draconella 15.07.12, 01:39 Jaki opał polecacie do ogrzania domu? Pellet, olej, gaz czy coś innego? Zależy mi, żeby było tanio i praktycznie. Na co zwrócić uwagę wybierając materiał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
animalbar Re: Czym ogrzać dom 23.07.12, 15:47 Zdecydowanie pellet :) A to, na co zwrócić uwagę, to zależy już od Ciebie, od indywidualnych Twoich potrzeb, więc trudno obiektywnie określić. Ja osobiście preferuję pellety. Odpowiedz Link Zgłoś
emaksik Re: Czym ogrzać dom 19.09.12, 14:40 Pellet trzeba co jakiś czas podkładać, jak chcesz mieć całkowitą wygodę to gaz, droższy ale już nie biegasz do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
kryptoreklamo.wypierdalaj Zapoznaj się z moim nickiem: 17.10.12, 13:17 i zrób to w podskokach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: Czym ogrzać dom IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 13:38 My mamy ogrzewanie podłogowe z foliami podczerwieni. Jaki że dom nie był nowy, więc po założeniu ogrzewania i szczelnych okien, w ścianach frontowych umieściliśmy jeszcze wentylatory inventer, które z jednej strony odprowadzają wilgoć, a z drugiej pozwalają odzyskiwać wydalane przez siebie ciepło (ok. 90%). Dzięki temu zużywamy mniej prądu do ogrzania domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Czym ogrzać dom IP: 89.70.167.* 10.09.12, 13:18 No na podczerwień to mnie chyba nie stać, ale wentylacja z rekuperacją to też ponoć potwornie drogie...choć bardzo interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 05.03.13, 20:26 Przy tego typu inwestycjach dobrze jest wykonać analizę opłacalności całego przedsięwzięcia. Obliczyć czas, po którym oszczędności z tytułu inwestycji zwrócą równowartość poniesionych nakładów na zakup instalacji. Można by to połączyć także z analizą ocieplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Czym ogrzać dom 24.07.12, 16:39 Jak masz gaz przy działce - to gaz Jak nie masz to piec na węgiel W następnej kolejności pelet i inne wióry Na końcu prąd Pompa ciepła - to ekstrawagancki pomysł dla milionerów... Pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
draconella Re: Czym ogrzać dom 30.07.12, 18:46 Gaz? A dlaczego? To przecież wyjdzie koszmarnie drogo... Tu kilka osób poleca pellet, nad którym również się zastanawiałam, ale piszesz, że lepiej węgiel. Ja nie za bardzo chciałabym mieć hałdę w domu, więc ten pellet, z uwagi na czystość, byłby bardzo ciekawą alternatywą. Mogę prosić o jakieś przedstawienie zalet i wad obydwu sposobów? Odpowiedz Link Zgłoś
animalbar Re: Czym ogrzać dom 14.08.12, 16:03 Nie, nie... Pellety zdecydowanie :) Z węglem to ja już się w życiu narobiłem i wiem jak to jest. Nie polecam. Gaz również odradzam z racji kosztów właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbi Re: Czym ogrzać dom IP: 194.181.94.* 15.12.12, 10:19 zgadza się z tym węglem i jego popiołem to same problemy trafił mi się taki węgiel że z dwóch węglarek węgla mam jedną popiołu co z tym robić ? a popiół z pelletu można jako nawóz wykorzystać ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
animalbar Re: Czym ogrzać dom 17.12.12, 14:09 Co z tym zrobić? Najpewniej przejść na pellety :) A z tą kupą popiołu, to rzeczywiście problem... Kłopoty z pozbyciem się tego to jeden z głównych powodów do definitywnego skończenia z węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Czym ogrzać dom 15.08.12, 12:56 a dlaczego?Ogrzewam gazem 150m2 powierzchni,place w sezonie grzewczym 280 pln miesiecznie lacznie z ogrzaniem wody gazem przy 5 osobach.2/3 tej kwoty to zuzycie gazu do ogrzania wody,1/3 koszty ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: Czym ogrzać dom IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 23:59 Sama powierzchnia domu jeszcze o niczym nie świadczy - może być wybudowany w różnych technologiach, inaczej izolowany. Trzeba patrzeć na koszt wytworzenia jednostki energii, a wszystkie zestawienia, jakie widziałem, wskazują, że gaz jest nawet dwa razy droższy od pelletu. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: Czym ogrzać dom 19.09.12, 12:30 Gaz? A dlaczego? To przecież wyjdzie koszmarnie drogo.. --------- niekoniecznie mam dom 156m2 i ogrzewanie (oraz ciepła woda - nie zapominajmy) kosztuje w najzimniejszym miesiącu 700-800 zł pozostałe 3, 4 miesiące ok 500 zł latem - 120 Bez oszczędzania - w domu są dzieci - i temperatura wynosi 22 stopnie, a kominek z braku czasu zapalamy kilka razy w roku.. Trzeba mieć dobra stolarkę, dobrze ocieplone ściany i PODDASZE (o tym ludzie nie pamiętają), żaluzje na oknach (zimą nocą wspaniale izolują), nowoczesny piec ... Pelet i węgiel nie będą niewiele tańsze za to bardziej kłopotliwe Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 21.09.12, 22:31 al9 napisał: > Trzeba mieć dobra stolarkę, dobrze ocieplone ściany i PODDASZE (o tym ludzie ni > e pamiętają), Dokładnie tak. Przez niedostatecznie zaizolowany termicznie dach może "uciekać" nawet do 30% ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
joozefix Re: Czym ogrzać dom 25.07.12, 08:56 Chyba jednak wybrał bym gaz. Podobno ma stanieć więc cenowo powinno być lepiej w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szreder Re: Czym ogrzać dom IP: *.dialog.net.pl 25.07.12, 22:56 Widze, ze marketing gazpromu dziala dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.danwent.com.pl Re: Czym ogrzać dom IP: *.opera-mini.net 28.07.12, 21:27 gruntowa pompa ciepła Natea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 15:42 Pellet to ekologiczne paliwo z biomasy- ze względu na właściwości energetyczne - zaliczany jest do najbardziej efektywnych źródeł energii, wykorzystywane do ogrzewania domów i innych pomieszczeń. Pellety Stelmetu przekraczaja parametry wartosci opalowej wymagane przez certyfikaty DIN oraz DINPlus. Dla pelletu LAVA ta zawartosc to ok. 19,00 GJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 GJ/kg, (wartosc opalowa byla wyzsza niz 18,00 GJ/kg) Chętnie odpowiem na Wasze pytania! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bigtrailer Re: Czym ogrzać dom 18.08.12, 23:57 Ja osobiście polecam drewno, surowiec odnawialny z polskich lasów (pelety to też drewno odpowiednio przerobione). Jeżeli mieszkasz na terenach zalesionych to warto zastanowić się nad tą opcją. Węgiel jest dla mnie loterią, bo nie masz nigdy gwarancji jakości, gaz natomiast oznacza notoryczne podwyżki przez wielkiego brata ze wschodu. Drewno liściaste odpowiednio sezonowane posiada naprawdę niezłą kaloryczność. Jest trochę pracy przy drewnie, ale urok kominka rekompensuje wszelkie trudy. Odpowiedz Link Zgłoś
freeedy Re: Czym ogrzać dom 20.08.12, 10:52 Ja bym szedł w pellet. Sam wpakowałem się w gaz i teraz tego żałuję. Oglądając rachunki można złapać karpia. A pellet ? Naturlany, stosunkowo tani i co najważniejsze - całkiem wydajny. Odpowiedz Link Zgłoś
lewwysocki Re: Czym ogrzać dom 28.08.12, 10:07 Polecam dobre materiały budowlane ociepleniowe, które są już połową sukcesu jeśli chodzi o ogrzewanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kominek Re: Czym ogrzać dom IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 10:40 ja ogrzewam kominkiem - jest tanio i PIĘKNIE. Nie chcę robić reklamy ale na przykład na www.unirol.pl albo www.hajduk.com.pl masz producentów i najelpeij u nich kupować bez pośredników. Jest trochę tematów na temat grzania kominkiem (poszukaj o płaszczu wodnym), bo to niedoceniana metoda ale tylko w polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
mmarku Re: Czym ogrzać dom 29.08.12, 10:55 Nie każdy ma możliwość zamontowania kominka + nie do każdego metrażu się to sprawdza. Ale rzeczywiście, wielu znajomych poleca tę metodę, ponieważ obecne wkłady kominkowe są bardzo wydajne. Do tego palenie drewnem i super klimat w domu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Czym ogrzać dom IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.12, 21:38 najlepiej grzac farelka albo gazem z kuchenki , 2 sposób lepszy bo bardziej ekonomiczny więcej porad na moim blogu cromwell.blog.pl/ Kocham jesień, kobiety i mam sweter na zimę z podobizną boba budowniczego Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Czym ogrzać dom 10.09.12, 21:47 gaz i drewno, gaz na wielkie mrozy drewno na chlodne wieczory gaz ma te przewage ze jest stosunkowo czysty w spalaniu, drewno zas dlatego ze Polska drewnem stoi i jest mase piecow na drewno dosc wydajnych (>80%) Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: Czym ogrzać dom 19.09.12, 09:07 Najtańszy obecnie JESZCZE jest węgiel, jednak sytuacja może zmienić się diametralnie gdy trzeba będzie płacić za emisję CO2 Przegląd sposobów ogrzewania znajdziecie w tym artykule www.ennergo.pl/index.php/technologie-budowlane/nowoczesne/989-wybor-sposobu-ogrzewania.html Odpowiedz Link Zgłoś
drewno_emeko Re: Czym ogrzać dom 20.09.12, 12:00 Wszystko zależy od możliwości, drewno kominkowe oprócz ceny ma jeszcze zaletę estetyczno-zapachową:] Należy jednak pamiętać, że „suchość” drewna ma duże znaczenie. Jeśli, ktoś decyduje się na przyjęcie mokrego drewna, o czym często sprzedający nie poinformuje to może mieć później duże problemy z jego rozpaleniem. Warto szczegółowo wypytać z kiedy jest drewno i czy było sezonowane. Nie dawajcie się nabierać na niższe ceny metra nieułożonego. Trochę info tutaj: emeko-drewno.pl/firma/. W dużej mierze płacicie wtedy za przywiezione powietrze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooooona Re: Czym ogrzać dom IP: *.alfanet24.pl 25.09.12, 18:51 gaz oczywiście. Wcale nie jest tak drogo, podane wcześniej koszty i u mnie są porównywalne. A wygoda nieporównywalna do żadnej innej opcji. Mam na myśli węgiel, groszek pellet i wszystko co trzeba wrzucać do pieca. Gaz i jeszcze raz gaz. Węgiel wcale nie jest najtańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: centuś Re: Czym ogrzać dom IP: 195.205.194.* 24.09.12, 20:22 martakora29 napisała: > Wg mnie warto rozważyć opcję związaną z p > ompami ciepła - jest to czysta energia, stosunkowo wydajna no i zwraca si > ę w przeciągu kilku lat. Czyli te 50 tys zainwestowane w pompę ciepła ma się zwrócić w ciągu kilku lat?? Przecież to wszystko działa, pożera prąd, zużywa się i psuje, wymaga przeglądów-a to są koszty!! Nigdy taka kwota się nie zwróci, bo urządzenie się rozpadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 24.09.12, 21:47 Na inny system także trzeba wydać określone środki. W przypadku takich inwestycji można poddać analizie kilka rozwiązań i wybrać ten, który faktycznie po określonym czasie uzyska zwrot poniesionych kosztów. Są to analizy typowo ekonomiczne - także przeprowadzane przez specjalistów od audytów energetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek_krk Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 21:37 Uważam, że w takiej kwestii nie tylko ceną ale przede wszystkim jakością powinniśmy się kierować. Mam ogrzewanie integrowane, jak tu www.makroterm.pl/produkty/zintegrowane-ogrzewanie z resztą u nich zamawiane i jestem bardzo zadowolony. Koszt wiadomo spory, ale to się zwróci Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 28.09.12, 21:57 Należałoby jednak zrobić analizy po jakim czasie zwrócą się koszty. W przypadku analiz dotyczących np. wełny mineralnej, jako materiału do ociepleń, wyliczeń dokonują także specjaliści od audytów energetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: Czym ogrzać dom 29.09.12, 17:37 Ludzie przy obecnych zarobkach nie na poziomie minimum nie mają takiego problemu i nie pytają czym, ale jak ogrzać,aby każdemu było ciepło - i najczęściej robią to "jednym workiem opału, komu jest zimno bierze go na plecy, pogoni po schodach i siada rozgrzany"....... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 30.10.12, 10:02 Proszę też pamiętać, że oprócz wybrania właściwego systemu c.o., trzeba także nie dopuścić do ucieczki nagrzanego powietrza z budynku. Skuteczna termoizolacja, właściwy jej montaż oraz odpowiednio dobrany materiał zapobiegają temu problemowi. Wiąże się to z obniżeniem kosztów związanych z eksploatacją domu w okresach grzewczych. Odpowiedz Link Zgłoś
b_marciszonek Re: Czym ogrzać dom 30.10.12, 12:10 ja mam tylko gaz, najwięcej zapłaciłam 650 zł za ok 33 dni, mam 21 st. w dzień i 19 w nocy, to naprawdę jest bardzo duża wygoda, euroster to podstawa oczywiscie. A mnie marzy się kominek... nie mam niestety ale na razie trochę środków pieniężnych na to brak, kosztuje w gotowym już domu pewnie sporo, więc może kiedyś w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 30.10.12, 21:31 650zł to sporo za miesiąc. Nawet jeśli wchodzi w to także podgrzanie cwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Czym ogrzać dom IP: 194.181.94.* 11.11.12, 14:52 moi zdaniem ważny czynniki ogrzewania domku to komfort i i bezobsługowość a nie wszyscy mają możliwość podłączenia się do gazu ziemnego także może pellet ? jest to ekologiczne paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Czym ogrzać dom 11.11.12, 18:06 To zależy na co stawiasz. Jeśli TYLKO na koszty to najtańszy jest węgiel. Jednak trzeba pamiętać o wybieraniu popiołu i czyszczeniu przewodów. Pomocny jest "czarodziejski" proszek dodawany do zasypu - zmniejsza osadzanie się syfu w przewodach. Jeśli na czystość to gaz i prąd. Ten drugi chyba jeden z droższych i nie myśl że zimą uratuje Cię licznik taryfowy. Gaz najlepszy ziemny, bo najtańszy. Nie wszyscy jednak mają go w zasięgu. Gaz butlowy to istne bankructwo - chyba, że nie narzekasz na gotówke. PELLET jest już niestety prawie w cenie węgla, ale nie dorównuje mu kalorycznością - obecnie piece na pellet mają zasobnik i elektronika sama rozpala go po przerwie w dostawie prądu. Wynalazki typu pompa ciepła, rekuperator i kolektory - jeśli uważacie, że łączna kwota na te bajery - około 100tysi chyba będzie mało - zwróci Wam się w przeciągu kilku lat, to znaczy, że jesteście łatwowierni. Ile ton węgla można za nie kupić.... Dom o pow całk 135m2, ściany 36cm z suporeksu - "szary Itong" - bez ociepl, strop 15 cm wełny, 24/h temp 21 C - na sezon grzewczy do 4 ton węgla. Licząc po 800zeta to na rok 3200 zeta. Za 100tyś mam 31 lat palenia. Pompy ciepła i inne bajery muszą się w tym czasie nie zepsuć, nie serwisować, a w rekuperatorach nie wymieniać filtrów, nie czyścić przewodów - nie doliczać jeszcze kosztów prądu i POZWOLENIA na wykorzystywanie geologiczne gruntu na cele pompy ciepła. Lepiej nie pytajcie jaka wysoka jest kara za jej brak... Dodam, że jeśli na cele p.c. wykorzystuje się studnie to też to pozwolenie jest potrzebne, jeden otwór na dom 100m to raczej mało żeby mieć pewność przeżycia wielkich długotrwałych mrozów, a całość uzależnia nas od PRĄDU, który czasem wyłączają. Jest jeszcze kominek - rozprowadzenia grawitacyjne, czy z nawiewem wymuszonym powoduje, że brud osadza się na suficie - taki brud jaki jest na ścianach nad kaloryferami - więc do kosztów trzeba dodać częste malowania. Jeśli kominek macie jako "akwarium" to zapomnijcie, że pooglądacie sobie płomienie, bo szyba się okopci, a bez szyby to sporo ciepła ucieka. Miłego wyboru :-D Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 12.11.12, 10:11 Po już tym jednym wpisie widać, jak wiele jest różnorodnych rozwiązań. Zapewne każdy indywidualnie podejmie decyzję o wyborze instalacji c.o., a co za tym idzie także przygotowania c.w.u. Niezależnie jednak od opcji ważnym aspektem jest właściwa, skuteczna, ekonomiczna termoizolacja przegród budowlanych. Nie tylko ścian zewnętrznych, ale także połaci dachowej oraz ścian sąsiadujących z nieogrzewanymi pomieszczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 12:29 A myślałeś nad ogrzewaniem elektrycznym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagubiony Re: Czym ogrzać dom IP: *.play-internet.pl 24.11.12, 15:12 Jestem skazany na elektryczne ale problemem jest za duży wybór www.drono.pl, kto się w tym połapie! Co z czym pasuje, na co uważać, komu zlecić robotę. Dajcie jakieś gotowe rozwiązania np piec taki, bojler taki i już. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 26.11.12, 15:33 Nie ma gotowych rozwiązań instalacyjnych, ani termoizolacyjnych dla każdego. Sprawa jest indywidualna. Wybór instalacji, kotła, czy rodzaju termoizolacji jest dostosowany do potrzeb konkretnego inwestora, budynku, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 15:10 Ja mogę polecić sklep grzejemy.pl, pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 26.11.12, 15:29 Z perspektywy wciąż rosnących cen za energię elektryczną, jest to dość ryzykowne rozwiązanie. Ale jeśli budynek ma odpowiednią termoizolację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia Re: Czym ogrzać dom IP: *.play-internet.pl 15.12.12, 16:08 Heniek ma rację. Podczerwień jest ok, bo: przelatuje przez powietrze jak promień słońca, daje ciepło odczuwalne od razu - nie trzeba nagrzewać pomieszczenia, niweluje różnice temperatur pomiędzy podłogą a sufitem. Dla mnie bomba mam w łazience to www.drono.pl/produkty/promiennik-podczerwieni-300-600-1200-w,38.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paleo Re: Czym ogrzać dom IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.12, 16:31 Ja swego czasu zadawałem sobie to samo pytanie, zrobiłem research i wybrałem Turbokominek od Makrotermu. Do dziś jestem zadowolony z jego użytkowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciepłe stopy Re: Czym ogrzać dom IP: *.play-internet.pl 30.12.12, 15:16 Podczerwień jest dobra, ale ciepła podłoga w łazience jest niezrównana. Mój kolega dentysta, przed świętami montował takie maty www.drono.pl/kable-i-maty-grzejne/ Bardzo zadowolony. Dodatkowy plus, to nigdzie nie stoi wody jak napryska. A jak w Wigilię zgasło światło na osiedlu, bo wszystkie piekarniki grzały i kabel upaliło, to on miał nadal ciepło, bo posadzki trzymały. A ludzie z gazowym płakali, bo pompy stanęły i kaloryfery zimne. Takie to były święta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.enerbau.pl Re: Czym ogrzać dom IP: *.elk.mm.pl 09.01.13, 23:09 Podczerwień też może być w podłodze np. pod panelami. Ogrzewanie podłogowe jest najbardziej komfortowym systemem grzewczym. Nie ma cyrkulacji powietrza, a zatem zdrowiej dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 10.01.13, 11:46 Tak, pionowy rozkład temperatur w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym jest najbardziej optymalny dla organizmu ludzkiego. Jednak nie w każdych pomieszczeniach zaleca się taki system ogrzewania. --- Służę pomocą e-Rzecznik Knauf Insulation Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.enerbau.pl Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.13, 11:59 Proszę rozwinąć myśl. Co znaczy , nie w każdym pomieszczeniu się zaleca. ? W jakich nie? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 14.01.13, 20:22 Spotkałam się z opiniami, że szczególnie w sypialni nie jest to zalecana forma ogrzewania. Być może z uwagi na wyższą temperaturę przy poziomie posadzki. Lepiej się śpi w pomieszczeniach o niższej temperaturze - 18-19st. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.enerbau.pl Re: Czym ogrzać dom IP: *.elk.mm.pl 14.01.13, 20:53 I tu się z Panią zgadzam. Mało komfortowe jest spanie w wysokich temperaturach. Jednak taki stan rzeczy występuje często przy tradycyjnym centralnym wodnym ogrzewaniu. Nie ma takiej sytuacji w przypadku ogrzewania podłogowego na podczerwień, z uwagi na to, że jest to system niskotemperaturowy. Można sobie ustawiać dowolną temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach (sterowanie niecentralne) np. i 5 czy 10 stopni C, jak kto woli. Nie wątpliwym jest zaleta ciepłej podłogi w sypialni czy łazience, a nawet w pozostałych pomieszczeniach. Zresztą badania dowodzą, że najbardziej korzystnym systemem grzewczym (chodzi o rozłożenie temp. w pomieszczeniach) jest ogrzewanie podłogowe. Nie potrzebne jest nam ciepło pod sufitem ,a w nogi zimno. Ponadto ogrzewanie na podczerwień jest wyjątkowo wskazane dla alergików, ponieważ nie ma nagrzewania powietrza a co za tym idzie nie ma cyrkulacji i unoszenia się kurzu czy innych alergenów. Można by pisać wiele o zaletach takiego systemu. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam Enerbau Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 16.01.13, 20:08 Tak, pionowy rozkład temperatur w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym jest najbardziej korzystny dla organizmu ludzkiego. Z tą podczerwienią ciekawa sprawa - zapewne jak każda nowość na rynku, potrzebuje czasu, aby ludzie przekonali się do nowej metody ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.enerbau.pl Re: Czym ogrzać dom IP: *.elk.mm.pl 16.01.13, 21:45 Pierwsze ogrzewanie na promieniowanie podczerwone, to Słońce, potem ognisko. Później piec kaflowy. No cóż, postęp, dzisiaj folie karbonowe. To tak jak z bębnami, dymem czy później z telefonem na korbkę a dzisiejszym smartfonem. Ktoś te ścieżki musi przecierać. Nie wielu inwestorów ma świadomość, że rosnące koszty nośników energii zmuszają nas do ograniczania wydatków na ogrzewani, a jedynym sposobem jest izolacja domu. Co za tym idzie , najtańszym ogrzewaniem w izolowanym domu jest niecentralne ogrzewanie elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Micovicc Re: Czym ogrzać dom IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.12, 11:54 Pellet torfowy, jest chyba w sumie najtańszą i najwydajniejszą opcją. Choć to też zależy jaki masz kominek, bo wiadomo, teraz tych firm jest od groma i nie wiadomo, którą wybrać. Ja osobiście wybrałem turbokominek od Makrotermu, ogrzewam go pelletem torfowym i w domu cieplutko, wszyscy domownicy zadowoleni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Czym ogrzać dom IP: *.free.aero2.net.pl 02.03.13, 15:04 dom możesz ogrzać nawet przy pomocy kominka z płaszczem wodnym, my posiadamy taki: www.wkladykominkowe.net.pl/wklad-kominkowy-z-plaszczem-wodnym-unico-neptun-3z-modern-18-kw/ i jest on naszym podstawowym źródłem ogrzewania, na początku myśleliśmy o innych rozwiązaniach i zakupie wkładu powietrznego, ale mój znajomy budowlaniec przekonał nas, że w naszym wypadku będzie to tańsze i praktyczniejsze rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 05.03.13, 20:22 Proszę pamiętać także o właściwym ociepleniu budynku. Inwestycja w kominek z płaszczem wodnym będzie efektywna, gdy zapewnią Państwo właściwe parametry energetyczne zewnętrznym przegrodom budowlanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 22:14 Witam! Jako ekonomiczne i ekologiczne źródło ciepła proponuję kocioł na paliwo z biomasy - pellet. Proszę zapoznać się z produktami LAVA i OLIMP firmy Stelmet! Kaloryczność pelletów STELMET jest stała i zabezpieczona hermetycznym, foliowym opakowaniem. Kaloryczność pelletu LAVA ta zawartość to około 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg. Są to wartości o wiele wyższe niż wymagane przez certyfikat DIN! Ważną zaletą pelletów Stelmet jest bardzo mała ilośc pozostałego po spaleniu popiołu. Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast z OLIMPU – ok. 2,4kg. Zamówienia można składać online pod adresem: www.polishpellet.com/pl/zloz_zamowienie W razie zainteresowania odbiorem osobistym mogę podać najbliższe punkty dystrybucji! Pozdrawiam Andrzej Wysocki ___________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
karolinkiewicz_29 Re: Czym ogrzać dom 14.01.13, 20:21 Moim zdaniem powierzchnia domu nie jest miarodajnym wyznacznikiem, bo każdy budynek jest budowany w innej technologii, ma różną izolację. U mnie tak dopiero później okazało się jak wysokie mamy straty ciepła, m.in. przez niezbyt szczelne okna. Dość istotne jest też wybranie odpowiedniego sprzętu grzewczego. Ja się trochę naszukałem - opinie w necie, wśród znajomych itd. i w końcu zamawiałem grzejnik elektryczny w sklepie internetowym Klimamarket.pl (może nie będę podawał jakiej firmy), ale powiem, że rzeczywiście jest dużo lepiej i żona nie chodzi już w 2 golfach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Czym ogrzać dom 16.01.13, 20:14 Grzejnik elektryczny? Chyba trochę wychodzi w sezonie grzewczym? Co do termoizolacji domu - to oczywiście każda technologia budowy wymaga indywidualnego projektu ocieplenia. Każda przegroda budowlana powinna mieć wyliczenia dot. parametrów energetycznych oraz cieplno-wilgotnościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwark Re: Czym ogrzać dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.13, 17:35 dla szukających promienniki- są w naszym sklepie www.heatpluslight.eu Odpowiedz Link Zgłoś