Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

sprzedaz własnosciowego a podatek

IP: *.exbud.com.pl 21.06.01, 09:18
    mam spółdzielcze własnosciowe wykupione w 1997 roku. Obecnie chcę je sprzedać
    ponieważ wykupiłam w innej społdzielni drugie mieszkanie-nowe z ulgą budowlaną.
    Dowiedziałam się ,ze muszę zaplacic podatek od sprzedazy starego mieszkania
    ponewaz zbywam je przed uplywem 5 lat. Czy w tej sytuacji należy mi sie jakieś
    zwolnienie od podatku (zakup nowego ) czy muszę placić. Pieniądze ze sprzedaży
    starego potrzebne mi sa na wykończenie nowego. Kto wie-niech pomoże .z gory
    dziękuję
    Obserwuj wątek
      • Gość: OLA Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.esta.com.pl 21.06.01, 09:41
        Gość portalu: G. napisał(a):

> mam spółdzielcze własnosciowe wykupione w 1997 roku. Obecnie chcę je sprzedać
        > ponieważ wykupiłam w innej społdzielni drugie mieszkanie-nowe z ulgą budowlaną.
        >
        > Dowiedziałam się ,ze muszę zaplacic podatek od sprzedazy starego mieszkania
        > ponewaz zbywam je przed uplywem 5 lat. Czy w tej sytuacji należy mi sie jakieś
        > zwolnienie od podatku (zakup nowego ) czy muszę placić. Pieniądze ze sprzedaży
        > starego potrzebne mi sa na wykończenie nowego. Kto wie-niech pomoże .z gory
        > dziękuję

[OLA] Przy sprzedaży mieszkań przed upływem 5 lat trzeba zapłacić podatek, chyba
        że pieniądze ze sprzedaży zostaną przeznaczone na cele mieszkaniowe. Najlepiej
        dowiedzieć się u źródła- czyli w Urzędzie Skarbowym, jak to przeprowadzić
        formalnie
        • Gość: jarekM Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: 195.205.213.* 22.06.01, 00:00
          Gość portalu: OLA napisał(a):

> Gość portalu: G. napisał(a):
          >
          > > mam spółdzielcze własnosciowe wykupione w 1997 roku. Obecnie chcę je sprze
          > dać
          > > ponieważ wykupiłam w innej społdzielni drugie mieszkanie-nowe z ulgą budow
          > laną.
          > >
          > > Dowiedziałam się ,ze muszę zaplacic podatek od sprzedazy starego mieszkani
          > a
          > > ponewaz zbywam je przed uplywem 5 lat. Czy w tej sytuacji należy mi sie ja
          > kieś
          > > zwolnienie od podatku (zakup nowego ) czy muszę placić. Pieniądze ze sprze
          > daży
          > > starego potrzebne mi sa na wykończenie nowego. Kto wie-niech pomoże .z gor
          > y
          > > dziękuję
          >
          > [OLA] Przy sprzedaży mieszkań przed upływem 5 lat trzeba zapłacić podatek, chyb
          > a
          > że pieniądze ze sprzedaży zostaną przeznaczone na cele mieszkaniowe. Najlepiej
          > dowiedzieć się u źródła- czyli w Urzędzie Skarbowym, jak to przeprowadzić
          > formalnie

OLA ma rację. Jednak mozna zrobić tak: sprzedajesz, w US składasz deklaracje ze w
          ciągu 2 lat wydasz tyle a tyle na cele mieszkaniowe i z tego wykańczasz nowe
          mieszkanie (albo dopłata albo niby remont)a od reszty płacisz podatek.

Możesz też tylko zadeklarować wszystko i nic nie płacić a kasę puścić w dochodowy
          interes ale taki który daje więcej niz odsetki jakie będziesz musiał zapłacić po
          2 latach gdy w rozliczeniu nie wykażesz, że wydałeś forsę na cele mieszkaniowe.

pzdr

• Gość: gosc Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: 195.94.206.* 21.06.01, 16:35
        Aby nie zaplacic tego podatku trzeba najpierw sprzedac stare, zameldowac
        osiolkom w Urzedzie Skarbowym o tym, potem kupic nowe. W miedzyczasie mozesz
        pomieszkac sobie na dworcu, wiec planuj cala tranzakcje na lato. Ja, z uwagi na
        fakt, ze chcialem zamiane zrobic zima i nie moglem mieszkac na dworcu, zrobilem
        to tak: pobralem kredyt na zakup nowego mieszkania (przynajmniej musi byc do
        wysokosci wartosci jaka otrzymasz ze sprzedazy starego mieszkania), zaplacilem
        za nowe, sprzedalem stare i splacilem kredyt. US honoruja taki proces (jest na
        to nawet pismo wewnetrzne do US od z-cy dyrektora US, ze trzeba to robic).
        Potem trzeba pokazac w US umowe z kredytodawca + dowody wplaty, ze sie wplacilo
        na splate tego kredytu. Dzieki temu nie placilem podatku, ale zaplacilem
        prowizje i ubezpieczenie kredytu i troche odsetek. Trzeba policzyc co sie
        bardziej oplaca. Moze sa inne sposoby - nie wiem, chetnie sie dowiem.
      • Gość: G Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.exbud.com.pl 22.06.01, 09:30
        Dzięki za odzew ! Ale ja już kupiłam nowe (bez kredytu) a sprzedać chcę stare
        dpopiro jak nowe wykończę ! Jak inaczej-dworzec odpada. Zreszta z tą sprzedażą
        to też nie zapowiada się łatwo..Co z tym fantem począć,trzeba placić?Kto wie
        niech pomoże..
        • Gość: G Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.exbud.com.pl 29.06.01, 14:07
          podobno jest orzeczenie NSA z 1994 r które mówi ze fakt iz umowa zbycia
          naieruchomosci nastapila póżniej niz umowa nabycia mieszkania NIE MOZE miec
          decydujacego znaczenia dla oceny czy dochód ze sprzedaży nieruchomosci jest
          zwolniony od podatku...ale co dalej? Nikt spośród forumowiczów sie z tym nie
          zetknol - nie wierzę ! Pomocy !
          • Gość: eMeM Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.amrest.com.pl 29.06.01, 16:20
            Zakładając, że mieszkanie kupione zostało w 1997 roku, możesz czekać do
            momentu, w którym upłynie wymagane 5 lat, czyli do roku 2002 i wówczas bez
            przeszkód je sprzedać. Po pięciu latach zdaje się nie grozi Ci konieczność
            zapłacenia podatku. Do tej pory możesz je wynajmować.
            Pozdrawiam M
            • Gość: max Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.softbank.pl 29.06.01, 16:32
              nie do 2002 tylko do poczatku 2003 bo mieszkanie mozna sprzedać po 5 latach ale
              kalendarzowo.
              • Gość: G Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.exbud.com.pl 03.07.01, 12:05
                Co z tym forum !!Maksiu Kochany - sprzedać chcę nie zamieniać ! Szybko,dobrze i
                bez problemów no i bez podatku !!Ale chciec to sobie mogę ! A w ogóle to rynek
                nieruchomości siadł i teraz mogę cierpiec od nadmiaru mieszkań !
                Dziękuję i pozdrawiam !
      • Gość: Krzysiek Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: 172.30.22.* / *.zgrudna.kghm.com.pl 30.06.01, 08:33
        Mój sąsiad posiada mieszkanie własnościowe ale za zasobach komunalnych i
        wykupił je na własność po preferencyjnej cenie. Zgodnie z umową nie wolno mu
        tego mieszkania sprzedać do 10 lat. Przepisał więc mieszkanie na dorosłą córkę
        a ją ta umowa już nie dotyczy - w chwili obecnej córka wystawiła mieszkanie na
        sprzedaż.
        A czy tak można postąpić ze spółdzielczym należy się dowiedzieć.
        Powodzenia.
      • Gość: G Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.exbud.com.pl 02.07.01, 08:37
        Muszę sprzedać to mieszkanie bo nie mam za co wykończyć nowego ! Faktycznie
        mogłabym sprzedac dopiero w 2003 roku -zgroza !!
        Z tym przepisaniem,Krzysztof to jest myśl !Tez o tym pomyślałam tylko tam też
        są jakieś obostrzenia ! Trzeba sprawdzić !
        Dzieki i za to !!
        • Gość: max Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.softbank.pl 02.07.01, 18:15
          mozesz zaminić się na inne mieszkanie wtedy nieobowiązuje cie 5 letni okres
          • Gość: G Re: sprzedaz własnosciowego a podatek IP: *.exbud.com.pl 03.07.01, 12:01
            Gość portalu: max napisał(a):

> mozesz zaminić się na inne mieszkanie wtedy nieobowiązuje cie 5 letni okres
            Maks piszę juz drugie podziękowanie dla ciebie ale - co sie dzieje z tym forum.
            Kurcze !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka