Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

.......Premia gwarancyjna - czy ktoś wie .....

IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 09:53

... gdzie szukać informacji w tej sprawie? Proszę o pomoc.

Prawdopodobnie mają nastąpić zmiany w czerwcu tegoż roku, ale nie
    bardzo wiem jakie. Pozdr.

Obserwuj wątek
      • Gość: Aga Re: .......Premia gwarancyjna - czy ktoś wie ..... IP: *.pw.edu.pl 01.03.02, 11:28
        Najprawdopodobniej chodzi o ostateczne ustalenie zasad komu i w jakiej sytuacji
        ona przysluguje na wniosek orzeczenia Trybunalu Konstucyjnego (lub NSA, pamiec
        jest zawodna). Dotad rzad jak chcial, tak zaostrzal zasady korzystania z premii
        gwarancyjnej wylaczajac pewne niedogodne dla niego zjawiska, np. 'wykupywanie
        mieszkan spoldzielczych' itp.
        A co teraz im w rewolucyjnych glowkach zapiszczy, to oni pewno jeszcze sami nie
        wiedza. A szkoda, bo w cywilizowanym kraju ludzie maja prawo wiedziec na kilka
        miesiecy wprzod co ich czeka.
        • Gość: Fiona Re: .......Premia gwarancyjna - czy ktoś wie ..... IP: 158.66.113.* 01.03.02, 13:06
          Nie w tym kraju, nie jesli chodzi o nasz szanowny parlament, rzad, urzad
          skarbowy czy bank PKO BP. Maja byc zmiany, ale wszyscy nabieraja wody w usta.
          Jesli w chwili obecnej mozesz realizowac ksiazeczke i otrzymac premie, rob
          wszystko, zeby to zalatwic, nikt nie da Ci gwarancji, ze jesli dzisiaj mozesz,
          to jutro tez. Ja jestem w podobnej sytuacji, 2 tygodnie walczylam z idiotkami w
          bankach, ktore nie mialy pojecia o niczym, stracilam 2 lata zycia, ale wiem, ze
          premia mi przysluguje. Nie wiem tylko, jak dlugo, wiec mimo, iz platnosc mam na
          koniec maja, ksiazeczki wkladam do realizacji juz w poniedzialek.
          powodzenia.
          Jesli chodzi o konkretna pomoc: pod numerem dzwon do centrali banku i pytaj o
          Pania Katarzyne Maliszewska, ona jedna wiedziala, o czym mowi, ale musisz
          bardzo dokladnie przedstawic swoj problem (w szczegolach bowiem siedzi diabel)
      • Gość: Sylwia Re: .......Premia gwarancyjna - czy ktoś wie ..... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 12.03.02, 10:19

Aga, Fiona, dzięki za wypowiedzi.

Znam zmiany jakie nastąpiły 24 kwietnia 2001 r ograniczające
        uprawnienia posiadaczy książeczek.
        Wiem również, że Trybunał Konstytucyjny dał czas naszemu Sejmowi
        do 12 sierpnia 2002 r na uchwalenie stosownej ustawy w sprawie
        wypłat premii gwarancyjnej. Nie wiadomo jak zachowa sie teraz Sejm.
        Jesli nic nie postanowi, to od 13 sierpnia nie będzie żadnej premii.
        I tego sie obawiam, o to pytałam, czy ktos wie cos w tej sprawie.
        Pozdr.
        • Gość: Joanna Re: .......Premia gwarancyjna - czy ktoś wie ..... IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 12.03.02, 12:09
          A dlaczego jeżeli nie uchwalą ustawy to od 13 sierpnia ma nie być premii gw.?
          Przecież ludzie zakładając książeczki mieszkaniowe nabyli prawo do premii gw.
          spełniając określone warunki. Więc prawo ma działać wstecz?
          • optymistka Re: .......Premia gwarancyjna - czy ktoś wie ..... 12.03.02, 14:00
            Gość portalu: Joanna napisał(a):
            > A dlaczego jeżeli nie uchwalą ustawy to od 13 sierpnia ma nie być premii gw.? >

Panowie sędziowie z Trybunału dopatrzyli sie niezgodności w sposobie
            wypłaty premii z naszą Konstytucją. Teraz Sejm ma podjąć ustawę
            zgodną z Konstytucją naszego kraju i jesli tego nie zrobi do 12.08.br
            to premia zniknie, poniewaz dalej wypłacana byc nie może.
            Jest dziura w budżecie, więc różnie to może byc. Pozdr.

• Gość: Roman .......Premia gwarancyjna - pytanie IP: *.polkomtel.com.pl 10.04.02, 12:12
          Czy można ją uzyskać nabywając prawo do spółdzielczego?
          Właściwie to nie jest nowe mieszkanie, tylko przejmuję je po kimś.
          Dzięki
          • Gość: Oshin Re: .......Premia gwarancyjna - pytanie IP: 217.153.60.* 10.04.02, 13:47
            Premia gwarancyjna przysługuje przy zakupie mieszkania, zarówno rynek
            pierwotny, jak i wtórny. Trzeba mieć dokument przeniesienia własności oraz, w
            przypadku spółdzielczego prawa do lokalu, zaświadczenie ze spółdzielni o
            przyjęciu w poczet członków. No i książeczkę. Na pieniążek czeka się 3 tygodnie.
            • Gość: daga Premia gwarancyjna - py IP: 156.17.115.* 10.04.02, 15:47
              Kupilam niedawno mieszkanie wlasnosciowe na rynku wtornym i wlasciwie dopiero
              po 3 tygodniach udalam sie do banku w celu realizacji ksiazeczki. Przeznam sie
              ze z pewnymi obawami bo wielu ludzi powatpiewalo w sukces choc ja po lekturze
              wielu wyjasnien nie mialam watpliwosci ze premia mi sie nalezy. W banku cala
              sprawa lacznie z cesja ksiazeczki brata na mnie trwala 15 min. a pieniadze
              dostalam po... 3 dniach:))). Az sie boje czy wszystko jest ok bo tak gladko
              poszlo.
              Wszystkich informacji o premii dowiedzialam sie z inretnetu i od mamy a ona w
              placowce PKO BP.Poza tym "gazeta" miala na ten temat duzo artykulów
              • Gość: Roman Dzięki za szybkie odpowiedzi :-) IP: *.polkomtel.com.pl 10.04.02, 16:25
                Rozprawa w sądzie leśnym, mrówka zabiła słonia.
                Przewodniczący sądu (lew, oczywiście) pyta:
                - Dlaczego mrówka zabiła słonia?!
                Mrówka milczy.
                Lekkie warknięcie.
                - <ROAR> Dlaczego mrówka zabiła słonia?!
                Mrówka nadal milczy.
                Ryk.
                - DLACZEGO?!
                - Prawo buszu - odpowiada mrówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka