aga1972 14.06.07, 11:12 Witam:) Kupiłam basen o wymiarach 457x107, jaką najlepszą chemię mam kupić do tego basenu. Jestem "zielona" w tym temacie, tak więc proszę o jakąs radę w tym zakresie. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc portalu :) Re: Jaka chemia do basenu IP: 212.189.1.* 17.07.07, 09:42 Osobiscie stosuje Chlor Szok i Chlor w tabletkach, Flokul (srodek do sklejania plywajacych dorbinek w wieksze) oraz PH Plus (chociaz u tesciow w basenie musialem zastosowac PH Minus). Badanie stanu chemicznego wody przeprowadzam raz dziennie. Przygotowanie wody do kapieli trwalo kilka dni, pomijajac fakt, ze pogoda raczej nie sprzyjala kapielom. Pierwsze zalanie woda polaczone z dodaniem chemii spowodowalo wytracenie sie roznych substancji mineralnych i woda zrobila sie zolto-brazowa. Dodalem "Floka" i caly "syf" po nocy opadl na dno. Odkurzanie dna polaczone z jednoczesnym wylewaniem brudnej wody przynioslo oczekiwany efekt. Co prawda po dolaniu swiezej wody znowy troche "zoltego" sie wytracilo, ale znowy opadlo i po odkurzaniu dna jest OK. Dodam, ze filtr czyszcze codziennie i jest jak nowka (bialy bez przebarwien). Dodatkowo skimer do dozowania chloru i zbierania roznych "smieci" plywajacych na powierzchni (+sitko) z pewnoscia pomoga. Poki co od 4 tygodni woda w basenie jest przezroczysta jak krysztal :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu :) Re: Jaka chemia do basenu IP: 212.189.1.* 20.09.07, 14:52 i taki krysztal juz byl do dzisiaj tj 20.09.2007 .... Wreszcie mam czas zeby wylac wode z basenu :) Odpowiedz Link Zgłoś
sklep.strefabasenu Re: Jaka chemia do basenu 14.06.16, 14:56 ~gosc portalu, dlatego następnym razem należy odżelazić wodę, nie będzie trzeba wkładać tyle niepotrzebnej pracy. Nie każda woda tak reaguje, ale jak już zbrązowieje trzeba dodać koagulantu i zintensyfikować filtracje. ~aga1972, najlepszym środkiem jest chlor, może być w granulacie, tabletkach, najlepszy jednak jest podchloryn w płynie. Należy regularnie filtrować wodę i starać się jak najczęściej płukać filtr basenowy. Basen należy też regularnie czyścić odkurzaczem, szczotką, wyławiać zanieczyszczenia siatką. Przed i po każdym dozowaniu warto sprawdzić testerem/fotometrem zawartość ph i chloru w wodzie. Przedozowanie chloru może być niebezpieczne dla oczy i skóry, zaś brak tych środków może spowodować rozwój niebezpiecznych bakterii. Do przejrzystości wody stosuje się koagulant, o którym już wspomniałem. Można kupić koagulant w kartuszach jak i płynny, zbija on drobinki zanieczyszczeń w większe grupy i ułatwia wyłapanie tych zanieczyszczeń na filtrze. Stosowanie tych wszystkich środków jest zależne od intensywności użytkowania basenu, w przypadku basenu ogrodowego również od pogody. Regularnie dbając o basen z wodą nic nie powinno się stać, jednak w przypadku problemów i pytań chętnie na nie odpowiemy www.strefabasenu.pl/kontakt.html Zapraszam też do: www.sklep.strefabasenu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
radoxp Re: Jaka chemia do basenu 11.12.16, 22:33 Polecam sklep e-ogrod.com.pl profesjonalnie doradzą. Ja kupuje chemię basenowa Rainbow i woda krysztal. Odpowiedz Link Zgłoś
jariva123 Re: Jaka chemia do basenu 11.01.17, 09:29 Chemia do basenu to bardzo ważna rzecz, jeżeli chcemy oczywiście kąpać się w czystej wodzie, a także dbamy o swoje i najbliższych zdrowie. Sposobów na czystą wodę w basenie jest sporo, jednak lepiej używać jakąkolwiek opcje, niż niczego nie stosować Odpowiedz Link Zgłoś
gegotek45 Re: Jaka chemia do basenu 27.04.17, 21:46 u nas jest drewniany basen , chemię do niego jak i wszelkie potrzebne akcesoria zamawiamy w Abatec sklep.abatec.pl/ . Mają bardzo dobrze zaopatrzony sklep, a sami zajmują się właśnie produkcją takich basenów z drewna Odpowiedz Link Zgłoś
sebazimmerman Re: Jaka chemia do basenu 28.04.17, 09:11 zobacz sobie to -> sklep.strefabasenu.pl/blog/informacje/walka-z-glonami w razie pytań dzwoń! Odpowiedz Link Zgłoś
sebazimmerman Re: Jaka chemia do basenu 28.04.17, 09:11 zobacz sobie to -> sklep.strefabasenu.pl/blog/informacje/walka-z-glonami jak coś to dzwoń! Odpowiedz Link Zgłoś
annakowale Re: Jaka chemia do basenu 15.11.17, 13:27 Zobacz ofertę chemiadospa.pl/ Firma posiada także sklep internetowy z chemią basenową do SPA czy Jacuzzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misiak_15 Re: Jaka chemia do basenu 01.02.18, 15:02 Spróbuj na aquapool.sklep.pl/ - mają bloga, w zeszłym roku trafiłam na ich poradnik i uratowałem brązową wodę w basenie... Byłam zły, bo myślałem, że będę musiał ją całą wymienić. Użyłem Floka Odpowiedz Link Zgłoś
basenowy.maniak Re: Jaka chemia do basenu 04.06.25, 12:36 Wątek jest już może nieco "zamierzchły", ale jeśli ktoś będzie szukał odpowiedzi na podobne pytania jak powyżej i mierzył się z podobnymi problemami - polecam odwiedzić stronę aplikacja.gotix.com.pl ! To łatwa w użyciu aplikacja online, która w prosty sposób prowadzi przez uzdatnianie i pielęgnacje wody w basenach i wannach spa. Jest oczywiście całkowicie za darmo. Wyliczy za Ciebie ilość chemii, której musisz użyć. Co do samych środków basenowych - nie będzie zaskoczeniem jeśli polecę te dostępne na aplikacja.gotix.com.pl - Polska firma z doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś