Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 19:11
    Witam. W 2008 roku kupiłem mieszkanie, teraz je sprzedaję, 04.lutego będzie rok jak jestem w nim zameldowany z żoną a akt notarialny( umowę przyżeczoną) mam podpisać 07. lutego. Czy będę musiał zapłacić podatek??? Za każdą odp. dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • kasiak37 Re: Podatek 28.01.11, 20:09
        tak.
        • Gość: Kamil Re: Podatek IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 20:17
          Tak, a możesz mi wytłumaczyć dlaczego? muszę zapłacić ten podatek.
          • kasiak37 Re: Podatek 28.01.11, 20:30
            www.rdc.pl/index.php?/pol/artykuly__1/warto_wiedziec/podatki_od_sprzedazy_mieszkan_w_2010_r
            Miliony linkow na ten temat w necie.Wrzuc w wyszukiwarke "podatek od sprzedazy nieruchomosci przed uplywem 5 lat".
            • Gość: Kamil Re: Podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.11, 17:50
              Ok. A ulga meldunkowa?
      • Gość: Majka Re: Podatek IP: *.olsztyn.mm.pl 29.01.11, 21:30
        Od sprzedaży mieszkania nie zapłacisz, bo jesteś zameldowany ale zapłacisz za sprzedaż gruntu na którym stoi mieszkanie.Dowiedz się dokładnie w miejscowym US
        • Gość: Kamil Re: Podatek IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.11, 21:47
          Ok. Dzięki. Ciekawe jak oni to liczą. Pozdrawiam!!!
      • Gość: ed Re: Podatek IP: *.45.78.143.ksiezyc.pl 30.01.11, 20:01
        Też mamy podobny problem.Mieszkamy już ponad 16 lat.Rok temu w styczniu wykupiliśmy na własność z częścią gruntu, za przysłowiową "złotowkę".Teraz chcielibyśmy sprzedać,aby wykończyć dom.Też musimy zapłacić podatek?
        • Gość: Kamil Re: Podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.11, 21:46
          Wejdź sobie w googlach na forum prawnicze i tam zadaj to pytanie, tam na pewno dostaniesz wyczerpującą odp. Bo niby mieszkasz 16 lat ale właścicielem jesteś dopiero od roku i nie wiem jakie prawo podatkowe ciebie obowiązuje, może wystarczy napisać, że pieniądze ze sprzedaży przeznaczysz na cele mieszkaniowe w twoim przypadku na wykończenie(dokończenie budowy domu) i wtedy nic nie będziesz musiał zapłacić.
          • Gość: Agnieszka Re: Podatek IP: *.centertel.pl 04.02.11, 01:08
            Jesli by sie okazalo ,ze nie musisz placic podatku po zlozeniu oswiadczenia ze pieniadze ze sprzedazy mieszkania przeznaczysz na wykonczenie domu ,to wtedy na cala kwote za mieszkanie musisz miec faktury /na materialy wykonczeniowe domu/.Nie moze to byc wyposazenie np.:meble ,zyrandole,karnisze,dywany ,firany,zaslony, itp. Jesli calej kwoty nie wydasz na wykonczenie domu /nie bedziesz mial faktur/,to od reszty zaplacisz podatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka