Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WAS!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 08:36
    Jedna ze wspólnot z Nowodworów uchwalila kaucje za dwa miesiace z gory (2x
    czynsz) w celu zabezpieczeniem przed niepłaceniem przez lokatorów czynszu.
    Obecnie grozi tym co nie wpłacli sądem odsetkami karnymi itp.
    Proszę o pomoc i wyjaśnienie dlaczego Wspólnota chce karać za coś co nie jest
    żadną należnością (czynsz opłacam sumiennie co miesiąc), uważam że lokatorzy
    traktowani są jak złodzieje którzy nie będą płacili czynszu. Kaucja zostanie
    rozliczona na koniec tego roku wiec nie rozumiem dlaczego mam być karana za coś
    co nie jest faktycznymi opłatami. Bardzo proszę o pomoc gdyż nie chciałabym być
    traktowana jak złodziejka. Oczywiście mądrusie ze wspólnoty widzą tylko swoją
    rację i nie da się z nimi dojść do porozumienia.
    Proszę o pomoc uczestników forum.
    Obserwuj wątek
      • Gość: adam Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: 194.121.59.* 20.08.01, 13:35
        no to Was robia w konia - bo:
        1. wobec nie placących powinno się najpierw toczyc postepowanie przypominawcze.
        2. jesli to nie pomoze to tylko za zgodą wszystkich mieszkancow, podczas
        zebrania wspolnoty mogą uzyskać pelnomocnictwo aby moc wystapic na drogę sądową
        przeciw tym mieszkancom.
        3. a w koncu szereg czynnosci ktore sie podejmuje wobec nie placacych powinien
        byc spisany i uchgwalony na pierwszym zebraniu wspolnoty w postaci wewnętrznego
        regulaminu wspolnoty lub statutu wspolnoty.
        • Gość: ania do Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 14:58
          do Adama:
          Aly czy kaucja moze byc powodem aby sprawe oddawac do sadu?
          Oraz straszyć sprzedaniem mieszkania?
          Wystarczy ze czynsz jest wysoki (który opłacam) i nie uwazam aby kaucja była
          powodem straszenia lokatorow.
          • Gość: adam Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: 194.121.59.* 20.08.01, 17:50
            zarzad wsponoty jest jedynie wladza wykonawcza - moze wykonywac podstawowe
            zadania do jakich udzielono mu pelnomocnictw - a co do czynszy - to na
            zebraniu wspolnoty - zarzad musi przedstawic plan gospodarczy utrzymania
            budynku wspolnoty na dany rok kalendarzowy, mieszkancy glosując - przyjmuja go
            lub nie. z planu gospodarczego wynika wielkosc oplat, itd.
            Dosc duzo wiem o wspolnotach, ale nie jestem wyrocznią - osobiście korzystałem
            z porad ludzi ze stowarzyszenia Wspolnota mieszkaniowa. kontakt do nich
            znajdziesz na stronie http://www.hipoteka.pl/wspolnota/kontakt.html - dzwoniąc
            na Jastrzebowskiego mozesz dopytac się o punkt spotkan na Nowiejskiej (jezeli
            jestes z W-wy) - ciekawie mowią i mozna zadawać im najprzerozniejsze pytania.
            • Gość: ania Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 08:20
              Gość portalu: adam napisał(a):

> zarzad wsponoty jest jedynie wladza wykonawcza - moze wykonywac podstawowe
              > zadania do jakich udzielono mu pelnomocnictw - a co do czynszy - to na
              > zebraniu wspolnoty - zarzad musi przedstawic plan gospodarczy utrzymania
              > budynku wspolnoty na dany rok kalendarzowy, mieszkancy glosując - przyjmuja go
              >
              > lub nie. z planu gospodarczego wynika wielkosc oplat, itd.

dziekuje Adamowi za pomoc
              > Dosc duzo wiem o wspolnotach, ale nie jestem wyrocznią - osobiście korzystałem
              > z porad ludzi ze stowarzyszenia Wspolnota mieszkaniowa. kontakt do nich
              > znajdziesz na stronie http://www.hipoteka.pl/wspolnota/kontakt.html - dzwoniąc
              > na Jastrzebowskiego mozesz dopytac się o punkt spotkan na Nowiejskiej (jezeli
              > jestes z W-wy) - ciekawie mowią i mozna zadawać im najprzerozniejsze pytania.

• Gość: john Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 14:14
        i msz babo placek
      • Gość: i Poprawność !!!!! IP: 193.0.117.* 22.08.01, 14:54
        Mogłabyś czasami zajrzeć do Słownika Ortograficznego Języka Polskiego
        • Gość: ania Re: Poprawność !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 08:19
          Gość portalu: i napisał(a):

> Mogłabyś czasami zajrzeć do Słownika Ortograficznego Języka Polskiego

spadaj dupku!!!!!!!!!
          • Gość: i Re: Poprawność !!!!! IP: 193.0.117.* 23.08.01, 08:59
            To żadnej już kultury nie posiadasz...
            Myślałem,że tylko językowej...
            Nadal gorąco polecam:
            "Słownik Ortograficzny Języka Polskiego",
            "Słownik Poprawnej Polszczyzny".
            POWODZENIA W NAUCE - PO CO INNI MAJĄ SIĘ Z CIEBIE ŚMIAĆ
            • Gość: ania Re: Poprawność !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 10:13

> To żadnej już kultury nie posiadasz...
              > Myślałem,że tylko językowej...
              > Nadal gorąco polecam:
              > "Słownik Ortograficzny Języka Polskiego",
              > "Słownik Poprawnej Polszczyzny".
              > POWODZENIA W NAUCE - PO CO INNI MAJĄ SIĘ Z CIEBIE ŚMIAĆ

.uuuuu... Pan/Pani "i" się obruszyło ....
              a przepraszam moze mam przyjemność z ''Miodkiem" jesli tak to wyrazy szacunku i
              przepraszam a jeżeli nie to podtrzymuję moje stanowisko że jesteś dupkiem z
              żołądziem na głowie
              • Gość: tomek Re: Poprawność !!!!! IP: *.mimuw.edu.pl 23.08.01, 18:54
                Może takim językiem mówi się w Nowotworach (?), ale nie w Warszawie. Po "Big Brother''ze" chamstwo bardzo
                zbeszczelniało.
                • Gość: Dorota Re: Poprawność !!!!! IP: 168.224.145.* 24.08.01, 08:51
                  Ludzie chyba jesteście nienormalni. Jeżeli chcecie się nad kimś poznęcać to
                  róbcie to poza forum lub idźcie na Towarzyskie czy jakieś tam inne. Tutaj
                  przychodzi się, aby zasięgnąć rady.
                  A jak się pisze post szybko (nie każdy ma stałe łącze, czy w ogóle dostęp w
                  domu), to nie zwraca się uwagi na ortografię. Zresztą każdy wie o co chodzi. A
                  przyczepiają się dupki. :).
                  Pozdr.
                  • Gość: ania Re: Poprawność !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 08:55
                    Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Ludzie chyba jesteście nienormalni. Jeżeli chcecie się nad kimś poznęcać to
                    > róbcie to poza forum lub idźcie na Towarzyskie czy jakieś tam inne. Tutaj
                    > przychodzi się, aby zasięgnąć rady.
                    > A jak się pisze post szybko (nie każdy ma stałe łącze, czy w ogóle dostęp w
                    > domu), to nie zwraca się uwagi na ortografię. Zresztą każdy wie o co chodzi. A
                    > przyczepiają się dupki. :).

Dorotka nalezy do nowej generacji i chwała jej za to.
                    No cóż cechą Polaków starej daty jest zrzedzenie i narzekanie ala na całe
                    szczęście oni wymrą.
                    Pozdrawiam wszystkich dupków.
                    Ania
                    > Pozdr.

• Gość: Dorota Re: Poprawność !!!!! IP: 168.224.145.* 24.08.01, 08:53
                  A tak na marginesie: "chamstwo zbeszczelniało"? To chyba miało być jakoś
                  inaczej?
                  • Gość: i Re: Poprawność !!!!! IP: 193.0.117.* 24.08.01, 09:07
                    Sądzę, że ma być tak żebyście zrozumiały!
                    • Gość: ania Re: Poprawność !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 14:21

> Sądzę, że ma być tak żebyście zrozumiały!

Panie "i" jesteś chyba starą popierdułką albo strasznym zgredem może i młodym
                      może i nie, jednakże na pewno miałeś trudne dziciństwo i byłes bity a teraz
                      uwarzasz ze jestes najmadrzejszy. Nie lubie straceńców którzy nie moga znaleźć
                      się w rzeczywistości i kazdego próbuja poprawiac. Zaloze sie ze nic nie
                      osiagnoles "BURAKU"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: reme Re: Poprawność !!!!! IP: 212.160.235.* 24.08.01, 14:39
                        HA, HA. Niesamowite. Niespełna trzy dni temu czytałem Wasze dyskusje było ich o wiele mniej.
                        A teraz patrzę aż 16. Myślę więc, zajrze zobacze co nowego, a tu proszę prawdziwie swojskie
                        pogaduszki. Pozdrawiam i mam nadzieję, że wrócicie do tematu.
                        • Gość: i Re: Poprawność !!!!! IP: 193.0.117.* 24.08.01, 14:45
                          Z taką ortografią jest Ci z pewnością ciężko !!!!
                          Czy nie kompromitujesz pracodawcy ???
                          • Gość: ania Re: Poprawność !!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 15:22

> Z taką ortografią jest Ci z pewnością ciężko !!!!
                            > Czy nie kompromitujesz pracodawcy ???

Po pierwsze BURAKU:
                            jak wiesz tutaj pisze sie szybko i nie ma czasu na poprawianie bledow
                            Po drugie BURAKUU:
                            jestes wiekszym KARTOFLEM niz mi sie wydawalo
                            Po trzecie BURAKUUU:
                            nie czepiaj sie ludzi bo ci to na zdrowie nie wyjdzie kiedys
                            Po czwarte mój ty ŚNIEGOWY KOLEGO przyznaj racje ze jestes strasznym zgredem
        • Gość: j Re: Poprawność !!!!! IP: *.mst.gov.pl 28.08.01, 15:49
          ale to nie na temat
      • Gość: szymon Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: *.umirm.gov.pl 28.08.01, 13:41

Po pierwsze primo należy zauważyć, że właściciel może żądać kaucji przy
        zawieraniu umowy najmu - vde art. 6 ustawy o ochrone prawa lokatorów... Póżniej
        to już po ptokach - wspólnota nie ma możlwości, jeżeli najemca się nie zgodzi,
        żądać kaucji.
        Po drugie primo z listu należy wnioskować, że lokal jest własnością wspólnoty.
        Bo jeżeli tak naprawdę to jakaś prywatna osoba jest właścicielem lokalu to
        wspólnota nie ma już zupełnie nic do powiedzenia. Nie ona jest wynajmującym, a
        to właśnie wynajmujący pobiera kaucję.
        • Gość: ANIA Re: kaucja czy characz zadany przez wspolnote mieszkaniowa.To czeka WA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 14:26
          Gość portalu: szymon napisał(a):
          dziękuję za odpoweidź,
          zgadza się ja jestem notarialnie właścicielem
          >
          > Po pierwsze primo należy zauważyć, że właściciel może żądać kaucji przy
          > zawieraniu umowy najmu - vde art. 6 ustawy o ochrone prawa lokatorów... Póżniej
          >
          > to już po ptokach - wspólnota nie ma możlwości, jeżeli najemca się nie zgodzi,
          > żądać kaucji.
          > Po drugie primo z listu należy wnioskować, że lokal jest własnością wspólnoty.
          > Bo jeżeli tak naprawdę to jakaś prywatna osoba jest właścicielem lokalu to
          > wspólnota nie ma już zupełnie nic do powiedzenia. Nie ona jest wynajmującym, a
          > to właśnie wynajmujący pobiera kaucję.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka