Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wasze domy

IP: *.icpnet.pl 11.05.11, 21:01
    Jaki metraż mają Wasze domy (i ile osób w nich mieszka)? Co byście w nich zmienili a z czego jesteście wyjątkowo zadowoleni i przenieślibyście do każdego innego?
    Jesteśmy na etapie planowania. Dotad mieszkaliśmy w 48m2, mamy pomysły na "TYYYYYYYYYYYYYYYYLE" pomieszczeń w domu, a nie wiemy co moze wydać się zbędne, co konieczne, a nie pomyśleliśmy o tym. Będę wdzięczna za Wasze opinie. Jaki metraż jest dobry dla 6-cio osobowej rodziny?
    Obserwuj wątek
      • kasiak37 Re: Wasze domy 11.05.11, 23:17
        2+1, dom z uzytkowym poddaszem 147m2.Dol-kuchnia ze spizarka,jadalnia,salon z ogrodem zimowym(przeszklenie),lazienka z prysznicem a w niej pralka,pomieszczenie techniczne ,pokoj goscinny,hol a z niego schody na gore.Gora-3 pokoje,duza lazienka z wanna,galeria.Dom bez piwnic(mamy inne mozliwosci).Dla naszej trojki to spory metraz.Nic bym nie zmienila,projekt indywidualny.
      • Gość: ewka Re: Wasze domy IP: *.icpnet.pl 13.05.11, 19:01
        Mieszkliśmy w domu 113m. My, dwójka dzieci i pies. Brakowało nam jednak przestrzeni i kupiliśmy dom ponad dwukrotnie większy (246m) z trzykrotnie większą działką (1800m). Poza garażem na dwa auta i dodatkową kotłownia nie dodaliśmy żadnego pomieszczenia, ale powiększyliśmy te, które mieliśmy w pierwszym domu. Nie brakowało nam pomieszczeń, ale powierzchni. I tak w starym mieliśmy, a w nowym mamy: PARTER: (Poza wspomnianymi wcześniej garażem i kotłownią) salon, jadalnia, kuchnia, wc, pralnia z suszarnią, pomieszczenie gospodarcze. PIĘTRO: Łazienka z wc, dwa pokoje chłopców - każdy z garderobą (w poprzednim domu były szafy, teraz ich nie potrzeba), nasza sypialnia z garderobą i niewielką łazienką. Mieszkamy tu od marca i na razie jesteśmy zachwyceni.
        • thebestmama Re: Wasze domy 13.05.11, 19:06
          Dom nie musi być wielki, ale musi być funkcjonalny. Mieszkamy w mieszkaniu (chociaż marzymy o domu) poddaszowym. 148m kw. Na razie nie brakuje nam powierzchni, ani pomieszczeń. Mamy kuchnię, gabinet, salon, winiarnię, garderobę, pomieszczenie gospodarcze, korytarzyk, duży holl, łazienkę i dwie sypialnie. Brakuje nam tylko ogródka - stad marzenia o domu:) Gdybyśmy mieli się budować, chciałabym do domu przenieść te wszystkie pomieszczenia do domu, a dodatkowo zadbałabym o dodatkową łazienkę z wc, pokojem goscinnym i jeszcze dwoma pokojami - na razie niepotrzebne, ale w planach mamy większą rodzine:)

• mruwa9 Re: Wasze domy 14.05.11, 12:28
        rodzina 2+3, dom 154m2, parterowy z uzytkowym poddaszem. Na poddaszu 2 sypialnie, hall , lazienka i garderoba, na parterze przestrzen dzienna (wspolna- pokoj dzienny, czesc jadalna polaczona z otwarta kuchnia), 3 sypialnie, lazienka, pomieszczenie gospodarcze z wejsciem do garazu. Powierzchnia optymalna, kuchnia dosc mala (caly ciag kuchenny wynosi 4.20m). Marzy mi sie wyspa kuchenna, w obecnym ukladzie praktycznie niewykonalna, ale ja nie jestem wybredna. Brakuje blatu roboczego w kuchni, ale mozna sobie poradzic. Lubie kuchnie otwarte, ale praktycznie byloby choc czesciowo ja przymknac, bo nie zawsze jest sterylnie czysto. Poza tym uklad domu bardzo mi odpowiada , a metraz jest idealny (optymalny) dla 5-osobowej rodziny, czesto miewajacej gosci, ktorzy zatrzymuja sie przez co najmniej kilka dni do kilku tygodni (pokoj goscinny bardzo sie przydaje). gdybym cos mogla zmienic, to budowalabym zdecydowanie dom parterowy. Garaz polaczony z bryla domu, z wejsciem przez pomieszczenie gospodarcze to uklad idealny.
      • twojekodom Re: Wasze domy 29.05.11, 11:06
        Tekst linka
        Witam.
        Nie wiem czy państwo słyszeliście o nowej technologi stawienia domów, nie dość że w ciągu 3 miesięcy dom jest postawiony z oknami drzwiami, dachem i częściowym wykończeniem wewnątrz ściankami działowymi, jak to mówią pod klucz.
        Cena za postawienie jest nie wielka, przykładowo jak postawienie domu 120m2 w Warszawie, w stanie surowym kosztuje 240.000, to stawiając nowa technologią Eko zaoszczędzasz 50.000 zł.
        Więc sami zobaczcie ile zaoszczędzacie i za to cenę możecie wykończyć częściowo wewnątrz dom, ocieplenie do -60C , dźwiękoszczelne do 86%, stworzone z myślą o osobach alergicznych.
        Spełnia wiele wymóg, którym brak innym domom na miarę roku 2011 w polskim budownictwie.
        Zapraszam na więcej szczegółów na temat tej technologi na www.twojekodo.pl, lub pod nr kom: 792039425.

Pozdrawiamy Twój Eko Dom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka