Gość: Jas IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 18.03.02, 17:18 Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest prosty pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych pomyslow wyklucza gotowe projekty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iwona Re: Potrzebny architekt IP: *.centertel.pl 18.03.02, 18:34 Hej. Podaj mi szczegoly na maila i-ona@wp.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 20:09 60-100 zl za m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.02, 11:26 Eeee, na pewno znajdziesz biuro, które to zrobi za 5-10 tys (zależy od zakresu). Sama zapłaciłam 7 tys. za ok. 200m2 i jestem zadowolona. Pozdrawiam, Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 20.03.02, 15:25 Gość portalu: Ula napisał(a): > Eeee, na pewno znajdziesz biuro, które to zrobi za 5-10 tys (zależy od zakresu) > . > Sama zapłaciłam 7 tys. za ok. 200m2 i jestem zadowolona. > Pozdrawiam, Ula. ------------------ Projekt za tyle forsy to napewno niezla kaszana. Jak zwykle: spadzisty daszek, rozklad jak z bloku, technika z lat 70-tych (papa-lepik), przestrzen nieciekawa itd. Zgadza sie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 16:23 Przeciwnie: nowoczesny, modernistyczny dom, zaprojektowany od początku do końca dla mnie. Pod względem rozwiązań technicznych też ok. Teraz na rynku jest taka kicha, że dobre, doświadczone biura biorą się za domy jednorodzinne i wcale nie cenią się wysoko (jak widać). Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
x_mate Re: Potrzebny architekt 20.03.02, 16:24 Gość portalu: Ula napisał(a): > Przeciwnie: nowoczesny, modernistyczny dom, zaprojektowany od początku do końca > > dla mnie. Pod względem rozwiązań technicznych też ok. > Teraz na rynku jest taka kicha, że dobre, doświadczone biura biorą się za domy > jednorodzinne i wcale nie cenią się wysoko (jak widać). > Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ula. --------------- Chce to zobaczyc na wlasne oczy!!! :-) halo X_mate Odpowiedz Link Zgłoś
x_mate PS 20.03.02, 16:28 Ula! Gratuluje gustu (modernistyczny" brzmi niecodziennie w naszym pieknym kraju ..) Odpowiedz Link Zgłoś
x_mate Re: Potrzebny architekt 20.03.02, 15:42 Gość portalu: Jas napisał(a): > Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest prosty > pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych pomyslow > wyklucza gotowe projekty. ---------------- Ty, Jasku, nie bierz sie za rzeczy, o ktorych nie masz zielonego pojecia. Kazdemu sie wydaje, ze projekt to nic niewarty papier. W praktyce porzadny project kosztuje ok. 5%-10% kosztow inwestycji. Tyle teorii ... :-) Mercedesy tez nie sa za darmo, a ktos tez musial je zaprojektowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerek Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 16:26 To tylko teoria, niestety (sam pracuję w biurze projektów). W praktyce projekt wielobranżowy potrafi kosztować poniżej 1% kosztu inwestycji (chociaż dotyczy to większych obiektów). Xerek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 20.03.02, 17:44 Gość portalu: Xerek napisał(a): > To tylko teoria, niestety (sam pracuję w biurze projektów). W praktyce projekt > wielobranżowy potrafi kosztować poniżej 1% kosztu inwestycji (chociaż dotyczy > to większych obiektów). > Xerek. -------------------------- A to juz, za przeproszeniem, prostytucja :-) halo X_mate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas Re: Potrzebny architekt IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 18:25 mnie interesuje raczej KIA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: Potrzebny architekt IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 18:29 x_mate napisał(a): > Gość portalu: Jas napisał(a): > > > Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest pros > ty > > pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych pomyslo > w > > wyklucza gotowe projekty. > > ---------------- > > > Ty, Jasku, > > nie bierz sie za rzeczy, o ktorych nie masz zielonego pojecia. Kazdemu sie > wydaje, ze projekt to nic niewarty papier. W praktyce porzadny project kosztuje > > ok. 5%-10% kosztow inwestycji. Tyle teorii ... :-) > > Mercedesy tez nie sa za darmo, a ktos tez musial je zaprojektowac. > ostatecznie moze byc DEAWOO :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 21.03.02, 09:33 Gość portalu: jas napisał(a): > x_mate napisał(a): > > > Gość portalu: Jas napisał(a): > > > > > Ile musze dac za projekt wedlug wlasnego pomyslu domu 180m2. dom jest > pros > > ty > > > pierwszy poziom i poddasze uzytkowe bez piwnicy ale kilka wlasnych po > myslo > > w > > > wyklucza gotowe projekty. > > > > ---------------- > > > > > > Ty, Jasku, > > > > nie bierz sie za rzeczy, o ktorych nie masz zielonego pojecia. Kazdemu sie > > > wydaje, ze projekt to nic niewarty papier. W praktyce porzadny project kos > ztuje > > > > ok. 5%-10% kosztow inwestycji. Tyle teorii ... :-) > > > > Mercedesy tez nie sa za darmo, a ktos tez musial je zaprojektowac. > > > > ostatecznie moze byc DEAWOO :))) ----------------- ok, zaprojektowanie taniego i ekonomicznego samochodu jest trudniejsze niz takiego, gdzie projektanci nie musza troszczyc sie tak bardzo o koszty. Nie powinienes oszczedzac na projekcie. Dobrze zrobiony projekt pozwoli Ci na oszczedzenie pieniedzy na budowie jak i pozniej na eksploatacji i ewentualnych naprawach. Budowa domu to duzo wiecej pieniedzy niz kupno auta. Poza tym, w nowej chacie bedziesz mieszkal 20- 30-ci lat i wiecej - Daewoo pojezdzisz 10. Musisz odpowiedziec sobie na pytanie : drogi projekt i tania, szybka budowa, czy tani projekt i gora problemow : budowa trwajaca 10 lat, pozorne oszczednosci, kapiacy dach itd. Podam Ci tylko dla przykladu, ze najlepsza architektura mieszkaniowa w Austrii to tzw. sozial - najlepsi (czytaj: najdrozsi architekci), oszczedne, ale odpowiednio zastosowane materialy, najnizsza cena za qm, najnizsze koszty eksploatacjne, najlepsza przestrzen uzytkowa - nie mowie o estetyce, bo to sprawa gustu, ale niektore biura zajmujace sie mieszkaniowka dostaja nagrody i wyroznienia za swe osiagniecia w calej Europie. Podsumowujac, jesli nie stac Cie na dobry (drogi) projekt domu, kup mieszkanie :- ))) Szkoda czasu i nerwow. halo _mat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 15:08 To, że projekt jest względnie tani nie wyklucza dobrej jakości. Ja zrezygnowałam z typowego, bo bałam się, że te kilka tys różnicy zemści się w przyszłości. Długo szukałam, ale w końcu znalazłam sensowne i niedrogie biuro. Sama rozmowa z architektem potrafi być inspirująca (zwracają uwagę na różne szczególiki, o których nie miałam przedtem pojęcia). Chyba dobrze jest nie poprzestać na telefonie i pytaniu o cenę - warto się spotkać w kilku biurach i porównać sobie szczegółowo to co oferują. Ja miałam chyba dość nietypowe wymagania estetyczne, ale bez specjalnych problemów się dogadaliśmy. Pozdrawiam, Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x_mate Re: Potrzebny architekt IP: 213.33.69.* 21.03.02, 15:42 Gość portalu: Ula napisał(a): > To, że projekt jest względnie tani nie wyklucza dobrej jakości. Ja > zrezygnowałam z typowego, bo bałam się, że te kilka tys różnicy zemści się w > przyszłości. Długo szukałam, ale w końcu znalazłam sensowne i niedrogie biuro. > Sama rozmowa z architektem potrafi być inspirująca (zwracają uwagę na różne > szczególiki, o których nie miałam przedtem pojęcia). Chyba dobrze jest nie > poprzestać na telefonie i pytaniu o cenę - warto się spotkać w kilku biurach i > porównać sobie szczegółowo to co oferują. Ja miałam chyba dość nietypowe > wymagania estetyczne, ale bez specjalnych problemów się dogadaliśmy. > Pozdrawiam, Ula. ---------------------------- zaciekawilo mmnie stwierdzenie "nietypowe wymagania estetyczne". Mozesz powiedziec cos blizszego?? :-' halo x_mate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Potrzebny architekt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 14:07 Płaski dach, prosty kształt, zimne kolory (błękit, szary, grafit), okna bez podziałów. Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś