Forum   tarczycy

tarczycy

(2111 wyników)
  • Witam, Od 4 lat nieskutecznie leczona jestem przez psychiatrę na zaburzenia lękowe ze stanami depresyjnymi, oprócz objawów psychicznych (lęki, płaczliwość, smutek, rozdrażnienie) dokucza mi szereg objawów fizycznych tj. zmęczenie, brak motywacji, siły, senność, nietolerancja zimna zwłaszcza miewam zimne stopy i dłonie, bóle stawów, wzmożone napięcie mięśniowe, złe widzenie, światłowstręt, wzdęcia, drżenie mięśni, bóle głowy napieciowe, kołatania serca, puls mocny, szum w uszach. Mam poważne...
  • W lecie ubiegłego roku moje wyniki wyglądały tak: tsh sięgało prawi 3 Ft3 96% ft4 30% Przeciwciała anty TG 2 x ponad normę Endokrynolog, który mnie leczy powiedział, że objawy jakie mu opisałam nie są spowodowane tarczycą i zwalał wszystko na tabletki antykoncepcyjne ( które brałam od ponad roku i dobrze je tolerowałam). Wybłagałam eutyrox (50) ale po 3 miesiącach brania moje tsh się niemal wyzerowało i kazano mi przestać go brać. Od 21 grudnia nie biorę leków, czuję się fatalnie, n...
  • Witajcie, mam wole guzowate obojetne i tarczyce do calkowitego usuniecia. Problem w tym, ze nie znam zadnej osoby, ktora mialaby usuwana tarczyce i doradzilaby mi szpital.. Doradzcie cos, prosze.
  • Witam wszystkich, Mam prosbe o interpretacje wynikow badan. nie moge schudnac, mimo, ze sie staram- czy takie wyniki moge swiadczyc o tym, ze to sprawa hormonow? Po operacji przytylam 20 kilo! prosze o pomoc, oto moje wyniki: TSH 1,550 (0,270-4,200) FT3 3,49 (3,0-6,80) FT4 19,54 (12,00-22,00) FT4 75.40% [ wynik 19.54, norma (12 - 22)] FT3 10.54% [ wynik 3.49, norma (3.1 - 6.8)] Miałam gravesa, usunieto mi taczyce w marcu 2012, biore selen, magnez i wit b12.
  • Witam, moja historia jest chyba typowa, ale brak rozwiązania. od dłuzszego czasu byłam wkurzona, w lekkiej panice, serce waliło, waga bez zmian mimo diet i totalne zmęczenie. Zrobiłam badania podstawowe w tym tsh i żelazo i tu sie okaząło ze mam mega nadczynność tarczycy i za dużo żelaza. 2 tyg pozniej byłam juz u prywatnego lekarza, który zabrał mnie do siebie o szpitala do przychodni i tak 2 dni pózniej miałam już leki na zbicie tarczycy plus leki na spowolnienie akcji serca. w 2 tyg j...
  • najpierw zdiagnozowano mi niedoczynność tarczycy-miałam wszystkie objawy i TSH=5, po eutyroksie poczułam się lepiej ale po 7miesiącach okazało się(na podstawie krzywej cukrowej) że mam insulinooporność, dostałam metforminę, najpierw była poprawa a po kilku tygodniach pojawiły się spadki cukru i wzrost TSH, więc zwiększono mi dawkę eutyroksu, najpierw pomogło a po kilku tygodniach nasiliły się objawy insulinooporności, więc zwiększono mi dawkę metforminy...i tak kilka razy,po kilku miesiącach,...
  • Witam, na początku napiszę trochę o sobie. Mam 25 lat, 160 cm wzrostu, aktualna waga 68 kg. W roku 2010 po 5-letniej walce z lekarzami, w końcu udało się zdiagnozować celiakię, od tego czasu bardzo rygorystycznie przestrzegam diety i tak już od 4 lat. W tym czasie różnie bywało, ogólnie stan zdrowia ogromnie się poprawił, aczkolwiek dosyć mocno przytyłam zwalając winę na produkty bezglutenowe. W 04.2013 stwierdziłam, że coś z tym trzeba zrobić, więc poszłam do dietetyczki, pięknie chudłam ksi...
  • Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i choć wykryto u mnie Graves Basedow w 2001r. usunięto mi tarczyce trzy miesiące temu. Nie będę opisywał całego przebiegu choroby bo nie w tym rzecz a interesuje mnie czy ktoś z forumowiczów uprawia jakiś rodzaj sportu po usunięciu t-cy i czy w ogóle jest to możliwe??? Ja jestem osobą aktywną fizycznie (przynajmniej byłem przed operacją) i nie bacząc na chorobę czy wyniki podjęłem próbę odbudowania formy po zabiegu z niestety miernym skutkiem. Na ...
  • czy są jakieś normy jeśli chodzi o rozmiar tarczycy? w ostatnim badaniu mam napisane płat prawy 12x14x40 a lewy 13x14x38
  • Ostatnio robiłam badania krwi pod względem tarczycy.TSH wyszło 7,09 mU/l przy normie 0,27 - 4,2. Powtórzyłam badania,które ukazały P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 479,5 IU/ml przy normie <35.Pani doktor zasugerowała iż może to być hashimoto zaś lekarz skomentował wyniki badań iż są bez istotnych odchyleń.Czy powinnam się tym przejmować czy raczej lekarz ma rację że ilość przeciwciał ATPO o niczym nie świadczy?
  • Witam! Od dwóch miesięcy męczę się z okropną pokrzywką od której puchną mi nawet stawy. Podobno jedną z przyczyn może być tarczyca wiec lekarz zalecił mi zrobić parę badań. Wydaje mi się, że wszystko jest z nią w porządku jednak chciałam się upewnić. Bardzo proszę o poradę: Moje wyniki: w morfologi mam wyższe leukocyty, neutrocyty. Limfocyty, eozynocyty, bazocyty mam zaniżone. Czynnik CRP mam również ponad normę (13,7) tak więc coś się w organizmie dzieje [b]TSH[/b] 2,806 (pół ro...
  • Dodam, że mam 34 lata jeśli to ważne.
  • Mam 21 lat, od kilku miesięcy (grudnia) mam rozregulowaną miesiączkę (cykl wydłużył się do 38-49 dni), występują krwawienia w trakcie, miesiączki są bardzo bolesne i obfite (dotychczas tego nie było), dodatkowo jestem bardzo senna i słaba, mam trudności z wypróżnianiem. Bylam u lekarza rodzinnego którego musiałam wręcz prosić o skierowanie na badanie krwi.. wyniki wyszły takie TSH 3,4 FT3 5,03 FT4 15,16 Anty TPO 5,5 dodatkowo WBC 6,48 rbc 4,0 Hemoglobina 12,0 Hematokryt 37,2% MC...
  • Gdy jest ich za mało, przysadka produkuje tyretropinę (TSH), która ma stymulować ten gruczoł do wytwarzania hormonów T3 i T4. Stale podwyższony poziom we krwi hormonu TSH oznacza, że tarczyca funkcjonuje na zwolnionych obrotach. Dr Martin Surks i jego koledzy z Albert Einstein College badali poziom TSH w grupie najstarszych przedstawicieli społeczności Żydów aszkena-zyjskich, słynących z długowieczności. Przebadano 236 osób w wieku około 100 lat oraz ich 400 dzieci (około 70-letnich). Oka...
  • w tej chwili dziecko ma juz 7 lat ale wciaz bardzo czesto wymiotuje, ma wydety brzuch, zaparcia , musze ciagle robic mu lewatywy, niezawsze nawet skuteczne, nie ma apetytu i ma obrzeki, wg badam mazwezonuy koncowy odcinek jelita grubego, i dlatego sa te problemy, to jest genetyczny poniewaz ja tez cale zycie cierpie na zaparcia bo tez to mam, co prawda w mniejszym stopniu ale jednak, a kiedys nic z tym nie robiono, bo ciezko ale jakos zyje, co mozna zrobic w tym przypadku, zarowno u mnie j...
  • Czy jeśli mam jakiś stan zapalny, typu zapalenie krtani, górnych dróg oddechowych, oskrzeli, czy może to rzutować na funkcjonowanie tarczycy? Jestem po chorobach wymienionych, moje tshw z 3,3 weszło na poziom 4,4 w ciągu miesiąca. W ciągu 2 miesięcy przytyłam 7kg. Jutro idę do innego endo. Obecny cały czas utrzymywał tsh na poziomie 3,3 a wszelkie moje uwagi odnośnie tycia zbywał twierdząc że za dużo jem. Od 3miesięcy jestem na diecie a mimo to tyje. Czy po chorobach może tak znacznie się pog...
  • Ponad 2 lata temu miałam wyciętą całą tarczycę z powodu guzków i choroby graves-basedow. Przed operacją dostałam lekki wytrzeszcz jednego oka, po operacji wytrzeszcz się zmniejszył. Obecnie tak mocno bolą mnie oczy i wydaje mi się że znowu wytrzeszcz nastąpił. Z jakiego powodu? Hormony często sprawdzam i obecnie są w normie, choć jakieś 5 m-cy temu była lekka niedoczynność. Skąd znowu wytrzeszcz , przecież tarczycy już nie ma.
  • Witam Jestem tu pierwszy raz i oczytałam się jak głupia, zamiast spać to czytam, czytam ale nic na temat mojego przypadku nie znalazłam wiec pisze bo może ktosik pomoże. Siedząc sobie kiedyś przy obiedzie mąż rzucił na odczepnego "co ci taka gula urosła skarbie jedzenie ci utknęło? Jak skręcam głowe w prawo to w okolicy tarczycy mam zgrubienie. No i zaczeło się poszłam do lekarza ogólnego zlecił mi badania ogólne i hormony tarczycy i: --- cholesterol: 5.67 NORMA 3.7-5.3 --- TSH: 0,94...
  • Witam serdeczniem mam pytanie czy orientuje sie ktos co oznacza, że tarycza jest taka mała? od pół roku mam problemy z tarczycą. W grudniu na usg pojemnosc byla ok 30 ml i teraz biore Eutyrox 50 i ostatnie wyniki pojemnosc obu płatów 3 ml i maly guz (1 cm). Lekarz kazał mi sie pilnie skontaktowac i troche sie martwie.
  • witam! proszę pomóżcie mi bo od kilku tygodni strasznie kiepsko się czuję. zaczeło się suchym kaszlem, chrypką. potem rozhuśtało się poważne zapalenie zatok, ktore dopiero puściło po 2 seriach antybiotyków. pojawił się obrzęk twarzy w okolicy zatok. Chwilę później pojawiły sie nowe objawy, które mnie martwią bo nigdy tak nie miałam tym bardziej, że laryngolog stwierdzil ze zapalenie zatok minęło. Jestem potwornie rozdrażniona. Bylo tak, że przez kilka dni nie spałam wogóle, potem kilka dni ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się