-
Gdzieś usłyszałam o wypieku z 90% maku o nazwie makowiec lubartowski. W wyszukiwarce same info jaki to on doskonały i jaki uznany w Europie. Ale przepisu nie znalazłam. Czy ktoś zechce się podzielić, jeśli zna?
-
dodałam do niego miód kwiatowy i ma lekką goryczkę w smaku, zawsze dawałam lipowy co mnie podkusiło na ten kwiatowy,
-
Witajcie, wczoraj miałam leciec do Anglii Moja ciocia kocha makowiec, wiec u znajomej pani zamówiłam całą blachę najlepszego ciasta. I teraz mam mały problem ponieważ wylatuję dopiero za 4 dni! Czy powinnam go zjeść, rozdzielić komu się da i zamówić nowy? Czy mogę go np.zamrozić, albo trzymać przez te 4 dni w chłodnym pomieszczeniu? W folii i w pudełku może być?
Proszę o pomoc znających się na rzeczy.
-
Robiłam to ciasto dość dawno temu, teraz szukam przepisu, przewertowałam już wszystkie moje zeszyty z przepisami, broszurki kulinarne, których mam "odrobinę" :)) i nic, jak kamień w wodę. Był to makowiec gotowany (smażony) jak kto woli, wylewało się taką gorącą masę makową na upieczony spód biszkoptowy lub kruchy i na to można było dać jeszcze masę orzechową. o ten właśnie mak mi chodzi.
Z góry dziękuję :)
-
Makowiec oczywiscie :)
Ale jakie jeszcze ciasta zazwyczaj znajduja sie na Wigilijnym czy Swiatecznym stole ?
A, czy sa jakies ciasta, ktore "koniecznie" musza sie znalezc w spisie dan swiatecznych ?
Podpowiedzcie prosze :)
-
Chcę upiec dwa małe makowce, ale mam tylko jedną keksówkę. Czyli muszę je upiec na raty, jeden po drugim. I teraz nie za bardzo wiem, jak to zrobić z ciastem po zagnieceniu i wyrośnięciu - czy druga połowa ciasta może sobie spokojnie leżeć i czekać, czy może coś powinnam z nią zrobić, nie wiem - wsadzić do lodówki? A potem wyjąć i czekać, aż nabierze temperatury pokojowej, czy nie?
Z góry dziękuję za rady :-)
-
co sądzicie o takiej formie makowca czy lepszy będzie zwykł strucla makowa
-
Prosze ładnie o przepis na makowiec - samo ciasto bo mak mam gotowy.
Udane ciasto do makowca, tak aby nie odchodzilo od maku, bylo
smaczne,
dziekuje z gory;)
-
Witam
Mam pytanko odnosnie makowca.Powiedzcie czy mozna go upiec wcześniej i przechowywać w foli.Chodzi mi o to czy moge go dzis lub jutro upiec aby byl juz na świeta.Zalezy mi zeby byl dobry a nie wiem czy jak go za wczesnie zrobie to nie straci.Dzieki z gory za odpowiedzi.Pozdrawiam i zycze super świąt.
-
Chciałabym pierwszy raz zrobić makowiec (taki zawijany,zrolowany).
Czy może ktoś z Was podać jakis w miarę łatwy przepis.Od razu mówię,że nie
jestem specjalistą w tej dziedzinie.
-
Poradzcie Drodzy Forumowicze! Please!
Pare lat temu, jak sie nie wyrobilam na Wigilie, kupilam w Batidzie,
bo wydawalo mi sie, ze to taka wypasiona cukiernia ale makowiec okazal
sie suchy i niedobry :-(
Pewnie gdybym tam poszla po croissanty a nie polskie ciasto bylyby
pyszne ;-)
-
robie czesto na ciescie drozdzowym, ale pomimo ze mak mokry to
ciasto szybko wysycha. Czy lepszy bedzie na ciescie kruchym?
Czy ktos poratuje mnie super sprawdzonym przepisem na taki makowiec?
Z gory wielkie dziekiM
-
no właśnie, ile razy piekę, to nigdy mi nie wyjdzie taki ładny zbity
w całość makowiec, tylko zawsze ciasto odstaje i pomiędzy warstwa
maku a ciastem robi się nieestetyczna dziura.
Próbowałam już chyba wszystkiego, zawijałam w folię, smarowałam
wnętrze ciasta białkiem i nic..
proszę o jakieś rady
-
kuchareczka.blox.pl/2009/04/160-Dorownalam-idealowi-8211-makowcowi-mojej.html
tylko mam pytanie- po jakim czasie wyciągA SIĘ GO Z PIEKARNIKA?
namiar przepisu mam od kolezanki, u której go jadłam. rewelacja.
tylko nie wiem kiedy się makowce wyciąga
-
Robilam makowce, pieklam w folii aluminiowej. Zrobilam z niej taka lodke, u
gory otwarte. Ale oba mi pekly. Jak piec zeby nie pekly?
Moze zawinac calkiem w ta folie i tylko konce zostawic otwarte??
-
Mak zawsze nalezy wypłukać wodą, aby spłynęły wszelkie lekkie zaniczyszczenia
i na dnie osiadły ziarenka piasku, jesli ma byc suchy to trzeba osaczyć na
ściereczkach i podsuszyc na patelni, inaczej będzie zawsze chrzęsciło w
zębach.
-
Witam bardzo pilnie potrzebuje przepis na makowiec z marcepanem ale nigdzie
nie moge znależć prosze pomóżcie potrzebuje na święta
-
Witajcie jestem tu nowa (ale myślę że zagoszczę na dłużej)i od razu pytam.
Dlaczego mój makowiec (którego właśnie jem:))mi pęka podczas pieczenia i
wycieka z niego mak. Ciasto robiłam takie półkruche, choć kiedyś robiłam też z
normalnego ciasta drożdżowego i też mi popękał. Więc dlaczego? Jakieś
podpowiedzi z Waszej strony będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Aga
-
witam,
jak w temacie. namowilam na nie rodzine i mam 2 pytania:
- poslugujac sie klasycznym nadzieniem do makowca lepiej zrobic drozdzowe, czy
krucho-drozdzowe? musze na cos zwrocic szczegolna uwage przy produkcji i
pieczeniu drozdzowego?
- jesli krucho-drozdzowe, to czy ten przepis na ciasto bedzie ok?
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38653236,38653236.html
-
Proszę o przepis na sprawdzony makowiec j.w.