Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

współwłasność gruntu

27.02.04, 12:32
    witam serdecznie. mam pewien problem: kupiłam mieszkanie w domku
    czterorodzinnym z dość dużą działką. wszyscy mamy współudział w gruncie
    proporcjonalny do wielkości mieszkania. część za domem chcieliśmy podzielić
    na oddzielne części. dodam tylko, że w najbliższym czasie będziemy
    przystępować do aktów notarialnych i chcielibyśmy w nich zawrzeć już
    informacje o podziale. czy takowy podział jest możliwy? co jest
    korzystniejsze: podział "na zawsze" czy tylko punkt w akcie notarialnym
    mówiący o użytkowaniu? proszę o pomoc!!!

G.
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: współwłasność gruntu 28.02.04, 03:06
        Cześć, witam Cię serdecznie
        margheritka napisała:

> kupiłam mieszkanie w domku czterorodzinnym z dość dużą działką.

Rozumiem z Twojego postu, że kupiłaś udział w działce oraz w całym budynku a
        nie mieszkanie, czy tak? Nie jestem do końca pewna ale tak mi się wydaje, skoro
        piszesz o udziałach oraz o tym, że będziecie dopiero podpisywać akty (w takiej
        konstrukcji będzie to umowa zniesienia współwłasności tej całej nieruchomości
        poprzez przyznanie konkretnym ludzikom konkretnych lokali). Dobrze się
        domyślam?
        Bardzo przepraszam, że się tak dopytuję, ale to istotne, żebym wiedziała jaki
        jest stan prawny i nie poszła błędną drogą. potwierdź mi to Margheritko albo
        sprostuj.

>wszyscy mamy współudział w gruncie proporcjonalny do wielkości mieszkania.
        >część za domem chcieliśmy podzielić na oddzielne części. dodam tylko, że w
        >najbliższym czasie będziemy przystępować do aktów notarialnych i chcielibyśmy
        >w nich zawrzeć już informacje o podziale. czy takowy podział jest możliwy? co
        >jest korzystniejsze: podział "na zawsze" czy tylko punkt w akcie notarialnym
        > mówiący o użytkowaniu?

Tak naprawdę to macie dwie możliwości z tym, że ta druga, która opiszę
        niezupełnie tylko od Was jest uzależniona i trudno przewidzieć czy w ogóle
        możliwa do przeprowadzenia. Jeśli moje założenia co do obecnego stanu prawnego
        tej nieruchomości są słuszne (to co napisałam wyżej) to możecie zrobić to tak:

1). do umowy zniesienia współwłasności tej nieruchomości przedkładacie
        notariuszowi taki zrobiony przez siebie szkic tej całej działki z zaznaczonymi
        jej poszczególnymi fragmentami, wygladajacymi jak małe działeczki. Od razu w
        umowie zniesienia współwasnosci zawieracie umowę określającą sposób korzystania
        z nieruchomości wspólnej postanawiając, że każdoczesny właściciel lokalu nr 1
        korzystał będzie na zasadach wyłączności z tej części gruntu, ktora na szkicu
        oznaczona jest kolorem czerwonym, a każdoczesny właściciel lokalu nr 2 - ...
        itd.
        Powstaje wtedy taka sytuacja, że cała działka jest w Waszej współwłasności
        (stosownie do wyliczonych ułamków) ale korzystacie z niej w taki sposób jak
        sobie to określicie. To tylko korzystanie, które można wpisać do Działu III tej
        macierzystej (prowadzonej dla gruntu i budynku) księgi wieczystej.

2). Już teraz wystąpicie wszyscy jako współwłaściciele do Geodezji z wnioskiem
        podział tej dużej obecnie działki jedną taką większą, na której znajdzie się
        budynek oraz na cztery dodatkowe małe działeczki. Czy taki pdoział wtej Waszej
        nieruchomości jest w ogóle możliwy - tego oczywiście nie wiem. W każdym bądź
        razie w tej konstrukcji konieczne bedzie uzyskanie mapy sytuacyjnej z projektem
        podziału oraz ostatecznej decyzji podział zatwierdzającej. I znoszac
        współwłasność tej działki z budynkiem poprzez przyznanie konkretnym osobom
        konkretnych lokali znosić również współwłasność w każdej z tych malutkich
        działeczek przyznając każdą z nich poszczególnym osobom. Wtedy te malutkie
        działeczki są osobnymi nieruchomościami, dla których zakłada się odrębne księgi
        wieczyste. Te nieruchomości wówczas stanowią oczywiście własność osób, którym
        je przyznano. Jeśli z jakichś przyczyn okaże się, że taki podział jest
        niemożliwy to niestety nie będzie można przyznać konkretnych kawałków gruntu na
        własność poszczególnym osobom (ten podział to warunek konieczny dla tej
        konstrukcji) i wtedy zostaje już tylko konstrukcja nr 1.
        Pytasz jeszcze co jest korzystniejsze - co do zasady oczywiście własność, ale
        określony sposób korzystania z nieruchomości wspólnej też jest dobrym pomysłem,
        szczególnie w tak małej nieruchomości (i ma tutaj swój spory plus).
        Miej na uwadze taką rzecz (co akurat tutaj mogłoby być na minus w sensie
        koncepcji o własności): jeśli powstaną te małe działeczki jako samodzielne
        nieruchomości to każdy może dowolnie taką działką rozporządzać i bez związku z
        lokalem sprzedać ją komu chce (wolny wybór). Nie wiem czy byłoby to mile
        widziane przez pozostałych mieszkańców budynku, ale zabronić tego nie możnaby w
        żaden sposób - toż to własność. W tej pierwszej konstrukcji nie ma takiego
        niebezpieczeństwa, bo prawo do korzystania z konkretnego kawałka gruntu jest
        związane z własnością lokalu (właściciel korzysta a nie ktoś obcy).
        Czy to jest dla Ciebie Margheritko zrozumiałe? Jak coś nie tak to oczywiście
        się upomnij a ja pozdrawiam Cię cieplutko. B.
        • margheritka Re: współwłasność gruntu 01.03.04, 09:37
          bardzo dziekuję za podpowiedź.

w kwestii stanu prawnego: podpisałam umowę przedwstepną ze spółdzielnią
          mieszkaniową na wybudowanie lokalu w domu jednorodzinnym czterolokalowym
          obejmującą również współudział w gruncie. ale wydaje mi się, że to nie zmienia
          sytuacji w kwestii podziału działki. mam jeszcze dodatkowe pytanie: czy jest
          jakiś przepis prawny mówiący o tym, że grunt w jakiejś konkretnej odległości od
          budynku nie podlega podziałowi?!

jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
          margheritka
          • bebiak Re: współwłasność gruntu 02.03.04, 20:50
            Cześć Margheritko:))
            margheritka napisała:

> w kwestii stanu prawnego: podpisałam umowę przedwstepną ze spółdzielnią
            > mieszkaniową na wybudowanie lokalu w domu jednorodzinnym czterolokalowym
            > obejmującą również współudział w gruncie. ale wydaje mi się, że to nie
            >zmienia sytuacji w kwestii podziału działki.

Ale nieco zmienia sytuację w ten sposób, że jeśli spółdzielnia już teraz
            wydzieliłaby te działeczki (te malutkie) to nie bardzo widzę tryb, w jakim
            miałabyś (i pozostali) działeczki te nabyć. Bardziej prawdopodobne, że
            rozważamy sytuację taką, iż będziecie się do tego przymierzać po nabyciu
            odrębnej własności tych lokali, kiedy wszyscy staniecie się współwłaścicielami
            gruntu.

>mam jeszcze dodatkowe pytanie: czy jest jakiś przepis prawny mówiący o tym, że
            grunt w jakiejś konkretnej odległości od budynku nie podlega podziałowi?!

Tego nie umiem Ci Margheritko powiedzieć - nie znam się na tych uwarunkowaniach
            zupełnie:((
            Dziękuję Ci za dziękuję i pozdrawiam Cię cieplutko. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka