Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do p.Bebiak

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:00
    Dzień Dobry!
    Prosze o pomoc. Jaki jest max. metraż na jedna osobę w przypadku mieszkania
    kwaterunkowego? I czy w przypadku zmiany ma to znaczenie?
    Dziękuję i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Mieszkanie kwaterunkowe 15.04.04, 19:31
        Cześć Bat, zupełnie nie wiem. Nie zajmuję się aż tak głęboko tego typu
        mieszkaniami. Myślę, że należałoby przejrzeć ustawę o ochronie praw lokatorów
        (ona chyba zastąpiła ustawę o najmie lokali - dokładnie nie pamiętam).
        Zwyczajowo czynię to sama i tak sobie szperam (choćby dla zaspokojenia własnej
        ciekawości kiedy ktoś pyta) ale teraz mam tak strasznie ograniczony czas (i
        jeszcze ograniczony dostęp do komputera w sytuacjach jeśli ten czas znajdę), że
        nie mogę się tego podjąć. Bardzo Cię przepraszam Bat i pozdrawiam cieplutko.
        B.
        • Gość: Bat Re: Mieszkanie kwaterunkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 13:02
          OK> Nie ma problemu. Ale zadam jeszcze jedno pytanie, myślę że atwe(ale nie dla
          mnie). Zamieniamy mieszkanie sp-wl 26 m na kwaterunek 48 metrów-1 najemca.
          Wykupimy je szybciutko. Kiedy mogę je sprzedać, czy mogę pieniądze ze sprzedaży
          mieszkania przeznaczyć na inne mieszkanie, nie ponosząc kosztów (doplaty do
          wartośći mieszkania gminie)?
          O jejku, jakoś nieskladnie to napisalam, ale mam nadzieję że wiadomo o co
          chodzi. Pozdrawiam serdecznie
          • bebiak Re: Mieszkanie kwaterunkowe 19.04.04, 23:06
            Cześć Bat
            Gość portalu: Bat napisał(a):

> Zamieniamy mieszkanie sp-wl 26 m na kwaterunek 48 metrów-1 najemca.
            > Wykupimy je szybciutko. Kiedy mogę je sprzedać, czy mogę pieniądze ze
            >sprzedaży mieszkania przeznaczyć na inne mieszkanie, nie ponosząc kosztów
            (doplaty do wartośći mieszkania gminie)?
            > O jejku, jakoś nieskladnie to napisalam, ale mam nadzieję że wiadomo o co
            > chodzi.

Co do zasady - wiadomo.
            Wszystko będzie uzależnione od tego na jakich warunkach właściciel sprzeda Ci
            ten lokal. Dziś najczęściej jest tak, że najemca kupuje taki lokal z 80%
            bonifikatą (czyli płaci tylko 20% jego wartości). Wg ustawy o gospodarowaniu
            nieruchomościami właściciel ma prawo żądać zwrotu bonifikaty jeśli
            dotychczasowy najemca sprzeda taki lokal przed upływem 10-ciu lat lub w tym
            okresie przeznaczy go na inne cele (nie dotyczy zbycia na rzecz osoby
            bliskiej).
            Tyle ustawa, która jak widzisz wypowiada się bardzo króciutko na ten temat.
            Natomiast poza ustawą w przypadku sprzedaży lokali tzw. kwaterunkowych jest
            sporo postanowień wyrażonych uchwałami zarządów Gmin/Dzielnic czy też
            zarządzeniami Prezydenta (bynajmniej tak bywało dotąd). I z nich wynikały
            różniste postanowienia co do warunków nabycia jak i późniejszego zbycia. Nie
            umiem zatem napisać odpowiedzi wprost na Twoje pytanie - wszystko zależy od
            tego na jakich warunkach lokal nabędziesz i jakie będą te warunki w Twojej
            Gminie. Winnaś na to zwrócić uwagę podpisując z właścicielem protokół uzgodnień
            (tam powinny być określone wszystkie warunki).
            Wierząc, że w miarę jasne - pozdrawiam Cię cieplutko. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka