jogurt domowy
(8 wyników)
-
W przepisie mam: podgrzewać mleko pasteryzowane z mlekiem w proszku i jogurtem do 45 stopni. Ostudzić, rozlać do słoików, wstawić do lodówki.
Czy to znaczy, że po "zastygnięciu" w lodówce, np. następnego dnia, jogurt domowy jest już prawidłowym jogurtem do jedzenia? Czy też trzeba jakiś czas odczekać? I jeszcze: z Waszego doświadczenia, jak oceniacie smak jogurtu naturalnego zrobionego w domu z jogurtem naturalnym kupnym? A jak konsystencja? Przymierzam się do wykonania i nie wiem, czy war...
-
Witam! Zrobiłam wczoraj po raz pierwszy jogurt w domu, i jakkolwiek smak jest super to około w1/4 słoiczka wytrąciła się swego rodzaju serwatka. Miałam mleko od "gospodarza" wiec dosyć tłuste, przegotowałam ostudziłam, dodałam kubeczek naturalnego jogurtu i wstawiłam na noc do jogurtownicy. Jeden słoiczek zmiksowałam i powstał jednorodny jogurt tylko bardzo rzadki chociaż smaczny. Czy ta "serwatka" to coś normalnego czy też gdzieś robię błąd?
-
Zainspirował mnie wątek o sprzętach ;)
Czy warto bawić się w jogurtownicę? Ile prądu zżera takie ustrojstwo skoro pracuje ileś tam godzin...?
Można robić jogurty w różnych smakach? (z mrożonych owoców też, czy jednak tylko ze świezych?)
Czy potrzebne są koniecznie saszetkowe kultury bakterii, czy wystarczy na początek jogurt naturalny jako baza?
No i jeśli jogurtownica, to jaka? z pojemnikami, czy taka bez, na litr lub więcej? Jaka firma?
Dzięki z góry za info!
-
co moge robic nie tak:
mleko 1l Pilos 2 % świeże, przegotowane i ostudzone do ok 60 stopni. Do tego 3 duże łyżki jogurtu greckiego. Gar owiniety ręcznikiem. Stał całą noc, dzis chciałam zlać do słoika i spodziewałam się fajnej, gęstej konsystencji, a okazał się płynny. Kwaśny owszem, ale płynny.
Przelałam do słoika i włożyłam do lodówki - mam szanse na jego zagęszczenie czy juz po ptokach ;)
Poprezdni robiony tak samo, tylko dodany kubeczek zwykłego jogurtu. Wyszło to samo, moze byl bardzi...
-
Męczę się z tym problemem, mam nadzieję, że trafiłam w dobre miejsce.
Robię jogurt tak, jak wyczytałam w przepisach rozmaitych: mleko nie-UHT
podgrzać, wymieszać z jogurtem naturalnym, do termosu na kilka godzin. W
efekcie wychodzi mi woda ze ściętym czymś, raczej niesmaczna, zamiast
obiecywanego gęstego (choćby troszkę) jogurtu. Może ma ktoś jakiś
pomysł/sugestię/cokolwiek?
Z góry dziękuję :)
-
Czy jogurt zrobiony domowym sposobem bedzie probiotyczny?? (uzywam "ZIMNEGO
MLEKA" i jogurtu "ZOTT" - na 1 raz)
-
zrobilam sobie jogurt w domu i wyszedl bezblednie. teraz sie zastanawiam czy
jak sie go zrobi z actimela czy innego biojogurtu to bedzie mial te same
wlasciwosci ???
-
"rozmnozyłam" jogurt w mleku, dodałam mleko w proszku - ładnie zgęstniał nie
powiem, ale sa w nim grudki (nawet jak go wymieszam) to norma czy coś spaprałam?
w smaku-bardzo dobry