Gość: rafi IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 17:04 teraz wynosi on 0% ,ale podobno ma sie to zmienić ,czy ktoś wie od kiedy i ile % ma on wynosić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agus Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: 10.254.0.* / 213.25.143.* 22.08.01, 07:52 VAT od lokali mieszkalnych nie bedzie zmieniony do 2002 r.,potem nikt nie wie, ale jezeli juz to na 22%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 08:46 Dzieki za odpowiedż,a nie wiesz czy jeśli nawet od 2002 wejdzie ten vat to czy osoby które kupiły mieszkanie w 2001 a odbierają je np w maju 2002 mogą sie załapać na ten vat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.man.polbox.pl 22.08.01, 09:16 to zależy od umowy z developerem, ale obecnie developerzy zamieszczają klauzulę, że klient płaci vat w przypadku podwyższenia stawki przez rząd. oczywiście od tych rat, które przypadają po jej podwyższeniu (tzn w 2002 w tym przypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.man.polbox.pl 22.08.01, 09:17 aha, 0% vat obowiązuje do końca 2002. więc może być podniesiony dopiero w 2003, być może na 7 a nie 22, ale tego to już nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 19:51 a jak to bedzie z mieszkaniami kupionymi za kredyt bankowy,tez wtedy raty wzrosną od 2003 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.man.polbox.pl 03.09.01, 17:48 jeśli sprzedawca dostał kasę w tym roku, a Ty spłacasz tylko kredyt, wtedy raty kredytu nie wzrosną. Jeśli w przyszłych latach wpłacasz raty sfinansowane kredytem do sprzedawcy, mogą wzrosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawka Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.mst.gov.pl 04.09.01, 09:29 czy na pewno chodzi tylko o raty jeszcze nie zapłacone? mój deweloper ( i kilku innych - widziałam umowy) wpisał do umowy, że CENA METRA wzrośnie proporcjonalnie do wzrostu vat na mieszkania. i będzie dodatkowa rata na uzupełnienie wpłaty do ceny mieszkania wynikającej z pomożenia metrów przez nową cenę metra! co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JarekM Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.unregistered.formus.pl 03.09.01, 14:54 Gość portalu: rafi napisał(a): > teraz wynosi on 0% ,ale podobno ma sie to zmienić ,czy ktoś wie od kiedy i ile > % ma on wynosić? VAT jest od budynków i budowli a nie od nieruchomości. Nieruchomośc to na ogół grunt plus naniesienia i to od nich jest tem VAT Nie ma natomiast VATu od gruntów. Reszta w tym wątku jest w przybliżeniu jest OK Pzdr JarekM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.man.polbox.pl 03.09.01, 17:51 sorki, do mojej wcześniejszej wypowiedzi wkradł się bląd. 0% na mieszkania jest do końca 2001 r. a Minister Finansów ma prawo przedłużyć to do końca 2002. czy to zrobi - nie wiadomo, zwłaszcza w obecnej sytuacji gospodarczej i po wyborach (kto to będzie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamp Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: 10.11.6.* 05.11.01, 17:37 Wszystko wskazuje na to że rząd ustanowi jednolitą stawkę na usługi, materiały budowlane i sprzedaż mieszkań 22%. Co z osobami które już zapłaciły ale odbierają mieszkanie w przyszłym roku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.*.*.* 08.11.01, 10:46 jak ja kupowałam nowe mieszkanie też były niejasne warunki podatku VAT od nowych mieszkań w końcu ustalono, że do końca 2002 roku pozostanie 0%. MAm nadzieję, żę nowy rząd tego nie zmiani. Interesowała mnie jednak kwestia, gdyby wszedł ten podatek to czy płacę go od całej wartości mieszkani, czy od rat wpłacanych w roku obowiązywania nowego podatku. Na to pytanie jednak nikt nie mógł odpowiedzieć, ponieważ nie jest jeszcze ustalone jak to będzie i dowiemy się w momencie wejścia nowych przepisów. Dlatego zrobiłam klauzulę w umowie o dopłacie podatku VAT nie od całości kwoty mieszkania jak wyraźnie wskazywała umowa, ale o dopłacie podatku VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawodawczymi w sprawie podatku VAT od nowych mieszkań. Tak doradził mi znajomy pracujący w wówczas we władzach rządowych. Dowiedziałm się że taki zapis przy podpisywaniu umowy zrobiły jescze 3 osoby. Nie powiem, że firma gdzie kupowałam mieszkanie była z tego zadowolona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.man.polbox.pl 08.11.01, 10:52 obowiązek podatkowy w vat powstaje po wpłacie ᡪ% ceny. jeśli ktoś tyle wpłacił w tym roku a w przyszłym (nie daj Boże podniosą vat) to od kwoty wpłąconej już vat nie zapłaci, tylko od kwot wpłaconych w przyszłym roku. jeśli ktoś wpłacił 100% to problem go w ogóle nie dotyczy nawet jeśli mieszkania jeszcze nie odebrał. osobną kwestią jest postanowienie umowne kto ponosi koszt vat w przypadku jego wzrostu. na ogół developerzy wstawiają tekst że w takim przypadku klient jest zobowiązany zapłacić cenę + vat. najlepiej z punktu widzenia klienta jeśli jest zapis że podana cena jest ceną brutto (z vat) a więc w przypadku wzrostu stawki developer musi odpowiednio zmniejszyć cenę netto. z moich doświadczeń jednak wynika że mało który developer się na to zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.man.polbox.pl 08.11.01, 10:58 w powyższym poscie w pierwszej linijce powinno być 50 procent nie wiem dlaczego zrobił się kwadracik. jeszcze ps:moje uwagi dotyczą aktualnego stanu prawnego. niewykluczone że podwyższając vat na mieszkania rząd wprowadzi przepisy przejściowe tj. że osoby które zawarły umowy w tym roku będą do końca płacić vat 0%. ale na razie takich przepisów nie ma i na podstawie ogólnych wnioski są jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś