Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy warto połozyć wełnę mineralną?

03.01.11, 13:57

dom wybudowany w technologii amerykańskiej
    w ramach zmiany wystroju wnętrza kładzione będa na śicianach wewnątrz domu, panele z drewna
    dodam, że nie bądą drewnem pokrywane ściany w cąlości, a ich fragmenty
    i teraz pytanie, czy warto pomiędzy ścianę a deski włożyć watę mineralną?
    czy wpłynie to w jakiś sposób na izolację domu, czy będa to jedynie wyrzucone pieniądze?
    Obserwuj wątek
      • jar.os Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 03.01.11, 20:56
        a technologia hamerykańska to jaka ?? ta taka śliczna , hamerykańska?
        • marghot Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 04.01.11, 07:51
          jestem pod wrażeniem pytania
          chodzi o szkielet tzw amerykański, czyli metalowy
          w odrózneiniu od kanadyjskiego - drewnianego

a czy odpowiedź na postawione pytanie znasz, czy tylko chcesz dokuczyć?
          • Gość: inżynier ???????????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:12
            Stalowy szkielet to "technologia hamerykanska"? hmmm ciekawe ciekawe... Zanim zaczniesz stawiac dom w tej "technologii" dowiedz się ile kosztuje kg stali konstrukcyjnej WRAZ Z MONTAŻEM (wynajęcie dźwigu i monterów konstrukcji stalowych - tego nie postawi zenek z józkiem zatrudniony pod lokalnym GS'em) i w jakich regionach hameryki stawiaja tego typu domy... W przeciwienstwie do szkieletu drewnianego, szkielet stalowy jest świetnym przewodnikiem ciepła (albo raczej zimna ;-)))
            • Gość: gosia Re: ???????????????????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.11, 14:45
              czy am tech nie korzysta z konstrukcji szkieletu stalowego?
              www.amtech.com.pl/o-firmie/
      • madrebudowanie.pl Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 05.01.11, 11:48
        Autor pytania nie sprecyzował czym jest technologia amerykańska (pewnie jest ich wiele). Dlatego biorę pod uwagę dom szkieletowy, ze ścianami z płyt drewnianych lub gipsowych.
        Wybór materiału izolacyjnego powinien być podyktowany głównie takimi kryteriami jak izolacyjność, palność i cena.
        Jeśli izolowane będą ściany zewnętrzne to generalnie lepiej dać izolację, bo skąd mamy mieć pewność, że pustki w ścianach będą szczelne (czyt. będą pracować jako izolacja).
        Wewnątrz domu izolacja w ścianach zwiększy tylko izolację akustyczną i w tym wypadku sprawdza się lepiej wełna.
        Jeśli chodzi o palność to materiały pochodzenia mineralnego (wełny) nie są palne (dlatego bezpiecznie z nich jest robić izolację poddasza (nie spadnie na głowę kawałek płonącej izolacji).
        Styropian jest samogasnący, czyli jakby obojętny dla ognia (ale tu nie mam doświadczenia) i dlatego tak popularny w izolacjach pionowych.
        Pozostaje cena: porównywalna, ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy materiał jest w ogóle konieczny w danym miejscu.
        W mojej opinii jeśli już izolować akustycznie to na pewno sypialnię od pozostałych części domu ;).
        Podsumowując, wszystko zależy od warunków w jakich będzie pracować materiał i preferencji.
      • altariel2 Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 07.01.11, 23:45
        Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem. Czy chcesz obłozyć wełną całą powierzchnię ścian od wewnątrz i drewno dać tylko na części ( a na reszcie cos innego), czy pytasz o sensowność położenia wełny 'kawałkami', tylko tam gdzie będą deski?
        Jeśli ta pierwsza opcja, to oczywiście, że warto (chyba, że masz już dom naprawdę dobrze zaizolowany). Jeśli druga, to tak: izolacyjności cieplnej wiele Ci to nie poprawi (może trochę, jeśli okaże się, że wełną pokryta jest cała ściana jednego pomieszczenia - w nim bedzie trochę cieplej, ale nadal imho, nie na tyle, zeby był sens się męczyć)
        Jednak jak już tu ktoś wspomniał wełna jest świetnym izolatorem akustycznym, więc nawet położona tylko 'gdzieniegdzie' wyciszy dom. Polecam też włożyć warstwę wełny w ścianki działowe (jesli jej tam nie masz - różne są wszak szkoły budowania) w pomieszczeniach, które chcesz zaizolowac akustycznie (np. sypialnie)
        PS to nie są czcze wynurzenia:), mam dom drewniany (10cm kantówka) ocieplony wełną, a ścianki wewnątrz w syst. kanadyjskim)
      • zenon_a Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 04.04.11, 10:15
        myślę, że zawsze warto odpowiednio zaizolować ściany. znalazłem ciekawe informacje o cechach wełny oraz innych materiałów termoizolacyjnych.
        www.izolacje.com.pl/artykul/id89,z-welna-mineralna-na-lekko
        www.izolacje.com.pl/artykul/id59,materialy-termoizolacyjne-w-pigulce
        • tommason Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 19.07.11, 06:55
          na temat izolacji domu wiele informacji znajdziesz tutaj:
          www.miwo.pl/
          www.knaufinsulation.pl/ecose-technology
      • Gość: Adam Sztabach Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 14:18
        Aby uniknąć strat ciepła w budynku proponuję użyć wełny np Classic 035. Jest to wełna do ogólnego zastosowania produkowana w technologii ECOSE. Jest doskonałym materiałem jako izolacja cieplna oraz akustyczna.
        • Gość: cromwell Wełna Ecose potega mocy, wyprzedza inne wełny IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 21:12
          uwaga uwaga eco wełna na rynku z certyfikatami ECOse
          delikatna w dotyku, miła jakaś taka wspaniała, lepsza od zwykłych wełen mineralnych, zdrowsza taka, uwielbiam moją wełenkę będę o niej pisał codziennie.
          Kocham wełnę jest jak woda jak życie, wspaniale dociepli również twój dom , nie czekaj kupuj wełnę Ecose bo ma certyfilat eko, wogóle jest po prostu super!!!!!!! będziemy ośmieszać inne wełny mówić że są szkodliwe bo mamy zlecenie na Ecose
          Jest ze mną zenon, kubek, Tommason i inni i razem wełenkę Knaufa bedziemy tutaj promować bo jest mniej rakotwórcza , znaczy tego nie wiemy ale taka jest linia infroamcji
          Pozdrawiamy serdecznie naszych kumpli z innych firm wełniarskich , nie miejcie nam za złe że ośmieszamy waszą wełnę przy okazji.
      • antekantoni Re: czy warto połozyć wełnę mineralną? 08.10.11, 18:35
        Z pewnością lepiej żeby ta wełna była niż żeby jej nie było. Zaizoluje termicznie i akustycznie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka