Dodaj do ulubionych

przegląd techniczny po terminie

15.04.07, 16:51
witam! czy wie ktoś może czy płaci się jakąś karę za zrobienie przeglądu
technicznego auta po terminie (po niecałym miesiącu)? z góry dziękuje za
odpowiedź ;)
Obserwuj wątek
    • drinexile Re: przegląd techniczny po terminie 15.04.07, 17:21
      Nie, nie placi sie, no chyba, ze Cie pechowo policja zatrzyma w drodze do
      stacji diagnostycznej ;-)
      • goosiab Re: przegląd techniczny po terminie 15.04.07, 17:23
        oby nie ;)
        dzięki za odpowiedź ;)
        • Gość: szybki lopez Re: przegląd techniczny po terminie IP: *.lei3.cable.ntl.com 15.04.07, 20:51
          dokladnie!Trzeba uwazac na policje i wogole zwiekszyc czujnosc w drodze do
          stacji-jak niezlapia to zadnych kar niema.Ja kilka dni po zrobilem
          • a_weasley Re: przegląd techniczny po terminie 17.04.07, 12:58
            Gość portalu: szybki lopez napisał(a):

> dokladnie!Trzeba uwazac na policje i wogole zwiekszyc czujnosc w drodze do
            > stacji-jak niezlapia to zadnych kar niema.Ja kilka dni po zrobilem

Mnie dwa razy złapali bez dowodu. Raz dwa tygodnie po terminie i dali
            pokwitowanie ważne tydzień, a raz trzy miesiące po terminie - robiłem różne
            naprawy, malowanie itp., i w drodze z malowania do elektryka (na głuchej wsi
            zresztą) mi zabrali dowód. Dali pokwitowanie na dojazd do stacji diagnostycznej
            i żadnych kar nie chcieli.
            Nawet w sumie mandatu za niemanie świateł mi nie wlepili (a dlatego właśnie
            zatrzymali).
            A teraz mam dodatkowy problem. Owóż przegląd robiłem (co zrozumiałe) na miejscu,
            a dowód pojechał do miejsca zamieszkania. I przy odbiorze okazało się, że w
            magistracie nie mogą mi wpisać tego przeglądu do dowodu, bo to może zrobić li i
            jedynie tamta stacja. Już się rozpędziłem specjalnie po to jechać 200 km... To i
            jeżdżę z przeglądem luzem i policja to honoruje (przynajmniej mnie dwa razy
            sprawdzali i mówili, że to w porządku jest).
        • Gość: siouks a ja zapomniałem o terminie wykupu OC IP: *.chello.pl 15.04.07, 20:52
          i przez tydzień jeżdziłem bez ubezpieczenia - czy jak jutro pojadę do
          ubezpieczyciela to czy coś mi grozi? jakaś kara za ten tydzień, kogoś
          zawiadamiają itp.?

dzięki!
          • wichura Re: a ja zapomniałem o terminie wykupu OC 15.04.07, 21:44
            Jeśli to nie jest nowy pojazd, to jeździłeś z OC, tylko nie opłaconym. Zgodnie
            z Ustawą o ubezp. obow. PBUK i UFG, brak wypowiedzenia OC traktowany jest jako
            wola przedłużenia o kolejne 12 m-cy. Szybko to zapłać i raczej nic się nie
            stanie.
            Co do przeglądu - zgadzam się z przedmówcami.
            Swoją drogą niezły z Ciebie ryzykant jeśli tak jeździłeś.
            pozdr
            • Gość: siouks Re: a ja zapomniałem o terminie wykupu OC IP: *.chello.pl 15.04.07, 21:48
              dzięki, nie maiąłem zamiaru ryzykować, byłem chory i wyleciało mi z głowy...

jutro jadę wykupić...
            • Gość: fragi Re: a ja zapomniałem o terminie wykupu OC IP: *.zebyd.com.pl 18.04.07, 19:22
              Wola przedłużenia umowy nie jest przedłużeniem umowy ! Jazda z nieopłaconym OC
              jest jazdą bez ubezpieczenia i grozi odholowaniem pojazdu na parking policyjny i
              wysokimi karami !
      • bwv1004 Re: przegląd techniczny po terminie 16.04.07, 04:27
        drinexile napisał:

> Nie, nie placi sie, no chyba, ze Cie pechowo policja zatrzyma w drodze do
        > stacji diagnostycznej ;-)

Chyba też jak w coś pukniesz, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty...
        przynajmniej kiedys tak było. Znam kogoś, kto puknął skrzynia biegów w coś
        wystającego z jezdni i PZU nic nie zapłaciło bo przegapił badanie techniczne.
    • Gość: driverka Re: przegląd techniczny po terminie IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 21.04.07, 16:02
      nie ma zadnej kary,wiem z doświadczenia. Tylko OC musi mieć ciągłość:))
      • trebiusz Re: przegląd techniczny po terminie 19.08.13, 20:36
        niestety,za brak ubezpieczenia,są dotkliwe kary,nakładane przez fundusz gwarancyjny.teraz chyba 3000 zł,wszystko tez zależy od długości przerwy,naliczane od dni.Mój znajomy spowodowal małą stłuczkę z lexusem bez waznego OC dosłownie pare dni i praktycznie poszedł z torbami.nie ma jaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka