agren 16.07.04, 12:07 Chcę zamontować kominek z podłączeniem do centralnego ogrzewania i mam dylemat. Szukam opinii od użytkowników na temat kominków z płaszczem wodnym np. Lechma lub z tzw. podkową np. UNIWAG-SPOLMOT Uni-Clairflamm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mariow Re: Kominki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.13, 17:14 Kominek lechma 15 kw użytkuję od 2007 roku do tej chwili. Spisuje się poprawnie pod warunkiem, że nauczysz się z niego korzystać. 1. W moim przypadku daje radę ogrzać 120 m2 + cwu. 2. Miałem problem z dymieniem po otwarciu drzwi. Niedawno byłem w salonie, w którym sprzedawca używa kominka tej firmy i po okopconej belce stwierdzam, że ten model tak ma. Ja poradziłem sobie z tym dokręcając pas 1 mm blachy o szerokości 8 cm na zawiasach do górnego rantu na całej szerokości otworu. Po uchyleniu drzwi, zwalniam zapadkę (wykorzystałem do tego dawną konstrukcję uchylania okna) blacha opada pionowo i stwarza barierę dla dymu, a ja mogę sobie spokojnie dokładać drewno. Aż dziw bierze, że producent do tej pory na to nie wpadł :). Przed zamknięciem drzwi, popycham zapadkę a blacha składa się w kierunku komory kominka i jest niewidoczna. 3. Kolejny problem to masakrycznie brudząca się szyba. Z tym też sobie radzę pamiętając o 4 rzeczach. 1. Nie dławię dopływu powietrza a wszystkie otwory dolotowe są na maxa otwarte. Po zdławieniu masz 100% pewność, że szyba będzie oblepiona smołą po godzinie. Dużo lepszy efekt daje regulacja mocy ilością opału i wielkością ogniska wewnątrz. warto pamiętać aby ogień palił się raczej w tylnej części kominka. 2. Mycie szyby jest KONIECZNOŚCIĄ codziennie. Inaczej zabrudzenie jest tak uporczywe, że nie daje się niczym zmyć. 3. Najlepszy preparat to Tytan żel do usuwania przypaleń (ok 7pln za dużą butlę). Moim zdaniem bije na łeb wszystkie środki do czyszczenia szyb kominkowych razem wzięte, choć nie jest do tego przeznaczony (ma te zaletę, że nie jest w sprayu i jest bardzo gęsty) . Gumowe rękawice, tytan na gąbkę roztarty z wyczuciem na zabrudzoną szybę, potem mokra ściereczka z mikrofibry, na koniec sucha ścierka z mikrofibry i załatwione. Czasami trzeba powtórzyć na jakimś fragmencie. Czysto sucho, bez ociekania i rdzewienia elementów metalowych, które notorycznie się ciapały kiedy używałem dedykowanych ''środków zapachowych" do czyszczenia szyb. I jeszcze jedno znajomi mają makroterm i u nich sytuacja wygląda identycznie co do dymienia i szyby. Odpowiedz Link Zgłoś