Gość: Bat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:00 Dzień Dobry! Prosze o pomoc. Jaki jest max. metraż na jedna osobę w przypadku mieszkania kwaterunkowego? I czy w przypadku zmiany ma to znaczenie? Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Mieszkanie kwaterunkowe 15.04.04, 19:31 Cześć Bat, zupełnie nie wiem. Nie zajmuję się aż tak głęboko tego typu mieszkaniami. Myślę, że należałoby przejrzeć ustawę o ochronie praw lokatorów (ona chyba zastąpiła ustawę o najmie lokali - dokładnie nie pamiętam). Zwyczajowo czynię to sama i tak sobie szperam (choćby dla zaspokojenia własnej ciekawości kiedy ktoś pyta) ale teraz mam tak strasznie ograniczony czas (i jeszcze ograniczony dostęp do komputera w sytuacjach jeśli ten czas znajdę), że nie mogę się tego podjąć. Bardzo Cię przepraszam Bat i pozdrawiam cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bat Re: Mieszkanie kwaterunkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 13:02 OK> Nie ma problemu. Ale zadam jeszcze jedno pytanie, myślę że atwe(ale nie dla mnie). Zamieniamy mieszkanie sp-wl 26 m na kwaterunek 48 metrów-1 najemca. Wykupimy je szybciutko. Kiedy mogę je sprzedać, czy mogę pieniądze ze sprzedaży mieszkania przeznaczyć na inne mieszkanie, nie ponosząc kosztów (doplaty do wartośći mieszkania gminie)? O jejku, jakoś nieskladnie to napisalam, ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Mieszkanie kwaterunkowe 19.04.04, 23:06 Cześć Bat Gość portalu: Bat napisał(a): > Zamieniamy mieszkanie sp-wl 26 m na kwaterunek 48 metrów-1 najemca. > Wykupimy je szybciutko. Kiedy mogę je sprzedać, czy mogę pieniądze ze >sprzedaży mieszkania przeznaczyć na inne mieszkanie, nie ponosząc kosztów (doplaty do wartośći mieszkania gminie)? > O jejku, jakoś nieskladnie to napisalam, ale mam nadzieję że wiadomo o co > chodzi. Co do zasady - wiadomo. Wszystko będzie uzależnione od tego na jakich warunkach właściciel sprzeda Ci ten lokal. Dziś najczęściej jest tak, że najemca kupuje taki lokal z 80% bonifikatą (czyli płaci tylko 20% jego wartości). Wg ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami właściciel ma prawo żądać zwrotu bonifikaty jeśli dotychczasowy najemca sprzeda taki lokal przed upływem 10-ciu lat lub w tym okresie przeznaczy go na inne cele (nie dotyczy zbycia na rzecz osoby bliskiej). Tyle ustawa, która jak widzisz wypowiada się bardzo króciutko na ten temat. Natomiast poza ustawą w przypadku sprzedaży lokali tzw. kwaterunkowych jest sporo postanowień wyrażonych uchwałami zarządów Gmin/Dzielnic czy też zarządzeniami Prezydenta (bynajmniej tak bywało dotąd). I z nich wynikały różniste postanowienia co do warunków nabycia jak i późniejszego zbycia. Nie umiem zatem napisać odpowiedzi wprost na Twoje pytanie - wszystko zależy od tego na jakich warunkach lokal nabędziesz i jakie będą te warunki w Twojej Gminie. Winnaś na to zwrócić uwagę podpisując z właścicielem protokół uzgodnień (tam powinny być określone wszystkie warunki). Wierząc, że w miarę jasne - pozdrawiam Cię cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś