-
Witam!!
Pokrótce pytanie jak w temacie. Szukam i szukam i szukam i znaleźć nie moge odpowiedniej. Byłam ostatnio w Grecji tam się wprost zajadałam potrawami z oliwą a co kupię w Polsce jakąś to kompletnie inny smak. Może macie jakieś sprawdzone marki??
Ania
-
Możecie polecić jakiś sprawdzony ? Miałam już kilka (dość tanich) ale każdy po jakimś czasie padał albo od początku lał strumieniem a nie mgiełką :(
-
Ktos mi wlasnie powiedzial, ze na oliwie nie powinno sie smazyc. Ze oliwy dodaje sie tylko do potraw na zimno, np jako sos do salatek. Prawda to ?
Pytam, bo wlasnie wczoraj kupilam butelke aromatycznej oliwy, dosc droga ( zwykla jest 3 razy tansza ) z tymiankiem i papryczka chili.Pieknie pachnie. Tak sobie juz pomyslalam, ze najpierw bym w niej pomarynowala troche piers kurczaka a potem bym usmazyla.
-
Właśnie po paru latach smażenia na oliwie z oliwek dowiedziałam się, że nie można na niej smażyć, gdyż tworzą się związki niekorzystne dla zdrowia :-(
Na jakiej oliwie najlepiej smażyć by było zdrowo - cena jest nieważna?
Na jakiej oliwie gotować zupę - np. wlewam oliwę do zupy i gotuję jakieś 10 minut?
-
Witam
Probowałam już kilka razy i zawsze lipa.
Robie to tak... wrzucam żółtko, łyżkę soku cytryny, troche soli pieprzu i rozstrzepuje blednerem, powoli dolewam oliwe z oliwek (extra virgen) cały czas roztrzepując całość. Jak już uda mi sie uzyskać papkę przypominającą majonez to nie jest on na pewno biały a ma kolor pistacjowy (tak jak oliwa) i smakuje ochydnie, kwaśno i odpychająco. Co robie źle ? Czy po prostu ludziom smakuje takie świństwo a ja jestem jakaś inna? A chciałam zdrowo.
-
Pomóżcie mi wybrać najzdrowszy olej i oliwę. Wychowana w takich a nie innych latach bazuję zawsze na rzepakowym lub smalcu. Chciałabym jednak coś w swojej kuchni zmienić na lepsze, tylko kompletnie się na tym nie znam. Co polecacie? Co używacie? Proszę o konkretne nazwy (jeśli można) tak, abym mogła pójść do sklepu i kupić. ;-)
-
taki miks z octem balsamicznym, którą polecacie, bo Monini coś nie bardzo mi smakuje:(, chyba,że jest Monini i Monini:)
-
Zastanawiam się, czy mozna paprykę wczesniej zgrillowaną, obraną ze skórki i faszerowaną fetą zalać olejem w słoikach czy obowiązkowo musi być oliwa?
-
Zylam w przekonaniu, ze smazenie na oliwie z oliwek jest zdrowe, ale dzis trafilam na forum gdzie ktos napisal, ze nie powinni sie smazyc na oliwie ogolnie, a jesli smazy sie za dlugo to powstaja wolne rodniki. To jak to w koncu jest z tym smazeniem?? Myslalam, ze skoro tak smaze to odzywiam sie zdrowiej... Drugie pytanie: mam ochote kupic sobie patelnie grillowa, jak sie takowej uzywa i co mozna na niej przyrzadzac? Nigdy wczesniej takiej nie mialam.
-
witam, szukam dobrej oliwy do sałat, sałat z oliwkami... poradźcie,
co kupujecie ...
-
Macie ulubionego prodecenta? Wymieńmy najlepsze.
-
Podawałyście, podawaliscie? Jest taki przepis w Ciastach Roux (i o
ile sobie przypominam, tez w którymś Gordonie, ale nie mam pod reką).
Pomidorki czereśniowe podgrzewa sie w oliwie z tymiankiem, liściem
laurowym i czosnkiem, podaje ciepłe - lekki, aromatyczny dodatek.
I teraz mam watpliwosci: na zdjeciach / w tv widze, że tak
przygotowane pomidory podaje sie razem z łodyżką. Co niewątpliwie
wygląda ładnie, ale jednak... Jakos nie widze sie walczącej ze
zdrewniałymi łodygami na...
-
tak jak maslo lub smalec?
-
jakoś wystarczał mi kujawski, ale chyba dojrzałam do zmiany. stad pytanie:
czy kierować się przy zakupie oliwy? czy ta sama nadaje się i do pieczenia i
do sałatek? kiedyś u kogoś znajomego jadłam jakieś mięso usmażone na oliwie i
smak był paskudny/zapach też. chyba dlatego nabrałam dystansu, ale jak oglądam
programy kulinarne w których oliwa leje się szerokim strumieniem, a ostatnio
przeczytałam pełna smaków książkę "tysiąc dni w Toskanii" to postanowiłam to
zmienić;-)
z góry dziękuję!
-
Witam.
Mam pytanie odnośnie oliwy, bo nigdy jej nie używałam, smażyłam na zwykłym
oleju.Ostatnio kupiłam jakąś i usmażyłam na niej kotlety, ale były niesmaczne,
jakoś dziwnie śmierdziały. Jaką oliwę powinno się kupować, żeby smażyć i
polewać surówki i ile można ją trzymać otwartą, czy trzeba w lodówce
przechowywać?
-
Witam,
mam suszone pomidory, ale nie w sloiku z oliwa tylko luzno w
torebce. Niestety dostalo sie do niej powietrze i zrobily sie twarde
jak kosc. Wsadzilam czesc do sloika z oliwa, ale niestety nie
zrobily sie miekkie. Jakies podpowiedzi co z nimi zrobic ?
dzieki.
-
j/w.
-
Witam, szukam szklanych butelek na oliwę z dozownikami. Pojemność do
0,5l. Przebuszowałam neta, ale albo nie ma albo moje buszowanie
niezbyt skuteczne. Proszę o pomoc. Chodzi mi o coś takiego jak w
poniższym linku. Oczywiście kształ może być inny, ważne, że szklane,
proste i z dozownikiem.
www.amazon.com/Global-Amici-Glass-Cruets/dp/B002LA34OG/ref=sr_1_14?
ie=UTF8&s=kitchen&qid=1277620768&sr=1-14
-
Czarami robię sałatkę grecką, ale nigdy nie zużywam całego sera feta do tej sałatki. I wpadłam na pomysł żeby resztę sera pokroić, dołożyć oliwki i zalać oliwą żeby dłużej wytrzymał (czyli taki jak można kupić w sklepie). Tylko mam dylemat czy ten kupny jest w jakiś specjalny sposób przygotowywany do takiego przechowywania. Czy ktoś robił coś takiego i ma jakieś doświadczenie?
Z góry dzięki za pomoc.