Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- INFO

IP: 5.5R2D* / *.pg.com 31.03.04, 10:01
    Witam,
    Chcialabym ta informacja pomoc wszystkim tym, ktorzy tak jak ja zostali
    niemile zaskoczeni naliczeniem wysokiej oplaty w Sadzie Rejonowym w VI
    wydziale Ksiag Wieczystych w Warszawie przy skladaniu wniosku o wpis hipoteki
    (podczas gdy na budownictwo mieszkaniowe oplata ta jest zniesiona).
    Na moj wyrazny protest pouczono mnie, ze moge napisac 'Zazalenie' do Sadu
    Okregowego w Warszawie,co tez uczynilam. Teks zazalenia opublikowalam w tym
    watku:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=10736914
    Zazalenie zostalo rozpatrzone pozytywnie, i oplata zostala zniesiona.
    To moja pierwsza wygrana sprawa z Urzedem, wiec ciesze sie jak dziecko.
    Jezeli komus uda mi sie pomoc, to bede sie jeszcze bardziej cieszyc.
    Powodzenia!
    Bea
    Obserwuj wątek
      • Gość: ania Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: *.w3cache.pl / *.pl 31.03.04, 14:20
        Bea, moje gratulacje! To wszystko jeszcze przede mną. Ale pytałąm już o to w
        banku i powiedziano mi, ze oni daja zaświadczenia zgodne z treścia w umowie (to
        u nich odgórne, niejako standard)i np. w moim oświadczeniu ma stać, ze wzięłm
        kredyt na zakup lokalu położonego tu i tu. Pani stwierdziłą, ze ewentualnie
        będę mogłą wystąpić do banku z prośbą o napisanie w owym oświadczeniu
        słów"budownictwo mieszkaniowe" i zarząd to rozpatrzy.
        poza tym powiedz mi czy orientujesz się co z tą majacą wejsć w życie ustawą, o
        której pisałaś w tamtym linku z dn. 27.11.2003?
        • Gość: Bea Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: 5.5R2D* / *.pg.com 02.04.04, 14:34
          Aniu,
          W moim banku sami zasugerowali taki wpis 'budownictwo mieszkaniowe' informujac
          mnie, ze to mnie zwolni od oplaty. Mam chyba bardzo w porzadku bank :)
          Proponuje Ci wystapic do zarzadu banku z prosba.. Nic nie tracisz przez to. Nie
          powinni robic problemow.. chyba, ze sa wyjatkowo nieuczynni :)
          Ta ustawa jest dopiero projektem - wyszukalam ja na stronach ministerstwa
          sprawiedliwosci. www.ms.gov.pl/projekty/projekty.shtml
          Poki co jest to dopiero projekt... ktory nie zostal zatwierdzony przez Sejm.
          Nie wiem na kiedy to planuja rozpatrzyc. Pewnie sa jakies plany pracy Sejmu..
          www.sejm.gov.pl/prace/prace.html
          Trzebaby sprawdzic. Mysle, ze do maja maja sporo pracy z Unia europejska...
          Pozdrawiam,
          Beata
          • Gość: Bea Aniu, znalazlam info o nowej ustawie IP: 5.5R2D* / *.pg.com 02.04.04, 14:47
            ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/2582.htm
            Dnia 02-03-2004 skierowano do I czytania na posiedzeniu Sejmu

UCHWALENIE
            sprawa nie zamknięta
      • kasbie1 Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- 01.04.04, 15:18
        Ja też gratuluję. Mam jeszcze tylko pytanie techniczne- czy najpierw
        zapłaciłaś, a potem ci zwrócili, czy po prostu przyszło do ciebie wezwanie do
        zapłaty i nic nie płaciłaś do chwili pozytywnego rozpatrzenia?
        Pozdrawiam
        • Gość: Bea Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: 5.5R2D* / *.pg.com 02.04.04, 14:23
          Kasbie,
          przy przyjmowaniu wniosku o wpis hipoteki pracowik sadu wreczyl mi nakaz
          zaplaty, na ktorym widniala kwota, termin zaplaty (14 dni) i informacja o tym,
          ze moge zlozyc zazalenie w ciagu 7 dni. Placic mozna albo na miejscu, albo
          przelewem. Ja nie zaplacilam wcale, bo wiedzialam, ze sie bede odwolywac. Musze
          pewnie sprawdzic, czy sprawa nie utknela, bo wiadomo jak to z tymi urzedami
          jest...ale mam nadzieje, ze wszystko jest ok, bo inaczej przyszloby
          zawiadomienie o wycofaniu wniosku.
          Pozdrawiam,
          Beata
          • Gość: MARIO Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: 195.85.249.* 09.04.04, 13:03
            Bea a ja mam pytanie czy nowe uregulowania beda niekorzystne dla nas w tej
            kwestii ??
            • Gość: Bea Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: 15.203.169.* 21.04.04, 15:41
              Wydaje mi sie ze tak, poniewaz ta nowa ustawa znosi wiele zwolnien z oplat
              sadowych, miedzy innymi ta na budownictwo mieszkaniowe. Gdzies opisalam ta nowa
              ustawe i nawet podalam do niej link... Mozna przeszukac forum.
              Pozdrawiam,
              Bea
      • Gość: sylia Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 23:43
        Przepraszam, mam pytanie:
        czy odwolywac sie mozna tylko w przypadku mieszkan na rynku pierwotnym, czy
        dotyczy to rowniez wtornego, czy bez znaczenia???
        dziekuje bardzo za odpowiedz, pozdrawiam!
        • Gość: Bea Rynek wtorny, czy pierwotny... IP: 15.203.169.* 21.04.04, 15:43
          P.Bebiak pisala jakie powinny zostac spelnione warunki w tym linku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=11701276&a=11745412
          Wydaje mi sie, ze o ile kredyt byl zaciagniety na budownictwo mieszkaniowe i
          tak widnieje w oswiadczeniu z banku, to chyba bez znaczenia, czy na rynku
          wtornym czy pierwotnym, ale nie jestem ekspertem... Polecam p. Bebiak w tych
          sprawach.
          Pozdrawiam, Bea
      • Gość: JACA Re: NIESLUSZNIE NALICZANA OPLATA O WPIS HIPOTEKI- IP: *.acn.waw.pl 16.04.04, 17:51
        Witam,

Czy to również dotyczy mieszkania zakupioengo na rynku wtórnym (spółdzielcze
        własnościowe) ?

Pozdrawiam
        JACA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka