Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kupić czy sprzedać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 18:50
    Wrocław- 38 m kw. sprzedaję za 128 tys- czy to nie za mało??
    Obserwuj wątek
      • Gość: : Re: Kupić czy sprzedać? IP: *.nagasaki.ocn.ne.jp 07.04.04, 05:54
        po co podgrzewac atmosfere?
      • Gość: jojo mało, przeca cukier podrożał już 2 razy!!!! IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 08:13
        Ale ten naród durny..Nie wiem ze popyt powoduje zwyżke cen.
        Ps. A tak wogle za taka kwotę 38 m to juz lekkka przesada.... Trzeba zdurniec
        zeby to kupic
      • Gość: as Re: Kupić czy sprzedać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 08:49
        Wrocław - kupilem 46m za 105tys. - czy to nie za dużo? ;)
      • Gość: mich nie do konca tak jest!!! IP: *.bb.online.no 07.04.04, 10:18
        Proponuje poszukac ofert w innych krajach unii.Biorac pod uwage perspektywe
        otwarcia rynkow pracy dla Polakow proponuje zastanowic sie,czy nie lepiej kupic
        czegos w kraju bezpieczniejszym i przyjazniejszym obywatelowi.To samo tyczy
        emerytow.Jesli ceny zostana zrownane (z zostana) czy nie lepiej bedzie
        zamieszkac w Bulgarii? Przynajmniej jest tam cieplej.Jednak rynek ksztaltuje
        ceny.Jesli Polakow stac na wydawanie bezmyslnie pieniedzy to jest to ich prawo.
        • Gość: Aś Re: nie do konca tak jest!!! IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 07.04.04, 11:37
          Bingo! Nikt jakoś w tym artykule nie podjął wątku Polaków wyjeżdżających do
          pracy za granicę... Może i kilka tysięcy urzędników przyjedzie do nas, ale mam
          wrażenie że kilka albo i kilkanaście razy więcej osób po prostu wyjedzie stąd i
          to na pewno będzie miało oddźwięk na rynku nieruchomości. Poza tym urzędnik
          przyjeżdżający na kilka nawet lat do Polski nie kupi mieszkania, tylko wynajmie.
          Poza tym mam wrażenie, że nerwową atmosferę wokół podwyżek cen w Unii, kreują
          głównie agencje nieruchomości i potencjalni sprzedający - dla nich to koło
          napędowe biznesu. Mieszkania w Polsce są cholernie drogie w stosunku do
          średniej pensji, nie chce mi się wierzyć że podrożeją tylko z uwagi na fakt
          naszego wejścia do Unii
          • Gość: Zenon Re: nie do konca tak jest!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 12:41
            "...to na pewno będzie miało oddźwięk na rynku nieruchomości."

Nie bedzie mialo bo najczesciej beda wyjezdzac ci, ktorzy nie maja mieszkania w
            Polsce ani tez szans na nie.
        • Gość: sceptyk Po 1 maja braknie kupujacych na pare lat!!!!!!!!!! IP: *.dyn.optonline.net 08.04.04, 04:13
          Terminy i daty zawsze dobre byly na podciaganie upadajacej (przecenionej)
          dziedziny i koniunktury, a jak widac durni nie brakuje. Terminy i koniunktura
          minie a splata dlugow pozostanie. Perspektywa polityczna nie jest zbyt ciekawa
          do zadnej inwestycji
      • Gość: rr Re: Kupić czy sprzedać? IP: 217.153.94.* 07.04.04, 10:31
        a ja chce sprzedac kawalerke w Warszawie na Bielanach (27m2) i jakos nikt do
        mnie drzwiami i oknami nie wali :-)
        A podobno rynek wtorny jest pusty...

kawalerka@(wytnijTO)discipline.pl
      • druhroman Re: Kupić czy sprzedać? 07.04.04, 10:45
        GAZETA TAKIMI ARTYKUŁAMI Sama stara się chyba nakręcić jakis boom, którego ,
        moim zdaniem nie ma, przynajmniej z tego co widze na rynku warszawskim;
        sledze ogłoszenia dosyć uważnie od 2 miesięcy; owszem zdarzają sie mieszkania
        do sprzedazy z wygórowaną cena ale one nie schodza cały - czas są ogłaszane; z
        tego wniosek że wszystko reguluje rynek i tak byc powinno w konu mamy
        gospodarke rynkową :); ludzie nie maja pieniędzy w dzisiejszych czasach, nikt o
        zdrowych zmysłach nie będzie brał kredytu na 20, 30 lat na mieszkanie , którego
        wartość jest grubo zawyżona; nie wiem co chce osiągnąć gazeta tego typu
        artykułami - rozgłos?
        • Gość: Pan Nick Re: Kupić czy sprzedać? IP: 213.199.33.* 07.04.04, 12:46
          Bardzo madra opinia ktora inni powinni przeczytac i sie troche zastanowic nad
          tym co robia i kto nimi manewruje.
      • Gość: austriak Re: Kupić czy sprzedać? IP: *.utaonline.at 07.04.04, 11:24
        Tak dla porownania w Austrii po wejsciu do Unii ceny mieszkan spadly srednio o
        30 %. Marazm trwa do dzis. Ludzie opanujcie nastroje ceny nieruchomosci i ziemi
        nie zawsze bede isc do gory ...ale my Polacy wiemy lepiej.Powodzenia
      • Gość: Pan Nick O co chodzi? IP: 213.199.33.* 07.04.04, 12:37
        Media zagrzewly ludzi do kupna mieszkan juz od roku i wygraly psychologiczna
        woje. Jest nieuzasadnina panika spowodowana straszna Unia a ludzie sami sobie
        wytwarzaja inflacje. Porownywanie np. Warszawy do Barcelony czy Londynu jest
        tez malo przemyslane bo niestety Warszawa nie jest malo atrakcyja o co
        postarala sie III Rzesza. Poza tym infrastruktura miasta jest slaba, jest zimno
        i mala rentownaos z wynajmu a to odstrasza potencjanych inwestorw. Firmy mialy
        by nawiesc pracowniko juz od wielu lat tam sa a pracownicy unijni beda woleli
        wynajac bo to ich nie wiaze finansowo z krajem. Wiec po co ta panika?
        mieszaknai napewno zdrozeja ale to bedzie stopniowe, spowodowane wzrostem
        zarobkow a wtedy popularnoscia beda sie cieszyly wieksze mieszkania czy domy bo
        polaka bedzie na wieksze stac. Wiec kawalerki to powinna byc krotkoternmiowa
        inwestycja jesli nikt nie chce straci bo trzeba tez wziac pod uwage, ze
        pieniadze iwestowane nawet w banku na 5% rocznie daja 55% wzrost w 10 lat.
        A dla paikazy proponuje dzialke budowlana w Zalesi Gorny pod Warszawa i 36m2 w
        Warszawie na Mokotowie. mzetmz@yahoo.co.uk
      • Gość: vnejhqi 45m w mście wojew. sprzedane zostało za.. IP: *.tvgawex.pl 07.04.04, 13:03
        ..około 80 tys. i więcej od pól roku nikt nie proponował.Wedłig mnie to akurat
        raczej wątpię żeby rynek wtórny poza wielkimi miastami przyjął te wysokie
        ceny.Mieszkanie miało 30 lat w bloku ostatnie piętro, a i układ przestrzenny
        nieciekawy.
      • Gość: marek_83@op.pl Re: Kupić czy sprzedać? IP: 217.153.179.* 07.04.04, 13:08
        istnieje coś takiego jak podaż odłożona skumulowana i po 1 maja tysiace
        mieszkań których właściciele czekają na ceny "unijne" trafią na rynek.,który
        takiej liczby lokali ne wchłonie [popyt nasyci się szybko] a
        efekt "unijnego"wzrostu cen już został skonsumowany[ dzięki panikarzom] .za rok
        w warszawie m2 w wielkiej płycie będzie kosztował 2000-2200 zł
        • Gość: Gościu Re: Kupić czy sprzedać? buahahahahahaha IP: 195.85.227.* 07.04.04, 13:16
          W byłej NRD czekają na nas mieszkania w blokach z wielkiej płyty po 1000 pln za
          metr (2 pok. 40 m za 9.000 Euro) . A i do europy bliżej, i w wymarzonych przez
          wielu niemczech, i 3 x taniej niż w Polsce. W wakacje ceny w Polsce spadną na
          łeb na szyję ...
          • Gość: ekonomista Re: Kupić czy sprzedać? buahahahahahaha IP: *.man.polbox.pl 07.04.04, 13:41
            ceny w warszawie są zawyżone absurdalnie; m2 w bloku z wielkiej płyty 30 -
            letnim kosztuje tyle co m2 w nowoczesnym budownictwie z cegły[ z nowymi
            instalacjami nową techniką ogrzewania i niższym czynszem].a przecież można nowe
            lokale kupić u wielu dewaloperów z terminem odbioru za rok.Ainwestującym w
            lokale w starych blokach przypominam ,że czas "żywotnośći" wielkiej płyty to 50-
            60 lat.nie polecam też budownictwa ceglanego z lat 50-tych i 60- tych[fatalne
            materiały,instalacje zużyte kompletnie] iczas "żywotności " 70-80lat awięc
            rozbiórki tych domów za pasem.tylko spokój,drodzy rodacy[kupujący] !!!
      • Gość: mariuSz Milion pustostanów. IP: *.ek.univ.szczecin.pl 07.04.04, 18:12
        Nie dajmy się zwariować. Ceny już osiągnęły absurdalny poziom. Mało kto wie, że
        w u naszych sąsiadów jest obecnie ok. 1mln. (13%) pustostanów! Niemcy już
        czekają na granicy aby powiększyć te wartości... W Schwedt wyburzano bloki, bo
        nie było chętnych na mieszkania . Wszyscy jakby nie rozumieli, że wzrost VAT`u
        to wzrost kosztów remontu. Dlaczego mam płacić za mieszkanie więcej, jeśli
        koszt jego remontu się zwiększy? A właśnie mieszkań do remontu jest na rynku
        przytłaczająca większość. Czyj portfel podoła takim cenom? Bo na wzrost płac
        nikt nie liczy.
      • Gość: Wojteker@gazeta.pl A ja chętnie sprzedam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:55
        M4- na lubelszczyżnie, baardzo tanio, bo mi zależy..
      • Gość: developer Re: Kupić czy sprzedać? IP: *.magma-net.pl 08.04.04, 08:20
        Jeśli to centrum lub najlepsze dzielnice (Rynek,Biskupin, Sępolno, willowe
        Krzyki) to dobra cena, ale na resztę miasta to przesada... Frajer kto kupuje,
        ale ty za to zyskujesz.
      • ochman Re: Kupić czy sprzedać? 08.04.04, 09:35
        Nie wiem skad te wszystkie opinie o cenach zawyzonych w stosunku co do popytu.
        W Polsce brakuje 1.3 mln mieszkan w porownaniu do Europy Zachodniej, poza tym
        klasa srednia bedzie na gwalt opuszczala wielka plyte. Mieszkanie (dobrze)
        dzisiaj kupione to pewna inwestycja. Jedyne co wstrzymuje dzisiaj boom to slaby
        dostep do kredytow mieszkaniowych.

파블 오크만스키
      • Gość: kuba Re: spoko, spoko IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.04, 10:04
        ale panike zasieli oczywiscie ci, ktorzy maja w tym interes. Po co kupowac za
        taka cene jakies dziuple najczesciej w strasznym stanie? Po prostu wyjechac do
        Unii jak ja to zrobilem. Sa kraje wktorych zyje sie po prostu normalnie i wcale
        nie tak drogo jak wypisujecie. Np. Niemcy rynek mieszkaniowy super wybierasz
        przebierasz i mieszkasz za taka cene jaka ci odpowiada a nie nabijasz kasy
        pazernym zarzadcom itd......... A macie racje nikt z Unii nie bedzie kupowal
        mieszkan w Polsce!!! jeszcze nie zdurnieli do konca aby w niebezpiecznym
        skorumpowanym zapyzialym zimnym i brudnym kraju sie osiedlac!!! Jezeli ktos
        przyjedzie to oczywiscie wynajmie a nie bedzie kupowal:-) Ale glupoty ci
        experci i dziennikarze wypisuja, Powodzenia kupujacy rudery !
        Powodzenia kupujacy:-)))
        • mr.moneypenny Re: spoko, spoko 08.04.04, 10:17
          Gość portalu: kuba napisał(a):

> A macie racje nikt z Unii nie bedzie kupowal
          > mieszkan w Polsce!!! jeszcze nie zdurnieli do konca aby w niebezpiecznym
          > skorumpowanym zapyzialym zimnym i brudnym kraju sie osiedlac!!! Jezeli ktos
          > przyjedzie to oczywiscie wynajmie a nie bedzie kupowal:-) Ale glupoty ci
          > experci i dziennikarze wypisuja, Powodzenia kupujacy rudery !

To jest dopiero naiwny punkt widzenia. Nie zaleja nas wprawdzie cudzoziemcy
          ktorzy chca sie tu osiedlic, ale wejdzie kapital spekulacyjny. Przy obecnym
          poziomie cen kupno nieruchomosci w Polsce to wymarzony interes.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: spoko, spoko, cukier nie wzrosnie :-PPP IP: *.ok.shawcable.net 08.04.04, 10:19
          jak vat wzrosnie o 15% to jak moze cena nie wzrosnac
          jak podatek vat od dzialeczki 22% to jak nie ma wzrosnac
          jak zlotowka do euro padnie to jak nie ma wzrosnac
          jak jedzonko wzrosnie o 100% to jak nie ma wzrosnac robocizna i prowizje
          jak nfz zazada doplaty do leczenia to jak nie moze wzrosnac
          jesli wplacimy do uni nasze podatki to jak nie moze wzrosnac
          cena na wszystko
          • morfinka_12 Re: spoko, spoko, cukier nie wzrosnie :-PPP 08.04.04, 11:07
            zapomniałeś o najważniejszym płace - a te nie zapowiada się zeby wzrosły ...
      • Gość: Sceptyk Re: Kupić czy sprzedać? IP: *.poligrafia.com 08.04.04, 15:07
        Mam nieodparte wrazenie ze Gazeta trzyma strone posrednikow i robi im warunki do osiagniecia
        wiekszych zyskow. To nieprawda, ze lawinowo rosna ceny mieszkan. Nieuczciwi handlowcy i
        sprzedajne media wspolwinne sa nieuzasadnionym podwyzkom!!!
      • Gość: MU BUJDA A WLASNIE ZE CENY PO 1 MAJA SPADNA !!! IP: *.iopan.gda.pl / *.iopan.gda.pl 08.04.04, 16:19
        I TYLE !!!
        ha !!!
      • mr.moneypenny Gratuluje dobrego samopoczucia 08.04.04, 16:35
        Pewnie wiecie wiecej niz eksperci.

Na poczatku stycznia bylem na targach nieruchomosci w londyskich dokach, gdzie
        inwestorzy pchali sie dzrwiami i oknami zeby dowiedziec sie o Polsce. Dlaczego?
        Po pierwsze ceny - luksusowe M3 o powierzchni 80m2 kosztuje ok. 50K funtow.
        Smiech na sali. Po drugie rynek - mamy niedobor mieszkan. To ze czytacie o tym w
        kolko to nie zmowa dziennikarzy to fakt (o ile oczywiscie nie chcecie kupowac
        wielkiej plyty). Po trzecie - rynek, oprocz Warszawy czy Krakowa, jest
        praktycznie do wziecia. Rumunia i Bulgaria to nieprzetarte szlaki. Chorwacja roi
        sie od inwestorow. O Polsce dopiero teraz zaczyna sie mowic.

I co z tego wynika? To za nawet jesli mieszkania po 1/5 stanieja, to bedzie to
        trend bardzo krotki. Sam przyplyw inwestorow na rynek wywinduje ceny do gory.
        Zwlaszcza ze zachodni inwestorzy przy obecnie obowiazujacych cenach beda w
        stanie kupowac i czekac ze sprzedaza na poprawe koniunktury.

Takze jezeli chcecie czekac na spadek cen to bardzo prosze. Jednak jedyna wasza
        nadzieja to Andrew L. i nacjonalizacja prywatnej wlasnosci :)
        • Gość: charlie_x Re: Gratuluje dobrego samopoczucia IP: *.tvgawex.pl 08.04.04, 17:57
          ..no i co z tego wynika, że zach. inwest. są w stanie wejść na nasz rynek?
          Kupią mieszkania i będą czekać na poprawę koniuktury.Zyczę dobrego samopoczucia
          w tym oczekiwaniu, które może się pokazać / no właśnie kiedy za 10 czy 20
          lat?/Oczywiście przez ten czas mieszkania nie wymagają żadnych opłat i kosztów,
          a z każdym rokiem ich stan techniczny będzie dawał pewność uzyskania wyższej
          ceny..8))
          • mr.moneypenny Re: Gratuluje dobrego samopoczucia 08.04.04, 18:08
            Ludzie musza w czyms mieszkac. Jesli nie beda w stanie kupic to wynajma. Obecne
            ceny wynajmu spokojnie oplacaja 130% ceny splaty kredytu, potrzebne do
            bezproblemowego utrzymania nieruchomosci.
            Jeszcze lat gratuluje dobrego samopoczucia opatrtego o... no wlasnie - o co?
            • Gość: charlie_x Dziękuję , ale mam się dobrze.. IP: *.tvgawex.pl 08.04.04, 19:05
              ..moje doświadczenie handlowe opieram na praktyce x-letniej w kilku dziedzinach
              równocześnie.Jeśli chodzi o rynek nieruchomości to od pól roku zmagaliśmy się
              jednocześnie ze zbyciem i zakupem pewnych lokali,a to co zaobserwowałem w tym
              czasie to potwierdzenie zasady - jest siła nabycza jest interes.Jeśli nie ma
              klienta to żadna akademicka filozofia nie pomoże.Zgadzam się,że ludzie mieszkać
              gdzieś muszą, ale mogą też mieszkać tam gdzie do tej pory zamieszkiwali.Mówiąc
              krótka samo istnienie potrzeby posiadania samodzielnego mieszkania jeszcze nie
              wystarczy do napędzenia koniunktury.Na mojego nosa wprzódy musi ruszyć
              gospodarka, a dopiero wówczas jest szansa na prawdziwe ożywienie konsumpcji
              • mr.moneypenny Re: Dziękuję , ale mam się dobrze.. 08.04.04, 20:56
                Stan gospodarki ma oczywiscie znaczenie ale nie takie jak oczekiwania ludzi
                wobec gospodarki, czy dostepnosc tanich kredytow mieszkaniowych. Te ostatnie sa
                coraz latwiejsze do dostania, wiec niezaleznie od gospodarki biznes bedzie sie
                krecil. Jezeli dodasz do tego fakt o ktorym pisalem wczesniej (ze ceny wynajmu
                spokojnie splacaja kredyt, czyli sa to bardzo bezpieczne inwestycje) ceny
                nieruchomosci nie spadna, a wrecz beda stale wzrastac.
                • Gość: Maria Re: Dziękuję , ale mam się dobrze.. IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 09.04.04, 01:44
                  Ceny beda spadac , bo sa niedostosowane do rynku pracy.To sa tanie kredyty?-
                  mr.mony? W USA kredyty sa teraz ponizej 5%.Ludzie , zeby sprzedac kondominium
                  czekaja na klienta nawet ponad rok.Cena super mieszkania na dobrym
                  przedmiesciu w Illinois- $140.000.W cenie sa : 4 pokoje( w tym 2 sypialnie)
                  +2lazienki w marmurze+nowa kuchnia-szafki + blat z granitu.Duzy balkon. Malo?
                  +garaz+ pomieszczenie z wlasna pralka , suszarka itd.To mieszkanie akurat
                  sprzedawalam rok. Odleglosc do Chicago 25 minut-biala dzielnica.
                  Czlowieku, wziac kredyt to nie sztuka, trzeba miec doobra prace, zeby splacac.
                  Kto ma swoj biznes nie kupuje mieszkania- bo w bogatych krajach przede
                  wszystkim liczy sie dom. Piszesz o wynajmowaniu.Wlasnie to robilam w Polse. Od
                  2 lat nie wynajmuje.Administratorzy w tym sedzia , policjant itd.. wszyscy mnie
                  okradli.Wisywali przestoje a ludziom wynajmowali bez mojej wiedzy.
                  Teraz sprzedaz. Mam tez dom na sprzedaz w duzym wojewodzkim miescie w Polsce.
                  Stoi 3-ci rok na sprzedaz .Ludzie nie maja pieniedzy.
                  Ponadto moze po 1 maja wreszcie koszmarne , astronomoczne ceny notariuszy
                  spadna.Ja czekam z kupnem domu w Krakowie mimo, ze sprzedalam dom w USA i nie
                  musze brac kredytu.
                  Jak nasi handlarze zorientuja sie ,ze placenie pseudo dziennikarzynom nic nie
                  pomoze i jak tysiace agentow nie beda mieli na tramwaj wtedy zrozumieja , ze
                  trzeba pisac prawde bo Warszawa to nie Nowy Jork i niech sie przestana
                  wyglupiac , gdzie lekarz zarabia 1200zl.- mniej niz $300 na miesiac, nikt nie
                  bedzie placil $150.000 za mieszkanie 130m2.
                  Jestem na biezaco z moim zaprzyjaznioym agentem w Polsce , ktory twierdzi , ze
                  pisac sobie mozna, tylko sprzedac gorzej.Chciejstwo nie oznacza prawdziwej
                  rzeczywistosci Panie mr.mony. No , chyba , ze londyscy Hindusi to potentaci.
                  Tylko , ktory potentant chcialby zamieszkac na Ursynowie????
                  Pozdrawam
                  • mr.moneypenny Re: Dziękuję , ale mam się dobrze.. 09.04.04, 10:24
                    Nie rozumiem jak ma sie rynek amerykanski do polskiego? Albo to ze dalas sie
                    oszukac do rynku wynajmu?

Kochna Mario, nastepnym razem zanim odpiszesz zadaj sobie chociaz troche trudu
                    i poczytaj posty na ktore odpowiadasz. Nie pisalem ze ktokolwiek chce
                    zamieszkac w Polsce, nie pisalem tez o zadnych grupach etnicznych.

Na koniec mala porada i to za darmo. Jezeli liczysz na to ze kupisz tanio w
                    Krakowie to sie grubo przeliczysz. Krakow jest rynkiem na tyle nasyconym, ze
                    nikt kto nie ma za soba pokaznego kapitalu nie ma po co sie tam pchac. No chyba
                    ze caly czas rozmawialismy o mieszkaniu w blokowiskach, wtedy rzeczywiscie masz
                    szanse.
                  • Gość: emigrantka Re: Dziękuję , ale mam: do p.Marii IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 12.04.04, 12:45
                    Pani Mario, mysle ze ma pani racje. Wydaje mi sie obecna sytuacje cen na rynku
                    mieszkaniowym zawdzieczamy pewnemu "podkreceniu". Ktos zrobil na tym interes.
                    Za tym stoja duze pieniadze: banki, agencje nieruchomosci i inni. Co im
                    szkodzilo dac pare zloty dziennikarzom. Przykro, ze nawet Wyborcza nie napisala
                    zadnego trzezwego i obiektywnego artykulu na ten temat. Kolejna wpadka.
      • Gość: 600323931 sprzedać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 14:19
        czy sprzedac mieszkanie w siemianowicach m4 ? czy za 75tyśpójdzie?
      • Gość: Ola Re: Kupić czy sprzedać? IP: 130.104.226.* 18.04.04, 15:15
        Własnie kupiłam takie we Wrocławiu za 115, niski blok i super lokalizacja, i uważam to za interes życia. Wszystkie inne były za ok 130, good luck!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka