Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów

13.11.12, 15:43
    Wątek z pytaniem do tych którzy we własnych domach mieszkają:-)---przed zakupem zastanawialiście się pewnie długo jaki system wybrać, pewnie słyszeliście wady i zalety np. gazu,albo ktoś zachwalał pompę ciepła,dokonaliście wyboru i jak jest teraz, czy szacunkowe prognozy co do kosztów na ogrzewanie się sprawdziły , czy jesteście zadowoleni z wyboru?
    Obserwuj wątek
      • kasiak37 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 13.11.12, 16:50
        mam gaz z kilku powodow:
        1.byl "w ulicy"
        2.jest czysto
        3.ogrzewanie gazem jest bezobslugowe

Na gaz jest ogrzewanie i ciepla woda (gotuje na indukcji),roczne zuzycie gazu przy 6 osobach na 150m2 to niecale 1000m3,z czego 1/3 to ogrzewanie.Place miesiecznie rownowartosc 250 pln.
        • lopi1 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 16.01.13, 11:54
          Jak na tak stosunkowo duży dom i sporą ilość osób zużywasz bardzo mało gazu.
          Jeżeli na ogrzewanie zużywasz 1/3 z całości czyli ok.330 m3 , to przyjmując, że sezon grzewczy trwa 6 miesięcy, dziennie zużywasz na samo ogrzewanie 1,8 m3 gazu.
          Macie dom niskoenergetyczny, a może dogrzewacie się kominkiem lub tzw. kozą?
          Naprawdę jestem ciekawy odpowiedzi.
          Pozdrawiam
        • kawaler86 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 03.06.13, 17:52
          Chyba latem 250zł / miesięcznie. Zimą nie jesteś wstanie się wyrobić w rachunku za gaz na poziomie 500zł za 2 miesiące. Chyba, że ogrzewanie masz na Off i chodzisz po domu w kurtce. Ja zmieniłam na kocioł CO i nie pisz bzdur o bezobsługowym kotel gazowym, bo wodę od czasu do czasu trzeba uzupełnić a po okresie grzewczym piec przeczyścić i sprawdzić (tylko przez serwis). Na podobnej zasadzie kotły CO też są bezobsługowe - wrzucam opał do zasobnika i mam na tydzień spokój
        • katarzyna.s.ki Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 20.11.13, 12:57
          Koszty, które ponosisz w porównaniu do innych opinii są niskie. Prawdopodobnie masz dobrze ocieplony budynek. Zgadza się?
      • Gość: gosiek Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.12, 15:18
        Wybierałam gaz, bo nie chciałam uzależniać się tylko od prądu (choć jak nie ma prądu to i tak kocioła nie działa). Na razie jeszcze nie uruchomiliśmy centralnego a w domu 20 stopni. Przepalamy po pracy w kominku - nie jest to dla nas problem, lubimy ogień, drewno mamy póki co swoje. Zainwestowaliśmy w wentylację mechaniczną z rekuperacją - na razie się sprawdza. Póki co nasze koszty za gaz to cwu (ok 35 m3/m-c czyli jakieś 70 zł - na stałe 2 osoby ,w porywach różnie, chwilowo nie mam zmywarki, wiec ciepłej wody idzie dużo) i opłaty stałe (ponad 70 zł/m-c), ale może uda się zejść do niższej taryfy. Ogrzewanie odpalimy jak po powrocie z pracy będziemy mieli w domku chłodniej niż 18 stopni. Zakładam roczne wydatki na gaz (ogrzewanie ,cwu i gotowanie) na poziomie ok. 3000 złotych. Dom 130m kw.
        • kawaler86 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 03.06.13, 17:55
          Może ci zabraknąć 3000zł przy gazie, a co do przedstawionych wersji (gaz / prąd) zapomniałeś o nowoczsnych kotłach CO, z którymi naprawdę nie ma problemu (nie trzeba codziennie czyścić i sypać węgla)
      • Gość: sandra Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 12:12
        Witam serdecznie, ja sama posiadam ogrzewanie elektryczne, a dokładnie dwa piece akumulacyjne jak narazie nie jest źle. Mam je od niedawna więc rachunki będą za jakiś czas, ale znajomi mają takie piece i nie płacą aż tak dużo. Jeśli chodzi o ciepło to bardzo dobrze spełniają swoją rolę, polecam.
      • Gość: m.s Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.telegrosik.pl 27.11.12, 13:03
        Dom 210m z garażem (też ogrzewamy), w październiki i listopadzie zużycie gazu ok 400zł/miesiąc. W zeszłym roku przy temp 0 do -5 ( w dzień) płacilismy ok 600, najgorzej było w lutym bo przez cały miesiąc było -15 i wtedy gaz nas kosztował prawie 800zł. PO podliczeniu od października do kwietnia na gaz wydaliśmy 3600 ale w tym było także podgrzanie wody, nie wydaje mi sie to specjalnie duzo, moja teściowa mieszkanie ogrzewa gaziem (ok 50m) i w zeszłym sezonie wydała 2tys.
        aha, temp u nas 21 stopni na dole i 22 na górze.
        • kawaler86 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 03.06.13, 18:02
          To u mnie przy podobnych warunkach ogrzewanie zamknęło się w kwocie 2300zl przy piecu CO (nowy, bezobsługowy). Więc jaka tu kalkulacja z tym gazem? Drobne 1300 na plusie, więc już zwróciła mi sie połowa tego co więcej zapłaciłem za piec (w stosunku do podobnego gazowego). A gaz cały czas drożeje, a ja mogę palić węglem, miąłem, brykietami, jakimiś cudami eko (coś tam z prasowanej kukurydzy czy słomy - tego jeszcze nie próbowałem, więc nie wiem, jak z kalorycznością tego opału).
      • Gość: Stylowa Re: ignasiak tomasz IP: *.static.korbank.pl 29.11.12, 21:24
        Gaz. Kocioł deufunkcyjny, ogrzewanie podłogowe w cal domu, dom 280 m.
        Wybrałam gaz bo już był w działce

Ogrzewanie domu w sezonie, wychodzi ok. 300-400 zł za gaz.
        Prąd ok. 250 zł.

Dodam, ze mam mieszkanie w wielkiej plycie gdzie za 65 m. płace 640 zł czynszu / mc
        • kawaler86 Re: ignasiak tomasz 03.06.13, 18:06
          Ludzie naprawdę nie piszcie bzdur, że sezon ogrzewania gazem to 400zł podkreślam SEZON!!!! Więcej kosztuje sezon ogrzewania kostnicy, a tam temperatury dużo niższe... Sam miałem ogrzewanie gazowe, dom ocieplony, w miarę nowy i byłem szczęśliwy jak za sezon wyszło poniżej 4000zł Obecnie przeszedłem, nie ukrywam, ze względów ekonomicznych jak i tego co się dzieje z gazem (straszenie, że odetną itp) przeszedłem na CO
      • Gość: Adaś Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 15:05
        Zgodzę się z kolegą powyżej ( heniek113 ), najlepiej najpierw porozmawiać z kimś kto może dobrze doradzić. Jeśli chodzi o ogrzewanie elektryczne to polecam stronę mi dobrze osobiście polecam.
      • 42andzia Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 28.12.12, 15:40
        U nas około 200 metrów 2 zima lato około 13 ton węgla tamtego roku masakra.
        • kawaler86 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 03.06.13, 18:10
          A jaki masz piec? Ja też grzeję kotłem CO, ale 13 ton to mi chyba na 5 lat by starczyło. Ponadto jak wygląda sprawa ocieplenia domu?
      • niebieskaa4 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 29.12.12, 10:18
        Ja mogłabym podpisać się pod postem Kasiak ;-). Przerobiłam w starym domu ogrzewanie węglem i miałem / bo nie miałam innego wyjścia /. Tu gdzie teraz mieszkam mam gaz w ulicy więc zdecydowaliśmy się na ogrzewanie gazowe. Właśnie przyszły mi prognozy na przyszły rok - płacę równe miesięczne rachunki po 230zł dom 100m / ogrzewanie plus woda, kuchnia indukcja /. W domu temp ok 22-23 stopni.
      • Gość: Kondziu Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.12, 12:00
        Ja mam pompę ciepła w swoim domku, od firmy Makroterm. Rachunki są ok. Wprawdzie z szacunków wynikało, że miały być nawet troszkę niższe, to i tak są na bardzo niskim poziomie. Jak słyszę nieraz od znajomych jakie mają rachunki, to aż łapie się za głowę. Także inwestycja jak najbardziej udana.
      • Gość: atnek Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: 194.181.94.* 05.01.13, 13:06
        każdy rodzaj ogrzewania ma swoje zalety jak i wady np: w przypadku gazu ziemnego mamy wysoki abonament, węgiel bałagan,kominek również , pompa ciepła wysoki koszt może piec na pellet ?
        • animalbar Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 10.01.13, 12:18
          O właśnie - piec na pellet, to może być dobre wyjście. Koszta nie są jakieś wygórowane, w stosunku do możliwości, które ten system ogrzewania zapewnia, nie ma bałaganu i tylu problemów, jak np. przy węglu...
          • Gość: stachh Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 20:12
            ja ogrzewam swój dom pelletem Olimp i jestem zadowolony. ogrzewanie pelletem wychodzi naprawdę tanio w porównaniu ze zwykłym.
          • Gość: Andrzej Wysocki Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 19:39
            Zgadza się! Piece na pellet są jednymi z najwydajniejszych pieców na paliwo stałe!
            Piece pelletowe nie wymagają czestego czyszczenia, gdyż pellet (np STELMET OLIMP)
            po spaleniu go w ilości Tony, pozostanie nam jedynie 2,4 kg popiołu!!
            Popiół ten jest w pełni ekologiczny i może być użyty do nawożenia ogródka!

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki

• kawaler86 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 03.06.13, 18:12
          Przy węglu wcale nie musisz mieć bałaganu, wystarczy odpowiedni piec z podajnikiem
        • katarzyna.s.ki Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 20.11.13, 13:00
          Przede wszystkim dobrze jest odpowiednio ocieplić budynek. Właściwa termoizolacja, o odpowiednich, indywidualnie dobranych parametrach technicznych oraz grubości, to znaczne zmniejszenie zapotrzebowania na energię do ogrzania budynku.
      • Gość: Andrzej Wysocki Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 19:02
        Witam!

Jako ekonomiczne i ekologiczne źródło ciepła polecam kocioł na pellet.
        Proszę zapoznać się z produktami LAVA i OLIMP firmy Stelmet.
        Kaloryczność pelletów STELMET jest stała i zabezpieczona
        hermetycznym, foliowym opakowaniem.
        Kaloryczność pelletu LAVA ta zawartość to około 19,00 MJ/kg
        a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg. Są to wartości o wiele
        wyższe niż wymagane przez certyfikat DIN!
        Ważną zaletą pelletów Stelmet jest bardzo mała ilość
        pozostałego po spaleniu popiołu.
        Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg
        popiołu, natomiast z OLIMPU – ok. 2,4kg.

Zamówienia można składać online pod adresem:
        www.polishpellet.com

W razie zainteresowania odbiorem osobistym
        mogę podać najbliższe punkty dystrybucji!

Pozdrawiam
        Andrzej Wysocki
      • fuszta Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 16.01.13, 15:52
        Witam

Ja polecam iść z duchem czasu i korzystać z nowych technologi i innowacji. Polecam, poczytać na ten temat bo temat długi i szeroki jak nasz Bałtyk :) odnawialnecieplo.pl znajdziesz wiele przydatnych informacji.
      • Gość: cromwell Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 10:39
        ogrzewnanie ja płace mało bo ociepliłem dom słomą wymieszaną moją metodą z wełnami wszytsko robiłem na mokro dodałem żywicy szkutniczej i nakołkowałem, warstwa ok 100,30mm. Lambda lepsza niż w styropianach z Neoporem ok 25. No i kto podskoczy obawiam się że firmy się mnie boją mojej tajnej opracowanej moetody ale mogę się z wamu ja podzielić indywidualnie za niedużą opłatą cromwell.blog.pl/
      • Gość: tosia Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 20:04
        Domek w segmencie ale krańcowy, 120m powierzchni użytkowej (nie liczę piwnicy, strychu itd.). Budowany koniec lat 80,w dużej aglomeracji. Jakieś 70% piętra pod strychem.
        Ogrzewanie na gaz (a także kuchenka i piekarnik-pieczemy w zasadzie codziennie, ciepła woda głównie chodzi na prąd, ale tez na kilka m-cy jest przełączana na gaz ).
        Temperatura zimą głownie 17,5-18 stopni, najczęściej grzejemy tylko wieczorem kilka godzin, wtedy mamy 19-19,5 stopni.
        Kilkanaście dni w roku, na pewno mniej niż m-c, w czasie największych mrozów palimy drewnem.
        Myślę, że kwiecień- październik już raczej nie grzejemy.
        Roczne zużycie gazu my musimy liczyć 800-1000m3, plus drewno.
        Roczne zużycie gazu bez drewna wychodziło 1600-1700m3, czyli jakieś 2500zł.
        • Gość: tosia Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 20:45
          błąd :)
          piekarnik mamy na prąd.
          • Gość: dikola Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.ip.netia.com.pl 09.03.13, 11:41
            Jakies pół roku temu wymienilismy piec gazowy na kondensacyjny firmy viessmann.
            Bojler mielismy juz swoj wiec szukalismy jednofunkcyjnego i znalazlam dobra oferte na sklepie internetowym.
            rachunki spadly o okolo 15 % co w skali roku jest juz jakas osczednoscia
            taki piec mamy
            www.tanie-grzanie.net/product/PIEC-GAZOWY-VIESSMANN-VITODENS-100-19KW-KONDENSACYJNY-1F-MEGA-PROMOCJA/?id=2727
        • Gość: tosia Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 20:35
          przepraszam, nie 2500 tylko 3500zł
      • Gość: gienek Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 09:51
        pompa ciepla to najwydajniejsza inwestycja, sam mam u siebie w domu zamontowana pompe firmy Dimplex, ogrzewa dom i wode, zainstalowana przez swietnych fachowcow z R&K z Lodzi
        • Gość: Zeezee Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 12:14
          R&K tez polecili mi Dimplex, jestem zadowolony zarowno z firmy montujacej jak i z pompy
      • michal.inaaaa Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 25.03.13, 12:55
        Ja u siebie w domu mam zamontowany kominek z płaszczem wodnym od firmy Waligóra. Podłączone jest do ogrzewania podłogowego i świetnie się sprawdza. Niewątpliwą zaletą jest wygląd, czyli połączenie praktyczności i estetyki. Chyba lepiej nie mogliśmy wybrać.
        • magda.grzelewska Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 28.03.13, 14:02
          To fakt, że właśnie takie Kominki jak ten od Waligóry z płaszczem wodnym pozwalają zaoszczędzić parę groszy poprzez np. podłączenie ogrzewania podłogowe pod ten płaszcz wodny. Super sprawa dla tych, którzy lubią dbać o ekologię i własną wygodę.
      • Gość: demin Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.04.13, 11:46
        Ja się długo zastanawiałem nad pompą ale w ostateczności wybrałem panele grzewcze nanoheizungen. Dziś wyboru nie żałuje.
      • Gość: grzechu Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.free.aero2.net.pl 22.04.13, 12:45
        wszystko zależy od tego jaki ma się piec, rodzaj instalacji, wiadomo, że nowoczesne technologie są tańsze w eksploatacji i wydajniejsze, jak w domu mam piec dwufazowy, który jest bardzo efektywny, polecam zapoznać się z artykułem: targibranzybudowlanej.pl/piece-dwufazowe-w-ogrzewnictwie/
      • al9 trudno mówić o planowaniu 22.04.13, 14:10
        skoro ceny prądu gazu są dziś inne niż 3 lata temu
        Tak czy siak - jako pośrednik widzę co ludzie instalują, sprzedaję sporo domów i działek.
        Moim zdaniem najlepsza jest:
        1.pompa - ale jest w Polsce za droga - koszt dziesiątek tysięcy złotych więcej ie ma szans się zwrócić. Rozwiązanie dla fanatyków i hobbystów - przynajmniej do czasu ulg podatkowych. Nawiasem mówiąc - sprzedawcy pomp zapominają o kosztach przeglądó, koztach prądu, dogrzewaniu itd. W sumie - spora ściema.
        2.gaz - piec jest bezobsługowy, mało awaryjny - jakość gazu znakomita. Ceny - akceptowalne - sam płacę max 700 zł w najzimniejsze miesiące a w tym jest cwu
        3. węgiel - o dziwo piece są świetne, węgiel wysokokaloryczny, zasobniki dopracowane. Wada - popiół
        4. brykiety węglowe, ekogroszki i inne produkty węglowe - jak wyżej tylko droższe paliwo
        5.pellet, trociny i inne produkty drewniane - masakra. Zapychają podajniki, są zawilgocone - wszyscy narzekają i w kółko naprawiają...
        6.Prąd - ma same zalety ale drogi i będzie jeszcze droższy..
        7.Kominki - zawracanie głowy. Jako przyjemność i dogrzanie - super. Jako główne źródło ciepła - zapomnijcie, chyba, że kochacie cofanie się do średniowiecza...

Pozdrawiam
        al
      • Gość: gość Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 21:02
        Zerknijcie sobie na tą stronę i porównajcie koszty ogrzewania przy standardowym ogrzewaniu i ogrzewaniu energooszczędnym. www.kamar.waw.pl
        • bratnig Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 11.06.13, 18:21
          Widzę, że w tej firmie KAMAR pomagają z wnioskami do UE o dofinansowanie, nawet nie wiedziałem , że na to można jakieś środki dostać?
      • jacekmarmur Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 02.06.13, 20:53
        Ja uciekłem z ogrzewania gazowego 2 lata temu (koszty) i wróciłem do kotła CO, siostra i kuzynka w tym roku mówią pas. Przykładowo kuzynka - dom 180 m kw - koszt ogrzewania gazowego (cały sezon grzewczy) prawie 7000zł
      • Gość: cromwell Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 14:42
        rzeczywistość przerasta najlepszych mnie nigdy kontroluje ją w każdej kwesti a budowlance to ja , brak mi słów jaki jestem dobry
        cromwell.blog.pl/
        • 82misiek Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 15.07.13, 08:58
          Wszyscy tutaj rzucacie propozycje, a tak naprawdę nie wiecie do końca z jakim rodzajem domu macie do czynienia. Sam podczas budowy swojego przekonałem się, że każdy element ma ogromne znaczenie i nie warto robić nic pochopnie. Dużo bezpieczniej jest zaufać specjalistom, którzy na co dzień się tym zajmują i którzy będą potrafili we właściwy sposób dobrać system do potrzeb. Korzystając z pomocy takich specjalistów jak Ci z 3E-HEATING, można zaoszczędzić sporo nerwów i pieniędzy.
          • Gość: henioKlata Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.play-internet.pl 02.09.13, 21:52
            Gaz 200 zł na miesiąc za ostatnie półrocze, do tego tona brykietu w kominku i ze 3 kubiki drzewa na jakieś 160 metrów...acha i 250kg węgla na noc do kominka...sauna, da się ale trzeba się urobić...
      • belzebubkukielka Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 06.09.13, 09:25
        a więc...
        ja osobiście posiadam ogrzewanie gazowe (dom jednorodzinny 130m) i tegorocznej zimy miesięcznie zużywałem gazu za 400zł :)
        czyli w sumie nawet taniej mi wyszło niż palenie węglem a przy tym jaka wygoda :D
        oczywiście faktem jest, że zużycie gazu jest znacznie większe niż koszty jakie poniosłem ale to tylko zasługa dogadania się z gazownikiem, który robi przyłącze :)
        • Gość: Zbigniew Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.13, 13:14
          Ja zdecydowałem się na piec na ekogroszek i jestem bardzo zadowolony. Kocioł kupiłem w firmie Kołton, muszę przyznać, że za tak niską cenę to jakość jest bardzo wysoka. Mam dom 140 metrów i w zeszłym sezonie, po zmianie kotła zaoszczędziłam kilkaset złotych.
          • konrad787 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 20.11.13, 09:08
            słyszalem o Kołtonie od kumpla, który zainwestował w piec na ekogroszek z podajnikiem, ale sam chyba wolałbym kupić na pellet, bo jest moim zdaniem o wiele bardziej ekologiczny, chociaż pellet tani nie jest. Ale cóz, ekonomia a ekologia zazwyczaj nie idą w parze.
          • agulena1 Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów 31.01.14, 15:24
            My również mamy piec na ekogroszek, który sprawdza się rewelacyjne (pod warunkiem, że się kupi dobry węgiel)!!! Do ogrzania 140 m2 potrzeba około 5ton groszku na sezon.
      • Gość: kinganu Re: ogrzewanie domu /stan rzeczywistych kosztów IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.13, 00:16
        odpowiem, co zrobili moi rodzice
        wybrali pompę ciepła. wybierali kilka lat, bo to początkowo była droga sprawa, chociaż podobno miała się zwrócić po kilku latach
        Ostatecznie zdecydowali się na Lumen Splitter, bo firma ogarnia wszystko, nie tylko doradztwo i sprzedaż, ale przede wszystkim - dotacje na pompę.
        Jeśli kogoś interesuje, robią audyt ciepła domu (niezobowiązująco, z tego co wiem) - www.lumensplitter.pl/oszczednie, w efekcie można zaoszczędzić nawet kilka tys zł rocznie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka