Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

tanie ogrzewanie

• jacekzebik Promienniki ciepła 26.11.14, 22:05
        Słyszałem kiedyś o promiennikach ciepła do takich pomieszczeń - wiem że jest kilka rodzajów i są na prąd :) albo jakaś nagrzewnica olejowa gazowa....
      • erzecznikknauftherm Re: tanie ogrzewanie 27.11.14, 11:46
        Koszt ogrzewania jest reaktywny w stosunku do ilości traconego ciepła. Czasami warto zastanowić się nad poprawą jakości izolacyjności przegród budowlanych, bo taka inwestycja może być (i najczęściej jest) znacznie bardziej opłacalna. System ociepleń wykonuje się raz na kilkadziesiąt lat i jeżeli jest prawidłowo wykonany z dobrej jakości materiałów, to nie traci swoich parametrów z czasem. Każde urządzenie grzewcze wraz z długością eksploatacji , niestety się zużywa i jego sprawność jest coraz niższa. Najlepiej oczywiście poradzić się specjalisty- Audytora, który profesjonalnie dobierze najbardziej ekonomiczne rozwiązanie.
        e-rzeczni Knauf Therm
      • konsultant-marki-junkers Re: tanie ogrzewanie 22.12.14, 13:55
        Gaz staje się coraz popularniejszym paliwem. Wiele osób korzystających z ogrzewania gazowego chwali sobie to rozwiązanie. Przede wszystkim użytkownicy tego rodzaju rozwiązań grzewczych za największą zaletę wskazują wygodę użytkowania, wysoką sprawność urządzeń czy oszczędność miejsca w domu. Szczególnie polecam kotły kondensacyjne.

Pozdrawiam,
        Konsultant marki Junkers
      • mateus-z123456 Re: tanie ogrzewanie 27.12.14, 16:19
        Znajomi grzeją przez panele słoneczne i to rzeczywiście jest tanie ogrzewanie:)
        • 0penek Re: tanie ogrzewanie 25.03.15, 12:33
          Nie wiem, czy grzanie przez panele słoneczne jest ok. Mieszkam w Elblągu i jakoś nie widać tu osób, które takie ogrzewanie mają. Poza tym, jaki jest sens paneli, jak połowa roku pochmurna jest, zwłaszcza zima. Sam ma ogrzewanie centralne: gaz+węgiel ? koszt montażu i sprzętu nie jest drogi, jak się kupuje w jednym sklepie (w moim przypadku hudrobud na grunwaldziej), to wychodzi taniej.
          • erzecznikknauftherm Re: tanie ogrzewanie 30.03.15, 22:29
            Tanie ogrzewanie możemy uzyskać tylko poprzez zmniejszenie zużycia energii. Wszelkie analizy ekonomiczno-techniczne wykazują, że najlepszym rozwiązaniem jest inwestycja w sprawdzone jakosciowo materiały izolacyjne - np. styropian Knauf Therm. Raz zainwestowane pieniądze będą "pracować" wiele lat bez konieczności jakichkolwiek dodatkowych inwestycji lub wymian na nowe (jak to jest w przypadku wszystkich mechanicznych urządzeń - kotły co. pompy ciepła itp.).
            e-rzecznik Knauf Therm
            • pingwinzielony Re: tanie ogrzewanie 13.04.15, 13:31
              Dobrze ocieplając ściany dobrym izolatorem np TermoOrganika , grubośc 12-15 cm możesz obniżyć koszty ogrzewania nawet o 50%
      • kasia.m1 Re: tanie ogrzewanie 01.04.15, 11:31
        Ja proponuje eko-groszek.
      • tofu78 Re: tanie ogrzewanie 22.04.15, 08:44
        Tanim paliwem jest drewno, nikt o tym nie wspomniał, czy przegapiłem? W małych pomieszczeniach, w dużych zresztą też, tanio ogrzeje nas kominek na drewno. Pomieszczenia ok.50 m i mniejsze to koszt zdecydowanie poniżej stówki. Polecam kontakt z firmą Byrski ponieważ mają kominki do rozprowadzenia gorącego powietrza i z płaszczem wodnym i mają czas żeby doradzić człowiekowi. Ja skłaniam się coraz bardziej do kominka z rozprowadzeniem powietrza..
      • waclawa1988 Re: tanie ogrzewanie 25.04.15, 09:46
        ogrzewanie na podczerwień firma Enerbau czymś takim się zajmuje i całkiem ciekawie wygląda ta technologia
      • waclawa1988 Re: tanie ogrzewanie 26.04.15, 11:15
        kiedyś się zainteresowałam tą firmą jak robiłam remont domu i to co opisywali na swojej stronie w związku z tym ogrzewaniem na podczerwień to wychodziło naprawdę mało pod warunkiem że dom jest dobrze wycieplony . Osobiście nie zdecydowałam się na takie ogrzewanie bo u mnie na zadupiu :) często prądu nie ma i pojawiał by się problem z ogrzaniem domu, jednak warto poczytać bo ciekawa technologia i żywotna
      • zmerek Re: tanie ogrzewanie 28.04.15, 16:21
        A my zainwestowaliśmy w instalacje gazową. Wprawdzie nie mamy podciągniętej sieci do domu, korzystamy z takiej jak ta tutaj butli gazu skroplonego www.amerigas.pl/pl/gaz-dla-domu.html ale w naszym przypadku inne rozwiązanie nie wchodziło w grę. Mamy dom w miejscowości uzdrowiskowej, nie można w niej palić węglem, drzewo jest mało energetyczne - pozostał gaz. Może nie jest to najtańsza opcja, ale jedna z wygodniejszych, w zasadzie bezobsługowa.
      • enerbau Re: tanie ogrzewanie 16.05.15, 10:30
        Witam,
        ponieważ tu o nas bez nas ;) , pozwolę sobie przytoczyc informacje o przykładowym zużyciu energii www.enerbau.pl/zuzycie-energii/budy-zaklasztorne-84-m2
      • baarba Re: tanie ogrzewanie 15.06.15, 07:46
        Na pewno rozwiązanie ogrzewania gazem płynnym jest nie tylko wygodniejsze ale i ekonomiczne na dłuższą metę. Znajomi również mają zbiornik w dzierżawie z amerigas - bardzo chwalą. Ja jak na razie mieszkam w domu po rodzicach i dopiero do budowy swojego się przymierzamy, nad zbiornikiem z gazem zastanawiamy się w pierwszej kolejności!
        • enerbau Re: tanie ogrzewanie 15.06.15, 09:17
          Jaki duży dom mają znajomi? Jaki był koszt instalacji centralnego i dzierżawienia zbiornika? Jakie koszty miesięczne ponoszą za ogrzewanie domu?
          Pozdrawiam
          www.enerbau.pl
      • marcinpl0 Re: tanie ogrzewanie 25.06.15, 18:22
        Podstawa to bardzo dobra izolacja pomieszczenia. Do tego myślę, że opłacałoby się zainwestować w uniwersalny kocioł. Może coś z serii Optimal firmy Ekowitt? www.kotly-ekowitt.pl/kotly-optymal . Jest to efektywne i tanie rozwiązanie. Sam proces spalania paliwa nie wymaga użycia energii elektrycznej, bo kotły pracując wykorzystują naturalny ciąg powietrza w kominie.
        • enerbau Re: tanie ogrzewanie 25.06.15, 19:04
          Przy bardzo dobrej izolacji, kotły nie mają racji bytu. Wtedy stosuje się decentralne ogrzewanie na podczerwień.
      • zbertlis Re: tanie ogrzewanie 06.07.15, 08:43
        chłodnictwo w Poznaniu - polecam jeśli chciałbyś tanio sobie ogrzać albo schłodzić dom to najlepsza jest klima i sobie możesz ja w Poznaniu tanio ogarnać.
      • zerlberis22 Re: tanie ogrzewanie 08.07.15, 09:36
        weź sobie zamów serwis rekuperacji warszawa i zamów sobie klime warto bo można się dogrzać jak i ochłodzić klima jest uniwersalna wiec warto ją mieć w domu
        • properone Re: tanie ogrzewanie 10.08.15, 10:23
          ale u nas raczej się więcej grzeje niż chłodzi, a w takim wypadku lepiej zainwestować w pompę ciepłą, którą też możesz chłodzić latem
      • weronkowa82 Re: tanie ogrzewanie 15.10.15, 22:46
        no a nie myśleliście o kotle c.o? najlepiej poradzić się fachowca, polecam Piecbud (www.piecbud.net.pl) Doradzą wam odpowiednie ogrzewanie do domu
        • properone Re: tanie ogrzewanie 27.10.15, 15:40
          weronkowa82 napisał(a):

> no a nie myśleliście o kotle c.o? najlepiej poradzić się fachowca, polecam Piec
          > bud (www.piecbud.net.pl) Doradzą wam odpowiednie ogrzewanie do domu

no to albo tanie ogrzewanie, albo kocioł co. proszę sie zdecydować.
      • properone Re: tanie ogrzewanie 05.12.15, 12:01
        całkiem sensowną, całkiem sporo i całkiem bez konkretów.. schodzicie z rachunkami miesięcznymi poniżej 300zł w okresie grzewczym?
      • mysliciel662 Re: tanie ogrzewanie 08.09.16, 09:18
        Najtaniej wyjdzie ogrzewanie gazowe.
        • properone Re: tanie ogrzewanie 30.09.16, 16:00
          a z jakiej paki i jak to policzyłeś i dla jakiej powierzchni? i mówimy o kosztach instalacji, czy comiesięcznego ogrzewania? bo jeśli to drugie, to jak porównasz rachunki za gaz z instalacją fotowoltaiczną generującą prąd i zasilającą pompę ciepła?
          • darwena589 Re: tanie ogrzewanie 29.01.18, 21:20
            Dokładnie, też się z chęcią dowiem dlaczego najtaniej ?? Wszystkie sposoby Pan/Pani przeliczył/a ??
      • pawel_paw Re: tanie ogrzewanie 19.10.16, 15:38
        Jeżeli chcesz zmienić sposób ogrzewania w domu użytkowanym na bardziej wszechstronny i przyjazny dla środowiska, a zarazem mobilny, to warto zastanowić się nad zbiornikami na gaz płynny, zwłaszcza, gdy lokal jest oddalony od jakichkolwiek zabudowań i nie ma odpowiednich przyłączy, instalacji gazu. Mogłem wybrać ogrzewanie elektryczne, jednak jest to drogie, zdecydowałem się na instalację zbiorników gazu płynnego. Wykonała mi to firma SA-ART
        sa-art.pl/oferta_dla_domu.html
        • properone Re: tanie ogrzewanie 03.11.16, 14:57
          jest wiele rozwiązań w momencie, gdy nie mamy dostępu do gazociągu i nie mówię, tutaj o ogrzewaniu węglowym. wspomniane elektryczne, ale to jest faktycznie dość drogie. zostaje jeszcze cała gama oze, czyli pompy ciepła, fotowoltaika itp
          • darwena589 Re: tanie ogrzewanie 29.01.18, 21:23
            Wg mnie ogrzewanie panelami na podczerwień, infrapanel, panele grzewcze , to wcale teraz już nie jest takie drogie a jest na prąd, nie wiem czy najtańsze ale mogę porównać jedynie do grzania piecem na węgiel czy ekogroszek...
      • janikkas Re: tanie ogrzewanie 06.11.16, 16:23
        Wszystko jak się policzy po czasie wychodzi bardzo podobnie stosując kotły trzeba serwisować, szybciej jest zamontowanie jakiegoś grzejnika elektrycznego lecz miesięcznie będzie drożej. Ale trzeba liczyc koszty roczne łącznie z obsługą i serwisem.
        • properone Re: tanie ogrzewanie 18.11.16, 11:57
          serwis to jest mega ważna sprawa. osobiście przy wyborze producenta kotła / pompy zwracam uwagę na serwis 24 h na terenie całego kraju
        • konsultant_viessmann Re: tanie ogrzewanie 23.11.16, 10:47
          Witam !

Polecam do zapoznania się z ofertą naszego serwisu, ponieważ przez cały czas do dyspozycji pozostają doradcy techniczno-serwisowi, doradcy 24-godzinnej Infolinii oraz sieć autoryzowanych Firm Serwisowych.

Więcej szczegółów na ten temat możecie znaleźć TUTAJ www.viessmann.pl/pl/serwis-24h.html

Pozdrawiam !
        • kamil.pol79 Re: tanie ogrzewanie 28.12.16, 12:44
          My zainwestowaliśmy w kocioł kondensacyjny i cenimy sobie wygodę użytkowania. Nie narzekamy na rachunki, bo jednak ogrzewanie elektryczne, które mieliśmy wcześniej, wychodziło nam dużo drożej. Zdecydowaliśmy się na ofertę od Baxi baxi.com.pl/gazowe-kotly-kondensacyjne-duotec/
      • trobo3 Re: tanie ogrzewanie 10.01.17, 20:27
        Dla mnie bezkonkurencyjne jest ogrzewanie gazowe. Wygodnie, czysto z nowoczesnym oszczędnym kotłem. Baxi ma w swojej ofercie mnóstwo modeli, nie ma też problemu z dostępem do serwisu. baxi.com.pl/
      • bartikow Re: tanie ogrzewanie 20.12.17, 13:25
        ja uważam, że naprawdę dobrze sprawdza się ekogroszek. Nie jest jakimś bardzo drogim materiałem opałowym i można śmiało stwierdzić, że przecież dodatkowo ekologicznym. summa summarum po podliczeniu wszystkich kosztów, łącznie z zakupem dedykowanego temu opałowi kotła ekogren.pl/produkt/23/eg-carbonlux wyszliśmy bardzo korzystnie finansowo. Jakoś złożyło się to wszystko w spójną całość, łącznie z efektem otrzymania rachunku za ogrzewanie. można śmiało poleicć
        • konsultant_viessmann Re: tanie ogrzewanie 23.12.17, 13:48
          Ekogroszek to po pierwsze paliwo stałe - to węgiel, którego w niektórych regionach naszego kraju już w niedługim czasie nie wolno będzie stosować.
          Co więcej, instalacja może i jest atrakcyjna finansowo, ale eksploatacja i komfort jej użytkowania, w porównaniu do ogrzewania pompą ciepła, czy gazem - nie oszukujmy się, pozostawia wiele do życzenia. Paliwo trzeba kupić, zmagazynować, uzupełniać w trakcie eksploatacji. W porównaniu z przytoczonymi przez mnie przykładami nie można tego typu ogrzewania nazwać również ekologicznym...
        • properone Re: tanie ogrzewanie 28.12.17, 13:38
          przedrostek eko tutaj nie oznacza ekologii, a ekonomię, niestety większość myśli, że o ekologię własnie chodzi, a przecież to zwykły węgiel, który zaniczyszcza najbardziej ze wszystkich paliw. ekologiczne są jedynie odnawialne źródła energii!
        • darwena589 Re: tanie ogrzewanie 29.01.18, 21:26
          Ja znowu nie uważam, żeby ekogroszek był taki tani... kosztuje za tonę więcej niż węgiel... a wątpię, że aż tak mało się go spali na sezon... węgla u nas schodziło ok 5-6 ton przynajmniej , ciekawa jestem ile tego ekogroszu, że wychodzi tak dużo taniej...
      • nika9191 Re: tanie ogrzewanie 28.12.17, 22:07
        Ciężko wybrać :/ Ja mam ogrzewanie na piec centralny, ale nie sądzę by to był najbardziej ekonomiczny pomysł...
        • properone Re: tanie ogrzewanie 09.01.18, 16:32
          to nie jest sposób ogrzewania ;) ogrzewa się nie piecem, a paliwem. węgiel, gaz, pellet, chociaż dziś co raz częściej odnawialnymi źródłami jak słońce, czy energia geotermalna
        • dorencja17 Re: tanie ogrzewanie 26.01.18, 21:43
          Zdecydowanie takie ogrzewanie nie jest najtańsze... wg mnie dużo taniej wychodzi ogrzewanie panelami niż płacenie za węgiel. Proszę sobie dokładnie poczytać o panelach w tych czasach już sporo o tym wiadomo i napisano.
          • darwena589 Re: tanie ogrzewanie 29.01.18, 21:29
            To czy najtańsze to nie wiem , gzie to Pani sprawdzała ?? Na pewno bardziej ekologiczne niż węgiel i wygodne.
      • dorencja17 Re: tanie ogrzewanie 17.01.18, 20:43
        Ja polecam ogrzewanie panelami grzewczymi na podczerwień, tanie, łatwe w użytkowaniu i dodatkowo firma Nanoheizungen może zrobić na panelu obraz lub nasze wybrane zdjęcie , dzięki temu nie widać , że to panel tylko obraz lub zdjęcie w ramce :)
        • darwena589 Re: tanie ogrzewanie 29.01.18, 21:31
          Ma Pani u siebie czy to reklama , bądź ze słyszenia ???
      • darwena589 Re: tanie ogrzewanie 14.02.18, 10:49
        W tych czasach często się słyszy o wybuchach gazu.. nie boi się Pani, że z czasem coś się tam może podziać i wybuchnąć ? Dla mnie gaz to jak tykająca bomba ... za dużo ostatnio się słyszy o wybuchach...
        • lajkonik90 Re: tanie ogrzewanie 31.12.21, 09:48
          my sie zdecydowalismy na piecyk typu koza, zamowilismy na kraki.com, mamy maly domek wiec w zupelnosci nam to wystarcza :)
      • wartone Re: tanie ogrzewanie 04.08.23, 12:59
        Polecam platformę www.symulatorogrzewania.pl
        Często używam do porównania kosztów rocznego ogrzewania różnymi opałami itd.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka