Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od wzbogacenia

IP: 195.27.163.* 07.06.04, 11:04
    Witam,
    mam male pytanko z gatunku uniinych.
    Otoz sprzedalem w Polsce mieszkanie i zadeklarowalem (w celu unikniecia
    podatku od wzbogacenia 10%) w Urzedzie Skarbowym ze uzyskane pieniadze
    zainwestuja w przeciagu 2 lat w jakas nieruchomosc.
    Pytanie jest nastepujace - czy nabycie nieruchomosci poza Polska ( w kraju
    Unii ) spelnia wymogi mojej deklaracji.

Z dotychczas zebranych informacji - wynika ze nie. Nieruchomosc musi byc
    nabyta w Polsce. Ciekawi mnie czy ktos z forumowiczow ma jakies doswiadczenia
    w tym temacie, byc moze jest ktos kto potrafi to jednoznacznie rozwiazac
    powolujac sie na jakies konkretne przepisy.

Pozdrawiam
    Izydor
    Obserwuj wątek
      • Gość: hm Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 11:38
        Tu nie ma czego interpretować. Przepis statuujący zwolnienie ma warunek, że za
        uzyskane środki na nastąpić nabycie innej nieruchomości na terytorium RP
        (art.21 ust.1 pkt 32 ustawy o pod.dochod. od osób fizycznych.
        • Gość: Izydor Re: Podatek od wzbogacenia IP: 195.27.163.* 07.06.04, 11:47
          No coz - niewatpliwie nie ma tu pola do innej interpretacji.
          Ludzilem sie ze w ramach zjednoczonej Europy cos sie zmienilo tutaj albo zmieni
          wkrotce.
          Niestety - wzbogacilem sie ochydnie sprzedajac mieszkanie i musze sie podzielic
          z fiskusem. Nie ma wyjscia.

Dzieki,
          Izydor
          • Gość: lopoi Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 20:48
            kiedys byla mala furtka znana tylko nielicznym
            znajdowalo sie znajomego,ktory chcial kupic mieszkanie,kupowalo sie wybrane
            mieszkanie i za ta sama cene po krotkim czasie odsprzedawalo sie temu
            znajomemu.placilo sie sie tylko PCC i notariusza -wychodzilo na plus
            teraz czy to dziala -nie wiem
            przepisy sie zmienily z lekka trzeb asie wczytac
            • Gość: Izydor Re: Podatek od wzbogacenia IP: 195.27.163.* 08.06.04, 10:01
              Przeciez po tym krotkim czasie znow bede w tej samej sytuacji - sprzedalem
              mieszkanie i musze zaplacic podatek od wzbogacenia - cos mi ta mala furtka nie
              wyglada dobrze. Chyba ze ten krotki czas to 5 lat - wtedy zgadza sie - jestem
              na plus.
              A powiedzcie mi jakie mozliwosci ma fiskus do sciagniecia tego podatku - jesli
              niemam zadnych dochodow w Polsce. Jakie sa mozliwosci sciagniecia tego podatku
              gdy moim miejscem zamieszkania i dochodu sa Niemcy ??
              • Gość: lopoi Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.acn.waw.pl 08.06.04, 11:01
                kiedys podatek placilo sie tylko od roznicy miedzy cena nabycia a sprzedazy,o
                ile nie minelo 5 lat
                z tego co piszesz wynika,ze teraz placi sie zawsze,dobrze zrozumialem?
                jesli tak to nie ma furtki
                • Gość: Izydor Re: Podatek od wzbogacenia IP: 195.27.163.* 08.06.04, 11:42
                  Jestem przekonany ze placi sie od kwoty sprzedazy - ale wprowadziles mnie w
                  stan niepewnosci - moze ktos pomoc rozwiac nam te watpliwosci ?
                  • Gość: hm Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 12:12
                    Zgadza sie, płaci się od tego co dostaniesz ze sprzedaży. Stąd zryczałtowany
                    podatek 10%, zryczałtowany, tzn. bez uwzględniania wcześniejszych kosztów
                    (wydatków na zakup). MOżesz tylko odjąć koszty związane ze zbyciem, a więc np.
                    taksę notarialną. Co do "odkrycia" przez US, to do końca nie wiem jak to chodzi
                    technicznie, ale niemal na 100% kopia aktu notarialnego trafia do urzędów.
                    Chociażby po to, żeby zweryfikowali notariusza czy pobrał jako płatnik podatek
                    od czynnosci cywilnoprawnych.
                    • Gość: Izydor Re: Podatek od wzbogacenia IP: 195.27.163.* 08.06.04, 14:20
                      A kiedy sie przedawnia obowiazek zaplacenia tego podatku ?
                      • Gość: hm Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 15:17
                        5 lat od końca roku, w którym powinieneś zapłacić.
        • Gość: waria Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:37
          A czy wiesz jak wygląda płatność tego podatku w przypadku, gdy sprzedaję
          mieszkanie na które mam kredyt (60%), czy płacę od całej kwoty czy od moich
          40% ?
          • Gość: hm Re: Podatek od wzbogacenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 15:18
            ALe zbieg okoliczności. Też sie wczoraj nad tym zastanawiałam, bo to rozważam.
            Ale sprawa jest raczej prosta, bo jest takie zwolnienie, że jesli pieniądze ze
            sprzedaży przeznaczysz m.in. na spłatę kredytu mieszkaniowego albo przeznaczysz
            na kupno kolejnego, to od tego nie zapłaciśz podatku. Czyli np. jeśli za 1005
            uzyskanego ze sprzedaży, 60% przeznaczysz na spłatę tego kredytu, to zapłacisz
            podatek od 40%. Jakoś niestety nie widzę natomiast, żeby co do zasady można
            było zapłacić podatek tylko od tych 40 własnych %.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka