Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PODATEk Wat od nieruchomości???

IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 17:04
    teraz wynosi on 0% ,ale podobno ma sie to zmienić ,czy ktoś wie od kiedy i ile
    % ma on wynosić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: agus Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: 10.254.0.* / 213.25.143.* 22.08.01, 07:52
        VAT od lokali mieszkalnych nie bedzie zmieniony do 2002 r.,potem nikt nie wie,
        ale jezeli juz to na 22%.
        • Gość: rafi Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 08:46
          Dzieki za odpowiedż,a nie wiesz czy jeśli nawet od 2002 wejdzie ten vat to czy
          osoby które kupiły mieszkanie w 2001 a odbierają je np w maju 2002 mogą sie
          załapać na ten vat?
          • Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.man.polbox.pl 22.08.01, 09:16
            to zależy od umowy z developerem, ale obecnie developerzy zamieszczają
            klauzulę, że klient płaci vat w przypadku podwyższenia stawki przez rząd.
            oczywiście od tych rat, które przypadają po jej podwyższeniu (tzn w 2002 w tym
            przypadku).
            • Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.man.polbox.pl 22.08.01, 09:17
              aha, 0% vat obowiązuje do końca 2002. więc może być podniesiony dopiero w 2003,
              być może na 7 a nie 22, ale tego to już nikt nie wie.
              • Gość: rafi Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 19:51
                a jak to bedzie z mieszkaniami kupionymi za kredyt bankowy,tez wtedy raty
                wzrosną od 2003 roku?
                • Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.man.polbox.pl 03.09.01, 17:48
                  jeśli sprzedawca dostał kasę w tym roku, a Ty spłacasz tylko kredyt, wtedy raty
                  kredytu nie wzrosną. Jeśli w przyszłych latach wpłacasz raty sfinansowane
                  kredytem do sprzedawcy, mogą wzrosnąć.
            • Gość: wawka Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.mst.gov.pl 04.09.01, 09:29
              czy na pewno chodzi tylko o raty jeszcze nie zapłacone? mój deweloper ( i kilku
              innych - widziałam umowy) wpisał do umowy, że CENA METRA wzrośnie
              proporcjonalnie do wzrostu vat na mieszkania. i będzie dodatkowa rata na
              uzupełnienie wpłaty do ceny mieszkania wynikającej z pomożenia metrów przez
              nową cenę metra! co o tym sądzisz?
      • Gość: JarekM Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? IP: *.unregistered.formus.pl 03.09.01, 14:54
        Gość portalu: rafi napisał(a):

> teraz wynosi on 0% ,ale podobno ma sie to zmienić ,czy ktoś wie od kiedy i ile
        > % ma on wynosić?

VAT jest od budynków i budowli a nie od nieruchomości.
        Nieruchomośc to na ogół grunt plus naniesienia i to od nich jest tem VAT
        Nie ma natomiast VATu od gruntów.
        Reszta w tym wątku jest w przybliżeniu jest OK
        Pzdr JarekM
      • Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.man.polbox.pl 03.09.01, 17:51
        sorki, do mojej wcześniejszej wypowiedzi wkradł się bląd. 0% na mieszkania jest
        do końca 2001 r. a Minister Finansów ma prawo przedłużyć to do końca 2002. czy
        to zrobi - nie wiadomo, zwłaszcza w obecnej sytuacji gospodarczej i po wyborach
        (kto to będzie?)
        • Gość: adamp Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: 10.11.6.* 05.11.01, 17:37
          Wszystko wskazuje na to że rząd ustanowi jednolitą
          stawkę na usługi, materiały budowlane i sprzedaż
          mieszkań 22%.
          Co z osobami które już zapłaciły ale odbierają
          mieszkanie w przyszłym roku ?
          • Gość: alina Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.*.*.* 08.11.01, 10:46
            jak ja kupowałam nowe mieszkanie też były niejasne warunki podatku VAT od
            nowych mieszkań w końcu ustalono, że do końca 2002 roku pozostanie 0%. MAm
            nadzieję, żę nowy rząd tego nie zmiani. Interesowała mnie jednak kwestia, gdyby
            wszedł ten podatek to czy płacę go od całej wartości mieszkani, czy od rat
            wpłacanych w roku obowiązywania nowego podatku. Na to pytanie jednak nikt nie
            mógł odpowiedzieć, ponieważ nie jest jeszcze ustalone jak to będzie i dowiemy
            się w momencie wejścia nowych przepisów. Dlatego zrobiłam klauzulę w umowie o
            dopłacie podatku VAT nie od całości kwoty mieszkania jak wyraźnie wskazywała
            umowa, ale o dopłacie podatku VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami
            ustawodawczymi w sprawie podatku VAT od nowych mieszkań. Tak doradził mi
            znajomy pracujący w wówczas we władzach rządowych. Dowiedziałm się że taki
            zapis przy podpisywaniu umowy zrobiły jescze 3 osoby. Nie powiem, że firma
            gdzie kupowałam mieszkanie była z tego zadowolona...
          • Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.man.polbox.pl 08.11.01, 10:52
            obowiązek podatkowy w vat powstaje po wpłacie ᡪ% ceny. jeśli ktoś tyle
            wpłacił w tym roku a w przyszłym (nie daj Boże podniosą vat) to od kwoty
            wpłąconej już vat nie zapłaci, tylko od kwot wpłaconych w przyszłym roku. jeśli
            ktoś wpłacił 100% to problem go w ogóle nie dotyczy nawet jeśli mieszkania
            jeszcze nie odebrał.

osobną kwestią jest postanowienie umowne kto ponosi koszt vat w przypadku jego
            wzrostu. na ogół developerzy wstawiają tekst że w takim przypadku klient jest
            zobowiązany zapłacić cenę + vat. najlepiej z punktu widzenia klienta jeśli jest
            zapis że podana cena jest ceną brutto (z vat) a więc w przypadku wzrostu stawki
            developer musi odpowiednio zmniejszyć cenę netto. z moich doświadczeń jednak
            wynika że mało który developer się na to zgodzi.
            • Gość: cleo Re: PODATEk Wat od nieruchomości??? - poprawka IP: *.man.polbox.pl 08.11.01, 10:58
              w powyższym poscie w pierwszej linijce powinno być 50 procent nie wiem dlaczego
              zrobił się kwadracik.

jeszcze ps:moje uwagi dotyczą aktualnego stanu prawnego. niewykluczone że
              podwyższając vat na mieszkania rząd wprowadzi przepisy przejściowe tj. że osoby
              które zawarły umowy w tym roku będą do końca płacić vat 0%. ale na razie takich
              przepisów nie ma i na podstawie ogólnych wnioski są jak wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka