Forum   jogurt domowy

jogurt domowy

(8 wyników)
  • W przepisie mam: podgrzewać mleko pasteryzowane z mlekiem w proszku i jogurtem do 45 stopni. Ostudzić, rozlać do słoików, wstawić do lodówki. Czy to znaczy, że po "zastygnięciu" w lodówce, np. następnego dnia, jogurt domowy jest już prawidłowym jogurtem do jedzenia? Czy też trzeba jakiś czas odczekać? I jeszcze: z Waszego doświadczenia, jak oceniacie smak jogurtu naturalnego zrobionego w domu z jogurtem naturalnym kupnym? A jak konsystencja? Przymierzam się do wykonania i nie wiem, czy war...
  • Witam! Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy jogurt w domu, i jakkolwiek smak jest super to około w1/4 słoiczka wytrąciła się swego rodzaju serwatka. Miałam mleko od "gospodarza" wiec dosyć tłuste, przegotowałam ostudziłam, dodałam kubeczek naturalnego jogurtu i wstawiłam na noc do jogurtownicy. Jeden słoiczek zmiksowałam i powstał jednorodny jogurt tylko bardzo rzadki chociaż smaczny. Czy ta "serwatka" to coś normalnego czy też gdzieś robię błąd?
  • Zainspirował mnie wątek o sprzętach ;) Czy warto bawić się w jogurtownicę? Ile prądu zżera takie ustrojstwo skoro pracuje ileś tam godzin...? Można robić jogurty w różnych smakach? (z mrożonych owoców też, czy jednak tylko ze świezych?) Czy potrzebne są koniecznie saszetkowe kultury bakterii, czy wystarczy na początek jogurt naturalny jako baza? No i jeśli jogurtownica, to jaka? z pojemnikami, czy taka bez, na litr lub więcej? Jaka firma? Dzięki z góry za info!
  • co moge robic nie tak: mleko 1l Pilos 2 % świeże, przegotowane i ostudzone do ok 60 stopni. Do tego 3 duże łyżki jogurtu greckiego. Gar owiniety ręcznikiem. Stał całą noc, dzis chciałam zlać do słoika i spodziewałam się fajnej, gęstej konsystencji, a okazał się płynny. Kwaśny owszem, ale płynny. Przelałam do słoika i włożyłam do lodówki - mam szanse na jego zagęszczenie czy juz po ptokach ;) Poprezdni robiony tak samo, tylko dodany kubeczek zwykłego jogurtu. Wyszło to samo, moze byl bardzi...
  • Męczę się z tym problemem, mam nadzieję, że trafiłam w dobre miejsce. Robię jogurt tak, jak wyczytałam w przepisach rozmaitych: mleko nie-UHT podgrzać, wymieszać z jogurtem naturalnym, do termosu na kilka godzin. W efekcie wychodzi mi woda ze ściętym czymś, raczej niesmaczna, zamiast obiecywanego gęstego (choćby troszkę) jogurtu. Może ma ktoś jakiś pomysł/sugestię/cokolwiek? Z góry dziękuję :)
  • Czy jogurt zrobiony domowym sposobem bedzie probiotyczny?? (uzywam "ZIMNEGO MLEKA" i jogurtu "ZOTT" - na 1 raz)
  • zrobilam sobie jogurt w domu i wyszedl bezblednie. teraz sie zastanawiam czy jak sie go zrobi z actimela czy innego biojogurtu to bedzie mial te same wlasciwosci ???
  • "rozmnozyłam" jogurt w mleku, dodałam mleko w proszku - ładnie zgęstniał nie powiem, ale sa w nim grudki (nawet jak go wymieszam) to norma czy coś spaprałam? w smaku-bardzo dobry
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się