Dodaj do ulubionych

Praca po Zdrowiu Publicznym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 19:39
Gdzie mogę poszukiwać pracy jeśli dopiero skończyłam studia -kierunek Zdrowie
Publiczne i jeszcze nie mam żadnego doświadczenia w tym zawodzie?? ps. Obecnie
pracuję na stanowisku sprzedawcy w sklepie. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • augustyn.consulting Re: Praca po Zdrowiu Publicznym 29.11.07, 14:33
      Szanowna Pani,

Po ukończeniu kierunku Zdrowie Publiczne można znaleźć pracę w
      ośrodkach pierwotnej i wtórnej profilaktyki zdrowotnej. Są to
      wszelkiego rodzaju poradnie zajmujące się promocją zdrowia, jak na
      przykład poradnie antytytoniowe. Absolwenci tego kierunku mogą
      również znaleźć pracę na szczeblach pionu dydaktycznego - prowadzić
      zajęcia dla studentów.

Absolwenci także mogą znaleźć pracę wszędzie tam, gdzie istnieje
      potrzeba organizowania na nowo lub przeorganizowania pomocy
      społecznei i ochrony zdrowia.

Na samym początku proponowałbym rozejrzeć się wśród szpitali,
      szczególnie instytutów, przy których mieści się komórka zajmująca
      się profilaktyką zdrowia - Jak np. wspomniane poradnie antytytoniowe.

Pozdrawiam

Maciej Stroński
      Augustyn Consulting
      • Gość: pepe Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.subscribers.sferia.net 18.02.08, 18:01
        Tylko, że Pan rozumie zdrowie publiczne jako promocję zdrowia. A to tylko jedna
        z dyscyplin tej nauki. Studenci mają w planie między innymi ekonomię,
        epidemiologię, statystykę, prawo, farmakoekonomikę. Możliwości jest zdecydowanie
        więcej niż praca w poradniach przyszpitalnych.
        • Gość: aaa Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.08, 19:39
          kończę właśnie kosmetologie- licencjat i jedna z możliwości studiów
          uzupełniających jest zdrowie publiczne na UJ -CM. zastanawiam sie czy warto?
          jakie jeszcze mogą być perspektywy po skonczeniu takiego kierunku? gdzie i o
          jaka prace mozna sie jeszcze ubiegac?
          • augustyn.consulting Re: Praca po Zdrowiu Publicznym 07.05.08, 15:02
            Praca jest głównie na stanowiskach menedżerskich w szpitalach /
            placówkach ochrony zdrowia publicznych, ale nie tylko.. pozdrawiam
            • Gość: po_o Re: LIPA po Zdrowiu Publicznym IP: *.gprs.plus.pl 19.07.08, 17:49
              Jestem tegorocznym mgr ZP. Gdyby nie specjalność ratownictwo medyczne to mógłbym sie zarejestrować jako bezrobotny w Urzędzie Pracy.
              Uczelnie zachęcają do studiowania ZP ogromnymi możliwościami podjęcia pracy w różnorodnych instytucjach. Prawda jest taka że pracy jak na lekarstwo a płaca jest najniższa z możliwych. Jednym słowem - LIPA. Teoretyczne możliwości pracy: w poradniach, administracja szpitalna, NFZ, sanepid, praca biurowa; w koncernach farmaceutycznych jako przedstawieciel medyczny albo monitor badań klinicznych; na stanowisku kierowniczym ale bez doświadczenia to sobie można pokierować swoim g........m.

(Jeśli nie podoba ci sie moja pisowania to nie czytaj)
              • Gość: szukacz Re: LIPA po Zdrowiu Publicznym IP: 80.51.181.* 21.07.08, 20:17
                Jestem tegoroczną absolwentką UM w Poznaniu (Kierunek ZP). Pracy nie ma.
                Opowieści o świetlanej przyszłości, kiedy to zaczynałam studia można sobie
                między bajki włożyć. Nawet się sklepy nie odzywają... Problem w tym, że wszyscy
                absolwenci ZP postrzegani są przez pryzmat kierunku lekarskiego i widziani ze
                stetoskopem.
                • Gość: Ania CO ROBIC? - ZP IP: *.silesiamultimedia.com.pl 22.07.08, 21:29
                  Jestem po pierwszym roku na Akedemi medycznej w katowicach na
                  kierunku zdrowie publiczne....teraz dostalam sie na zarzadzanie -
                  specjalnosc hotelarstwo turystyka i gastronomia (ofert pracy
                  duzo..ale ciezkie studia). Boje sie zrezygnowac z ZP ze potem sie
                  okaze ze bedzie wlasnie po tym cholernym ZP praca....Co myslicie?
                  Czy to ZP to totalne dno faktycznie??
                  • Gość: tr Re: CO ROBIC? - ZP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 07:31
                    To może załó żcie partię ludzi bezradnych? Przynajmniej prezes zawsze będzie miał dobrze.
                    • Gość: m Re: CO ROBIC? - ZP IP: *.omi.pl 23.07.08, 23:20
                      zabawne...
                      • Gość: aagga Re: CO ROBIC? - ZP IP: 83.12.164.* 24.07.08, 16:47
                        jakiś głup tp pisał bezradny ha ha
                        • Gość: ax Re: CO ROBIC? - ZP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 20:07
                          ja w tym roku wybieram się na zdrowie publiczne, ale z tego co widze to chyba
                          popełniłem błąd
                          • Gość: ds Re: CO ROBIC? - ZP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:20
                            masz rację studiowanie tego kierunku to nieporozumienie, że w ogóle
                            coś takiego stworzyli bajki o wielkiej kasie i byciu menadżerem.
                            Skończyłem zp 2 lata temu nie podjąłem żadnej konkretnej pracy i
                            bynajmniej nie wynikało to z tego że jej nie szukałem doradzają
                            powiem tak zmień ten kierunek na inny i nie żałuj straconego roku bo
                            potem będziesz żałował że starciłeś 5 lat i jesteś magistrem od
                            niczego
              • Gość: m&m Re: LIPA po Zdrowiu Publicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 16:27
                Jestem w tej samej sytuacji, też licencjat na ratownictwie medycznym
                a potem mgr na zdrowiu. W tym roku wybieram sie na studia
                podyplomowe bo niestety obecne wykształcenie nie daje mi zbyt dużych
                możliwości pracy...Gdybym mogła cofnąć czas to w życiu nie poszłabym
                na te studia!!!
                • Gość: lila Re: LIPA po Zdrowiu Publicznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 19:33
                  heh, jestem na III roku ZP. Jak widzę perspektywy są marne... Co robic?
                  • Gość: paula Re: po Zdrowiu Publicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 14:43
                    jeżeli ludzie nie są przekonani do tego co robią to obojętnie co skończą będą
                    narzekać i nie dadzą sobie rady. Trzeba mieć pomysł na siebie a nie czekać że
                    praca z nieba spadnie. Jeżeli uważacie że 3-4 tys zł po zdrowiu publicznym jako
                    np przedstawiciel medyczny to taka lipa to lepiej siedźcie w domu przed tv jako
                    bezrobotni lenie.Pewnie nikt z Was nie myślał aby samemu założyć jakąś
                    instytucję a taka opcja też istnieje...można utworzyć hospicjum a nawet
                    żłobek...wystarczy trochę głową ruszyć.
                    • Gość: m&m Re: po Zdrowiu Publicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 15:03
                      ...jeśli masz zaraz po skończeniu studiów pieniądze na otworzenie
                      żłobka czy hospicjum to gratuluje!!! a na przedstawiciela medycznego
                      można iśc po każdym kierunku i nie jest to praca typowa dla mgr
                      zdrowia publicznego! nikt nie pisze tutaj ze mu się nie chce
                      pracować albo czeka na prace z nieba tylko że co innego jest
                      obiecywane na pierwszym roku a niestety zupełnie inne są realia jak
                      się już studia skończy...
                    • Gość: ds Re: po Zdrowiu Publicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 15:25
                      nie zgadzam się z Tobą ukończenie zp miało dać gwarancję bycia
                      specjalistą w konkretnej dziedzinie skończyło się na tym że ludzie
                      nie do końca wiedzą co mogą zrobić i jak wykorzystać zdobytą wiedzę,
                      bo po prostu nie ma zapotrzebowania ta takich fachowców o ile można
                      nas tak nazwać. Przedstawicielem mozesz być równie dorze po innym
                      kierunku otwarcie działalności też nie wymaga ukończonego zp więc
                      właściwie do niczego poza papierkiem nie przydał się ten kierunek
          • Gość: tez po zdr Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: 212.59.228.* 21.03.09, 13:02
            skonczyłam pedagogikę zdrowia(również egzamin ze zdrowia
            publicznego, ekonomiki zdrowia itd)-oczywiście perspektywy pracy-
            ZEROWE. Zaden szpital, placówka zdrowia nie zatrudni takiej osoby,
            bo po prostu nie ma etatów. Można szukać szczęścia w urzędach miast,
            wojewódzkich-ale prawda jest taka, że tam liczą się tylko
            znajomości. W sanepidzie?Śmieszna kasa. Nie znam nikogo z mojej
            grupy, kto pracuje w swoim zawodzie.
    • Gość: Bartosh Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 23:52
      Jeśli nie powstanie nowa ustawa o zdrowiu publicznym i w niej nie będą określone kompetencje i zadania specjalisty zdrowia publicznego to absolwenci ZP będą poszerzać rzeszę bezrobotnych. Ja osobiście jakbym nie pracował w szpitalu i pracodawca do tego nie zmusił (pośrednio) to w życiu na te studia nie poszedł. Same studia są ciekawsze od np. takiej administracji czy politologii. Zakłady opieki zdrowotnej nie szukają pracowników po zdrowiu publicznym, więc pracy raczej nie będzie. A tak wykształcenie ludzie będą za dość dobre pieniądze handlować lekami. Na studia powinny iść osoby, które pracują (sekretarki medyczne, statystycy) w ZOZ-ach i planują swoją karierę związać ze służbą zdrowia. Osoby które po szkole średniej zamierzają wybrać się na studia ZP niech dwa razy się zastanowią. A jak lubią biologię i trochę chemię i fizykę to niech idą na fizjoterapię, kosmetologię, ratownictwo medyczne lub pielęgniarstwo a najlepiej to na studia lekarskie.
      • Gość: aguśka Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.chello.pl 30.01.09, 22:58
        A ja skończyłam zdrowie publiczne na AM (teraz WUM) w Warszawie i obecnie
        pracuję w firmie farmaceutycznej, w stolicy jest pełno ofert po tym kierunku,
        ale bardzo dobrze jest w czasie studiów pójść na praktyki do jakiejś firmy, a
        tych ogłoszeń jest pełno u mnie w firmie co roku przyjmują praktykantów.Ogólnie
        stwierdzam że to jest bardzo fajny kierunek i u mnie nikt nie miał większego
        problemu ze znalezieniem pracy.
        • Gość: Natalia Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.gprs.plus.pl 22.02.09, 22:00
          Aguśka, ale co robisz w tej firmie farmaceutycznej :)

A co mozna robić po magisterce ze Zdrowia Publicznego ze
          specjalnością medycyna ratunkowa, czy tylko mogę być ratownikiem (to
          już mogę robić po licencjacie) a przecież ta magisterka ma mało
          wspólnego z ratownictwem...myślicie, że tez poszerzają mi się
          kwalifikacje jesli chodzi o to ZDROWIE PUBLICZNE o sp med rat
          (pełano tu epidemiologii, zdr.publ, zdr. środowiskowego, organizacji
          i zarzadzania, prawa itd itp)
          • Gość: Natalia Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.gprs.plus.pl 23.02.09, 07:47
            mam jeszcze takie dość osobiste pytanie, ale może odpowiesz...ile
            tak mniej więcej zarabiasz ? :)
            dla mnie to ważne o tyle, bo nie wiem czy byłabym w stanie się
            utrzymać w Warszawie
            w moim małym mieście nie ma pracy dla mnie..pozostaje mi wyjechac i
            zdobyć doświadczenie i wtedy szukać u siebie ( bo z doświadczeniem
            lepiej patrzą)
            Pozdrawiem serdecznie!
            • Gość: kaszmirek Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.blokowe.pl 25.02.09, 18:40
              Cześć!Studiowałam ZP na uczelni prywatnej w Kielcach.Niestety ale-dziennie bo to
              była trochę strata czasu dużo okienek, nie mieliśmy pracowni laboratoryjnej a
              miała być, poza tym w trakcie II roku wypadła nam niespodzianka.Otóż jak doszło
              do wyboru specjalizacji to była taaaka masakra.Wszystko jak się okazało zależało
              od tego ile osób będzie chciało daną specjalizację(na jedną minimum 30 osób).Nas
              na roku było coś ok. 30 parę studentów (mówię tu ciągle o dziennych bo na
              zaocznych było dość sporo ludu) i ci co byli sprytniejsi przenieśli się na
              zaoczne i wybrali to co chcieli przeważnie ratownika medycznego albo menedżera
              zdrowia.My dzienni wybraliśmy pielęgnacje zdrowia i urody nie obyło się przy
              tym bez przelewu krwi i wzajemnego przeklinania a to na rektora czy też na panią
              J...która to zapewniała nas przy rekrutacji o możliwości wyboru dwóch
              specjalizacji w naszej grupie.U nas na roku było więcej dziewczyn niż chłopaków
              i one chciały być świetnymi kosmetologami i wygrała większość głosów.Po tych 3
              latach wiem tyle, że mogę otworzyć gabinet kosmetyczny mogę być kierowniczką tej
              placówki,ale raczej nie to chcę w życiu robić.Po stażu w Sanepidzie utwierdziłam
              się w tym że chciałabym obrać inne studia.w Sanepidzie nie było źle i chętnie na
              staż przyjmują.Jeśli ktoś potrzebuje to dam dobrą rade i przykład moi rówieśnicy
              łączyli sobie studia ZP + fizjoterapia, ZP + pielęgniarstwo, ZP + ratownictwo
              medyczne wtedy to ma większy sens.No i chyba dużo też zależy od magisterki ale
              na ten temat wiem mało.Opisałam tyle tego , bo idąc na studia trzeba iść z głową
              ja poszłam bez...
              • Gość: Czarna Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.02.09, 16:33
                I to jest chyba najlepsze rozwiązanie, połączyć zdrowie publiczne z innym
                kierunkiem. U nas w Polsce ZP jest w powijakach, ale w przyszłości uważam, że
                specjaliści ze zdrowia publicznego będę w cenie na rynku pracy. Obecnie jestem
                na drugim roku ZP i myślę, aby po zakończeniu licencjata dostać się na
                fizjoterapie, po magistrze chce zrobić magisterkę z ZP. Wprawdzie będę studiować
                do 30 roku życia, ale niestety finansowo nie pociągnę naraz studiów dziennych z
                ZP i zaocznych z fizjoterapii. Jednak wiem, że będzie się opłacać.
                • Gość: doktór_potfur Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.lublin.mm.pl 20.03.09, 15:52
                  Jestem na pierwszym roku ZP i chyba nie będę się nigdzie przenosić. Szkoda mi
                  tego czasu straconego na uczelni i nerwów. Połączenie ZP jest dobrym pomysłem
                  dlatego myślę nad rozpoczęciem od przyszłego roku socjologii a potem zajmowaniem
                  się socjologią w medycynie, bo to się właśnie z ZP łączy. Albo zrobię
                  podyplomowe z promocji zdrowia, bo to podobno teraz w modzie a ZP właściwie na
                  tym polega ale nie dostanę tytułu "promotora zdrowia".
                  A czy osoby poszukujące pracy były w Wojewódzkich Ośrodkach Zdrowia Publicznego?
                  Tak nas zapewniają wykładowcy, że tam właśnie czekają na nas specjalistów po ZP
                  a prawda jest taka, że (prawie) każdy pracownik stamtąd ma lek. med. przed
                  nazwiskiem, dlatego pytam z ciekawości czy tam szukaliście.
                  • Gość: czekoladka Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: 77.236.10.* 26.03.09, 13:57
                    Ja pracowałam w Wojewódzkim Centrum Zdrowia Publicznego w 2007 roku.
                    Zarabiałam 800 zł, więc uciekłam stamtąd po kilku miesiącach...
                    • Gość: aaa Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 08:36
                      Witam, też jestem absolwentką ZP. Obecnie pracuję w szpitalu w
                      zamówieniach publicznych.Uważam, że nie jest łatwo dostać "super"
                      pracę zaraz po studiach. Na początku trzeba zdobyć doświadczenie :)
                      Sektor "zdrowia" jest obszerny trzeba poprostu znaleźć miejsce dla
                      siebie.Pozdr
        • Gość: BB Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.cable.ubr01.pert.blueyonder.co.uk 27.04.09, 18:04
          Witam,

A co doradzilabys komus, kto zdobyl znaczace doswiadczenie w
          zdrowiu publicznym (po MScPH)w UK? Jakie sa realne perspektywy na
          rozwoj bo tu jestem jus kims i niewroce by cofac sie w rozwoju.
          Jakie zarobki sa dla kogos na wysokimj stanowisku i jagie sa te
          stanowiska w Polsce?

pozdrawiam i dizekuje za odpowiedz
          • Gość: takajedna Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.aster.pl 29.04.09, 16:46
            Taa zdrowie publiczne i super praca.
            Jestem właśnie na ostatnim roku i po pol rocznych poszukiwaniach czegos w
            zawodzie [warszawa] zlozylam bron i jutro zaczynam oszalamiajaca kariere
            konsultantki infolinii fachowego wydawnictwa biznesowego......

najlepsze jest to ze w trakcie jednej z rozmow rekrutacyjnych w bardzo znanej i
            ekskluzywnej sieci Cent. Med. kobieta, ktora ze mna rozmawiala spojrzala w cv i
            stwierdzila" hmmm Zdrowie Publiczne. Może mi Pani powiedzieć co to jest za
            kierunek?".................

I to tyle w kwestii kariery po ZP
    • mood_indygo Re: Praca po Zdrowiu Publicznym 09.05.09, 00:25
      Zdrowie Publiczne w Polsce to kanał :) pięne teoretyczne,
      akademickie studia :)

na 4 roku zaczęłąm farmację i myślę że by to dobry wybór :)
      • Gość: maturzystka Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.chello.pl 18.05.09, 21:16
        czy nie ma nikogo kto moze powiedziec cos dobrego o tym kierunku?
        chcialabym na to sie wybrac ale po waszych opiniach to juz sama nie wiem co robic:(
        • Gość: Bartosh Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 00:05
          Daj sobie spokój ZP wybierz Dietetykę, Fizjoterapię, Kosmetologię czy Ratownictwo medyczne. Może więcej trzeba się uczyć, ale będziesz mieć zawód konkretny. A jak skończysz któryś z kierunków wymienionych przez ze mnie na studiach licencjackich to możesz magisterskie zrobić z Zdrowia Publicznego. Ogólnie nie polecam ZP. Pracuje w szpitalu i niestety wiem co mówię. Ratownicy medyczni po studiach zarabiają przynajmniej u mnie średnio 3,5zł zależnie od ilości dyżurów (umowa cywilno-prawna), podobnie fizjoterapeuci. Więcej ma ode mnie nawet dietetyk. Więc na liście płacowej jest najniżej. Kierunek do studiowania jest lekki.
        • Gość: doktór_potfur Re: Praca po Zdrowiu Publicznym IP: *.lublin.mm.pl 25.05.09, 22:22
          A ja zamierzam skończyć ZP ;p. Zobaczymy, czy komukolwiek z magisterskich uda
          się na doktorat dostać (w tym roku pierwszy "wyrzut" magistrów na mojej
          uczelni), bo mi się kariera akademicka marzy :). Ale zobaczymy, za 2 lata
          przekonam się, czy to wszystko, co inni wypisują w necie to prawda. Ale na
          wszelki wypadek od następnego roku zaczynam elektroradiologię w medycznym studium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka