Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Po co nam zmywarka

IP: .48.213.* / *.skawina.eu.org 08.03.04, 16:30
    Zmywanie garów to najgorsza domowa tortura. Gość, który wymyślił zmywarkę
    powinien dostać Nobla. Sam właśnie "urabiam" żonkę na zakup zmywarki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: dorota Re: Po co nam zmywarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 14:22
        To coś rewelacyjnego,nie wyobrażam sobie bez niej życia.Polecam każdemu.
        • j0anna1 Re: Po co nam zmywarka 13.07.04, 20:12
          Gość portalu: dorota napisał(a):

> To coś rewelacyjnego,nie wyobrażam sobie bez niej życia.Polecam każdemu.

Oj, kazdemu to raczej nie :-) Jak ktos mieszka sam to zmywarke chyba musialby
          zapelniac ze dwa tygodnie (ja chyba z miesiac) no i oczywiscie posiadac
          odpowiednia ilosc talerzy, szklanek, sztuccow itp. :-)
      • dc22 Ranking 13.07.04, 14:41
        Jakie zmywarki posiadacie, czy jestescie z nich zadowoleni - co kupic, an co
        zwrocic uwage, ktore funkcje sa przydatne a ktore zupelnie niepotrzebne?
        Bede wdzieczna za info
        Pozdrawiam
        • kozaki_wiesi Re: Ranking 13.07.04, 15:28
          Mam Bosch'a- świetna. Trudno mi było namówić męża na zakup ale teraz jest
          zachwycony. Gorąco polecam!
        • Gość: kinia Re: Ranking IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 11.10.04, 10:05
          Electrolux. Zdarzylo mi sie zalac ja wrzatkiem (pekl mi dzbanek stojacy
          dokladnie nad zmywarka) i NIC ! :) Dziala bez zarzutu, a naczynka wychodza
          slicznie blyszczace. Polecam.
      • druhroman Re: Po co nam zmywarka 13.07.04, 16:15
        zmywarkę mam od 1988r. Phipipsa ani razu nie nawaliła:)
        jak już jest zmywarka wówczas jest inny problem
        kto ma wyjąć naczynia - wierzcie mi tak jest:)
        niemniej przydatne jest to urządzenie:)
        • Gość: mirka16 Re: Po co nam zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 21:08
          zgadzam się, mam ten sam problem:) Nie ma komu rozładowac zmywarki:)
          Gorąco polecam wszystkim zakup tego sprzętu. Same zalety: ekonomia +
          oszczedność czasu + zadbane rece.
          Pozdrawiam
      • Gość: nina Re: Po co nam zmywarka IP: 5.5.* / 80.58.42.* 10.10.04, 21:01
        kolejny problem, o ktorym wszyscy zapomnieli. Zmywarka zajmuje bardzo duzo
        miejsca. jak mam wybierac miedzy szafka, prawdziwym stolem do jedzenia albo
        zmywarka, nigdy jej nie kupie. komu w Polsce zbywa miejsca w domu? tego artykul
        nie mowi, zle chyba tez mamy najmniejsze mieszkania w Europie. A osobiscie
        zmywarke mam i bardzo rzadko uzywam. myje naczynia zmywakiem namoczonym w
        wodzie i plynie i tylko plucze pod biezaca woda. zmywarka fajna jest jak sa
        goscie albo duzo gotowania.
        • kixx Re: Po co nam zmywarka 10.10.04, 21:38
          gotujesz w zmywarce??/
          • Gość: mex Re: Po co nam zmywarka IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 11.10.04, 10:07
            Ziemniaki ???
            • Gość: rere Re: Po co nam zmywarka IP: *.spm.pl / *.spm.pl 12.10.04, 14:28
              miejsce zawsze można wygospodarować. Dlatego zaplanowałam już miejsce pod
              zmywarkę - po prostu zlewozmywak będzie jednokomorowy, a wygospodarowane 60 cm
              wystarczy na zmywarkę.
        • edyta Re: Osad na arcoroc'u - jak temu zaradzić? 20.10.04, 08:43
          Mam zmywarkę Boscha, 45tkę. Wszystko jest OK, ale spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka, o której juz nieraz czytałam. Mianowicie naczynia z duralexu, czy raczej arcoroc po pewnym czasie pokrywaja się białym nalotem, prawie niemożliwym do usunięcia. Wyglądaja fatalnie. Próbowałam to zmyć cifem, czasem pomagało i jakiś czas był spokój. Dzieje się tak niezależnie od rodzaju proszku czy tabletek. Inne naczynia - bezbarwne szkło, kolorowa kamionka, stal - wychodzą idealne, na tych osad. Czy to szkło nie nadaje się do zmywarek? Chyba niepodobna. I jak to usunąć? Próbowałam moczyc w kwasku cytrynowym, który wszelkie osady wapienne usuwa w momencie, ale nie pomogło nic, więc to chyba nie jest skutek niewłaściwego stężenia soli. Czy ktoś a Was miał taki problem? Jak sobie z nim poradził?
      • kangur4 Re: Po co nam zmywarka 12.10.04, 16:30
        Ja mam zmywarkę "połówkę" i czasem włączam ją dwa razy dziennie (dwie osoby w
        domu), tak więc jak najbardziej się przydaje.
        Jedna uwaga. Kiedys miałam zmywarkę AEG. W tej chwili ma ponad 15 lat i cały
        czas chodzi (stoi w mieszkaniu które komuś wynajmuję). Naczynia wychodzą z niej
        suchusieńkie i czyściutkie.
        Od dwóch lat na nowym mieszkaniu mam Whirlpoola i nikomu nie polecam. Dwa razy
        wzywałam do niej serwis, ze względu na wadliwą budowę filtra (wystarczyła
        pestka od cytryny, by zmywarka odmówiła posłuszeństwa). Zapytałam serwisanta,
        dlaczego tak się dzieje. Odpowiedział: "Chce pani wiedzieć, dlaczego? Bo g...
        pani kupiła".
        No i masz babo placek.
        • szczupaczyca Re: Po co nam zmywarka 12.10.04, 19:40
          My mamy mikro kuchnie i zmywareczke 50 cm AEG. I uwielbiam rozladowywac gorace i suchutkie
          naczynia. Polecam AEG, znajomi ktorzy maja inne zmywarki mowia ze naczynia nie sa zupelnie suche.
          A moja ma jeszcze funkcje opoznionego startu- wracam z pracy i moge wyciagac. Na 2 osoby pracuje
          1-2 razy dziennie. I bardzo oszczedza wode- znaczaco spadly rachunki.
          Pozdrawiam!!!
          • Gość: gaga Re: Po co nam zmywarka IP: *.238.71.148.adsl.inetia.pl 12.10.04, 20:27
            Też mam AEG. Jestem zachwycona!
            Myje porządnie, suszy porządnie, chodzi cichutko, pokazuje czego jej trzeba
            (sól, nabłyszczacz, filtr umyć, drzwi domknąc) ma porządny koszyk na sztućce,
            zaczepy na kieliszki, tacę na długie noże, opóźniony start i oświetlenie w
            środku.
            Jest fantastyczna!
            I odkąd jest, nie muszę co dwa miesiące talerzy kupować ;)
            • Gość: zx Re: Po co nam zmywarka IP: *.crowley.pl 13.10.04, 10:22
              AEG i Miele to zupełnie inna klasa niż cała reszta... Nie porównujcie tej marki
              z jakimiś tam ardo i whirpoolami.
      • Gość: Lidka Re: Po co nam zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:19
        Od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką zmywarki firmy Elektrolux :) Nigdy
        nie sądziłam, że posiadanie zmywarki będzie dla mnie ważne. Zawsze lubiłam
        zmywać naczynia pod bieżącą wodą, więc zakup zmywarki uważałam za zbyteczny.
        Jednak kiedy odwiedzałam znajomych, którzy posiadaja zmywarki, zaczęłam się tym
        tematem interesować. W końcu sama też zapragnęłam ją miec :) Teraz żałuję, że
        tak długo się zastanawiałam. W końcu automat do prania mam od 12 lat. Powiem
        krótko: zmywarka to zaj... rzecz!!!!
      • ant777 tekst sponsorowany przez producentów 13.10.04, 10:33
        Nad tekstem powinno się zamieścić napis: reklama.
        • Gość: zx Re: tekst sponsorowany przez producentów IP: *.crowley.pl 13.10.04, 10:52
          Tak. Jestem producentem AEG.

Puknij się w głowę...
          • annb .smieszne 13.10.04, 11:02
            dokładnie, mam zwymarkę i dziwię się ze nie jest to tak powszechny sprzęt jak
            pralka
            nikogo nie dziwi posiadanie pralki za to zmywarka to już luksus...
            • Gość: slawko Re: .smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 11:42
              no cóż. potrzebne jest jedno pokolenie i zmywarka bedzie czymś oczywistym.
              miłego zmywania...w zmywarce!
          • ant777 Re: tekst sponsorowany przez producentów 13.10.04, 12:36
            sorry ale jeśli w tekscie (a mam na myśli artykuł a nie posty na forum) są
            podane same zalety, to trąci to brakiem obiektywizmu. choćby zużycie wody przy
            myciu ręcznym naczyń. 40-60 litrów? musiałbym puścić wodę non stop w trakcie
            mycia garów. dodatkowo porównywanie prania ciuchów do mycia garów jest że się
            tak delikatnie wyrażę nieporozumieniem.
            • annb pytanie 13.10.04, 12:50
              dlaczego porównywanie prania do zmywania jest nieporozumieniem?
              • cls Re: pytanie 13.10.04, 14:41
                Zgadza się - to małe nieporozumienie. Jestem w satnie umyć cały zlew naczyń w
                czasie o połowę krótszym niż cykl "prania" w zmywarce. Ale nie sądzę aby ktoś
                się wyrobił i uprał ręcznie to co pralka w tym samym czasie. Albo krócej. Howgh.
      • Gość: basia Re: Po co nam zmywarka IP: 195.94.198.* 13.10.04, 14:57
        Gość, który wymyślił zmywarkę
        > powinien dostać Nobla
        Jestem za! Zmywarkę mam od 10 lat. Najpierw byłam przeciwna jej
        zakupowi/małżonek kupił i postawił mnie przed faktem/ teraz nie wyobrażam sobie
        bez niej życia. Ktoś pisał,że jedna osoba musiałaby zapełniać ją przez
        tydzień . Otóż są i małe tzw kawalerskie na 1 czy 2 komplety. Niektórzy
        piszą,że lubią myć garnki pod bieżącą wodą-w dobie niedoboru wody?? Dzięki
        zmywarce oszczędzamy też wodę.
      • allija Re: Po co nam zmywarka 22.10.04, 13:37
        A twoja żona nie chce? To chyba ty w domu zmywasz... W takim razie zleć jej tę
        robotę np. na tydzień, dwa.
        Albo kup jej w prezencie. Wtedy nie będzie miała wyjścia. Ja dostałam na
        rocznicę ślubu.
        • batonx Re: Po co nam zmywarka 22.10.04, 14:23
          Jest sens kupowac zmywarke do malego miaeszkania, zajmowanego przez 1 osobe czy
          tez jest to zbedne?
          • mascha1 Re: Po co nam zmywarka 26.10.04, 18:00
            Oj, to już trzeba sobie samemu odpowiedzieć na to pytanie. Jak sie jada tylko
            na mieście, to nie opłaca się za bardzo mieć zmywarki. Ja jednak widze, ze
            bedąc sama w domu produkuję przez jeden dzień pełen zlew brudnych naczyn, a nie
            daj Boze gotować coś większego albo piec ciasto... miseczki mnożą sie same.
            Zmywarka jest pierwszą pozycją na mojej liście "do kupienia" i już nie mogę sie
            doczekac..
            Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Bede szukała porządnej niemieckiej marki :)
      • aankaa Re: Po co nam zmywarka 26.10.04, 18:42
        ant777
        > zużycie wody przy myciu ręcznym naczyń. 40-60 litrów? musiałbym puścić wodę
        > non stop w trakcie mycia garów.

ciekawa jestem jak on myje naczynia ... miska z pomyjami, w której od szklanki
        do tłustej patelni ... wszystko ...

a zmywarka, o czym narazie nikt nie napisał, to także oszczędność na chemii
        używanej do mycia garów

ktoś wyżej napisał o małych kuchniach. Fakt, są małe, tyle, że "niezmywarkowa"
        rodzina posiada min. zlew 80 cm. Przy maszynie jedna komora wystarcza (ew.
        ociekacz mamy nad zmywarką). Czyli szukamy brakujących 5 cm :)))
        • Gość: kkll Re: Po co nam zmywarka IP: *.orasoft.net.pl 26.10.04, 20:54
          Jaką chemię stosujecie? Ja mam AEG a stosuję "robota". Nie chce mi się
          przepłacać za chemię z "renomowanych" firm. Czy grozi mi jakaś awaria?
          kkll
          • Gość: weronika Re: Po co nam zmywarka IP: *.aster.pl 27.10.04, 16:35
            Mam zmywarkę Boscha Silence comfort - jest rewelacyjna. Mam ją od lutego i nie
            wyobrażam sobie życia bez niej!
            Pierwszy raz w życiu miałam nadpłatę za zużycie wody (małe, bo 70 zł., ale
            wcześniej dopłacałam po 100-200 zł.)
          • aankaa chemia 27.10.04, 19:06
            od nowości (4-5 lat) używałam calgonita w proszku, do tabletek nigdy się nie
            przekonałam. Teraz, w ramach lokalnego patriotyzmu (od momentu
            ujawnienia "afery" z P.Jawor dopiero go skończyłam; 2,5 kg), kupiłam robota.
            Chyba nie będzie różnicy
            • dc22 Re: chemia 28.10.04, 09:02
              polecam tabletki do zmywarki "starej", dobrej i znanej marki LUDWIK :)
              jesli ktos uzywa plynu do mycia naczyn ten firmy to wie dlaczego :))

pozdrowionka
      • aankaa Po co nam zmywarka 27.10.04, 22:12
        zbierane dwa dni, nasypany proszek, wciśnięte guziki gary+talerze i opóźniony
        start. Gdy ja będę smacznie spać ... same się upiorą :))

dopiero rano będę się zastanawiać na kogo wypadnie rozkładanie suchych (i
        czystych) po szafkach
        • Gość: Alicja Re: Po co nam zmywarka IP: *.adm.us.edu.pl 28.10.04, 08:32
          Myślę, że najważniejszą rzeczą jest nasza wygoda. Zmywarkę kupiłam 4 lata temu,
          będąc osobą samotną. Zmywam w niej wszystko, nawet butelki na mleczko dla
          później przybyłego dziecka.
          Co do rozmiaru: wybrałam tki "kombajn" Candy (3 w 1) na górze płyta gazowa
          (można było wybrać ceramiczną), poniżej piekarnik elektryczny z rożnem, poniżej
          zmywarka. Uważam ten zakup za jeden z najlepszychy. Uważam, że powinienieś
          sugerować się opiniami, osób, które taki sprzęt używają. Miłego zmywarkowania. A
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka