Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZALICZKI A VAT

IP: 217.153.90.* 16.02.04, 12:27
    przestrzegam przed jakimikolwiek zaliczkami na zakup mieszkań przed 1 maja,
    bo możecie zapłacić podwójnie VAT - od zaliczek + doatkowo od całości
    mieszkania (po 1 maja) ponieważ nie ma w tym zakresie przepisów przejściowych
    od 1 maja podlega opodatkowaniu dostawa towarów, a ponieważ dostawa towaru
    (czyli mieszkania) jest po 1 maja to podlega w całości opodatkowaniu.
    Obserwuj wątek
      • jck.x Re: ZALICZKI A VAT 16.02.04, 12:35
        Nie siej paniki. Chcę Ci zwrócić uwagę, że dostawa mieszkań (obecnie
        nazwana "sprzedażą") podlega VAT również obecnie. Przepisy przejściowe zostały
        zaś napisane dla spółdzielni - czyli dla tych celów gdzie są faktycznie
        niezbędne (spółdzielnie obecnie nie działają co do zasady w "świecie VAT", po 1
        maja - będą).
        • Gość: egi Re: ZALICZKI A VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 12:39
          Każda zaliczka jest dla developera podstawą powstania obowiazku podatkowego.
          Rozliczony od nich Vat nie moze sie znowu pojawic w momencie sprzedazy
          mieszkania. Czyli wyzszy VAT dotyczyłby wylacznie kwot wplaconych po zmianie
          przepisow. Nie dopuszczam innej interpretacji.
          • Gość: qwe Re: ZALICZKI A VAT IP: 217.153.90.* 16.02.04, 12:46
            też tak myślałem dopóki nie byłem na szkoleniu z VAT z ekspertem od tego
            cholernego podatku
            • jck.x Re: ZALICZKI A VAT 16.02.04, 13:17
              Gość portalu: qwe napisał(a):

> też tak myślałem dopóki nie byłem na szkoleniu z VAT z ekspertem od tego
              > cholernego podatku
              He, he! Też się uważam za experta w zakresie Vat i nawet niedawno prowadziłem
              szkolenie z tego tematu ;-) Widać experci też mogą mieć różne zdania ;-D ...
        • Gość: sss Re: ZALICZKI A VAT IP: 217.153.90.* 16.02.04, 12:42
          oczywiście, że do tej pory podlegało VAT, a przepisów przejściowych niestety
          nie ma dla tego typu sytuacji i to nie tylko dotyczy mieszkań, proponuję
          przestudiować projekt nowej ustawy lub poradę u dobrego doradcy podatkowego,
          najlepiej specjalisty od VAT
        • Gość: siciliana Re: ZALICZKI A VAT IP: 213.146.57.* 16.02.04, 12:57
          Czy ktos ma dokladne informacje na temat VAT w społdzielni?
          Nie spie po nocach bo moja spóldzielnia ma opóznienie, miala oddać mieszkanie
          do konca 2003 roku (wg umowy), zaliczki wszystkie już zostały wpłacone i co???
          Jezeli się nie wyrobią do maja to obciążą mnie VATem??? A jezeli przekażą mi
          mieszkanie przed majem a akt notarialny będzie później?
          To jest chore, dlaczego nie ma na ten temat rzetelnej informacji???
          prosze pomózcie
          • jck.x Re: ZALICZKI A VAT 16.02.04, 13:14
            Gość portalu: siciliana napisał(a):

> Jezeli się nie wyrobią do maja to obciążą mnie VATem??? A jezeli przekażą mi
            > mieszkanie przed majem a akt notarialny będzie później?
            > To jest chore, dlaczego nie ma na ten temat rzetelnej informacji???
            > prosze pomózcie

Mam w takim razie nadzieję, iż ten fragment projektu nowej ustawy Cię uspokoi:

"Art. 146.
            1. Do podstawy opodatkowania, o której mowa w art. 29 ust. 6-8 [MÓWIĄ O
            WKŁADACH DO SP-DZIELNI], nie wlicza się wartości wkładów i opłat, o których
            mowa w tym przepisie, wniesionych przed dniem 1 maja 2004 r.
            2. W przypadku gdy przed dniem 1 maja 2004 r. podatnik przyjął część należności
            z tytułu dokonania czynności, o których mowa w art. 29 ust. 6-8, w od¬niesieniu
            do obrotu w tej części stosuje się stawki podatku obowiązujące do dostawy tych
            lokali i budynków (domów) w dniu, w którym zaliczki te zostały przyjęte, z
            za¬strzeżeniem ust. 3"

Dla mnie spółdzielnie miesz. to wystarczająco chore organizmy, aby mieć dużo
            innych powodów do zmartwień niż VAT.
            • Gość: siciliana Re: ZALICZKI A VAT IP: 213.146.57.* 16.02.04, 13:41
              Dzięki bardzo
              pzdr
            • Gość: Remi Re: ZALICZKI A VAT IP: 217.153.63.* 17.02.04, 10:57
              Ja znalazłem taką oto wersję:

"Art. 153.
              1. Do podstawy opodatkowania, o której mowa w art. 29 ust. 6-7 [MÓWIĄ O
              WKŁADACH DO SP-DZIELNI], nie wlicza się wartości wkładów i opłat, o których
              mowa w tym przepisie, ORAZ CZĘŚCI TYCH WKŁADÓW I OPŁAT,wniesionych przed dniem
              1 maja 2004 r.

Cokolowiek znaczyłby ten zapis, nie jest on dla mnie klarowny.
              • jck.x Re: ZALICZKI A VAT 17.02.04, 21:32
                Faktycznie, teraz wszedłem na serwer Sejmu i oto wprowadzili nową wersję
                projektu na ten serwer. Zmiana jest taka-
                było:

art. 146
                1. Do podstawy opodatkowania, o której mowa w art. 29 ust. 6-8, nie wlicza się
                wartości wkładów i opłat, o których mowa w tym przepisie, wniesionych przed
                dniem 1 maja 2004 r.
                2. W przypadku gdy przed dniem 1 maja 2004 r. podatnik przyjął część należności
                z tytułu dokonania czynności, o których mowa w art. 29 ust. 6-8, w od¬niesieniu
                do obrotu w tej części stosuje się stawki podatku obowiązujące do dostawy tych
                lokali i budynków (domów) w dniu, w którym zaliczki te zostały przyjęte, z
                za¬strzeżeniem ust. 3

jest:
                1. Do podstawy opodatkowania, o której mowa w art. 29 ust. 6 i 7, nie wlicza
                się wartości wkładów i opłat, o których mowa w tym przepisie, oraz części tych
                wkładów i opłat, wniesionych przed dniem 1 maja 2004 r.
                2. Przepisów ustawy nie stosuje się w przypadkach, o których mowa w art. 29
                ust. 8, jeżeli ustanowienie spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu
                mieszkal-nego oraz zasiedlenie tego lokalu nastąpiło przed dniem 1 maja 2004 r.

sorry, Winnetou, ale wersja obecna jest dla mnie o wiele jaśniejsza niż
                poprzednia (zwłaszcza par. 2 był m. zd. fatalnie zredagowany). Obecny par. 1 po
                prostu mówi, iż cokolwiek się wpłaca przed 1 maja 2004 na poczet wkładów do
                społdzielni, nie będzie to stanowiło podstawy opodatkowania w momencie
                powstania obowiazku podatkowego (tj. np w chwili ustanowienia własn. prawa
                spółdzielczego po 1.05.2004). Miałbym wątpliwości co do zakresu działania par.
                2, ale to już zupełnie inna historia ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka