Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od nieruchomości...

IP: 217.153.60.* 22.03.04, 10:06
    Od kiedy Ja jako właściciel nowo budowanego lokalu ponoszę ten koszt? Od dnia
    podpisania aktu... czy tak? Ale co oznacza zapis w umowie i czy jest
    właściwy: "Wykonawca będzie płacił podatek od dnia odbioru do dnia podpisania
    aktu not., a kupujący zgadza się zwrócić wykonawcy wszelkie koszty z tym
    związane..." Ke? Aha... i jaka powinna być przeciętna/standardowa wys.
    mieszkania?
    Z góry dziękuję za pomoc :-), zielony jak się patrzy (-:
    Obserwuj wątek
      • vampi_r Re: Podatek od nieruchomości... 22.03.04, 11:47
        Podatek płaci się od podpisania aktu notarialnego. Stajesz się wtedy
        właścicielem nieruchomości + zapewne udział w gruncie.

Co oznacza ten zapis?
        Nie bardzo wiadomo o jaki odbiór chodzi.
        Odbiór bloku przez gminę, czy odbiór mieszkania przez ciebie.
        Myśle, że bardziej chodzi tu o to, że ty podpisujesz protokół odbioru,
        dostajesz klucze, a załużmy na to sam akt notarialny podpiszesz za pół roku,
        czy za rok.

Tu zapewne chodzi o to, że póki nie podpiszesz aktu not. to właścicielem
        mieszkania jest developer mimo, że ty je wykańczasz i nawet w nim mieszkasz.
        A to właściciel płaci podatek od nieruchomości.
        Developer więc zastrzegł sobie, że zapłaci ten podatek, ale ty mu go zwrócisz.
        Na pocieszenie podam ci informacje, że to sa groszowe sprawy - 0,51 zł z m2
        rocznie plus jakies grosze za grunt.
        U mnie za 57m2 mieszkania wyszło coś 38 zł na rok.
        Nie ma się czym przejmować.

Obserwuję dziwna tendencję do zwlekania przez developerów z podpisywaniem aktów
        notarialnych. Ja jednego dnia odebrałem mieszkanie, a drugiego miałem juz akt.
        Domyślam się z czego to wynika - płacisz 7% VAT za sprzedaz mieszkania we
        wszystkich ratach, a developer odprowadza to dopiero właśnie jak podpisuje akty.
        Czyli nie opłaca się developerowi spieszyć z tymi aktami.
        • Gość: hm Re: Podatek od nieruchomości... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 14:58
          Odprowadza od razu, bo ma obowiazek podatkowy od kazdej wpłaty. Sprawdzales, ze
          jest inaczej?
          NIe podoba mi sie ten obowiazek zwrocenia podatku zaplaconego od nieswojej
          wlasnosci. Nawet jesli to groszowe sprawy.
        • Gość: zielony (mniej) Re: Podatek od nieruchomości... IP: 217.153.60.* 23.03.04, 11:46
          THX a LOT vampi_r za wyczerpujące info :-)
      • filip25102014 Re: Podatek od nieruchomości... 18.01.17, 20:02
        witam, razem z mężem mieszkamy u teściowej na poddaszu budynku. Teściowa nie jest wascicielem budynku czeka na zasiedzenie ale opłaca podatek. W tym ze płaci podatek za swoja częśc za poddasze nigdy nie płaciła czy my z mężem nie bedac właścicielami mozemy płacic podatek? czy dopiero po zapisie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka