smlw.com.pl 08.05.12, 09:04
        Witam, ja zaczęłam budowę tego domu TERMINI II
        dodałam tylko w pokojach na poddaszu po oknie dachowym by je doświetlić
        nooo i jeszcze w garażu z zewnętrzenej strony dodoałam 2 małe okienka by było w pomieszczeniu jaśniej.
        Co do odległości to jesli jest ściana z oknem to wymagana odległość minimalna od sąsiada to 4m a bez okien to 3 m i u mnie nie szło tego zmiejszyć więc przed zakupem projektu proponuję sprawdzić warunki zabudowy dla tej działki
      • Gość: teyra Re: projekt domu termini 2 IP: *.is.net.pl 29.08.12, 21:49
        Witam w tym roku zamierzamy zrobić fundamenty do tego domku. zmiany jakie wprowadzamy to okna dachowe w sypialniach, rezygnujemy z łazienki przy dużej sypialni na koszt garderoby, schody betonowe a nie samonośne.... to tak na dzien dzisiejszy.
        pozdrawiam
        • Gość: as Re: projekt domu termini 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 15:07
          katalog projektów - ciekawe projekty domów
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka